Alaska Klee Kai Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

Klein, slim en energiek, de Alaska Klee Kai is een relatief nieuw ras dat lijkt op een kleinere versie van de Siberische Husky. Zelfs de naam “Klee Kai” komt van een Inuit term die “kleine hond” betekent.
Alaska Klee Kai
Hoewel Alaska Klee Kais lijken op grotere Husky rassen, hebben ze een aantal belangrijke verschillen, vooral als het gaat om temperament, die hem onderscheiden van zijn voorouder werkklasse honden van het noorden. Dit ras is meer geschikt voor het leven van een metgezel; hoewel, de Alaska Klee Kai deelt de hoge energie van de Husky en eist veel beweging.

Ze hebben ook de neiging om verlegen te zijn rond vreemden en zijn geneigd om hun emoties te uiten met janken en blaffen. Een onervaren huisdierouder zal het moeilijk vinden om de uitdaging van het zorgen voor een Alaska Klee Kai aan te gaan. Maar voor een adoptant die zijn training en lichaamsbeweging bijhoudt, is dit ras lief, loyaal en blij om geliefden te overladen met genegenheid.

Zie hieronder voor een volledige lijst van hondenraskenmerken en feiten over Alaska Klee Kais!

Meer over dit ras

In tegenstelling tot de Alaska en Siberische Husky’s waar ze van afstammen, zijn Alaska Klee Kais bedoeld als gezelschapshonden, in plaats van werkdieren die sledes trekken. Hoewel ze lijken op Huskies, hebben Alaskan Klee Kais een aantal duidelijke verschillen in temperament, met inbegrip van hun afkerigheid van vreemden. Hoewel ze niet houden van onbekende gezichten, zijn het zeer liefdevolle familie honden, en hun constante waakzaamheid maakt ze goede waakhonden. Alaska Klee Kais houden van aandacht van hun mensen en zijn gretig om te behagen, waardoor ze zeer goed trainbaar zijn. Hoewel ze een relatief nieuw ras zijn dat niet wordt erkend door de Amerikaanse Kennel Club, worden ze wel erkend door verschillende andere kennel clubs, en zijn er veel rasstandaarden vastgesteld. Dat gezegd hebbende, is er nog steeds variatie tussen honden binnen het ras, en sommige fokkers werken aan het veranderen van minder wenselijke temperamentskenmerken, zoals schichtigheid. Alaska Klee Kais worden niet door velen gefokt, dus blijven ze nog steeds een vrij zeldzaam ras over de hele wereld.

Hoogtepunten

  • De woorden “Klee Kai” komen van een Inuit term die “kleine hond” betekent, wat toepasselijk is voor dit ras dat een kleinere versie is van zijn Husky voorouders.
  • Het ras is afkomstig uit Alaska, waar het in de jaren 1970 en 1980 werd ontwikkeld als gezelschapshond, in plaats van als werksledehond.
  • Hoewel hij niet wordt erkend door de Amerikaanse Kennel Club, zijn Alaska Klee Kais wel een erkend ras in de United Kennel Club en de American Rare Breed Association onder andere.
  • Effen witte Alaska Klee Kais bestaan, maar de rasstandaard voorziet niet in deze vachtkleur.
  • Hoewel ze veel kunnen verharen, hebben Alaska Klee Kais niet veel verzorging nodig en zorgen ze meestal voor zichzelf.
  • Omdat ze schichtig zijn in de buurt van vreemden, hebben deze honden al vroeg socialisatietraining nodig die de rest van hun leven moet duren als ze vriendelijk willen zijn voor onbekende gezichten.
  • De hoge prooidrift van de Alaska Klee Kai kan ze ongeschikt maken voor tehuizen met andere kleine huisdieren, zoals katten, konijnen, hamsters, enz. Hoewel ze dol zijn op hun menselijke familie, kunnen kleine kinderen die niet geleerd hebben hoe ze met honden moeten omgaan, Alaska Klee Kais onbedoeld pijn doen tijdens het spelen of ze uitlokken om te bijten of te snauwen.

Geschiedenis

De Alaska Klee Kai is afkomstig uit Wasilla, Alaska, waar hij werd ontwikkeld door een vrouw genaamd Linda S. Spurlin en haar familie. Ze wilde een kleiner type Husky creëren dat als gezelschapshond kon dienen nadat ze een kleine versie van een Siberische Husky in Oklahoma had gezien, dus toen ze terugkeerde naar Alaska, ging ze aan de slag met het creëren van de hond die we vandaag de dag herkennen als de Alaskan Klee Kai. In tegenstelling tot sommige fokkers die kleinere rassen willen creëren, fokte Spurlin geen honden die leden aan dwerggroei. In plaats daarvan fokte ze Siberische en Alaska Huskies met rassen zoals het Schipperke en de Alaska Eskimo Dog om de grootte van de pups te verkleinen. Ongeveer tien jaar na de onthulling van de Alaska Klee Kai aan het publiek, trok Spurlin zich terug uit de fokkerij, hoewel andere fokkers doorgaan met het produceren van deze honden. Toch zijn ze weinig talrijk, en het ras blijft zeldzaam. Als een nieuwer ras, is de Alaska Klee Kai niet erkend door sommige kennel clubs, waaronder de Amerikaanse Kennel Club, als een raszuivere hond, hoewel het ras is erkend door de American Rare Breed Association sinds 1995 en de United Kennel Club sinds 1997.

Grootte

De Alaska Klee Kai komt voor in speelgoed-, miniatuur-, en standaardmaten, hoewel er niet veel verschil is tussen deze maten. Speelgoed Alaska Klee Kais zijn tot 13 inch groot, terwijl miniaturen 13 tot 15 inch groot zijn, en standaards 15 tot 17 inch groot zijn. De meeste Alaska Klee Kais wegen tussen de 10 en 15 pond, maar er zijn er ook van 5 pond en van 22 pond.

Persoonlijkheid

Alaska Klee Kais zijn intelligent, energiek, en lief voor hun gezin. Ze hebben het niet zo op vreemden en vereisen een levenslange socialisatietraining als ze vriendelijk willen zijn tegen nieuwe mensen. Hun argwaan voor nieuwe gezichten maakt van hen echter uitstekende waakhonden.

Als het op training aankomt, hebben Alaska Klee Kais de basiscommando’s snel onder de knie en staan ze soms zelfs aan de top van de klas. Ze willen graag behagen en zijn zeer gemotiveerd voor voedsel, en ze zijn meer dan in staat om behendigheidstraining te volgen, wat kan helpen om wat van hun hoge energie kwijt te raken gedurende de dag. Als ze eenmaal een goede, lange wandeling en een gezonde speelsessie achter de rug hebben, vinden ze het meestal prima om de rest van de dag als bankhangers door te brengen, maar verwaarloos hun behoefte aan beweging, en ze kunnen zich gaan vervelen, angstig en destructief worden. Wees voorzichtig tijdens wandelingen, want deze honden hebben een hoge prooidrift waardoor ze kunnen wegrennen als ze wilde dieren zien.

Alaska Klee Kais houden ervan om in het middelpunt van de belangstelling te staan in hun gezin, maar ze zullen ook luidruchtig zijn als er niet aan hun behoeften wordt voldaan. Hoewel ze niet overdreven luidruchtig zijn en over het algemeen stiller dan hun Husky voorouders, zullen ze blaffen en janken om hun ongenoegen te uiten, en ze kunnen gevoelig zijn.

Gezondheid

De Alaska Klee Kai wordt beschouwd als een vrij gezond ras met weinig genetische problemen. Eigenaars moeten er zich echter van bewust zijn dat het ras vatbaar is voor bepaalde aandoeningen die ze in het oog moeten houden, zoals luxerende knieschijf, schildklieraandoeningen, hartaandoeningen, levershunts, factor VII-deficiëntie en cataracten. Zij kunnen ook hun melktanden behouden, wat problemen kan veroorzaken wanneer de volwassen tanden doorgroeien. Het kan nodig zijn deze tanden te laten verwijderen.

Verzorging

Wat de verzorging van Alaska Klee Kai betreft, is het zeer belangrijk ervoor te zorgen dat aan hun bewegingsbehoeften wordt voldaan, omdat ze gespannen en angstig kunnen worden als ze geen uitlaatklep hebben om hun energie kwijt te raken. Zoals elk hondenras moeten hun tanden regelmatig worden geborsteld, nagels geknipt en oren schoongemaakt. Vraag uw dierenarts naar de specifieke behoeften van uw hond.

Voeding

Alaska Klee Kais zijn energieke honden die een voeding nodig hebben die hen de hele dag van brandstof voorziet. Hoewel hun energieke aard de kans op gewichtstoename vrij klein maakt, moeten ze toch de juiste voeding krijgen om gezond te blijven. Raadpleeg uw dierenarts of een professionele voedingsdeskundige voor informatie over hoe u aan de individuele voedingsbehoeften van uw Alaska Klee Kais kunt voldoen.

Vachtkleur en vachtverzorging

Er zijn drie vachtkleuren erkend als rasstandaard voor de Alaska Klee Kai. Deze omvatten rood en wit, zwart en wit, of grijs en wit, hoewel effen witte Alaska Klee Kais ook zijn waargenomen. Deze vachten kunnen standaard of full-coat zijn. Beide zijn dubbel vachten, wat betekent dat er een korte, zachte ondervacht is en een langere, grovere bovenvacht die de honden beschermt tegen extreme weersomstandigheden.

In tegenstelling tot veel andere rassen, ontwikkelen Alaska Klee Kais meestal geen hondengeur, en ze houden er over het algemeen van om zichzelf te verzorgen, dus ze hoeven niet zo vaak in bad als sommige andere honden. Ze zullen waarschijnlijk regelmatig geborsteld moeten worden tijdens de seizoenen waarin hun vacht uitwaait, wat gebeurt voor de zomer en de winter. Tijdens deze periode verharen ze overvloedig, terwijl ze de rest van het jaar slechts matig verharen.

Kinderen en andere huisdieren

De Alaska Klee Kai is een toegewijde familiehond die dol is op zijn mensen, zelfs kinderen. Het zijn echter kleine honden, en kinderen die heel jong zijn wordt niet altijd geleerd hoe ze met dieren moeten omgaan. Ze kunnen Alaska Klee Kais verwonden of uitlokken om te bijten. Kinderen moeten altijd onder toezicht staan als ze met honden spelen, en de Alaska Klee Kai is geen uitzondering op die regel.

Alaska Klee Kais gaan meestal goed om met andere honden, vooral als ze al vroeg zijn gesocialiseerd, hoewel ze een hoge prooidrift hebben. Dit maakt ze slecht geschikt voor tehuizen met kleinere huisdieren, tenzij ze specifiek zijn getraind om met hen samen te leven.