Bearded Collie Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & karakter

De Bearded Collie komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië en is ingedeeld in FCI Groep 1, de herders- en drijfhondengroep, en in Sectie 1, de herdershondensectie. Volgens de FCI wordt hij beschouwd als een herdershond zonder werkproef. Hij is ook bekend als Highland Collie, Mountain Collie of Harry Mou ed Collie. Deze levendige metgezellen worden beschouwd als intelligente en betrouwbare werkhonden.

Bearded Collie profiel

Ras profiel
Grootte: Mannetjes: 53-56 cm, vrouwtjes: 51-53 cm
Gewicht: Heren: 18-27 kg, Teven: 18-20 kg
FCI Group: 1: Herdershonden en drijfhonden
Sectie: 1: Schapenhonden
Land van herkomst: Groot-Brittannië
Kleuren: Tick, Zwart, Blauw, Bruin, 3-tonig, Zwart-Bruin
Levensverwachting: 14-15 jaar
Geschikt als: Familie en rijdende hond
Sporten: Obedience, Flyball, Agility
Karakter: Actief, Intelligent, Attent, Levendig, Winethart, Zelfverzekerd
Uitputtende behoeften: Hoog
Slobberpotentieel laag
Sterkte van het haar meer hoog
Onderhoud: meer hoog
Bontstructuur: Soepele, harde, sterke en ruige bovenvacht en zachte, harige en dichte ondervacht
Kindvriendelijk: meer als ja
Familiehond: ja
Sociaal: ja

Bearded Collie

Oorsprong en geschiedenis van het ras

De oorsprong van de Bearded Collie is niet duidelijk bekend. Aangenomen wordt dat het ras afstamt van langharige herdershonden uit Oost-Europa en delen van Azië, die in de 15e eeuw via de invoer van schapen en vee in Groot-Brittannië terechtkwamen. Later werden de levendige herdershonden in de Schotse Hooglanden gebruikt door de plaatselijke boeren om hun kuddes te hoeden en te drijven. Daarom wordt de bebaarde Collie ook wel de Highland Collie genoemd.

In de 16e eeuw was er een import van een Poolse herdershond, de Polski Owszarek Nizinny (kortweg PON) die vandaag de dag bekend is. Dit ras leverde ook een genetische basis voor de huidige Bearded Collie. Hij zou ook verwant zijn aan de Bobtail, de Franse Briard en de Tibetaanse Terriër. In tegenstelling tot zijn nauwe verwant, de Border Collie, werd de Bearded Collie gebruikt voor meer gecompliceerde kudde- en hoedtaken en werd hij, net als nu, gebruikt als waakhond. Van de honden wordt gezegd dat ze een ongelooflijk talent hebben voor zelfwerkzaamheid. Het is overgeleverd dat de bebaarde Collie in zijn eentje zijn weg van de veemarkt in Londen naar de Schotse Hooglanden heeft gevonden.

Zoals vele hondenrassen werd de Bearded Collie getroffen door de verwoestende gevolgen van de Eerste Wereldoorlog. De oorlog veroorzaakte een enorme breuk in de ontwikkeling van het hondenras. Pas in 1930 waren de mooie honden weer te zien op diverse hondenshows. Uiteindelijk werd in 1944 de Bearded Collie geboren die we vandaag de dag kennen. Sinds dat jaar is het ras nauwelijks veranderd en staat het in veel stamboeken vermeld. De FCI erkende de herdershond officieel in 1967. De laatste geldige norm is gepubliceerd in 2014. Naast de FCI houden ook de AKC, de ANKC, de KC (UK), de CKC en de UKC verschillende foknormen en stamboeken bij.

Meer over dit ras

Wanneer iemand een Bearded Collie beschrijft, is het meest gebruikte bijvoeglijk naamwoord enthousiast! Dat woord, samen met hardy, uitbundig, actief, energiek, helder, betrouwbaar, en betrouwbaar zou u het begin van een beeld moeten geven van dit geliefde ras. De Bearded Collie, liefkozend Beardie genoemd, is de ultieme ruigharige hond. De naam Bearded Collie komt van het haar dat vanaf de kin naar beneden hangt en een baard vormt.

Het enthousiasme van de Beardie komt tot uiting in zijn springerige karakter. Er wordt gezegd dat Beardies die in Schotland in dicht struikgewas werken, opspringen om te zien waar de schapen zijn en dat ze, wanneer ze geconfronteerd worden met een koppig schaap, blaffen en voor het schaap opspringen om het in beweging te krijgen. Hoe dan ook, Bearded Collies stuiteren door het leven met een voortdurend kwispelende staart en een opgewekte, clowneske houding.

Toch zijn ze niet het ras voor iedereen. Beardies zijn zeer intelligent, actief en vindingrijk. Het vergt een slim en energiek persoon om ze bij te houden. Mensen die met Beardies samenleven moeten het leuk vinden om lang haar te borstelen en bereid zijn om te gaan met een baard van haar die water druipt na elke slok en harige voeten die modder en vuil opsporen na elke onderneming buiten. Bearded Collies zijn sociaal en willen graag betrokken worden bij alle gezinsactiviteiten, zowel binnen als buiten. Een verveelde Beardie zal zijn aanzienlijke intelligentie en energie gebruiken om problemen te veroorzaken.

Bearded Collies zijn uitstekend met kinderen; hun hoge energieniveau maakt ze tot actieve speelkameraadjes die uren kunnen rennen en spelen. Ze zijn echter wel onstuimig, en jonge kinderen moeten altijd onder toezicht staan als ze met een hondenras omgaan om verwondingen bij beiden te voorkomen.

Beardies zijn spontane, aanhankelijke honden, maar ze kunnen een koppig en onafhankelijk trekje hebben door hun erfenis die hen verplichtte hun eigen beslissingen te nemen tijdens het schapendrijven. Gehoorzaamheidstraining is een must als u orde en discipline in het leven van uw hond wilt brengen. Maak het leren leuk, en leer ze met positieve versterkingstechnieken zoals voedselbeloningen, spel en lof. Bearded Collies leren niet onder slechte of ruwe omstandigheden. Begin vroeg met trainen en u zult uitstekende resultaten boeken.

Vanwege hun kudde-erfgoed zijn Beardies waakzame en goede waakhonden, die blaffen om u te laten weten dat er iemand is aangekomen. Ze blaffen ook om u te laten weten dat ze blij of opgewonden zijn of dat ze zich vervelen of alleen zijn en graag wat aandacht willen. Leer ze hun blaffen onder controle te houden als ze jong zijn, of u zult een lastige blaffer in uw handen hebben.

Beardies zullen andere dieren in hun familie “kudde” opnemen als ze op de juiste manier aan hen worden voorgesteld, bij voorkeur als ze jong zijn. Omdat het herdershonden zijn, staan ze altijd open voor een spelletje achter de kat aan als de kat wil spelen, en soms zelfs als dat niet het geval is! Ze zijn niet hond-agressief en spelen graag met andere honden, van Chihuahuas tot Duitse Doggen.

Als je op zoek bent naar een Beardie en je gelooft na een aantal ontmoetingen met Beardies en fokkers dat dit het ras voor jou is, dan kun je je verheugen op een actieve, levendige metgezel voor 12 tot 14 jaar. Een Bearded Collie is altijd klaar voor wat er ook komt, of dat nu een wedstrijd in de showring is of een gehoorzaamheids- of behendigheidsproef, schapendrijven als beroep of voor schapendrijfwedstrijden, frisbees najagen in de achtertuin, spelen met de kinderen, of rondhangen met het gezin. Een Bearded Collie is er klaar voor om het allemaal te doen.

Aard en karakter van de Bearded Collie

Het kenmerkende temperament van de Bearded Collie komt vooral tot uiting in zijn heldere karakter en zelfverzekerde manier van doen. De herdershonden hebben een zeer zelfbewuste uitstraling en betoveren met hun charmante blik. Maar ondanks hun beweeglijkheid en temperament vertonen herdershonden geen agressief of nerveus gedrag. Ze zijn zelfs zeer gevoelig en empathisch, wat vaak niet verwacht wordt bij de eerste indruk. Highland Collies zijn over het algemeen zeer oplettend en oriënteren zich sterk op de gebaren, gezichtsuitdrukkingen en energie van hun mens. Ze merken snel wanneer er iets niet klopt. Dit is gebaseerd op hun observatievermogen en hun hoge intelligentie. Deze lieve herdershonden brengen een glimlach op ieders gezicht en houden van gezelligheid. Ze scheppen er ook veel genoegen in om taken en opdrachten die hen worden gegeven uit te voeren. Ondanks hun “will to please”, dat wil zeggen “hun wil om behoeften te bevredigen”, verliezen de mooie honden hun persoonlijkheid niet.

Herdershonden zijn geen schreeuwers onder de hondenrassen, maar als ze vreugde voelen, kondigen ze dat graag aan door te blaffen. Vanwege hun bewakende en beschermende instincten bewaken ze ook met ijver en trots het huiseigendom. Ze zijn zeer attent en reageren zeer gevoelig op hun tegenhangers. Als iemand hen onvriendelijk behandelt of gevaarlijk lijkt, zullen deze levendige honden voor zichzelf en hun roedel opkomen. Daarom worden ze vaak gebruikt om eigendommen, kuddes of mensen te bewaken en te beschermen. Veel mensen onderschatten het enorme potentieel van deze vriendelijke Britten. Ze worden vaak gezien als pure herdershonden, maar Bearded Collies hebben veel meer te bieden.

Uiterlijk van de Bearded Collie

De lichaamsbouw van de Highland Collie is even sterk als atletisch slank. De honden bewegen energiek maar elegant en hebben rechte en sterke benen. Mannetjes bereiken een schofthoogte van 53-56 cm, terwijl vrouwtjes slechts 51-53 cm worden. Tegelijkertijd hebben de honden een gewicht van 18-22 kg wanneer ze volgroeid zijn, afhankelijk van grootte en geslacht.

De grote honden hebben over het algemeen een zeer aanzienlijke uitstraling. Ze zijn onmiskenbaar door hun ruige vacht en vallen snel op. De vacht is hard, van gemiddelde lengte en heeft een zachte ondervacht. Het komt glad of licht golvend voor. De ondervacht zou de herdershonden beschermen tegen slechte weersomstandigheden, waaraan ze in de Schotse Hooglanden lange tijd werden blootgesteld. Door het wisselvallige weer en de vele uren buiten hebben de honden een vacht nodig die hen verwarmt en beschermt tegen lange regenbuien. Tegenwoordig zijn de honden nog steeds populair als herdershonden in de Hooglanden.

Op de wangen en de kin is de vacht van de Brit iets langer, waardoor de karakteristieke baard van de herdershond ontstaat. In veel gevallen is de vacht op het gezicht van de honden ook nauwelijks korter dan op de rest van het lichaam, waardoor de ogen vaak verborgen blijven. Het is zinvol de vacht van het gezicht regelmatig te trimmen om de honden een beter zicht te geven. Je ziet ook hun knappe gezicht en hun alerte en aandachtige blik.

De vacht van de Brit kan zwart, bruin, blauw, leigrijs, zandkleurig of een roodachtige tint hebben. Sommige grijstinten zijn ook gebruikelijk en toegestaan volgens de norm. Markeringen komen uitsluitend in het wit voor. Ze verschijnen op de poten, de nek, het puntje van de staart of als een bles op het gezicht.

Hoe groot is een Bearded Collie?

Mannetjes worden tussen de 53 en 56 cm hoog. Teven zijn iets kleiner en bereiken een schofthoogte tussen 51 en 53 cm.

Indrukken van het hondenras

bearded collie in de natuur

bearded collie pups

2 bearded collies

bruine bearded collie

bearded collie pup

lopende bearded collie

Opvoeding & houden van de Bearded Collie – Waarop letten?

Bij het houden van een Bearded Collie is het belangrijk te bedenken dat dit een ras is dat veel beweging nodig heeft. Hoewel hun activiteitsniveau niet in de buurt komt van dat van een Border Collie, houden ook deze slimme honden van lange wandelingen en gevarieerde activiteiten. Of hij nu fietst, jogt, wandelt of een paard begeleidt, de Bearded Collie is overal graag bij betrokken. Het hart van de Britse hond zwelt ook op tijdens oefenwedstrijden, gezelschapshonden- of schapentraining en diverse hondensporten. Bij het houden van een Bearded Collie is het belangrijk te onthouden dat u voldoende tijd moet uittrekken voor de lichamelijke en geestelijke oefening van de hond. Bovendien maakt de lange vacht van de hond de verzorging tijdrovender dan bij andere hondenrassen.

De opvoeding van de Highland Collie is echter relatief eenvoudig, in tegenstelling tot hun houding. Omdat ze erg gevoelig zijn, hebben ze een rustige en gevoelige hand nodig, gekoppeld aan een zekere consistentie. Door hun sterke persoonlijkheid en natuurlijke temperament testen ze graag hun grenzen. Zij zijn echter niet opstandig en hebben ook geen koppig en eigenzinnig karakter. “Beardies”, zoals ze ook liefkozend worden genoemd, hebben een charmante en dankbare houding. Ze leren graag en werken graag mee. Zij die werk maken van de training van hun Bearded Collies zullen beloond worden met een vriendelijke en goed gemanierde vriend aan hun zijde. Zijn mens komt altijd op de eerste plaats voor de herdershond, ook al kan hij heel goed overweg met andere gezinsleden, zowel dierlijk als menselijk. Maar, net als veel andere gezelschapshonden en herdershonden, hebben Bearded Collies een attente en liefdevolle verzorger nodig aan wie ze zich kunnen oriënteren en die ze zachtjes maar consequent kunnen leiden.

Welke maat hondenbench voor Bearded Collies?

Het wordt aanbevolen een hondenkrat in de maat XL of XXL te kopen voor de Bearded Collie. In principe moet de hond twee keer zo breed zijn als de bench. In de hoogte en de lengte moet 10 tot 20 cm worden toegevoegd.

Voeding van de Bearded Collie

Het dieet van de Highland Collie is relatief ongecompliceerd. Zoals bij elke hond hangt de hoeveelheid en samenstelling van het voer af van de mate van activiteit en de daaruit voortvloeiende energiebehoefte. Over het algemeen hebben pups en jonge honden die nog in het beginstadium van hun groei verkeren, meer voedsel of dichter, calorierijker voedsel nodig dan een volwassen Bearded Collie. Drachtige en zogende teven hebben ook een verhoogde energiebehoefte, wat ook kan blijken uit hun frequente vermoeidheid.

Daarnaast is het raadzaam de Bearded Collie veel eiwitten te geven. In tegenstelling tot de bankzitters onder de hondenrassen is de Bearded Collie, als atletische metgezel, dankbaar voor een verhoogd eiwitgehalte in zijn maaltijden. Als je hier geen ervaring mee hebt, kun je advies vragen in elke diervoederwinkel of kleine dierenwinkel. In de meeste gevallen zijn echter ook het gehalte aan voedingsstoffen en de verdeling ervan op elke voedselverpakking af te lezen, wat het voeren van de hond vergemakkelijkt. Als u zelf voor uw hond kookt, moet u voldoende vlees, vis, eieren en vlokken voeren. De omega-3 en omega-6 vetzuren ondersteunen ook de gezondheid van de gewrichten, pezen en ligamenten en de keratinestructuren in de vacht van de Beardies. De Bearded Collie is ook een goede kandidaat voor barfening. Barfing is een vorm van voeding waarbij hoofdzakelijk rauw kwaliteitsvlees wordt gevoerd, in combinatie met groenten, fruit en een kleine hoeveelheid koolhydraten, zaden of oliën. Het woord BARF staat voor biologisch aan de soort aangepaste rauwe voeding. Barfen leidt vaak tot een gezondere en glanzender vacht, en daarom nemen veel eigenaren van langharige honden er hun toevlucht toe.

Gezondheid – Levensverwachting en veel voorkomende ziekten

Een gezonde Bearded Collie bereikt een levensverwachting van 13 tot 15 jaar. Met regelmatige verzorging, voldoende beweging en voldoende mentale eisen staat niets de Bearded Collie in de weg om een leeftijd tot 15 jaar te bereiken. Helaas wordt de Bearded Collie ook aangetast door veel voorkomende ziekten. Rasspecifieke ziekten zijn bijvoorbeeld pemphigus foliaceus, een huidziekte waarbij blaren ontstaan in de bovenste huidlaag, elleboogluxaties, hoornvliesdystrofie of cataract, ook wel staar genoemd. Er is ook een aanleg voor netvliesatrofie. Atrofie is een verkleining of vernauwing van weefsel, en in het geval van netvliesatrofie tast de ziekte het netvlies van het oog aan.

Door de dikke vacht en dichte ondervacht van de Bearded Collie zijn herdershonden slechts matig bestand tegen hitte. Als u in warme gebieden woont, kunt u het beste een ander hondenras als huisdier kiezen. Als u een Beardie bezit, doe hem dan wat goeds op warme zomerdagen door hem mee te nemen voor een wandeling langs koele rivieroevers of door de vacht van de hond te laten trimmen.

Hoe oud wordt een Bearded Collie?

Een gezonde Bearded Collie heeft een levensverwachting van 13 tot 15 jaar.

De verzorging van de Bearded Collie is vrij tijdrovend. Hoewel de honden ongecompliceerd en gemakkelijk te trainen zijn, is de benodigde zorg groot. De middeloude en dikke vacht van de honden moet regelmatig worden geborsteld om vervilting en huidinfecties door vuil en bacteriën te voorkomen. Vooral onder de oksels en rond de slijmvliezen moet de vacht grondig van vuil worden ontdaan en goed worden gekamd. Uitgebreide verzorging moet minstens om de twee dagen gebeuren, maar indien mogelijk dagelijks. Behalve routinematig borstelen en het verharen van ogen en oren, moet de Bearded Collie regelmatig worden getrimd en geschoren. Een ervaren trimsalon heeft de kennis en de middelen om de hond zo zorgvuldig mogelijk te ontdoen van overtollige vacht. Vaak wordt ook de ondervacht uitgelijnd, wat zeer gunstig is voor honden in de zomer. Wanneer de ondervacht wordt uitgedund, wordt de bovenvacht niet beschadigd, maar zelfs beter geventileerd, wat de haarwortels versterkt.

Bearded Collie – Activiteiten en training

Training met de Bearded Collie moet gevarieerd en speels zijn. De actieve herdershonden bewegen graag en vervullen alle wensen van hun baasje. Aangezien de Beardie een sterke persoonlijkheid heeft en een even sterk kudde-instinct, moet de training op een gelukkige puppy-leeftijd beginnen. Om de hond voldoende uit te dagen, kan na de basistraining in een hondenschool bijna elke training worden voortgezet. De Highland Collie is bijzonder geschikt voor training als gezelschapshond, herdershond, beschermhond of reddingshond. De Bearded Collie laat zich ook van zijn beste kant zien als therapiehond. Zijn empathische en gevoelige aard, gekoppeld aan zijn dadendrang en levensvreugde maken hem tot de perfecte metgezel. Hij vindt vreugde in het uitvoeren van opdrachten en het bereiken van doelen in partnerwerk.

De Bearded Collie is ook geschikt voor diverse hondensporten. Of het nu gaat om DocDancing, gehoorzaamheid, behendigheid, recreatiesport of flyball, de slimme herdershond vindt overal plezier in en laat zijn talent zien.

Goed om te weten: Speciale kenmerken van de Bearded Collie

Een bijzonder kenmerk van de Bearded Collie is zijn uitgesproken kudde- en bewakingsinstinct. Aangezien de honden historisch gezien het hoeden in hun bloed hebben, moet een sterke behoefte om te hoeden niet worden onderschat. Net als zijn soortgenoten Border Collie en Australian Shepherd is ook de Bearded Collie enthousiast over hoeden en samenwerken met zijn herder of boer. Als de Beardie niet als herdershond wordt gebruikt, is het van essentieel belang te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging. Als de Highland Collie zich niet mag uitleven en zich over een langere periode gaat vervelen, kan de hond gedragsproblemen ontwikkelen. Veel honden die onvoldoende bezig zijn, ontwikkelen door hun frustratie een hoger agressiepotentieel. Meestal wordt agressief gedrag verkeerd geïnterpreteerd als kwaadwilligheid, maar dat is vaak niet het geval.

Het beschermings- en waakinstinct van de Britse Beardie is ook een eigenschap waar de eigenaar zijn voordeel mee kan doen, maar het kan omslaan in negatieve gedragspatronen als er te weinig van hem wordt gevraagd. De Beardie woont het liefst in een huis of flat met een grote tuin die hem voldoende beweging biedt. De Beardie vindt enorme voldoening in het beschermen van eigendom en zijn roedel. Hoewel geen keffende hond, verdedigt de Beardie zijn territorium met trots en passie.

Nadelen van de Bearded Collie

Bijna geen enkel hondenras heeft echte nadelen. Meestal hebben honden karaktertrekken of gedragingen waaraan samen met de eigenaar moet worden gewerkt. In het geval van de Beardie omvatten deze de reeds genoemde kudde- en beschermingsinstincten. Een ongebruikte Bearded Collie zal vaak kinderen, joggers of auto’s gaan hoeden, wat behoorlijk zenuwslopend kan zijn voor de eigenaar. Als echter vroeg met de training wordt begonnen en de hond voldoende wordt uitgedaagd, hoeft dit niet het geval te zijn.

Is de Bearded Collie geschikt voor mij?

De Bearded Collie heeft een persoon nodig die graag buiten is en van beweging houdt. Lange wandelingen moeten een vast onderdeel zijn van de dagelijkse routine en training kost ook veel tijd. Als u graag veel tijd doorbrengt met uw hond en bereid bent veel tijd te investeren in de verzorging, dan is een Bearded Collie een zeer goede keuze. Bovendien is het erg leuk om de slimme herdershond aan het werk of tijdens de training te zien. De Highland Collie brengt veel vreugde en zonneschijn in het leven van zijn meester of meesteres. Of de Baerded Collie al dan niet een goede match is voor u is aan u om te beslissen.

Is een Bearded Collie geschikt voor beginners?

Een beetje ervaring in hondentraining zou een gegeven moeten zijn. De Bearded Collie heeft gevoelig maar consequent leiderschap nodig. Als dit ook het geval is voor een beginner of als de hond vanaf het begin wordt getraind met een hondentrainer, is er niets dat zelfs onervaren hondeneigenaren ervan weerhoudt een Beardie te houden.