Australische Kelpie: Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

De Australische Kelpie werd oorspronkelijk gefokt om de energie, de intelligentie en de onafhankelijkheid te bezitten om in het hete Australische klimaat de hele dag vee te hoeden zonder veel behoefte aan toezicht. Die kwaliteiten hebben ze tot op de dag van vandaag behouden.
Australische Kelpie
Nog steeds gebruiken mensen in Australië en de Verenigde Staten Australian Kelpies voor hun kudde instincten. Dat komt deze honden goed uit, want ze zijn het gelukkigst als ze een taak te doen hebben. Degenen die een van deze honden als huisdier willen houden zouden er goed aan doen om dat te onthouden, omdat een verveelde Australische Kelpie zijn eigen plezier kan maken door zich te gedragen en zich bezig te houden met destructief gedrag.

Het goede nieuws is dat deze honden gemakkelijk te trainen zijn voor bijna elke taak, zolang ze een zelfverzekerde, competente trainer hebben die positieve bekrachtiging kan geven zonder te hard te zijn.

Australische Kelpies zijn volledig in staat om vele hondensporten uit te voeren, zoek- en reddingswerk, neuswerk, hulphond taken, en nog veel meer. Ze hebben veel energie en een grote behoefte aan beweging. Hoewel ze een taak met weinig toezicht aankunnen, hebben ze menselijk gezelschap en leiding nodig.

Hen voor lange periodes alleen thuis laten kan rampzalig zijn. Hun natuurlijke kudde-instincten moeten van jongs af aan onder controle worden gehouden en op de juiste manier worden gebruikt; anders kunnen ze kinderen, andere huisdieren en zelfs gasten op de hielen zitten. Maar met tijd en training, kunnen ze trouwe metgezellen die uitblinken als waakhonden en onvermoeibaar werken aan elke taak.

Zie hieronder voor een volledige lijst van Australische Kelpie kenmerken!

Meer over dit ras

De Australische Kelpie is altijd klaar om te werken. Deze honden werden gemaakt om de hitte en de ruige omstandigheden van Australië te weerstaan en onvermoeibaar de hele dag te werken om vee bijeen te drijven, en ze worden vandaag de dag nog steeds voor dat doel gebruikt. Het zijn onafhankelijke denkers, waardoor ze zeer geschikt zijn voor het hoeden zonder menselijke supervisie, maar het kan ook problemen opleveren als ze niet worden uitgedaagd om een specifieke taak uit te voeren. Australische Kelpies hebben een uitlaatklep nodig om hun mentale en fysieke energie kwijt te kunnen, anders creëren ze een uitlaatklep voor zichzelf, wat kauwen, graven of ander destructief gedrag kan inhouden. Door hun hoge energiebehoefte en behoefte aan beweging zijn ze niet het meest geschikte ras voor het leven op een appartement, en ze kunnen uit hun dak gaan als ze lange tijd alleen gelaten worden, hoewel ze zich goed kunnen aanpassen als ze een ijverige eigenaar hebben die aanwezig is en elke dag veel wandelingen en op zijn minst een flinke ren geeft. Training moet vroeg in het leven beginnen, vooral socialisatietraining, want Australian Kelpies kunnen zeer territoriaal zijn, en ze kunnen ook bijten als ze hun natuurlijke kudde-instincten gebruiken. Deze eigenschappen maken ze echter wel tot natuurlijke waakhonden. Zonder training, kunnen Australian Kelpies onstuimig en moeilijk te hanteren zijn, maar met de juiste begeleiding, kunnen al hun problematische neigingen worden aangescherpt tot enorm nuttige en indrukwekkende vaardigheden, en hun intelligentie maakt die opleiding heel gemakkelijk. Hun behoefte aan verzorging is vrij minimaal, hun gezondheid is over het algemeen goed, en ze zijn zeer loyale en liefdevolle metgezellen voor de juiste eigenaren. Zorg ervoor dat je klaar bent om de Australian Kelpie’s behoeften te behandelen voordat je ze adopteert, en je zult een geweldige vriend voor het leven hebben.

Hoogtepunten

  • In Australië en de Verenigde Staten wordt de Australische Kelpie nog steeds gebruikt om vee te hoeden met weinig behoefte aan toezicht.
  • Dingo’s zijn waarschijnlijk op verschillende momenten in de geschiedenis van het ras met Australische Kelpies gekruist.
  • Het ras is genoemd naar de Kelpies uit de Keltische folklore, die watergeesten waren die in paarden- of mensenvorm konden verschijnen.
  • Australian Kelpies zijn in staat om te leren zoeken en redden, opsporingswerk, therapie werk, geleidehond taken, behendigheid en hondensport, en nog veel meer.
  • De Australische Kelpie vacht kan komen in verschillende kleuren, waaronder zwart, chocolade, rood, smokey blue, en fawn, en sommige hebben ook tan aftekeningen.
  • Australian Kelpies hebben vaak een dubbele vacht met een buitenste weerbestendige laag. Hun vacht heeft niet veel verzorging nodig, hoewel ze de neiging hebben om in het voorjaar meer te verharen en in die tijd meer geborsteld moeten worden.
  • Hoewel Australische Kelpies meestal worden gebruikt voor een specifieke taak, kunnen het liefdevolle huisdieren zijn, zolang ze goed worden opgeleid en taken krijgen te doen die hen geestelijk en lichamelijk stimuleren.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Australische Kelpie begint, zoals je je misschien kunt voorstellen, in Australië. Zwarte Collies werden geïmporteerd naar het continent om vee te hoeden in de jaren 1800 uit Groot-Brittannië en werden gekruist met andere rassen die waarschijnlijk zelfs wilde dingo’s. Het resulterende ras was winterhard, bestand tegen het harde klimaat van het continent, en in staat om praktisch non-stop te werken. Veeboeren waardeerden ze om hun intelligentie en hun vermogen om zelfstandig te werken. De eerste hond die “Kelpie” werd genoemd, werd in 1872 door een man genaamd Jack Gleeson gekocht van een Schot genaamd George Robertson, en werd genoemd naar een van gedaante verwisselende watergeest uit de Keltische mythologie die kon verschijnen als paard of mens. Het ras werd sindsdien met vele andere rassen gekruist om de moderne Australische Kelpie te worden die we vandaag kennen. De Australische Kelpie werd later geëxporteerd naar andere landen over de hele wereld, en het ras was vooral nuttig in de Verenigde Staten, waar het zich heel gemakkelijk aanpaste aan het klimaat, het terrein en de verscheidenheid aan vee. Nu kunnen Australische Kelpies worden gevonden voor een veelheid van taken over de hele wereld, met inbegrip van opsporing, therapie, dienst hondenwerk, en honden sport prestaties, maar ze worden nog steeds vaak gebruikt voor het hoeden. Als ze als huisdier worden gehouden, hebben ze training, beweging en veel mentale stimulatie nodig.

Grootte

Australian Kelpies zijn middelgrote honden, met een typisch gewicht tussen de 25 en 46 pond. Ze meten meestal 15 tot 20 centimeter bij de schouder. Individuen van het ras kunnen kleiner of groter zijn.

Persoonlijkheid

Australian Kelpies hebben een onafhankelijke inslag die zeer gunstig is voor schapendrijvend werk, maar het betekent ook dat ze mentaal moeten worden uitgedaagd, of ze kunnen zich gaan vervelen en zich gaan bezighouden met destructief gedrag. Ondanks hun onafhankelijke aard mogen Australian Kelpies niet te lang zonder menselijk gezelschap blijven, zeker niet als ze binnenshuis opgesloten zitten. Ze hebben een gevoelige kant die niet goed reageert op harde berispingen of straf, maar een bekwame trainer die vertrouwt op positieve versterking zal merken dat deze honden meer dan slim genoeg zijn om commando’s op te volgen, zelfs op lange afstanden. Australische Kelpies hebben niet al te veel vertrouwen in vreemden, en ze zijn zeer territoriaal. Hoewel dit maakt ze grote waakhonden die zal blaffen bij enig teken van gevaar, het betekent ook dat ze socialisatie training nodig hebben vanaf jonge leeftijd, en het kan het beste voor hen zijn als naburige huisdieren worden niet toegestaan om te zwerven op het terrein. Ze moeten leren wanneer het gepast is om met argwaan te reageren en wanneer ze gasten moeten toelaten om te naderen. Beginnende eigenaren kunnen de bewegingsbehoeften van de Australische Kelpie te veel vinden om mee om te gaan. Ze hebben meerdere wandelingen nodig, elke dag een flinke ren, en mentale oefeningen, zoals het leren van nieuwe trucjes of commando’s, om kalm en gelukkig te blijven.

Gezondheid

De gezondheid van de Australische Kelpie is over het algemeen goed. Het ras kan genetisch voorbestemd zijn voor een paar aandoeningen waar eigenaars echter voor moeten oppassen. Deze omvatten cryptorchidisme, heupdysplasie, progressieve retinale atrofie, Collie oogafwijking, en cerebellaire abiotrofie, dat is een neurologische aandoening die het bewegen beïnvloedt. Deze aandoeningen zijn vrij zeldzaam, maar het is belangrijk om waakzaam te blijven en regelmatig de dierenarts te bezoeken.

Verzorging

Australian Kelpies hebben vrij weinig verzorging nodig. Hun nagels vijlen zich meestal vanzelf af als ze lopen, maar ze moeten wel worden gecontroleerd op beschadigingen en zo nodig worden geknipt. Tanden moeten regelmatig worden geborsteld zoals aanbevolen door een dierenarts. De oren moeten worden gecontroleerd op vuil, parasieten of infecties en schoon worden gehouden. Indien nodig moet een bad worden genomen.

Voeding

Het dieet van een Australian Kelpie moet worden afgestemd op een middelgroot ras met een hoge energiebehoefte en veel beweging. Raadpleeg uw dierenarts of een professionele voedingsdeskundige voor advies over wat u uw Australian Kelpie moet voeren en de juiste portiegrootte. Hun voedingsbehoeften zullen veranderen naarmate ze opgroeien van puppy- naar volwassen- en seniorenleeftijd. Blijf op de hoogte van deze voedingsbehoeften.

Vachtkleur en vachtverzorging

Australian Kelpie vachten kunnen kort, ruw of glad zijn en komen in verschillende prachtige kleuren. Ze kunnen zwart, rood, chocolade, zwart met tan aftekeningen, rood met tan aftekeningen, smokey blue, of fawn zijn. De verzorgingsbehoeften van de Australische Kelpie zijn laag tot matig. Een borstelbeurt of twee per week zou moeten helpen bij het verwijderen van dood haar en het verminderen van verharen. Ze hebben vaak een dubbele vacht, waarbij de buitenste vacht meer weerbestendig is. Australische Kelpies hebben de neiging om in het voorjaar meer te verharen, dus het kan zijn dat ze in die tijd extra geborsteld moeten worden.

Kinderen en andere huisdieren

Het natuurlijke kudde-instinct van de Australische Kelpie kan het moeilijk voor ze maken om met kleine kinderen of andere huisdieren te leven, omdat ze de neiging hebben om te knijpen om wie of wat ze maar willen bijeen te drijven. Hun wantrouwen tegenover vreemden kan het ook moeilijk maken wanneer kinderen jonge vrienden op bezoek hebben. Echter, al deze neigingen kunnen onder controle worden gehouden en omgeleid naar constructief gedrag met de juiste opleiding, vooral als socialisatie training begint vroeg in het leven. Als u van plan bent om een Australische Kelpie te adopteren in uw gezin, zorg ervoor dat je bereid bent om hen de opleiding die ze nodig hebben om iedereen te voorzien van een veilige en positieve leefomgeving, met inbegrip van uw nieuwe pup.