Groenten en fruit die honden wel en niet mogen eten

Het is niet ongewoon om uw hond te willen verwennen door tafelrestjes of uw favoriete snack te delen. Immers, als het veilig is voor u om te eten, moet het OK zijn voor hen om te eten, toch? Maar dat hoeft niet. Terwijl veel menselijke voedingsmiddelen volkomen veilig zijn voor honden, zijn sommige zeer ongezond en ronduit gevaarlijk, dus het is van cruciaal belang om te leren welke groenten en fruit honden kunnen eten. Honden verteren anders dan mensen, en het eten van verkeerd voedsel kan leiden tot gezondheidsproblemen op lange termijn en, in extreme gevallen, zelfs tot de dood. Als carnivoren hebben ze niet echt behoefte aan groenten en fruit als onderdeel van hun dieet, maar af en toe een groente of fruit als traktatie is OK. Lees verder om te weten te komen welke groenten en fruit met mate mogen worden gedeeld en welke moeten worden vermeden.
Groenten en fruit die honden wel en niet mogen eten

Fruit dat honden wel en niet mogen eten

Appels

Ja, honden mogen appels eten. Appels zijn een uitstekende bron van vitamine A en C, maar ook van vezels voor uw hond. Ze bevatten weinig eiwitten en vet, waardoor ze de perfecte snack zijn voor oudere honden. Zorg er wel voor dat u eerst de pitten en het klokhuis verwijdert. Probeer ze bevroren voor een ijskoude snack bij warm weer.

Avocado

Nee, honden mogen geen avocado eten. Hoewel avocado voor hondeneigenaren een gezond tussendoortje kan zijn, mag het helemaal niet aan honden worden gegeven. De pit, schil en bladeren van avocado’s bevatten persine, een giftige stof die vaak braken en diarree veroorzaakt bij honden. Het vlezige binnenste van de vrucht bevat niet zoveel persine als de rest van de plant, maar het is nog steeds te veel voor honden om aan te kunnen.

Bananen

Ja, honden mogen bananen eten. Met mate, zijn bananen een geweldige caloriearme traktatie voor honden. Ze bevatten veel kalium, vitaminen, biotine, vezels en koper. Ze bevatten weinig cholesterol en natrium, maar vanwege het hoge suikergehalte moeten bananen als traktatie worden gegeven en niet als onderdeel van het hoofddieet van uw hond.

Bosbessen

Ja, honden mogen bosbessen eten. Bosbessen zijn een superfood rijk aan antioxidanten, die celschade voorkomen bij zowel mens als dier. Ze zitten ook boordevol vezels en fytochemicaliën. Uw hond leren traktaties in de lucht te vangen? Probeer bosbessen als een alternatief voor in de winkel gekochte traktaties.

Cantaloupe

Ja, cantaloupe is veilig voor honden. Cantaloupe zit boordevol voedingsstoffen, bevat weinig calorieën en is een goede bron van water en vezels. Het bevat echter veel suiker, dus moet met mate worden gedeeld, vooral voor honden met overgewicht of diabetes.

Kersen

Nee, honden mogen geen kersen eten. Met uitzondering van het vlezige deel rond de pit, bevatten kersenplanten cyanide en zijn giftig voor honden. Cyanide verstoort het cellulaire zuurstoftransport, wat betekent dat de bloedcellen van uw hond niet genoeg zuurstof kunnen krijgen. Als uw hond kersen eet, let dan op verwijde pupillen, ademhalingsmoeilijkheden en rood tandvlees, want dit kunnen tekenen zijn van cyanidevergiftiging.

Veenbessen

Ja, veenbessen zijn veilig voor honden om te eten. Zowel cranberry’s als gedroogde cranberry’s zijn veilig om in kleine hoeveelheden aan honden te voeren. Of uw hond deze wrange traktatie lekker zal vinden, is een andere vraag. Hoe dan ook, gematigdheid is belangrijk bij het voeren van cranberry’s aan honden, zoals bij elke traktatie, want te veel cranberry’s kan leiden tot een maagklachten.

Komkommers

Ja, honden mogen komkommers eten. Komkommers zijn vooral goed voor honden met overgewicht, omdat ze weinig tot geen koolhydraten, vetten of oliën bevatten en ze zelfs het energieniveau kunnen verhogen. Ze zitten vol met vitamine K, C, en B1, evenals kalium, koper, magnesium, en biotine.

Druiven

Nee, honden mogen nooit druiven eten. Druiven en rozijnen (gedroogde druiven) blijken zeer giftig te zijn voor honden, ongeacht ras, geslacht of leeftijd van de hond. Druiven zijn zelfs zo giftig dat ze kunnen leiden tot acuut plotseling nierfalen. Wees altijd bedacht op deze gevaarlijke fruitsoort voor honden.

Mango

Ja, honden mogen mango’s eten. Deze zoete zomertraktatie zit vol met vier verschillende vitaminen: A, B6, C en E. Ze bevatten ook kalium en zowel bètacaroteen als alfacaroteen. Denk eraan, zoals bij de meeste fruitsoorten, dat je eerst de harde pit verwijdert, want die bevat kleine hoeveelheden cyanide en kan verstikkingsgevaar opleveren. Mango bevat veel suiker, dus gebruik het als een occasionele traktatie.

Sinaasappels

Ja, honden mogen sinaasappels eten. Sinaasappels zijn volgens dierenartsen prima te eten voor honden, maar ze zijn misschien geen fan van sterk ruikende citrusvruchten. Sinaasappels zijn een uitstekende bron van vitamine C, kalium en vezels, en in kleine hoeveelheden kan het sappige vruchtvlees van een sinaasappel een smakelijke traktatie zijn voor uw hond. Dierenartsen raden aan om de schil weg te gooien en uw hond alleen het vruchtvlees van de sinaasappel aan te bieden, zonder de pitten. Sinaasappelschillen zijn ruw voor hun spijsverteringsstelsel, en de oliën kunnen ervoor zorgen dat uw hond letterlijk zijn gevoelige neus optrekt.

Perziken

Ja, perziken zijn veilig voor honden om te eten. Kleine hoeveelheden in stukjes gesneden verse of bevroren perziken zijn een goede bron van vezels en vitamine A, en kunnen zelfs infecties helpen bestrijden, maar net als kersen bevat de pit cyanide. Zolang je de pit eerst helemaal wegsnijdt, kunnen verse perziken een geweldige zomertraktatie zijn. Sla perziken uit blik over, want die bevatten meestal veel suikerhoudende siroop.

Peren

Ja, honden mogen peren eten. Peren zijn een geweldige snack omdat ze veel koper, vitamine C en K, en vezels bevatten. Er wordt beweerd dat het eten van peren het risico op een beroerte met 50 procent kan verminderen. Zorg er wel voor dat je peren in hapklare stukken snijdt en eerst de pit en pitten verwijdert, want de pitten bevatten sporen van cyanide. Sla ingeblikte peren met suikerhoudende siroop over.

Ananas

Ja, ananas is veilig voor honden. Een paar stukjes ananas zijn een prima zoete traktatie voor honden, zolang de stekelige buitenste schil en kroon eerst worden verwijderd. De tropische vrucht zit boordevol vitaminen, mineralen en vezels. Het bevat ook bromelaïne, een enzym dat het voor honden gemakkelijker maakt om eiwitten op te nemen.

Frambozen

Ja, honden mogen frambozen eten. Frambozen zijn prima met mate. Ze bevatten antioxidanten die geweldig zijn voor honden. Ze bevatten weinig suiker en calorieën, maar veel vezels, mangaan en vitamine C. Frambozen zijn vooral goed voor oudere honden omdat ze ontstekingsremmende eigenschappen hebben, wat verouderende gewrichten kan helpen. Ze bevatten echter wel kleine hoeveelheden xylitol, dus beperk uw hond tot minder dan een kopje frambozen per keer.

Aardbeien

Ja, honden mogen aardbeien eten. Aardbeien zitten boordevol vezels en vitamine C. Bovendien bevatten ze een enzym dat de tanden van uw hond witter kan maken als hij of zij ze eet. Ze bevatten suiker, dus geef ze met mate.

Tomaten

Nee, honden moeten tomaten vermijden. Hoewel de gerijpte vrucht van de tomatenplant over het algemeen als veilig voor honden wordt beschouwd, bevatten de groene delen van de plant een giftige stof die solanine heet. Hoewel een hond een grote hoeveelheid van de tomatenplant moet eten om er ziek van te worden, is het beter om tomaten voor de zekerheid maar helemaal over te slaan.

Watermeloen

Ja, honden mogen watermeloen eten. Het is belangrijk om eerst de schil en de pitten te verwijderen, omdat die de darmen kunnen verstoppen, maar verder is het vruchtvlees van watermeloen veilig voor honden. Het zit vol met vitamine A, B-6, en C, en kalium. Watermeloen bestaat voor 92% uit water, dus het is een geweldige manier om uw hond gehydrateerd te houden op warme zomerdagen.

Groenten die honden wel en niet mogen eten

Asperges

Nee, honden moeten niet eten asperges. Hoewel asperges niet per se onveilig zijn voor honden, heeft het echt geen zin om ze asperges te geven. Het is te taai om rauw te eten, en tegen de tijd dat je het kookt zodat het zacht genoeg is voor honden om te eten, verliest de asperge de voedingsstoffen die het bevat. Als je echt een groente wilt delen, is iets heilzamer waarschijnlijk het beste.

Broccoli

Ja, broccoli is veilig voor honden om te eten in zeer kleine hoeveelheden en wordt best geserveerd als een occasionele traktatie. Het is rijk aan vezels en vitamine C en bevat weinig vet. Broccoliroosjes bevatten echter isothiocyanaten, die bij sommige honden milde tot mogelijk ernstige maagirritatie kunnen veroorzaken. Bovendien is bekend dat broccolistengels obstructie in de slokdarm kunnen veroorzaken.

Spruitjes

Ja, honden mogen spruitjes eten. Spruitjes zitten boordevol voedingsstoffen en antioxidanten die goed zijn voor mens en hond. Geef ze echter niet te veel aan je hond, want ze kunnen veel winderigheid veroorzaken. Kool is ook veilig voor honden, maar komt met dezelfde winderige waarschuwing!

Wortelen

Ja, honden mogen wortelen eten. Wortelen zijn een uitstekende caloriearme snack met veel vezels en bètacaroteen, dat vitamine A aanmaakt. Bovendien is knabbelen op deze oranje groente goed voor de tanden van uw hond (en leuk).

Selderij

Ja, selderij is veilig voor honden om te eten. Naast vitamine A, B en C bevat deze knapperige groene snack de nodige voedingsstoffen voor een gezond hart en zelfs voor de bestrijding van kanker. En alsof dat nog niet genoeg is, staat selderij ook bekend om zijn frisse adem.

Sperziebonen

Ja, honden mogen sperziebonen eten. Gehakt, gestoomd, rauw, of uit blik – alle soorten sperziebonen zijn veilig voor honden om te eten, zolang ze maar gewoon zijn. Sperziebonen zitten vol belangrijke vitaminen en mineralen, zijn vezelrijk en bevatten weinig calorieën. Kies voor zoutarme of zoutloze producten als u uw hond sperziebonen uit blik geeft.

Champignons

Nee, honden moeten paddenstoelen vermijden. Wilde paddenstoelen kunnen giftig zijn voor honden. Hoewel van slechts 50-100 van de 50.000 paddenstoelensoorten wereldwijd bekend is dat ze giftig zijn, kunnen de exemplaren die giftig zijn uw hond echt pijn doen of zelfs de dood tot gevolg hebben. Gewassen witte paddenstoelen uit de supermarkt kunnen in orde zijn, maar het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen; sla de paddenstoelen voor Fido helemaal over.

Uien

Nee, honden mogen nooit uien eten. Uien, prei en bieslook maken deel uit van een plantenfamilie genaamd Allium die giftig is voor de meeste huisdieren, vooral katten. Het eten van uien kan de rode bloedcellen van uw hond doen scheuren, en kan ook braken, diarree, maagpijn en misselijkheid veroorzaken. Uienvergiftiging is ernstiger bij Japanse hondenrassen zoals Akita’s en Shiba’s, maar alle honden zijn er zeer gevoelig voor.

Erwten

Ja, honden mogen erwten eten. Groene erwten, peultjes, suikererwten en tuin- of doperwten zijn allemaal prima geschikt voor honden om af en toe in hun voerbak te vinden. Erwten bevatten diverse vitaminen en mineralen, en zijn rijk aan eiwitten en vezelrijk. U kunt uw hond verse of bevroren erwten voeren, maar vermijd erwten in blik met toegevoegd natrium.

Spinazie

Ja, honden mogen spinazie eten, maar het is niet een van de topgroenten die je met je pup wilt delen. Spinazie bevat veel oxaalzuur, dat het vermogen van het lichaam om calcium op te nemen blokkeert en kan leiden tot nierbeschadiging. Hoewel uw hond waarschijnlijk een zeer grote hoeveelheid spinazie zou moeten eten om dit probleem te krijgen, is het misschien beter om voor een andere groente te kiezen.