Mogen honden paddestoelen eten?

Paddenstoelen zijn een gecompliceerde voedselgroep. Deze eetbare paddenstoelen zijn een hoofdbestanddeel van veel gerechten en groeien in het wild in onze tuinen, plantsoenen en parken, en toch horen we zoveel verhalen over paddenstoelen die verkeerd aflopen. Maar hoe zit het met honden? Kunnen honden paddenstoelen eten? Hebben ze dezelfde reacties op paddenstoelen als wij?

Als je ooit overwogen hebt om je hond een paddenstoel te geven, of als je je hond hebt zien knabbelen aan een paddenstoel in je tuin, dan heb je jezelf waarschijnlijk deze vragen gesteld.

Het antwoord hangt helemaal af van het soort paddenstoel.

Kunnen honden wilde paddenstoelen eten?

Stelt u zich dit scenario eens voor. U wandelt met uw hond langs een bospad, en ze snuffelt enthousiast aan de grond, wanneer u merkt dat ze gestopt is om iets te eten. U knielt neer om te kijken wat het is en ontdekt dat uw hond een wilde paddestoel heeft opgesnoept.

Als uw eerste reactie paniek is, bent u op de goede weg.

Sommige mensen denken dat honden geen giftige paddenstoelen eten omdat ze giftige stoffen kunnen herkennen aan hun geur. Helaas is dit niet helemaal waar. Dierenartsen en paddenstoelendeskundigen zijn van mening dat vergiftiging door wilde paddenstoelen een ondergerapporteerde oorzaak is van fatale vergiftiging bij huisdieren, en snel reageren op een vermoedelijke paddenstoelensnack is het beste wat u in deze omstandigheden voor uw hond kunt doen.

Als uw hond een wilde paddenstoel heeft gegeten, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts, een dierengifcentrum of een dierenkliniek voor spoedgevallen.
Mogen honden paddestoelen eten

Welke soorten wilde paddenstoelen zijn giftig voor honden?

Misschien heeft u wel eens de uitdrukking gehoord: “Er zijn oude paddenstoelenjagers, er zijn dappere paddenstoelenjagers, maar er zijn geen oude, dappere wilde paddenstoelenjagers”. Dit komt omdat, hoewel slechts een klein percentage van de paddenstoelensoorten in de wereld giftig is, de soorten die giftig zijn zeer giftig zijn. Ze zijn ook vaak moeilijk te onderscheiden van de niet-toxische soorten, dus dierenartsen raden aan alle wilde paddenstoelen te behandelen als mogelijk giftig en een veterinair noodgeval.

Honden eten paddenstoelen om dezelfde redenen waarom ze andere vreemde dingen eten. Honden verkennen de wereld door geur en smaak, en de textuur van een paddenstoel kan ook intrigerend zijn voor een nieuwsgierige hond. Tot overmaat van ramp hebben sommige soorten giftige paddenstoelen, zoals Amanita phalloides (doodshoofd) en Inocybe spp. een visachtige geur. Zoals elke hondeneigenaar weet, vinden honden visgeuren bijzonder aantrekkelijk, wat kan verklaren waarom honden deze giftige paddenstoelensoorten vaak binnenkrijgen.

Tenzij u een mycoloog bent, raden dierenartsen af om zelf te proberen de paddenstoel in kwestie te identificeren, en dringen er in plaats daarvan bij cliënten op aan om hun hond mee te nemen voor behandeling, aangezien zelfs geoefende paddenstoelenzoekers fouten maken.

Er zijn echter een paar wilde paddenstoelen die de meeste problemen lijken te veroorzaken.

 • Amanita phalloides, in de volksmond bekend als “doodskap”
 • Galerina marginata, bekend als “dodelijke Galerina” of “Galerina autumnalis”
 • Amanita gemmata, of “juweel doodshoofd”
 • Amanita muscaria, ook wel “vliegenzwam” of “dodelijke zwam” genoemd
 • Gyromitra spp., of valse morieljes
 • Inocybe spp. en Clitocybe dealbata paddestoelen

Wat zijn de symptomen van paddenstoelenvergiftiging bij honden?

De symptomen van paddenstoelenvergiftiging bij de hond zijn afhankelijk van de soort paddenstoel. Bepaalde paddenstoelensoorten bevatten verschillende toxinen, die een verschillend effect hebben op honden.

Zo bevatten Amanita paddenstoelen amanitine toxinen. Deze veroorzaken ernstige symptomen van de darmen, een valse herstelperiode waarin de hond zich beter lijkt te voelen, en vervolgens leverfalen, acute nierbeschadiging en de dood.

Inocybe spp. en Clitocybe dealbata paddestoelen veroorzaken speekselen, tranende ogen, meer urineren, diarree en neurologische symptomen.

Andere soorten Amanita paddestoelen veroorzaken sedatie, tremoren, “dronken lopen” en toevallen, en de valse morieljes veroorzaken overvloedig braken en diarree, maar zijn meestal niet dodelijk.

Andere soorten paddenstoelen veroorzaken alleen maag- en darmstoornissen, en hoewel deze zelden levensbedreigend zijn, kan het erg moeilijk zijn om op basis van de eerste symptomen vast te stellen welk soort paddenstoel is ingenomen.

We weten ook niet altijd dat onze honden paddenstoelen hebben gegeten. Hier is een lijst van de meest voorkomende symptomen van paddenstoelenvergiftiging bij honden om u te helpen uw hond in de gaten te houden:

 • Overgeven
 • Diarree
 • Speekselvorming
 • Zwakte
 • Lethargie
 • Ataxie (wankelend lopen)
 • Coma
 • Aanvallen
 • Leverfalen
 • Geelzucht
 • Buikpijn
 • Dood

De toxische effecten van paddenstoelen kunnen ook afhangen van een onderliggende aandoening van uw hond, of van een combinatie van ingenomen stoffen.

Behandeling van paddenstoelenvergiftiging bij honden

De behandeling van paddenstoelenvergiftiging door een dierenarts hangt af van het soort paddenstoel, de symptomen en hoe recent de paddenstoel werd ingenomen.

Als u een monster van de paddenstoel kunt krijgen, bij voorkeur gewikkeld in een vochtig papieren handdoekje en bewaard in een papieren zakje, breng het dan naar uw dierenarts, omdat dit hem zal helpen de beste handelwijze te bepalen voor de specifieke giftige stof.

Uw dierenarts kan braken opwekken als de inname recent was, en in sommige gevallen kan hij medicijnen toedienen om de giftige stof te bestrijden. Er zal ondersteunende zorg worden geboden om uw hond comfortabel te houden en de symptomen onder controle te houden, en in sommige gevallen kunnen honden in een niet-dodelijke coma-achtige slaap vallen en zullen ze in de gaten moeten worden gehouden tot ze ontwaken.

Mogen honden in de winkel gekochte paddenstoelen eten?

Wilde paddenstoelen kunnen giftig zijn voor mensen en honden, maar hoe zit het met in de winkel gekochte paddenstoelen zoals portabello paddenstoelen?

Champignons die verkocht worden in grote en grote supermarkten zijn over het algemeen veilig voor honden om te eten.

Wij serveren echter zelden gewone champignons. In plaats daarvan overgieten we ze graag met heerlijke sauzen, oliën en kruiden, wat weer andere problemen oplevert voor honden.

Oliën, boter, kruiden en bepaalde groenten, zoals knoflook en uien, kunnen schadelijk zijn voor honden. Tenzij de paddenstoel puur wordt opgediend, is het over het algemeen veiliger om gerechten met paddenstoelen niet aan honden te voeren. Honden hebben geen paddenstoelen nodig in hun voeding, dus speel op veilig en geef ze in plaats daarvan een andere beloning, zoals een wortelstaafje of een schijfje appel.