Mogen honden tomaten eten?

De meeste honden willen alles eten wat wij eten, ongeacht wat het is. Of het nu een sappige vleestomaat is of een sappige biefstuk, uw hond wil u helpen het op te eten. Dierenartsen raden over het algemeen af om honden tafelresten te geven, maar sommige etenswaren zijn prima om zo nu en dan als traktatie te geven. Tomaten zijn daar één van, zolang de eigenaar de risico’s begrijpt.
Mogen honden tomaten eten
Tomaten behoren tot de nachtschadefamilie van groenten, wat betekent dat de planten enkele bestanddelen bevatten die schadelijk zijn voor bepaalde dieren, waaronder solanine. Solanine, een stof die voorkomt in de stengel en de bladeren van de tomaat en aanverwante planten, is in grote hoeveelheden schadelijk voor honden. Gelukkig voor honden die af en toe van een tomaat genieten, is solanine vooral geconcentreerd in de groene delen van de tomatenplant. De bladeren, stengels en jonge, groene tomaten bevatten grotere hoeveelheden solanine dan rijpe vruchten, wat betekent dat rijpe tomaten over het algemeen veilig zijn om aan honden te voeren. Voor degenen onder ons die een tomatenplant in de tuin hebben, is dit nog steeds een probleem, omdat we ons zorgen moeten maken dat onze honden groene tomaten eten of op de steel en de bladeren kauwen.

Als uw hond de groene delen van een tomatenplant heeft gegeten, let dan goed op of hij tekenen van tomatenvergiftiging vertoont. Klinische tekenen van een teveel aan tomatine zijn onder andere:

  • Gastro-intestinale (GI) verstoring
  • Cardiale effecten
  • Verlies van coördinatie
  • Spierzwakte
  • Trillingen
  • Aanvallen

Het goede nieuws is dat deze symptomen zeldzaam zijn, en dat de prognose voor honden met tomatinevergiftiging over het algemeen goed is. Bel uw dierenarts als uw hond deze symptomen vertoont, omdat ze een symptoom kunnen zijn van andere ernstige gezondheidsproblemen naast de consumptie van tomatine.

Dus, kunnen honden tomaten eten? Het antwoord is zowel ja als nee. Rijpe tomaten zijn niet giftig voor honden en kunnen met mate gegeven worden als tussendoortje. Onrijpe tomaten en tomatenplanten moeten daarentegen worden vermeden. Het is waarschijnlijk een goed idee om honden uit de buurt van tomatenplanten te houden, hetzij door uw tuin af te zetten met hekken, hetzij door uw hond goed in de gaten te houden in de tuin. Zowel uw hond als uw tomaten zullen u dankbaar zijn.

Kijk op deze links voor meer informatie over fruit en groenten die honden wel en niet mogen eten.