Mag mijn hond spinazie eten?

Van alle discussies over welke menselijke voeding veilig is voor honden, is spinazie misschien wel een van de meest controversiële. Laten we er om te beginnen aan denken dat honden in het wild carnivoor zijn. Als vleesbronnen schaars zijn, kunnen ze vegetatie eten om hun dieet aan te vullen. Maar honden hebben geen groenten nodig. Sommige groenten bevatten echter nuttige voedingsstoffen en kunnen ook dienen als een caloriearme snack. Hier zijn de twee kanten van de spinazie controverse:

Voordelen
Spinazie bevat grote hoeveelheden vitamine A, B, C, en K. Het bevat ook ijzer, antioxidanten, betacaroteen, en ruwvoer, dat het spijsverteringskanaal stimuleert. Waarschijnlijk geeft u uw hond gezond, voedzaam hondenvoer dat alles bevat wat hij nodig heeft, maar kleine hoeveelheden spinazie kunnen voordelen bieden.

Nadelen
Spinazie bevat veel oxaalzuur, dat het vermogen van het lichaam om calcium te absorberen blokkeert en kan leiden tot nierbeschadiging. Er is enige wetenschap om dit te onderbouwen. Oplosbare oxalaten, die oxaalzuur bevatten, binden zich met magnesium en calcium in het bloed, waardoor de beschikbaarheid van deze elektrolyten wordt beperkt. Dit leidt tot een laag calciumgehalte in het bloed, wat een plotselinge verstoring van het metabolisme kan veroorzaken. Calciumoxalaat wordt via de nieren uitgescheiden en een grote hoeveelheid kan schade aan de nieren en zelfs nierfalen veroorzaken.

Mag mijn hond spinazie eten.

Veel bronnen zijn het erover eens dat een hond zeer grote hoeveelheden spinazie zou moeten eten om schade te veroorzaken. Honden met gezonde nieren kunnen kleine hoeveelheden oplosbare oxalaten gemakkelijk verwerken. Maar langdurige consumptie kan nierstress, spierzwakte, abnormale hartritmes en zelfs ademhalingsverlamming veroorzaken.

Als u dit bewijs afweegt en besluit uw hond spinazie te voeren, is de voorbereiding belangrijk. De beste manier om spinazie te bereiden is gestoomd. Gekookte spinazie verliest de meeste voedingsstoffen, en rauwe spinazie is voor een hond moeilijk te verteren. Voeg zelfs gestoomd geen specerijen, kruiden, zout, olie, ui of knoflook toe, omdat deze stoffen giftig kunnen zijn voor honden. Hak de spinazie fijn; het spijsverteringskanaal van een hond kan groenten niet op dezelfde manier afbreken als dat van ons.

Als de nieren van uw hond gezond zijn, en u kiest ervoor hem spinazie te voeren, geef hem dan slechts af en toe kleine hoeveelheden. Dit kan de kans op calciumopname en nierschade verminderen.

Raadpleeg uw dierenarts voordat u spinazie aan het dieet van uw hond toevoegt, zelfs als tussendoortje. Zoals we al zeiden, hebben honden geen groenten nodig. In feite zou hun voeding voor 25 procent of minder uit groenten moeten bestaan. Uw dierenarts kan u helpen beslissen of spinazie goed of slecht is voor uw hond.