Mogen honden spruitjes eten?

Spruitjes lijken een van die voedingsmiddelen te zijn waar mensen ofwel van houden ofwel ze haten. Als je in het eerste kamp zit, kom je misschien in de verleiding om wat spruitjes met je hond te delen. Maar is het wel veilig? Het antwoord is ja, met een paar voorzorgsmaatregelen.
Mogen honden spruitjes eten

De voordelen van het voeren van spruitjes aan uw hond

Deze kruisbloemige groente zit boordevol voedingsstoffen, zoals vitaminen, vezels en antioxidanten die goed zijn voor zowel mens als dier. Spruitjes bevatten vitamine K, dat helpt de bloedstolling goed, bouwt botten, en beschermt het hart. Ze bevatten ook een mini-alfabet van andere vitaminen, waaronder C, A, B1, en B6. De antioxidanten verminderen ontstekingen en verbeteren de bloedcirculatie. Alsof dat nog niet genoeg goedheid is, bevat deze groente ook verbindingen die kunnen beschermen tegen vrije radicalen, waarvan bekend is dat ze schadelijk zijn.

De keerzijde

Dus, als spruitjes zo goed zijn voor uw hond, waarom zou u hem dan niet elke dag een flinke portie geven? Omdat er een nadeel is dat iedereen kent die ze regelmatig eet: winderigheid. Heel veel winderigheid. Kiemen bevatten een hoog gehalte aan een stof genaamd isothiocyanaat dat de darmspieren beter in staat stelt om voedsel en afval door het maag-darmkanaal te duwen. Dit bouwt overtollige bacteriën op, die het lichaam als gas verlaten. Een matige hoeveelheid “maakt de leidingen vrij”, om het zo maar te zeggen. Te veel en uw hond kan last krijgen van maagklachten en diarree. Zelfs kleine en matige hoeveelheden spruitjes veroorzaken winderigheid. En hoewel het u de kamer uit kan jagen, is het niet schadelijk voor uw hond. Deze voedzame groente bevat geen giftige stoffen en er is geen directe reden tot paniek als uw hond tijdelijk last heeft van zijn maag of een recordhoeveelheid winderigheid. Raadpleeg uiteraard uw dierenarts als de symptomen langer dan een paar dagen aanhouden.
spruitjes

Bereiden en serveren

De beste manier om spruitjes voor uw hond te bereiden is ze te stomen, te koken of in de magnetron te doen. Bij stomen blijven de meeste voedingsstoffen behouden. Begin met spruitjes die groen en stevig zijn. Was ze grondig en snijd het grootste deel van de stengel af, maar laat de blaadjes intact. Stoom ze vijf minuten of zet ze in water in de magnetron gedurende maximaal acht minuten. Koken duurt langer, ongeveer 10 minuten, en behoudt niet zo veel voedingsstoffen. Serveer ze niet rauw; ze zijn dan te moeilijk te verteren voor uw hond. En sla de kruiden en specerijen over.

Als uw hond problemen heeft met voeding of allergieën, geef hem dan geen spruitjes zonder eerst met uw dierenarts te overleggen. Als uw hond deze groente mag eten, begin dan met een kleine portie, 1/2 tot 1 spruitje, afhankelijk van zijn grootte. Als dat goed gaat, kunt u hem van tijd tot tijd een spruitjestraktatie geven – niet meer dan drie per portie. Als je toch bezig bent, maak er dan ook een paar voor jezelf klaar. Ze zijn goed voor je!