Gezonde hondenrassen

In dit artikel laten we je gezonde hondenrassen van A tot Z zien. Wij geven u een overzicht van de bijzonder populaire gezonde hondenrassen en vertellen u wat een gezonde hond überhaupt maakt.
gezonde hond

Populaire gezonde hondenrassen op edogs.de

Gezonde hondenrassen van A tot Z

Anatomie van gezonde hondenrassen

Allereerst moet worden gezegd dat er natuurlijk geen garantie is dat een bepaald ras altijd gezond zal blijven en nooit ziek zal worden. Omdat elke hond is uiteindelijk uniek en heeft zijn eigen genetica.

Hondenrassen die erg populair zijn, zijn vaak overgefokt en daardoor lijden onder de gevolgen van hun fokkerij.

Een ander probleem is de kwestie van het “martelen”. Daarbij worden gewenste schoonheidskenmerken gefokt, die gezondheidsproblemen leid met de honden. Om gezonde honden of hondenrassen te herkennen, moet u op de volgende kenmerken letten:

  • Lengte van de snuit
  • Vorm van de staaf
  • Huid
  • Been
  • Hoogte
  • Positie van de ogen

Lengte van de snuit:

Opvallend in de mopshond of de Franse bulldog zijn vooral de platte snuit. Dit ziet er erg schattig uit voor ons mensen, daarom genieten dergelijke rassen van grote populariteit. Maar voor de honden betekent een platte neus dat ze worstelen met ademhalingsproblemen. Door deze fokkerij zijn de neusgaten en/of de luchtpijp te smal. De ademhalingsproblemen beperken de kwaliteit van leven van de honden ernstig en kunnen tot grote problemen leiden.

Vorm van de staaf:

Bij het kopen van uw hond moet u ook letten op de vorm van de staart. U moet kijken of er merkbare afwijkingen op de staaf zijn.

Huid:

Honden zoals de Mopshond hebben een gerimpelde huid, wat ook kan leiden tot problemen en ziekten. In de huidplooien ontwikkelen zich vaak schimmelinfecties of andere ontstekingen, die niet prettig zijn voor het dier.

Been:

Honden met bijzonder korte benen zijn zeer gevoelig voor spinale problemen, evenals knieschijfproblemen en problemen met de tussenwervelschijf. Een voorbeeld hondenras hiervoor is de teckel.

Hoogte:

De grootte van de hond heeft veel invloed op zijn gezondheid en levensduur. Grote honden leven gemiddeld 10-15 jaar. Ze zijn vaak gevoelig voor elleboogfysplasie.  Kleine honden leven gemiddeld langer dan grotere honden en kunnen tot 18 jaar oud worden. Ze zijn echter vaak vatbaar voor ziekten zoals schouderdysplasie of knieschijfproblemen.

Positie van de ogen:

Bij het positioneren van de ogen bij honden moet je ervoor zorgen dat de ogen niet zo dicht bij elkaar staan. Dit kan leiden tot oogproblemen, zoals oogirritatie. of ettering.

Gerenommeerde fokker

En zelfs als een hond een optimaal uiterlijk heeft, kan dit leiden tot erfelijke ziekten. Het is raadzaam om op zoek te gaan naar een betrouwbare en verantwoordelijke fokker. Hij kent de herkomst en familiegeschiedenis van zijn honden en kan informatie geven over of er erfelijke ziekten in zijn fokkerij zitten of dat er tot nu toe andere problemen zijn opgetreden.