Ierse Terrier

irish terrier

De Ierse Terrier is een middelgrote hond met een prachtige rode vacht. Deze energieke honden worden ongeveer 18 centimeter groot en wegen tussen de 25 en 27 pond als volwassenen.

Ierse Terrier honden zijn moedig, alert en hardwerkend. Maar ze zullen ook graag bij u komen liggen na een lange dag uit. Ze passen bij een actief huis met een liefhebbend gezin dat bereid is veel tijd aan hun hond te besteden.

Maar wees je bewust van het jachtinstinct van dit ras als je andere huisdieren of zeer jonge kinderen in huis hebt.

Denkt u erover om een Ierse Terrier in uw gezin op te nemen?

Geschiedenis en oorsprong van het ras

De Ierse Terrier komt uit – u raadt het al – Ierland! Vanaf het begin was deze terriër een all-round werkhond, die zich aanpaste aan elke rol die hem werd toebedeeld.

Zoals vele andere terrier rassen, was het een succesvolle rattenvanger. Door de geschiedenis heen zijn deze kleine honden:

 • Waakhonden
 • Familie beschermers
 • Ratters
 • Hunting Companions
 • Boodschapper hond

En meer! Ze werden erkend door de AKC in 1885, en staan nu op 116 van de 197 rassen in termen van populariteit.

irish terrier

Ierse Terrier Uiterlijk

De Ierse Terrier is een middelgrote hond. Hij is groter dan veel andere terriërrassen. Ze hebben ook langere lichamen en benen dan de meeste andere terriër hondenrassen.

Gewoonlijk wordt een volwassen Ierse Terrier ongeveer 18 centimeter lang bij de schouder.

Reuen wegen vaak rond de 27 pond als ze volwassen zijn. Teven wegen iets minder, meestal rond de 25 pond.

Over het geheel genomen hebben deze honden een mager en gespierd uiterlijk. Ze hebben donkere ogen en een zwarte neus, samen met v-vormige oren die naar voren vallen in de richting van hun ogen.

Sommige eigenaren kiezen ervoor om de staart van hun terriër te couperen – vooral als ze ze showen. Maar deze praktijk is niet in alle delen van de wereld gebruikelijk.

Ierse Terrier Kleuren en Vacht

Dit ras heeft een dikke vacht met een pezige textuur. Ze hebben een dubbele laag vacht, met een zachtere, fijnere laag onder de buitenste pezige laag.

In het begin waren Ierse Terriers verkrijgbaar in een aantal vachtkleuren, waaronder grijs, gestroomd en black and tan.

Maar tegenwoordig zijn de enige geaccepteerde standaard vachtkleuren:

 • Rood
 • Red Wheaten
 • En Wheaten

Ierse Terrier Temperament

Als typische terriërs is dit kleine ras pittig, trouw en dapper. Deze honden hebben graag een taak te vervullen en hebben veel energie om te verbranden.

Ze zijn goed geschikt voor gezinnen die veel tijd met hen kunnen doorbrengen.

Maar, zoals veel andere terriër rassen, kan de Ierse Terriër geneigd zijn te blaffen – tegen vreemden, andere dieren, of alles wat hun aandacht trekt.

Een deel hiervan kan met training worden beteugeld. Maar het kan ook vaker voorkomen als niet aan hun behoeften wordt voldaan. Geef deze kleine hond dus voldoende mentale en fysieke stimulatie.

Als u op zoek bent naar een toegewijde, moedige en energieke metgezel, zou de Ierse Terrier uw ideale ras kunnen zijn.

Ierse Terrier

Natural Instincts

Het is ook belangrijk te wijzen op de mogelijke natuurlijke instincten die deze honden kunnen hebben.

Ze werden oorspronkelijk gefokt als jachthonden. Maar werkten ook als waakhonden en beschermers.

Een moderne Ierse Terrier kan dus nog steeds de natuurlijke instincten hebben die hen geweldig maakten in deze rollen.

Ze kunnen geneigd zijn andere kleine dieren op te jagen. En ze kunnen op hun hoede zijn voor vreemden, vooral als ze niet goed gesocialiseerd zijn.

Het is dus belangrijk om uw hond van jongs af aan goed te socialiseren. En wees je bewust van hun instincten als je andere kleine huisdieren in huis hebt.

Deze honden zijn misschien meer geschikt voor huizen zonder andere huisdieren zoals katten en huiskonijnen.

Ierse Terrier Training

Dit ras kan in sommige gevallen koppig zijn. Maar ze zullen typisch genieten van training.

Een geweldige manier om een sterke band met uw hond op te bouwen is het gebruik van positieve versterkingstraining. Dit is ideaal om dat onafhankelijke trekje te voorkomen.

Positieve versterking training kan geweldige resultaten opleveren. En het zal de gretigheid van de Ierse Terrier om te behagen aanmoedigen.

Training kan beginnen vanaf een jonge leeftijd voor de beste resultaten.

Ierse Terrier Oefenbehoeften

Ierse Terriers hebben veel energie. Ze hebben dus regelmatig beweging nodig. Idealiter vinden ze het heerlijk om rond te rennen en te spelen.

Ze kunnen het heel goed doen in huizen met een veilig afgesloten achtertuin waar ze op verkenning kunnen gaan.

Eigenaren moeten bereid zijn ze elke dag te laten bewegen. Dit ras is niet geschikt voor zeer sedentaire huishoudens.

En, denk aan hun mogelijke natuurlijke instincten als je ze buiten de lijn oefent. Als een Ierse Terrier achter een eekhoorn aangaat, kan zelfs de sterkste terugroepactie mislukken!

Het is dus een goed idee om een veilig afgesloten plek te vinden om ze buiten de lijn te trainen.

irish terrier

Ierse Terrier Gezondheid

Zoals alle rashonden is de Ierse Terrier vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Eigenaren moeten zich bewust zijn van het volgende.

Sommige Ierse Terriers kunnen lijden aan Hyperkeratose. Dit is een aandoening waarbij de voetzolen van een hond verharden en barsten.

Sommigen kunnen ook lijden aan de huidziekte van Darier. Aangetaste honden kunnen cysten, laesies en zweren krijgen.

In zeldzame gevallen kunnen Ierse Terriers ook lijden aan Cystinuria, een aandoening die kan leiden tot blaasstenen.

Sommige Ierse Terriers kunnen last krijgen van oorontstekingen. Het is dus belangrijk om hun oren te controleren als onderdeel van de regelmatige verzorging.

Verzorging en algemene zorg

Ondanks hun korte vacht moet een Ierse Terrier regelmatig worden verzorgd. Maar ze zijn niet zo onderhoudsgevoelig als sommige andere rassen.

Wekelijks borstelen zou voldoende moeten zijn om ervoor te zorgen dat de vacht van uw Ierse Terrier gezond blijft en er op zijn best uitziet.

Naast het controleren van zijn oren tijdens de vachtverzorging, moet u, zoals we al eerder zeiden, de nagels van uw hond knippen wanneer dat nodig is en zijn gebit controleren.

Vinden van Ierse Terrier Puppies

Omdat Ierse Terriers niet zo populair zijn als sommige andere rassen, moet u misschien wat harder zoeken om puppy’s bij u in de buurt te vinden.

Maar, de bonus hiervan is dat je minder kans hebt om puppyfabrieken tegen te komen, die meestal fokken voor de meest populaire honden.

Het kiezen van een gerenommeerde fokker is belangrijk om de mogelijke gezondheidsaandoeningen waaraan deze terriers kunnen lijden te vermijden.

Zorg er dus voor dat elke fokker die u kiest u duidelijke gezondheidscertificaten kan laten zien. Zorg ervoor dat u de ouderhonden ontmoet en dat ze een goed temperament hebben.

En zorg ervoor dat de pups goed verzorgd worden. De beste fokkers hebben meestal net zoveel vragen voor u als u voor hen, omdat ze er zeker van willen zijn dat hun honden naar de best mogelijke huizen gaan.

Over het algemeen kunnen Ierse Terrier-puppy’s $600 tot $1500 kosten. Die gefokt voor de show kunnen meer kosten dan die gefokt als huisdier.

Ierse Terrier Redding

Een andere optie als u geen pups bij u in de buurt kunt vinden, of het niet erg vindt welke leeftijd uw hond heeft, is het redden van een Ierse Terrier.

Reddingshonden zijn meestal goedkoper dan puppy’s, en kunnen zelfs enige basistraining hebben.

Spreek met medewerkers van reddingscentra om er zeker van te zijn dat je de juiste pasvorm hebt voor degene die je hebt gevonden. Vergeet niet dat sommige honden jachtinstincten kunnen hebben en veel blaffen.

Dus, als je andere huisdieren thuis hebt, of een rustige hond nodig hebt, communiceer dit dan met het reddingspersoneel.

Als er geen rasspecifiek reddingscentrum bij u in de buurt is, kijk dan eens bij algemene terrierreddingen.

Ierse Terrier Producten en Accessoires

Of u nu kiest voor een puppy of een reddingshond, u moet de komst van uw pup voorbereiden met de juiste accessoires.

Hier zijn enkele gidsen om u te helpen.

Vergelijkbare rassen

Als je de Irish Terrier overweegt, ben je misschien ook gek op een aantal van deze soortgelijke rassen:

Is de Ierse Terrier een goede gezinshond?

In het juiste huis kan dit ras een geweldig huisdier zijn. Ze hebben veel beweging en training nodig, en passen misschien niet in huizen met andere kleine huisdieren.

Het zijn ook vaak nogal vocale honden, dus wees je hiervan bewust voordat je er een mee naar huis neemt!

Bent u verliefd geworden op de Ierse Terrier? We horen graag uw favoriete ding over dit ras in de commentaren.

Lezers vonden ook leuk

Referenties en bronnen

 • Drogemuller, M. (et al), ‘A Mutation in the FAM83G Gene in Dogs with Hereditary Footpad Hyperkeratosis (HFH)’, Plos Genetics (2014).
 • Linek, M. (et al), ‘ATP2A2 SINE Insertion in an Irish Terrier with Darier Disease and Associated Infundibular Cyst Formation’, Genes (2020).
 • Hoppe, A. & Denneberg, T. ‘Cystinuria in the Dog: Clinical Studies During 14 Years of Medical Treatment”, Journal of Veterinary Internal Medicine (2008)
 • Howell, T. (et al), ‘Puppy Parties and Beyond: The Role of Early Age Socialization Practices on Adult Dog Behavior’, Veterinary Medicine: Research and Reports (2015)