Ierse Setter Hondenras Informatie Centrum

irish setter

Welkom bij uw complete gids voor de prachtige Ierse Setter hond. Met hun elegante uiterlijk en kenmerkende rood-vederachtige vacht zijn deze plezierige honden moeilijk te weerstaan.

De Ierse Setter, ook bekend als de Ierse Rode Setter, behoort tot de “jachthondengroep” en blinkt niet alleen uit in het jachtveld, maar ook in een reeks andere activiteiten. Hun zijdeachtige mahoniehouten vacht en slanke vorm hebben hen tot een populaire showhond gemaakt.

Hoewel het gemakkelijk is om verliefd te worden op dit ras, is het geen hond die geschikt is voor elk huis en elke levensstijl. In deze gids kom je te weten waar de Ierse Setter vandaan komt en hoe het is om met deze charmante roodharige te leven.

Je ontdekt de verzorging en gezondheidsproblemen die met het ras samenhangen, samen met hun trainings- en trainingsvereisten.

Dus, voordat u op zoek gaat naar puppies, geven we u alle feiten, zodat u kunt beslissen of de Ierse Setter het juiste ras voor u is.

Wat staat er in deze gids

Ierse Setter FAQ’s

De populairste en meest gestelde vragen van onze lezers over de Ierse Setter.

Ierse Setter in een oogopslag

 • Populariteit: 77 van de 192 in het register van de Amerikaanse Kennel Club (AKC).
 • Doel: trouwe metgezel, jachthond of showhond.
 • Gewicht: 60lbs (teven) tot 70lbs (reuen)
 • Temperament: Zachtaardig, energiek, gretig om te behagen

Ierse Setter Rasoverzicht: Inhoud

Geschiedenis en oorspronkelijk doel

Waar komen Ierse Setter Honden vandaan?

De Ierse Setter is ontstaan in Ierland in de jaren 1700.

Er is weinig informatie over hun exacte afkomst, maar er wordt aangenomen dat het ras zich ontwikkelde door het combineren van Engelse Setters, Gordon Setters, Spaniels en Pointers.

Het werd gefokt om jachtvogels op te sporen, aan te wijzen en te apporteren en wordt beschouwd als een van de mooiste jachthonden ter wereld. Irish Setters werkten ooit samen met jagers en valkeniers die netten gebruikten, vóór het algemeen gebruik van geweren.

De term “setter” komt van de manier waarop de hond zich op zijn buik neerzet, in de richting van de vogel, om aan te geven dat hij de prooi heeft gelokaliseerd.

Hoewel beroemd om zijn rode vacht, waren vroege Ierse Rode Setter jachthonden tweekleurig (rood en wit) waardoor ze gemakkelijk te zien waren in het veld. De eerste volledig rode Ierse Setter hond ontstond in Ierland gedurende de 19e eeuw.

Showhonden

Toen hondenconformiteit (voor hondenshows) populair werd in de jaren 1870, was de dieprode gekleurde vacht de favoriete keuze in de showring, waardoor de rode en witte Ierse Setters bijna uitstierven.

Tussen de jaren 1875 en 1948 zouden 760 Red Setters conformation kampioenen worden, maar slechts vijf werden field kampioenen.

Aankomst in de USA

De eerste Ierse Rode Setter hond werd in 1875 in de VS ingevoerd, en drie jaar later, in 1878, accepteerde de Amerikaanse Kennel Club de eerste registratie van het ras.

De Ierse Setter werd al snel een van de populairste rassen in de VS.

Mogelijk de meest invloedrijke hond in de geschiedenis van het ras was een hond genaamd Champion Palmerston. Geboren in 1862, waren zijn kenmerken meer onderscheidend dan elke andere hond in die tijd en hij verwekte zoveel puppies dat de meeste Ierse Setters vandaag de dag hun afkomst op hem kunnen terugvoeren.

De werkende Ierse Setter

Een roep om een heropleving van de werkende Ierse Rode Setter begon in de jaren 1970.

Gefokt op uithoudingsvermogen, behendigheid, en met een krachtig reukvermogen, kon de werkende Setter de hele dag bewegen over een verscheidenheid van terrein.

Maar in tegenstelling tot andere jachthonden, jaagt of doodt een setter zijn beoogde slachtoffer niet.

In plaats daarvan assisteert hij de jager door met opgeheven hoofd naar de prooi te ruiken om de in de lucht zwevende geurdeeltjes te analyseren.

Wanneer een hond de geur opvangt, kwispelt hij ritmisch met zijn staart, om de jager aan te geven dat hij zijn prooi heeft opgespoord.

Tegenwoordig zie je vaak twee types van de hond, gefokt voor ofwel het exterieur ofwel als werkhond.

Leuke feiten over Ierse Setters

De populariteit van het ras steeg in de jaren 1960 en 1970, voornamelijk door de boeken en de Disney film waarin een van deze honden, Big Red, figureerde.

Ze werden ook gezien in het Witte Huis als huisdieren van de presidenten Richard Nixon, Ronald Reagan en Harry Truman.

Naast een populaire metgezel voor vroegere presidenten, werden Richard Cummings en Spencer Tracy, twee van Hollywood’s leidende mannen, gefotografeerd met hun geliefde Ierse Setters.

Ierse Setter Verschijning

Hoe ziet de Ierse Setter eruit?

Zonder twijfel is deze hond een blikvanger met een kenmerkende rode, veerachtige vacht en een koninklijke uitstraling.

Het hoofd is lang en verfijnd en heeft een rechte snuit, een opvallend lange gespierde hals, bruine amandelvormige ogen en grote, laag aangezette oren.

Hun lichaam is stevig maar atletisch gebouwd, en ze zijn iets langer dan ze lang zijn.

Hun benen zijn sterk en gespierd met een krachtige achterhand die eindigt met kleine voeten die wendbaarheid en snelheid mogelijk maken.

En hun rechte middellange staart begint dik aan de basis en versmalt dan tot een fijne punt.

Ierse Setter Vacht

De Ierse Setter vacht is hun voornaamste kenmerk.

Op het hoofd en de voorpoten is het haar kort en zijdeachtig met lange veren op de oren, achterpoten en staart. Er zijn franjes van haar op de buik en borst.

In de showring heeft de hond een zwaardere, langere vacht. Een klein beetje wit is toegestaan op het hoofd, de borst, de keel of de poten, maar zwarte aftekeningen zijn niet toegestaan.

Een kortharige Ierse Setter komt veel voor in het jachtveld. De vacht is korter, maar met dezelfde veerachtige kenmerken.

De kleuren van de Ierse Rode Setter zijn ofwel dieprood of levendige tinten kastanje of mahonie.

Welke grootte heeft een Ierse Setter?

Er zijn twee soorten Ierse Setter: show en werk, waarbij beide voldoen aan de eisen van de rasstandaard.

De werkhond is middelgroot met een mager en atletisch frame.

De showhond is groter en zwaarder.

Ierse Setter Gewicht en Hoogte

Showreuen staan tussen de 26 en 28 inch bij de schouder en wegen tussen de 65 en 75 pond.

Vrouwelijke showhonden staan tussen de 24 en 26 inch bij de schouder en wegen tussen de 55 en 65 pond.

Mannelijke werkhonden staan tussen de 23 en 26,5 inch op de schouder.

Vrouwelijke werkhonden staan tussen 21.5 en 24.5 inches.

Het gewicht varieert voor beide geslachten van het werkhondenras, maar ligt gemiddeld tussen de 45 en 55 pond.

irish setter

Ierse Setter Temperament

Het temperament van dit ras is even flamboyant als hun vacht. Ze leven met volle teugen en doen niets liever dan in het middelpunt van de belangstelling staan.

Ierse Red Setters honden zijn prikkelbaar en hebben een tomeloze energie.

Deze hond is ook buitengewoon oprecht en bezit een liefdevolle, vriendelijke en aanhankelijke aard. En ze zijn trouw aan hun familie.

Hoewel ze een ondeugende kant hebben die vaak de overhand krijgt, samen met de reputatie koppig te zijn en altijd hun zin te willen krijgen, zijn ze gretig om te behagen.
Ze hebben ook graag een taak te doen, waardoor ze zich, net als kinderen, niet vervelen en in de problemen komen.

Omdat de Ierse Setter een zeer sociale hond is, zijn ze graag in de buurt van mensen en worden ze niet graag langere tijd alleen gelaten. Ze kunnen lijden aan verlatingsangst als ze te lang alleen gelaten worden.

Dit kan leiden tot destructief gedrag, zoals kauwen en constant blaffen.

Deze honden zijn leuk om mee om te gaan, maar ze hebben veel tijd nodig om volwassen te worden en behouden vaak een puppymentaliteit voor een groot deel van hun volwassen leven!

Uw Ierse Setter trainen en oefenen

Training

De training en socialisatie van dit ras moet beginnen terwijl ze nog jong zijn.

Hoewel het een intelligent ras is, maken hun ondeugende aard, koppigheid en nieuwsgierige geest het een uitdaging om ze te trainen, samen met het feit dat ze langzaam volwassen worden.

De Ierse Rode Setter heeft een gevoelige aard, dus ze vereisen veel geduld en zachte overreding, met behulp van positieve versterkingstechnieken. Ze reageren goed op consistentie en op beloning gebaseerde trainingsmethoden.

Hoe leuker u de training voor uw Rode Setter maakt, hoe gemakkelijker het voor u zal zijn. Omdat deze honden zo intelligent en onstuimig zijn, kunnen ze zich gemakkelijk vervelen.

Hoeveel beweging heeft mijn Ierse Setter nodig?

Deze hond werd gefokt om de hele dag te jagen, dus hij heeft een hoog energieniveau en heeft veel beweging nodig.

Hij moet minstens 2 uur per dag worden getraind, waarbij fysieke activiteit wordt gecombineerd met mentale stimulatie om te voorkomen dat hij zich gaat vervelen.

Ze blinken uit in hondensporten, zoals rally, behendigheid en gehoorzaamheidsproeven. Dit kan een geweldige manier zijn om zowel hun geest als hun lichaam te oefenen.

Dit ras is ideaal voor actieve eigenaren en is een uitstekende partner voor joggen, fietsen of wandelen.

Ze zijn niet ideaal voor een appartement, maar doen het het beste in een huis met een grote achtertuin met veilige omheining om in rond te rennen.

Ierse Setter levensduur en gezondheid

De gemiddelde levensduur voor dit ras is tussen de 12 en 15 jaar bij een goede verzorging, dus ze zijn een verbintenis voor de lange termijn.

De Ierse Rode Setter is een gezonde hond, maar enkele specifieke erfelijke problemen en aandoeningen treffen dit ras.

Niet alle Setters zullen deze gezondheidsproblemen hebben, maar het is essentieel om je ervan bewust te zijn.

Als u een Rode Setter pup overweegt, zorg er dan voor dat u naar een verantwoordelijke fokker gaat die gezondheidsverklaringen van beide ouders van de pup kan overleggen.

Hier zijn enkele van de mogelijke gezondheidsproblemen van dit ras:

Progressieve Retinale Atrofie (PRA)

PRA is een degeneratieve aandoening die uiteindelijk blindheid veroorzaakt, en die het ras in de jaren 1940 bijna heeft vernietigd. Honden met PRA zijn vaak volledig blind tegen de tijd dat ze 2 jaar oud zijn en kunnen al tekenen vertonen vanaf 6 weken oud.

Het is nu mogelijk om PRA op te sporen door middel van een DNA-test.

Een goede fokker laat de ogen van zijn hond jaarlijks certificeren en fokt geen honden met deze ziekte.

Heupdysplasie

Deze erfelijke aandoening leidt tot een abnormale gewrichtsstructuur en een gebrek aan stabiliteit in het heupgewricht door laksheid in de weke delen.

Honden vertonen kreupelheid en pijn in één of beide achterpoten. Uiteindelijk kan artritis ontstaan.

Een fokker moet voor beide ouders een goedkeuringscertificaat overleggen en geen honden fokken met dit probleem.

Epilepsie

Epilepsie is een neurologische aandoening die aanvallen veroorzaakt en een probleem vormt voor een aantal rassen, waaronder de Ierse Setter.

De aandoening wordt momenteel onderzocht om te zien of het erfelijk is bij dit ras.

Epilepsie bij honden kan niet worden genezen, maar wel onder controle worden gehouden met medicijnen.

Maagtorsie (Bloat)

Deze levensbedreigende aandoening treft meestal grote honden. U kunt er hier meer over lezen.

Het treedt op wanneer de maag wordt opgeblazen met gas of lucht en vervolgens verdraait. De hond is niet in staat te boeren of te braken om zijn maag van de overtollige lucht te ontdoen en dit veroorzaakt de belemmering van de bloedstroom naar zijn hart.

Factoren die de kans op een opgeblazen gevoel kunnen vergroten, zijn een routine van eenmaal daags voeren en een onveranderlijk dieet.

Er werd ooit aangenomen dat de snelheid waarmee een hond zijn voedsel opeet kon bijdragen aan deze aandoening, maar een huidige studie uit 2019 vond geen correlatie.

Huidig onderzoek toont aan dat variatie in voeding en kleiner, vaker voeren het risico op het ontwikkelen van bloat kan verminderen, hoewel niet elimineren.

Een hond met een opgeblazen gevoel moet onmiddellijk door een dierenarts worden behandeld.

Hypertrofische Osteodystrofie (HOD)

HOD veroorzaakt kreupelheid, en komt vaker voor bij reuen dan bij teven.

De aandoening houdt verband met te grote hoeveelheden eiwit en calcium in de voeding en treft vaak pups tussen 2 en 8 maanden oud.

Andere symptomen zijn koorts, verlies van eetlust en gezwollen gewrichten. De diagnose is moeilijk te stellen en is soms fataal.

De behandeling bestaat uit steroïden, pijnstillers en antibiotica.

Hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie komt vaak voor bij dit ras, wanneer er een ongewoon laag niveau van hormoon wordt geproduceerd door de schildklier.

Symptomen zijn lusteloosheid, slechte vachtkwaliteit en gewichtstoename. De aandoening reageert goed op behandeling.

Fokkers moeten voor beide ouders een certificaat overleggen en geen honden met deze aandoening fokken.

irish setter

Test

DNA-testen voor veel van de erfelijke afwijkingen die voorkomen bij Ierse Setters zijn beschikbaar. Een verantwoordelijke fokker moet op de hoogte zijn van deze gezondheidsrisico’s en u het bewijs kunnen tonen dat de tests op beide ouders zijn uitgevoerd. Aanbevolen DNA-testen omvatten:

 • CLAD- Canine Leukocyte Adhesion Deficiency
 • DM- Degeneratieve Myelopathie
 • PRA Optigen- Progressieve Retinale Atrofie
 • WD- Von Willebrand ziekte

Het wordt aanbevolen door de Kennel Club dat u het BVA/KC/ISDS Eye Scheme en het ECVO Eye Scheme laat uitvoeren op uw hond als hij 1 jaar oud is en daarna jaarlijks. Deze optische screenings dekken 14 erfelijke oogaandoeningen die veel voorkomen bij honden, evenals enkele die niet erfelijk zijn.

Verven Ierse Setters?

Deze honden hebben fijn haar, zodat ze matig verharen, vooral als u ze regelmatig borstelt.

Ierse Setter Verzorging

Borstel uw pup ten minste om de dag met een pen of zachte borstel, want de bevedering kan in de war raken. Controleer altijd op vuil in zijn vacht als u terugkomt van een wandeling.

Uw Ierse Setter naar een professionele trimsalon brengen is een goed idee, want zij kunnen zijn veren uitdunnen om ze beter handelbaar te maken.

Controleer als onderdeel van je verzorgingsroutine wekelijks zijn oren, veeg ze uit met een bevochtigd watje, en gebruik een door je dierenarts aanbevolen reinigingsmiddel.

Trim zijn klauwen eens per maand en poets zijn tanden minstens twee keer per week om de opbouw van tandsteen te voorkomen.

Zijn Ierse Setters goede familie huisdieren?

Is de Ierse Setter goed met kinderen en andere huisdieren?

Deze hond is zeker lief van aard en heeft een uitgaande persoonlijkheid Hij houdt van mensen en kan goed overweg met kinderen.

Door hun tomeloze energie zijn ze echter aantoonbaar te levendig om in de buurt van kleine kinderen te hebben, omdat hij ze per ongeluk omver kan lopen.

Wij raden dit ras aan voor gezinnen met oudere kinderen.

Ierse Setters loyaliteit en genegenheid kunnen hen ook uitstekende therapie- en hulphonden maken.

Deze honden kunnen goed overweg met andere huisdieren, zolang ze met hen worden opgevoed.

Het redden van een Ierse Setter

Het opnemen van een reddingshond in uw gezin kan een lonende ervaring zijn die zowel uw leven als dat van uw nieuwe geadopteerde gezinslid verrijkt. Als zeer sociale en trouwe honden ontwikkelen Ierse Setters sterke banden met hun verzorgers. Het vinden van een nieuw huis voor altijd is zo gunstig voor deze honden.

irish setter

Het vinden van een Ierse Setter Puppy

Ga bij het zoeken naar een puppy altijd naar een gerenommeerde fokker. Het is het beste om te voorkomen dat je een puppy krijgt van plaatsen zoals winkelcentra en online advertenties. Deze honden hebben veel meer kans op gezondheidsproblemen en een uitdagend temperament.

U kunt fokkers vinden op de website van de Ierse Setter Club van Amerika, die ermee hebben ingestemd zich te houden aan de integriteitsprincipes van de club. De websites van de Kennel Club van uw land kunnen ook informatie geven over gerenommeerde fokkers.

Een goede fokker zal graag uw vragen beantwoorden en gezondheidsverklaringen en rasdocumenten verstrekken.

Verwacht dat ze je ook vragen stellen, zodat ze kunnen zien of de Ierse Setter de juiste hond voor je is en dat de pup die ze verkopen een zorgzaam thuis zal krijgen.

Kijk naar de leefomstandigheden van de pup. Het moet een schone omgeving zijn, en alle pups moeten er gezond uitzien.

Vraag om de moeder te zien en indien mogelijk ook de vader.

Overweeg in je zoektocht naar de perfecte pup naast raszuivere rassen ook mixrassen. Mixrassen worden steeds populairder, omdat ze mogelijk minder erfelijke afwijkingen hebben dan raszuivere rassen, en vaak veel goedkoper zijn.

Voor meer tips om u te helpen bij uw zoektocht naar een puppy, bekijk onze puppy- en zoekgids.

Het opvoeden van een Ierse Setter Puppy

De zorg voor een kwetsbare Ierse Setter pup is een grote verantwoordelijkheid.

Er zijn enkele geweldige gidsen om u te helpen met alle aspecten van puppyverzorging en -training. Bekijk hier onze tips voor puppyverzorging en -training.

Populaire Ierse Setter Rassenmixen

Dit zijn twee populaire Ierse Setter mix rassen:

De Irish Doodle, ook bekend als de Setter Doodle, mengt de eigenschappen van beide zuivere rassen (Ierse Setter en Poedel) in een nieuw ras dat aantrekkelijk, trots en atletisch is. Dit populaire nieuwe gemengde ras komt in drie verschillende maten voor, afhankelijk van de grootte van de poedelouder: toy, miniatuur of standaard.

De Golden Irish is een mix van Golden Retriever en Ierse Setter. De Golden Irish is een aanhankelijke, speelse en intelligente hond met een lange, zijdeachtige, roodgekleurde vacht.

De Ierse Setter vergelijken met andere rassen

De Ierse Setter is verreweg het populairste van alle rassen in de Setterfamilie.

De Engelse Setter heeft een gespikkelde vacht en wordt beschouwd als gemakkelijk te trainen. Hoewel ze energiek zijn, hebben Engelse Setters minder beweging nodig dan hun Ierse soortgenoten.

De Red and White Setter wordt ook beschouwd als een gemakkelijk te trainen ras, dat niet verhaart of zoveel borstelt als de Ierse Setter. Ze zijn echter net zo onstuimig.

De Gordon Setter is een vocale, meer onafhankelijke hond, met minder onderhoud en een zijdeachtige zwarte vacht.

Vergelijkbare rassen

Hier zijn enkele vergelijkbare hondenrassen die u misschien wilt overwegen:

Voor-en nadelen van het krijgen van een Ierse Setter

Er is veel te overwegen bij de beslissing of dit ras het beste bij u en uw huis past. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat deze hond goed bij u past, zodat u beiden gelukkig zult zijn.

Voordelen:

 • Loyaal, aanhankelijk, goed familie huisdier.
 • Intelligent
 • Over het algemeen een gezonde hond
 • Geweldige showhonden
 • Goede levensverwachting
 • Een uitstekende metgezel voor actieve personen

Minpunten:

 • Vereist veel oefening
 • Heeft een huis en grote tuin nodig
 • Verzorging voor groot onderhoud
 • Best indien meerdere keren per dag gevoerd
 • Niet ideaal voor een gezin met zeer jonge kinderen
 • Wordt niet graag te lang alleen gelaten
 • Te sociaal om een buitenhond te zijn

Ierse Setter Producten En Toebehoren

Hier zijn enkele producten die ontworpen zijn om uw hond actief en vermaakt te houden. Aangezien Ierse Setters zowel hun geest als hun lichaam moeten stimuleren, is interactief speelgoed een geweldige manier om beide te bereiken.

Ierse Setter Rasverenigingen

USA Rescues

UK Reddingen

Australië Reddingsacties

Canada Reddingsacties

Als u zich wilt aansluiten bij een van deze lijsten met reddingen, geef dan hieronder een reactie!

Is een Ierse Setter de juiste hond voor jou?

Een Ierse Setter is het meest geschikt voor een actief gezin met oudere kinderen die de tijd hebben om zich te wijden aan de hoge bewegingsvereisten en verzorgingsbehoeften van dit ras.

Hij moet in een huis worden gehouden, binnenshuis leven met zijn eigenaren, maar met toegang tot een grote tuin om rond te rennen.

Er moet tijd worden uitgetrokken voor regelmatige vachtverzorging en training om zijn geest gestimuleerd te houden.

Als u aan de behoeften van dit ras kunt voldoen, zult u een trouwe, liefdevolle en aanhankelijke metgezel hebben die met u mee kan doen aan verschillende buitenactiviteiten.

Referenties en bronnen

 • Adams, V.J. et al. 2010. “Methoden en mortaliteitsresultaten van een gezondheidsonderzoek bij raszuivere honden in het Verenigd Koninkrijk.” Journal of Small Animal Practice.
 • Beynen, A. 2019. “Dieet en maagdilatatie bij de hond.” Dier-en-Arts.
 • Duffy, D. et al. 2008. “Rasverschillen in hondenagressie.” Applied Animal Behavior Science.
 • Gough A, Thomas A, O’Neill D. “2018 Breed Predispositions to Disease In Dogs and Cats.” Wiley Blackwell.
 • Koskinen, L. L. et al. 2017. “ADAM23 is een gemeenschappelijk risicogen voor canine idiopathische epilepsie.” BMC Genetics.
 • O’Neill D.G. et al. 2013. “Longevity and Mortality of Dogs Owned In England.” The Veterinary Journal.
 • Packer, R. M. A. et al. 2015. “Impact of Facial Conformation On Canine Health.” PlosOne.
 • Schalamon J., et al. 2006. “Analyse van hondenbeten bij kinderen jonger dan 17 jaar.” Pediatrics.
 • Strain, G. M. 2004. “Doofheid prevalentie en pigmentatie en geslacht associaties in hondenrassen die risico lopen.” The Veterinary Journal.
 • UC Davis Veterinaire Geneeskunde. 2019.”Irish Setter, Irish Red & White Setter Health Panel.”

Dit artikel is uitgebreid herzien en bijgewerkt voor 2019.