Ierse Doodle vs Goldendoodle

irish doodle vs goldendoodle

Irish Doodle vs Goldendoodle – wat is het verschil tussen deze twee Poedelmengsels? De Goldendoodle is een Poedel en Golden Retriever mix, maar de Irish Doodle combineert een Poedel met een Ierse Setter. Er zijn dus natuurlijk enkele potentiële verschillen tussen deze twee honden.

Goldendoodles zijn meestal populairder en gemakkelijker te vinden dan Irish Doodles. Maar vanwege hun populariteit zijn ze vaak duurder als je een gerenommeerde fokker vindt. Beide mixen hebben een thuis nodig dat veel beweging en mentale stimulatie biedt, evenals training en veel gezelschap! Klaar om uit te zoeken welke het beste bij u past?

Irish Doodle vs Goldendoodle in een oogopslag

Ierse Doodle Goldendoodle
Ouderrassen: Ierse Setter en Poedel Golden Retriever en Poedel
Andere namen: Ierse Setter Poedel mix, Ierse Setter Doodle, Setterdoodle, Ierse Setter Setters, Ierse Setterpoo, Ierse Poedel Golden Retriever Poedel mix, Groodle, Goldenpoo
Hoogte: 15 – 27 inches 15 – 24 inches
Gewicht: 40 – 70 pond 40 – 75 lbs
Temperament: Actief, uitgaand, opvliegend. Vriendelijk, aanhankelijk, energiek
Vachtkleuren: Grote verscheidenheid, roodtinten zijn het meest populair Grote verscheidenheid, goudtinten zijn het populairst
Activiteitsniveau: Hoog Hoog
Levensduur: gemiddeld 12 jaar 12 jaar gemiddeld
Puppy kosten: $1000 – $2500 $1500 – $3000

Irish Doodle vs Goldendoodle Maat

Bij het kiezen van uw ideale nieuwe hond kan grootte een heel belangrijke factor zijn. Grotere honden nemen veel meer ruimte in – en niet alleen met hun lichaam. Je moet ook rekening houden met al hun spullen, zoals een grotere bench, bed, meer eten, enzovoort.

Zoals alle gemengde rassen, zullen Irish Doodles en Goldendoodles meestal ergens tussen de maten van hun ouders vallen. De meest nauwkeurige manier om hun volwassen grootte te voorspellen is dus te kijken naar de ouders van uw puppy. Maar, als een algemeen idee, Standard Poodles (die in beide mengsels worden gebruikt) zullen iets meer dan 15 inches groot zijn, en vaak rond de 20 inches. Ze kunnen als volwassene tussen de 40 en 70 pond wegen, waarbij de teefjes meestal kleiner zijn dan de mannetjes.

Ierse Setters zijn grote honden, vooral qua hoogte. Ze worden vaak tussen de 25 en 27 inch groot en wegen als volwassene tussen de 60 en 70 pond. Nogmaals, teven zijn meestal kleiner dan reuen. Een Ierse doodle kan dus overal tussen de 15 en 27 centimeter lang worden – wat een enorm bereik is! Ze wegen meestal tussen de 40 en 70 pond.

Golden Retrievers zijn iets kleiner in termen van hoogte, maar kunnen een zeer vergelijkbaar gewicht hebben als Ierse Setters, waardoor ze er iets gedrongener uitzien. Ze worden ergens tussen 21,5 en 24 inch groot en wegen als volwassene tussen de 55 en 75 pond. Vrouwtjes zijn vaak kleiner dan mannetjes. Een Goldendoodle wordt dus meestal tussen de 15 en 24 centimeter groot en weegt tussen de 40 en 75 pond.

Irish Doodle vs Goldendoodle Vacht en Kleuren

Doodle-mixen worden steeds populairder, deels dankzij hun weinig verharende vacht. Maar veel mensen realiseren zich niet dat niet alle Doodle-honden een verharingsarme vacht hebben. Vooral als ze een eerste generatie mix zijn – dat wil zeggen een mix met twee raszuivere ouders. Dit komt omdat ze ook de vacht van de niet-poedelouder kunnen erven.

De Goldendoodle kan, als hij op de Golden Retriever lijkt, een dikke, dubbel gelaagde vacht hebben. Hij zal een rechte vacht hebben die het hele jaar door veel verhaart. En, hoewel dit vachttype minder verzorging vereist dan de poedelvacht, is het veel minder populair. Hij moet nog steeds regelmatig in bad, vooral als uw Goldendoodle vuil wordt tijdens wandelingen.

De Ierse Setter heeft een middellange, zijdeachtige vacht. Hun vacht is vlak over hun lichaam, met enige bevedering. Ierse Setters verharen matig, dus u kunt hetzelfde verwachten van een Ierse Doodle die deze ouder opvolgt.

Qua kleur komen zowel de Irish Doodle als de Goldendoodle in een grote verscheidenheid voor, dankzij de poedelouder. Gouden tinten zijn echter het populairst bij Goldendoodle pups, en roodtinten zijn het populairst bij Irish Doodle pups.

irish doodle vs goldendoodle

Zijn Irish Doodles of Goldendoodles hypoallergeen?

We hebben een beetje gesproken over de verschillende soorten vacht die deze twee gemengde rassen kunnen erven. Maar, zijn ze allebei hypoallergeen? In het kort – nee. Geen van deze mengsels is hypoallergeen, omdat er eigenlijk geen hypoallergene hondenrassen bestaan. De allergenen die allergiesymptomen veroorzaken zitten in hondenspeeksel en -schilfers. Dus zelfs een Doodle met de krullende Poedelvacht kan allergiesymptomen veroorzaken.

De reden dat Poedels over het algemeen minder allergiesymptomen veroorzaken is dat hun krullen verharende huidschilfers en met speeksel bedekte haren opvangen. Maar, omdat ze meer verzorging nodig hebben, zul je toch dicht bij die allergenen moeten komen. Natuurlijk zijn er manieren om dit te omzeilen, zoals naar de trimsalon gaan en een ander lid van het huishouden de vacht van uw hond laten onderhouden tussen de uitstapjes door. U kunt ook regelmatig zacht beddengoed of speelgoed wassen om het speeksel te verwijderen. Maar het is iets om in gedachten te houden.

Een goede manier om te testen of een bepaalde hond uw allergieën oproept, is om wat tijd met ze door te brengen voordat u ze mee naar huis neemt.

Irish Doodle vs Goldendoodle verharing

Hoewel poedelvachten niet noodzakelijkerwijs hypoallergeen zijn, verharen ze weinig. En de strakke krullen of koordvacht zijn ideaal om de losse haren die toch verharen op te vangen. Dit kan leiden tot meer knopen en klitten die uitgeborsteld moeten worden, maar het zal de hoeveelheid vacht die in huis achterblijft onder controle houden. Als uw Irish Doodle of Goldendoodle dit type vacht erft, zullen ze waarschijnlijk ook niet zichtbaar verharen.

Als ze echter het vachttype van hun andere raszuivere ouder erven, zullen ze zichtbaar verharen. Golden Retrievers kunnen hevig verharen, vooral in warme maanden. En Ierse Setters verharen matig. De Goldendoodle kan dus veel zwaarder verharen. Maar beide mixen kunnen ook ergens tussen hun beide ouders in vallen, waarbij ze matig verharen in warme maanden en de rest van het jaar maar weinig. Het hangt allemaal af van de eigenschappen die uw pup erft.

Om uw kans op een puppy met een Poedelvacht te vergroten, kiest u een mix van de tweede of derde generatie. In deze latere mixen kunnen fokkers ouders kiezen met vergelijkbare eigenschappen, zoals een poedelvacht, om de kans te vergroten dat uw puppy dezelfde eigenschappen erft. Sommige fokkers zullen hun mix ook terugkruisen met een Poedel om deze kans te vergroten.

Ierse Doodle vs Goldendoodle Temperament

Alle drie de rashonden die bijdragen aan deze mengsels hebben een geschiedenis als werkhond. De Golden Retriever en de Poedel zijn beide van oorsprong apporterende honden. Maar, de Ierse Setter werd voor het eerst gebruikt om wild te lokaliseren tijdens de jacht. Dus, hun rollen verschillen enigszins, maar alle drie de rollen vereisten energieke, intelligente honden die goed zouden werken naast de mens.

Zowel de Ierse Doodle als de Goldendoodle zijn sociale, vriendelijke en slimme honden die veel mentale en fysieke stimulatie nodig hebben om gelukkig te blijven. Deze mixen zijn geen goede keuze als u op zoek bent naar een schoothondje – ze hebben veel energie om te verbranden! Om het best mogelijke temperament te bevorderen, moeten beide mixen grondig worden gesocialiseerd als puppy. Met de juiste socialisatie, staan beide Doodle honden bekend om hun goede omgang met andere huisdieren en jonge kinderen. Maar vergeet niet dat beide vrij grote, speelse honden kunnen zijn, dus gehoorzaamheidstraining en rustig spel is een must, vooral rond kleine kinderen.

Irish Doodle vs Goldendoodle Training en oefening

Een ander gebied waarop deze twee Doodle-mixen erg op elkaar lijken, zijn trainbaarheid en trainingsbehoeften. Zowel de Ierse Doodle als de Goldendoodle zijn intelligente mixen. En, ze zijn zeer mensgericht, vormen een sterke band met hun eigenaars en hechte families. Ze kunnen dus heel goed tegen training. Training met positieve beloning is de beste methode voor deze twee mixen, omdat ze allebei erg voedselgericht kunnen zijn, en het bouwt voort op die reeds sterke band. Straffen of aversieve methoden verzwakken deze band vaak en leiden tot wantrouwen.

Wat betreft de behoefte aan beweging, zijn zowel de Ierse Doodle als de Goldendoodle energierijk. Dit betekent dat ze elke dag minstens een uur beweging nodig hebben. Er zijn genoeg vormen van lichaamsbeweging waar deze mixen dol op zijn, maar idealiter moeten ze de kans krijgen om echt hun benen te strekken. U kunt gaan wandelen, apporteerspelletjes doen, zwemmen, enz. Maar geen van beide mixen is geschikt voor een huis met weinig energie. Een gebrek aan voldoende beweging kan leiden tot ongewenst, destructief gedrag.

Irish Doodle vs Goldendoodle Gezondheid

Een andere belangrijke factor die uw beslissing kan beïnvloeden is de gezondheid. Welk ras heeft de minste gezondheidsproblemen? Natuurlijk kunnen we nooit precies voorspellen welke problemen een individuele hond kan ondervinden, maar elk ras heeft last van bepaalde erfelijke problemen die kunnen worden doorgegeven aan hun pups. Inclusief puppy’s van gemengde rassen. Door een gerenommeerde fokker te kiezen, kunt u het risico op deze problemen een beetje minimaliseren. Maar het is ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de meest voorkomende problemen voor uw ras, zodat u de vroege symptomen kunt herkennen.

Meest voorkomende gezondheidsproblemen bij poedels

De Standaard Poedel wordt in beide mixen gebruikt. Dus, hier zijn enkele van de meest voorkomende problemen die via deze ouder kunnen worden doorgegeven. Bedenk dat dwerg- en speelgoedpoedels iets andere erfelijke problemen hebben – zorg er dus voor dat je weet welke maat poedel wordt gebruikt.

 • Heup- en elleboogdysplasie
 • Maag Dilatatie Volvulus
 • Sebaceous Adenitis
 • Ziekte van Addison
 • Autoimmune thyroiditis
 • Epilepsie
 • Oogproblemen

Meest voorkomende Golden Retriever gezondheidsproblemen

Naast de meest voorkomende Poedel gezondheidsproblemen, kunnen Goldendoodles het risico lopen op het volgende van de Golden Retriever ouder.

 • Heup- en elleboogdysplasie
 • Kanker
 • Maag Dilatatie Volvulus
 • Oogproblemen
 • Hartproblemen
 • Hypothyreoïdie

Meest voorkomende Ierse Setter gezondheidsproblemen

Voor de Ierse Doodle moeten eigenaren zich bewust zijn van gezondheidsproblemen die veel voorkomen bij Poedels en Ierse Setters. Hier zijn er enkele die kunnen voorkomen bij de Ierse Setter ouder:

 • Heup- en elleboogdysplasie
 • Maag Dilatatie Volvulus
 • Autoimmune thyroiditis
 • Progressieve Retinale Atrofie
 • Canine Leukocyte Adhesion Deficiency
 • Epilepsie

Irish Doodle vs Goldendoodle Levensduur

In termen van levensduur hebben alle drie de rashonden, de standaard Poedel, Golden Retriever en Ierse Setter, een gemiddelde levensduur van ongeveer 12 jaar oud. En, aangezien studies suggereren dat honden van gemengde rassen gemiddeld langer leven dan raszuivere honden, kunt u verwachten dat zowel de Ierse Doodles als de Goldendoodles tot in hun tienerjaren leven. Vooral als u de tijd neemt om een gerenommeerde fokker te vinden en informatie inwint over mogelijke gezondheidsrisico’s.

Irish Doodle vs Goldendoodle Puppy Kosten

Doodle rassen worden steeds populairder. Wat onvermijdelijk betekent dat hun prijs toeneemt met de vraag. Maar het betekent ook dat puppyfokkerijen en achtertuinfokkers steeds vaker voorkomen bij het zoeken naar deze rassen. Het is dus echt belangrijk om je onderzoek te doen voordat je je verbindt aan een fokker. Zorg ervoor dat u bewijzen ziet van gezondheidscontroles en bezoek de honden persoonlijk om er zeker van te zijn dat ze in een goede omgeving worden gehouden en alle socialisatie en zorg krijgen die ze op deze leeftijd nodig hebben.

Over het algemeen zijn Goldendoodles iets duurder dan Irish Doodles, omdat ze iets populairder zijn. Maar de prijs van beide puppy’s van gemengde rassen zal variëren afhankelijk van de vraag, de vachtkleur, hun generatie en meer. Als vage regel geldt dat Goldendoodles meestal tussen de $1500 en $3000 kosten, terwijl Irish Doodles vaker rond de $1000 tot $2500 liggen. Maar vergeet niet dat de prijs niet noodzakelijk een indicator is van een goede fokker. Doe veel onderzoek en wees niet bang om veel vragen te stellen.

Welk gemengd ras is beter?

De gemengde rassen Irish Doodle en Goldendoodle delen veel vergelijkbare eigenschappen. Beide zijn energieke, aanhankelijke honden met een zeer hoog energieniveau. Hun exacte eigenschappen hangen volledig af van de genen die van hun ouders worden doorgegeven. Om een pup met specifieke eigenschappen te krijgen, moet u dus misschien een pup van een latere generatie zoeken.

Irish Doodles kunnen groter worden dan Goldendoodles, maar zullen meestal een fijner uiterlijk hebben, vergeleken met de iets gedrongen Goldendoodle. Ierse Doodles verharen meestal ook iets minder dan Goldendoodles, en kunnen als pup goedkoper zijn. Maar het hangt allemaal af van de eigenschappen die ze erven, en ze kunnen moeilijker te vinden zijn dan de populaire Goldendoodle.

Beide rassen doen het het beste in actieve huizen waar altijd iemand in de buurt is om ze gezelschap te houden. Ze schieten meestal goed op met andere huisdieren en jonge kinderen, maar zowel socialisatie als training zijn een must.

Irish Doodle vs Goldendoodle – Wat is uw favoriet?

Heb jij thuis een Irish Doodle of een Goldendoodle mix hond? Welke heb je gekozen? We horen graag jouw ervaringen met deze twee lieve mixen!

Lezers vonden ook leuk

Referenties en bronnen

 • Adams, V. (et al), ‘Methods and Mortality Results of a Health Survey of Purebred Dogs in the UK’, Journal of Small Animal Practice (2010).
 • Vredegoor, D. (et al), ‘Can F 1 Levels in Hair and Homes of Different Dog Breeds: Lack of Evidence to Describe Any Dog Breed as Hypoallergenic’, Journal of Allergy and Clinical Immunology (2012).
 • Pedersen, N. (et al), ‘The Effect of Genetic Bottlenecks and Inbreeding on the Incidence of Two Major Autoimmune Diseases in Standard Poodles, Sebaceous Adenitis and Addison’s Disease’, Canine Medicine and Genetics (2015).
 • Farrell, L. (et al), ‘The Challenge of Pedigree Dog Health: Approaches to Combating Inherited Disease’, Canine Genetics and Epidemiology (2015).
 • Diverse auteurs, Pet Specific Care for the Veterinary Team (2021)
 • Bell, J. ‘Inherited and Predisposing Factors in the Development of Gastric Dilatation Volvulus in Dogs’, Topics in Companion Animal Medicine (2014).
 • Guy, M. (et al), ‘The Golden Retriever Lifetime Study: Establishing an Observational Cohort Study with Translational Relevance for Human Health’, Philosophical Transactions of the Royal Society B (2015).
 • Urfer, S. (et al), ‘Risk Factors Associated with Lifespan in Pet Dogs Evaluated in Primary Care Veterinary Hospitals’, Journal of the American Animal Hospital Association (2019).