Ierse Doodle Informatie Centrum – De Ierse Setter Poedel Mix Rassengids

irish doodle

Een Irish Doodle is een van de nieuwere designer (hybride) hondenrassen die tegenwoordig zowel controversieel als zo populair zijn.

Hij wordt ook wel Ierse Setter Doodle, Ierse Setter Poedel mix, of Ierse Poedel genoemd,

Ze ontstaan door een raszuivere Poedel te mengen met een Ierse Setter. De grootte van deze mix kan variëren afhankelijk van het type Poedel (Standaard, Miniatuur, of Toy) waarmee de Setter is gemengd.

Maar vanwege de vele gedeelde ouderlijke eigenschappen, krijg je ongetwijfeld een zeer actieve en intelligente hond.

Overweeg je om een Ierse Setter Poedelmix in je gezin op te nemen? Lees dan verder voor de meest actuele informatie over hen.

Wat staat er in deze gids

Ierse Doodle FAQ’s

De populairste en meest gestelde vragen van onze lezers over de Ierse Setter Poedel mix.

Ierse Doodle: Ras in een oogopslag

 • Populariteit: De Irish Doodle is niet officieel erkend door de American Kennel Association. Maar het is een populaire designer hond. De Poedel staat op de 7e plaats, en de Ierse Setter op de 77e plaats op de lijst van meest populaire rassen van de Amerikaanse Kennel Club voor 2019.
 • Doel: Gezelschapshond en diensthond
 • Gewicht: 35 tot 55 pond
 • Temperament: Actief, intelligent en gevoelig

Irish Doodle Rasoverzicht: Inhoud

Geschiedenis en oorspronkelijk doel van de Ierse Doodle

De Ierse Setter Poedel mix is een vrij nieuwe mix die in de afgelopen dertig jaar is geïntroduceerd. Ze zijn een populaire gemengde rashond onder liefhebbers van hybride honden.

In raszuivere kringen is er echter enig verzet tegen dergelijke hybride honden. Dit komt omdat zij geloven dat het samen fokken van twee raszuivere genetische lijnen elke genenpool verdunt.

Maar hondenbiologen pleiten voor een dergelijke verdunning in de naam van “hybride kracht”. Deze term betekent dat genetische diversiteit de gezondheid van toekomstige generaties honden kan versterken.

U kunt hier meer lezen over het debat tussen raszuiver en mormel.

De Ierse Poedel erft interessante jacht- en werkhondenlijnen. Laten we dus eens kijken naar de oorsprong van het moederras om de Ierse Setter Doodle beter te begrijpen.

Geschiedenis van de Ierse Setter

Het zal niemand verbazen dat de Ierse Setter uit Ierland komt. En de Ierse Setter is een extraordinaire jachthond.

Ze werden gefokt om hun uithoudingsvermogen en behendigheid, en omdat ze over verschillende soorten terrein konden manoeuvreren.

Ze waren echter niet het type jachthond dat hun prooi opjoeg. In plaats daarvan gebruikten ze hun krachtige reukzin. En ze kwispelden ritmisch met hun staart om jagers aan te geven dat ze hun prooi hadden opgespoord.

De eerste Ierse Setter kwam naar de VS in 1875. En de Amerikaanse Kennel Club (AKC) erkende dit ras voor het eerst in 1878.

Een oproep om de werkende Ierse Setter nieuw leven in te blazen begon in de jaren 1970. En vandaag de dag worden ze vooral gefokt als werkhond of voor de conformatie.

Oorsprong van de Poedel

De poedel heeft een lange en edele afstamming die minstens teruggaat tot de 15e eeuw. Er is echter enige discussie over de vraag of ze zijn ontstaan uit een Duitse water retriever of de Franse Barbet hond.

Ze waren experts in de eendenjacht en het ophalen van water. En men gelooft dat hun rug speciaal werd geschoren om het zwemmen te vergemakkelijken, en dat er haarbanden bij hun enkels werden achtergelaten om ze warm te houden in het water.

De poedel werd voor het eerst erkend door de AKC in 1887.

Tegenwoordig zul je waarschijnlijk een Poedel zien op een extravagante hondenshow. En daar zul je een scherp intelligente en atletische hond zien verschijnen als een prima ballerina op een voetbalveld.

Leuke feiten over Ierse Doodles

Er is een Ierse Doodle, genaamd Barney, die fungeert als diabetische waakhond van een Amerikaanse rechter. Barney is getraind om de rechter te helpen zijn bloedsuiker te beheersen door hem te waarschuwen wanneer hij zijn waarden moet controleren en insuline moet nemen.

De post van een moeder over een Ierse Doodle met de naam Willow ging in 2018 viraal. De speciaal getrainde mixhond werd door een liefdadigheidsinstelling gegeven om hulp te bieden aan een autistische jongen.

Irish Doodle Verschijning

Het gewicht en de hoogte van deze hybride mix zijn moeilijk te voorspellen.

Je beste gok is om zoveel mogelijk te weten te komen over elke ouderhond om te bepalen hoe groot je Ierse Setter Poedel mix kan worden!

Omdat het een kruising is tussen twee aantrekkelijke en atletische werkhondenrassen, zal de Ierse Setter Doodle gegarandeerd ten minste een paar van hun prachtige kwaliteiten laten zien.

Ierse Setter Uiterlijk

Ierse Setters hebben opvallend, lang en vloeiend haar. En ze staan vooral bekend om hun vuurrode vacht. In feite werd het ras daarom oorspronkelijk de “rode setter” genoemd.

De vacht van deze rashond is fijn en zijdeachtig en kan gemakkelijk gaan klitten of vervilten.

Bovendien hangen de oren van de Ierse Setter over de gehoorgangen, waardoor de luchtstroom en de circulatie naar het binnenoor wordt belemmerd.

Poedel Uiterlijk

De Poedel heeft een dikke, pezige, waterafstotende vacht.

En de Poedel wordt gefokt in standaard, miniatuur en speelgoed maten.

Gewoonlijk wegen standaard raszuivere Poedels ongeveer 40 tot 70 pond. Dwergpoedels wegen ongeveer 10 tot 15 pond. En speelgoed Poedels wegen ongeveer 4 tot 6 pond.

irish doodle

Irish Doodle Mix Verschijning

De grootte, de hoogte en het gewicht van uw Ierse Doodle zullen nogal variëren, afhankelijk van de grootte van de Poedelouder van uw hond.

Daarom kun je een standaard, kleine, of mini Ierse Setter Poedel mix krijgen!

Bijvoorbeeld, een Ierse Setter Mini Poedel mix zal waarschijnlijk tussen de 15 en 25 inch groot zijn en tussen de 20 en 35 pond wegen.

Terwijl een standaard Ierse Setter Doodle volwassene waarschijnlijk tussen de 15 en 27 centimeter lang zal zijn en tussen de 35 en 55 pond zal wegen.

Ierse Doodle Temperament

Zowel Ierse Setters als Poedels zijn van nature slim en hebben een vriendelijk karakter.

De Poedel vertoont ook een gevoel van kalmte en gevoeligheid. Maar ze kunnen ook graag blaffen.

De Ierse Setter daarentegen is een mengeling van energie, ondeugendheid en koppigheid. Hoewel ze liefdevol en sociaal zijn, kunnen ze ook blaffen en problemen hebben met het kauwen op dingen.

Uiteindelijk kan het temperament van de Ierse Doodle in evenwicht zijn en bestaan uit natuurlijke intelligentie en een sterke drang om te behagen. Hun persoonlijkheid maakt deze honden gemakkelijk te trainen en geschikt voor service- en therapiehondenwerk. Maar ze zullen ook veel energie hebben en de juiste training nodig hebben om slecht gedrag af te schrikken.

Uw Ierse Doodle trainen en oefenen

U zult meteen willen beginnen met de socialisatie en training van uw Ierse Setter Poedel mix, zoals bij elke hond. U kunt onze trainingsgidsen hier raadplegen.

Beide ouderrassen zijn atletische en intelligente honden die van nature een hoog energieniveau hebben. Daarom genieten ze van veel dagelijkse oefeningen en speeltijd.

U moet zorgen voor dagelijkse, verrijkende trainingssessies. Het zal helpen een sterke band met uw nieuwe hond op te bouwen. En u zult er ook voor zorgen dat uw pup snel leert hoe hij een sociaal, productief lid van uw gezin en de gemeenschap moet zijn.

Als uw tijd en agenda het toelaten, zult u ook merken dat uw Ierse Doodle een gretige en uitstekende deelnemer is aan een assortiment hondenactiviteiten. U kunt ze laten deelnemen aan behendigheid, dokduiken, rally en apporteren. En u kunt K-9, hulphond en hondentherapie training overwegen.

Irish Doodle gezondheid en verzorging

Het meest uitdagende aspect van het kiezen van een hybride hond zoals de Ierse Setter Poedel mix heeft betrekking op de gezondheid. Je weet niet welke gezondheidsproblemen een puppy kan erven van één van de raszuivere ouders.

Daarom is het essentieel om alles te weten te komen over gezondheidsproblemen en vereiste/aanbevolen gezondheidstests voor beide ouderhondenrassen. Het is veilig om te zeggen dat gedeelde gezondheidsproblemen een punt van zorg zijn.

U moet er ook voor zorgen dat de fokker met wie u werkt, de ouderhonden heeft gescreend en vrijgegeven van vermijdbare gezondheidsproblemen.

Ierse Setter Gezondheidsproblemen

Over het algemeen zijn Ierse Setters redelijk gezonde honden. Ze zijn echter vatbaar voor een levensbedreigende aandoening, bloat genaamd, die onmiddellijke behandeling door een dierenarts vereist.

De maag van uw hond kan door gasvorming opgezwollen raken en de bloedtoevoer naar het hart verhinderen.

U kunt meer leren over deze aandoening in ons artikel over canine bloat.

Onderzoek wijst uit dat een gevarieerde voeding, kleinere porties en frequentere maaltijden het risico op een opgeblazen gevoel kunnen verminderen.

Poedel Gezondheidsproblemen

De gezondheid van een standaard Poedel kan goed zijn als je in staat bent om erfelijke ziekten te vermijden die we hieronder schetsen. Ze delen echter hetzelfde risico voor bloat, als de Ierse Setter.

Andere gezondheidsproblemen zijn oogaandoeningen. heupdysplasie, idiopathische epilepsie, de ziekte van von Willebrand, en immuungemedieerde aandoeningen.

Toy en Miniatuur Poedels hebben meer kans op orthopedische problemen zoals Legg-Calve-Perthes en luxerende patellas. En alle Poedels lopen risico op de ziekte van Addisons en een huidziekte genaamd sebaceous adenitis (SA).

irish doodle

Gezondheidstesten voor Ierse Setters en Poedels

Het Canine Health Information Center (CHIC) adviseert raszuivere Ierse Setter honden te testen op heupdysplasie, auto-immune thyroiditis en progressieve netvliesatrofie.

CHIC adviseert raszuivere standaard Poedels te testen op heupdysplasie en oogproblemen.

Optionele testen zijn hartonderzoeken, huidtesten en schildklieronderzoeken.

Zij bevelen aan miniatuur Poedels te testen op heupdysplasie, patella luxatie en oogproblemen, terwijl toy Poedels getest moeten worden op patella luxatie en oogproblemen.

Irish Doodle Verzorging

De Ierse Setter ouder moet minstens om de dag geborsteld en geborsteld worden om de vacht en de oren gezond te houden. Voor werkende Ierse Setters is dagelijks borstelen en verzorgen van vitaal belang om de vacht klitvrij en de oren vrij van infecties te houden.

De vacht van de Poedel ouder komt daarentegen zo dicht mogelijk bij een echt hypoallergene (niet verharende) vacht. Maar de vacht van de Poedel kan snel uitgroeien en wordt mat als u hem niet blijft borstelen en verzorgen.

En net als bij de Ierse Setter hangen de lange oren van de Poedel over de gehoorgangen. Dit maakt de kans op oorontsteking groter.

Daarom zul je je voor de Ierse Doodle hybride moeten verplichten tot regelmatig borstelen en verzorgen. Dit betekent minstens om de dag. Je wilt dat je Ierse Setter Poedel mix zijn huid en vacht gezond en schoon houdt.

Kiezen voor een korte vacht clip kan helpen bij de dagelijkse verzorging en borstel taken. Maar je moet nog steeds goed letten op het regelmatig schoonmaken van de oren om infecties te voorkomen.

En afhankelijk van wat uw Irish Doodle puppy erft van haar poedelouder, kunt u ontdekken dat u een hond heeft die weinig verhaart en geen huisdierallergieën veroorzaakt. Maar vergeet niet dat er technisch gezien niet zoiets bestaat als een hypoallergene hond.

Zijn Ierse Doodles goede familie huisdieren?

Aangezien de Irish Doodle waarschijnlijk de hoge prooidrift van beide werkhondenouders erft, is dit misschien niet de beste huishond als u andere kwetsbare huisdieren heeft!

De persoonlijkheid van de Ierse Setter Doodle leent zich echter zeer goed voor het leven met een gezin. Met de juiste socialisatie en training kan zowel de standaard als de mini Ierse Doodle een geweldige familiehond zijn. Ze kunnen zelfs goed overweg met jonge kinderen.

Over het algemeen zijn Ierse Doodles slim en sociaal. Ze komen uit een lange geschiedenis van nauwe samenwerking met mensen op het werk en thuis.

Een Ierse Doodle redden

Als u niet zeker weet of u een puppy wilt, kan het redden van een hond een zeer lonende optie zijn. Er zijn veel mogelijkheden en we hebben hieronder een lijst van opvangcentra waar u een Ierse Doodle kunt vinden.

Een goed reddingscentrum zal u ondersteunen tijdens het proces en uw vragen zo goed mogelijk beantwoorden.

Helaas kent u wel of niet de hele geschiedenis van de hond die u redt. Maar je krijgt het voordeel van een volwassen hond die waarschijnlijk al zindelijk is. Bovendien heeft u een goed idee van het temperament van de hond.

Het vinden van een Ierse Doodle Puppy

Irish Doodle pups zijn erg schattig! Ze zijn misschien één van de redenen waarom gemengde honden gestaag in populariteit zijn toegenomen.

Wanneer u op zoek bent naar Irish Doodle puppies, is het belangrijkste detail het vinden van een gerenommeerde en verantwoordelijke Irish Doodle fokker. U moet er een vinden die alle vereiste en aanbevolen gezondheidstests voor de ouderdieren uitvoert om gezonde puppy’s te fokken.

Daarnaast is het belangrijk dat u dierenwinkels en puppyfabrieken vermijdt. Deze plaatsen zijn meestal meer geïnteresseerd in het maken van een buck dan de zorg voor hun honden en hebben vaak slechte leefomstandigheden voor pups.

U kunt onze puppy gids raadplegen terwijl u zoekt naar Irish Doodle pups.

Een Ierse Doodle puppy opvoeden

Vroege socialisatie en training zijn belangrijk voor de opvoeding van elke puppy. En het verzorgen van Irish Doodle puppies is een grote verantwoordelijkheid.

Gelukkig hebben we enkele geweldige gidsen om u te helpen met alle belangrijke vragen bij het trainen en verzorgen van uw puppy:

Irish Doodle producten en accessoires

irish doodle

Voors en tegens van het krijgen van een Ierse Doodle

Nadelen:

 • Risico op ernstige gezondheidsproblemen
 • Onderhoudsintensieve hond
 • Vereist veel ruimte en tijd voor beweging

Voordelen:

 • Loyaal en aanhankelijk
 • Intelligent en gemakkelijk te trainen
 • Goed voor mensen en gezinnen met een actieve levensstijl

De Ierse Doodle vergelijken met andere rassen

De Ierse Doodle en de Goldendoodle

De Goldendoodle is een andere populaire Poedel hybride hond, die gekruist is met een Golden Retriever.

Interessant is dat zowel de Golden Retriever als de Ierse Setter een werkhondenachtergrond hebben als jachthond, waterhond en retriever.

Dus, als u op zoek bent naar een actieve hond, kunt u niet echt verkeerd gaan met een van beide hybride hondenrassen.

En u zult ontdekken dat veel Ierse Doodle fokkers ook Goldendoodles fokken, waarschijnlijk om diezelfde reden! Bekijk onze volledige vergelijking hier.

U kunt hier andere Ierse Poedelmengsels overwegen en vergelijken:

Vergelijkbare rassen

Hier zijn enkele andere hondenrassen die je misschien wilt overwegen:

Ierse Doodle Rasverenigingen

Er zijn enkele reddingen gewijd aan “doodles.”

Anders kunt u proberen contact op te nemen met reddingscentra voor de ouderrassen van de Ierse Doodle.

USA

UK

Canada

Australië

 • The Poodle Club Of Queensland Inc.

Laat ons weten welke reddingsacties we aan onze lijsten kunnen toevoegen!

Is de Ierse Doodle geschikt voor mij?

Deze hybride hond is een prachtige huishond voor een eigenaar met de tijd en interesse om deze actieve, atletische en vriendelijke hond verrijkt en bezig te houden!

Ze zijn een geweldige metgezel en intelligente honden die het potentieel hebben om dienst- of therapiehond te worden. Maar zorg ervoor dat u de zorg voor deze honden aankunt.

Als je ervaringen hebt met een Ierse Setter Doodle, laat het ons dan weten in de commentaren hieronder. We horen graag van je!

Referenties en bronnen

 • Barnette, C. (2016). Legg-Calve-Perthes Disease bij Honden.” VCA Ziekenhuizen.
 • Beynen, A. (2019). “Dieet en maagdilatatie bij de hond”. Dier-en-Arts.
 • Bianca, R., et al. (2018). “Poedel Hondenras Informatie.” American Kennel Club.
 • Brooks, W. (2003). ” Immune Mediated Hemolytic Anemia (IMHA) bij Honden en Katten.” Veterinary Partner.
 • Canine Health Information Center (CHIC). (Accessed 2019). “Op welke genetische ziekten en/of aandoeningen moet mijn ras worden gescreend?” Orthopedische Stichting voor Dieren (OFA).
 • Carneal, T., (2016). “Gezondheidsproblemen” De Poedelclub van Amerika.
 • Glickman, L., et al. (2013). “The Irish Setter Club of America National Health Survey,” Irish Setter Club of America.
 • Gough, A., et al. (2018). “Breed Predispositions to Disease In Dogs and Cats.” Wiley Blackwell.
 • O’Neill, D. G., et al. (2013). “Longevity and Mortality of Owned Dogs In England.” The Veterinary Journal
 • Pederson, N. C., et al. (2015) Het effect van genetische knelpunten en inteelt op de incidentie van twee belangrijke auto-immuunziekten bij standaard poedels, sebaceous adenitis en de ziekte van Addison.” Canine Genetics and Epidemiology.
 • McAteer, K., et al. (2018). “Ierse Setter Hondenras Informatie.” American Kennel Club (AKC), 2018.
 • Rusbridge, C. (2014). ” Canine idiopathic epilepsy.” In de praktijk.
 • Thomas, J. (1996). “Von Willebrand’s Disease in the Dog and Cat.” Veterinary Clinics of North America: Small Animal Practice.