Tsjechoslowaakse Wolfhond Raseigenschappen, Gezondheid en Verzorging

Tsjechoslowaakse wolfhond

De Tsjechoslowaakse Wolfhond is een Duitse Herder Grijze Wolf mix. Ze zijn slim, energiek, trouw en alert. Deze kortharige, grijze honden met puntige oren en lange gezichten, kunnen meer dan 25 centimeter lang worden en wegen minstens 40 pond. Ook bekend als de Tsjechoslowaakse Vlcak, hebben deze honden een wolfachtig temperament. Gefokt voor militair en politiewerk, hebben deze honden veel stimulatie, aandacht en training nodig om naast hun menselijke begeleiders te kunnen werken. Vandaag bekijken we of ze zich kunnen aanpassen aan een gezinsleven in huizen met kinderen en andere dieren. En helpen je om een gezonde Tsjechoslowaakse Wolfhond pup te adopteren of te kopen.

Inhoud

Dit ras is alleen voor de ervaren hondenbezitter, en degenen die zeer goed thuis zijn in positieve versterking trainingsmethoden. Een sterke, zelfverzekerde hond wil je niet in conflict laten komen met zijn koppige aard. Belonen en aanmoedigen om met u samen te werken werkt altijd het beste. Lees verder om meer te weten te komen over dit werkelijk unieke ras. Inclusief Tsjechoslowaakse Wolfhond prijzen en Tsjechoslowaakse Wolfhond pups.


Wat is een Tsjechoslowaakse Wolfshond?

De Tsjechoslowaakse Wolfhond is een Duitse Herder Grijze Wolf mix. Ze werden gefokt voor de politie en het leger. Ze lijken erg op Duitse Herders, met een slankere bouw en een meer gelijkmatige rug. Deze honden zijn ongelooflijk slim en blinken ook uit in gehoorzaamheid en jacht.

 • Populariteit: Zeldzaam
 • Doel: Werkhond
 • Gewicht: 44-57 pond
 • Temperament: Independent

Waar komen Tsjechoslowaakse Wolfhonden vandaan?

Tsjechoslowaakse Wolfhonden begonnen met het kruisen van Duitse Herdershonden en Karpatische (Euraziatische) wolven. In de jaren 1950, leidde Ing. (een academische titel ruwweg vertaald naar “ingenieur”) Karel Hartl een Tsjechisch militair fokprogramma. Het project probeerde de trainbaarheid van Duitse Herders te kruisen met de kracht van wolven.

Het project besloeg meerdere jaren. Het duurde namelijk drie jaar om een Duitse Herder te vinden die kon paren met een wolf! Onderzoekers documenteerden het project en fotografeerden zelfs de eerste succesvolle paring!

De eerste en tweede generatie van deze hybride konden niet effectief getraind worden. Hun nakomelingen werden echter wel getraind voor diverse militaire taken. De Amerikaanse Kennel Club vermeldt de Tsjechoslowaakse Wolfhond als werkhond.

Tsjechoslowaakse Wolfhond Ras Informatie Centrum

Tsjechoslowaakse Wolfhonden als huisdier

De nieuwe honden vonden al snel hun weg naar burgerhuizen. Ze begonnen gestaag te groeien in populariteit. Van 1982 tot het einde van het land in 1990, was het ras het nationale dier van de Tsjechoslowaakse Socialistische Republiek.

Het ras blijft populair in Tsjechië en Slowakije. Evenals in nabijgelegen landen als Italië en Duitsland. Maar het is nog steeds erg zeldzaam in de VS en andere landen buiten Europa.

Leuke feiten over de Tsjechoslowaakse Wolfhond

De Tsjechoslowaakse Wolfhond is formeel bekend als de Tsjechoslowaakse Vlcak. Dit is de naam die door rasregisters wordt gebruikt. Vertaald betekent de naam Tsjechoslowaakse Duitse Herder.

De uitspraak van “Vlcak” is vul-chARk (min of meer). Het is geen gemakkelijk woord om je tong op te leggen als je niet gewend bent aan West-Slavische talen. Vlcaks worden gewoonlijk CSV genoemd, of “wolfhonden” in Engelstalige landen!

Tsjechoslowaakse Wolfshond Verschijning

Deze Wolfhonden lijken meer op wolven dan op Duitse Herders. Ze hebben een outdoor-uitstraling, met een dikke wind- en waterdichte grijze vacht. Hun grote oren staan rechtop en hun amberkleurige ogen zijn smal. Voor velen is het hebben van een huisdier dat lijkt op een wild dier een groot deel van de aantrekkingskracht.

Hoe groot zijn Tsjechoslowaakse Wolfhonden?

Volgens de rasstandaard moeten mannelijke Vlcaks minstens 25,5 cm lang zijn bij de schouder en 57 pond wegen. Vrouwtjes zijn minstens 23,5 cm lang en 44 pond zwaar.

tsjechoslowaakse wolfshond

Tsjechoslowaakse Wolfhond Temperament

Ze zijn speciaal gefokt voor hun uithoudingsvermogen. Ze hebben dus een goede uitlaatklep nodig voor hun energie. Anders kunnen ze zich vervelen, gefrustreerd en destructief worden.

Tsjechoslowaakse Wolfhonden hebben sterk leiderschap, structuur en een duidelijk doel in taken nodig. Dit kan moeilijk zijn voor nieuwe hondeneigenaren om te geven.

Omdat deze honden veel fysieke en mentale stimulatie nodig hebben, is het belangrijk om de tijd te vinden om ze te trainen. Bovendien hebben ze regelmatige activiteit in hun leven nodig. Dit kan van alles zijn, van dagelijks rennen tot deel uitmaken van een hondenslee-team.

Wolf Hybriden

Tsjechische Wolfhonden zijn gemaakt door het mengen van een huishond met wolven. Het bezitten van een hybride van wilde dieren is controversieel en potentieel gevaarlijk.

Het mengen van wilde en gedomesticeerde dieren herintroduceert verwilderd DNA in getemde dieren. Daardoor kan hun gedrag onvoorspelbaar zijn en ongeschikt voor een huiselijke omgeving.

Voordat je een Tsjechoslowaakse Wolfshond koopt, denk goed na of het de juiste pasvorm voor je is. Beslis of u de juiste training en omgeving voor hen kunt geven.

Ondanks hun zeldzaamheid hebben wolfhybriden tussen 1979 en 1998 14 doden veroorzaakt. Omdat sommige eigenaren hun honden opzettelijk verkeerd labelen, wordt gedacht dat het werkelijke cijfer nog hoger ligt.

Om deze redenen zijn training en regelmatige lichaamsbeweging cruciaal voor dit ras.

Uw Tsjechoslowaakse Wolfhond trainen en oefenen

Als intelligente en energieke wolf hybriden, hebben Tsjechoslowaakse Wolfhonden speciale training nodig. Zoals bij elk ras, is het belangrijk om honden te trainen en te socialiseren terwijl ze jong zijn.

Vanwege hun sterke prooidrift raadt de American Kennel Club (AKC) aan om Vlcaks aan de lijn of in een omheind gebied te houden.

Tsjechoslowaakse Wolfhond Verzorging

Alvorens te adopteren is het belangrijk om op de hoogte te zijn van gezondheidsproblemen die de levenskwaliteit van uw hond kunnen beïnvloeden. De Tsjechoslowaakse Wolfhond begon met vier wolven en veel meer Duitse Herdershonden. Dus de huidige Tsjechoslowaakse Wolfhonden lijken genetisch meer op Duitse Herders dan op wolven.

Duitse Herders komen uit een zeer kleine genenpoel. Dus de gezondheidsproblemen van de eerste Duitse Herders werden de gezondheidsproblemen van het hele ras. Deze problemen zijn ook doorgegeven aan de Tsjechische Wolfhonden. De volgende aandoeningen worden door het Canine Health Information Center in verband gebracht met de Tsjechoslowaakse Wolfhond.

Heupdysplasie

Heupdysplasie ontstaat wanneer het kogelgewricht in de heup niet goed gevormd is. Hierdoor zit de bovenkant van het dijbeen te los in de kom. Omdat de twee botten niet goed samenkomen, schuren ze als de hond beweegt. Dit veroorzaakt na verloop van tijd meer schade.

Heupdysplasie komt veel voor bij veel grotere hondenrassen, waaronder Duitse Herders. Heupdysplasie is deels genetisch bepaald. Tsjechische Wolfhonden hebben dit dus geërfd van hun Duitse Herder familieleden. Tsjechische Wolfhonden moeten hun heupen laten testen voordat ze worden gedekt. Uw fokker zal de resultaten graag met u bespreken voordat u een pup mee naar huis neemt.

Elleboogdysplasie

Net als heupdysplasie is elleboogdysplasie de onjuiste vorming van een gewricht, het ellebooggewricht. Het kan leiden tot kreupelheid en artritis. Verschillende factoren kunnen elleboogdysplasie veroorzaken. Maar genetica is de voornaamste bepalende factor. Net als bij heupdysplasie hebben Duitse Herdershonden hun ongelukkige genen doorgegeven aan Tsjechoslowaakse Wolfshonden.

Om escalatie van het probleem in de Vlcak populatie te voorkomen, zouden alle fokkers de ellebogen van hun honden moeten laten controleren voordat ze fokken. Bovendien zouden alleen honden met gezonde ellebogen ouders mogen worden.

Degeneratieve Myelopathie

Degeneratieve Myelopathie is een progressieve verslechtering van het ruggenmerg die kreupelheid in de achterpoten veroorzaakt. De aandoening is uiteindelijk fataal. Het probleem is vergelijkbaar met ALS bij de mens, en net als ALS is het momenteel ongeneeslijk.

De oorzaak van Degeneratieve Myelopathie bij honden is onbekend. Het dragen van twee kopieën van een defect gen, SOD1 genaamd, wordt echter in verband gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen ervan. Dit gen komt voor bij zowel Duitse Herders als Tsjechoslowaakse Wolfshonden.

Honden kunnen worden gescreend op het defecte gen. Bovendien zouden geen twee honden die drager zijn van dit gen met elkaar moeten paren. Een gerenommeerde fokker zal graag de resultaten van beide ouders van een pup delen.

Hypofyse Dwerggroei

Uit een studie uit 2014 van de Universiteit Utrecht in Nederland bleek dat 21% van de ogenschijnlijk gezonde Tsjechoslowaakse Wolfhonden die voor de fok worden gebruikt, een defect gen dragen. Dit gen, de LHX3-mutatie, veroorzaakt hypofysaire dwerggroei.

Net als andere genetische problemen, is het waarschijnlijk dat Tsjechische Wolfhonden het defecte gen geërfd hebben van Duitse Herders. Moderne DNA-testen voor hypofysaire dwerggroei zijn algemeen beschikbaar. Een gerenommeerde fokker zal het dragerschap van de ouders van zijn puppies kennen.

Andere gezondheidsproblemen

Het Canine Health Information Center adviseert Tsjechische Wolfshonden te screenen op gebitsproblemen, hartonregelmatigheden en auto-immuun thyroïditis.

Bovendien moeten alle honden die gebruikt worden voor de fok regelmatig hun ogen laten controleren op tekenen van genetische oogaandoeningen. Dit moet worden gedaan door een dierenarts die is geregistreerd bij het American College of Veterinary Ophthalmologists.

Tsjechoslowaakse Wolfhond Gezondheid

Tsjechoslowaakse Wolfhonden zijn vatbaar voor veel problemen en komen uit een kleine genenpoel. Maar hun DNA vertoont weinig tekenen van inteelt.

Met voortdurende strenge screening en zorgvuldige paringskeuzes, kunnen fokkers sommige van deze erfelijke aandoeningen uitfokken.

Zijn Tsjechoslowaakse Wolfhonden goede huisdieren?

De meeste mensen houden honden eerder als gezelschap dan als werkhond. Dus is het belangrijk om hun energie productief te kanaliseren.

Voor Tsjechoslowaakse Wolfhonden betekent dit veel tijd besteden aan het trainen en socialiseren. Als wolfshybride is de Tsjechische Wolfshond een ras met een hoog risico op beten. Ze mogen niet worden behandeld als een gedomesticeerd ras. Het is belangrijk dat deze honden weten hoe ze zich moeten gedragen in huiselijke en openbare omgevingen.

Tsjechoslowaakse wolfhonden en andere huisdieren

Vlcaks hebben een hoge prooidrift, wat betekent dat ze niet goed overweg kunnen met kleinere huisdieren. Vooral reuen hebben de neiging niet goed overweg te kunnen met andere honden.

Als je thuis al huisdieren hebt, is dit waarschijnlijk niet het ras dat je aan de mix wilt toevoegen.

Zijn Tsjechoslowaakse Wolfhonden goed met kinderen?

Tsjechische Wolfhonden zijn niet geschikt voor huizen met kinderen. In tegenstelling tot volledig gedomesticeerde honden zijn ze onvoorspelbaar. Wolf hybriden staan in de top drie van gevaarlijke hondenrassen. Ze zijn verantwoordelijk voor veel dodelijke hondenbeten, net als Duitse herders.

Omdat ze een vrij nieuw ras zijn, zijn er niet veel betrouwbare bronnen over hun gedrag.

Tsjechische Wolfhonden zijn ook zeer onderhoudsgevoelig wat betreft oefening en training.

Voor- en nadelen van het krijgen van een Tsjechoslowaakse Wolfhond

Nadelen:

 • De hoge kosten van het adopteren en verzorgen van een Vlcak
 • Temperament en behoeften verschillen van volledig gedomesticeerde honden
 • Vereist toegewijde training, socialisatie en mentale en fysieke stimulatie.

Voordelen:

 • Energiek en sterk
 • Intelligent
 • Majestueuze, wolfachtige verschijning.

Het redden van een Tsjechoslowaakse Wolfhond

Helaas zijn er geen rasspecifieke reddingen voor dit ras. Maar, het is misschien mogelijk er een te vinden via een algemene reddingsorganisatie.

Het vinden van een Tsjechoslowaakse Wolfhond Puppy

Vanaf begin 2018 leven er ongeveer 200 Tsjechoslowaakse Wolfhonden in de Verenigde Staten. Natuurlijk maakt zo’n kleine populatie het vermijden van inteelt een uitdaging.

De Czechoslovakian Vlcak Club of America vermeldt slechts drie erkende fokkers in de VS. Eén elk in Californië, Texas en Michigan. Eerlijk gezegd zijn er maar weinig huizen geschikt voor deze unieke mix.

De zeldzaamheid van de Tsjechische Wolfshonden en het tekort aan fokkers maken het vinden van een Vlcak pup een wachtspel.

Eigenlijk fokken fokkers van Tsjechoslowaakse Wolfhond pups potentiële eigenaren lang voordat de pups zelfs worden verwekt. Inderdaad, alles wat je kunt doen is interesse tonen en bereid zijn te reizen, niet alleen om je pup op te halen, maar voor een gesprek vooraf.

Tsjechoslowaakse Wolfhond Prijs

Helaas zijn goed opgevoede Tsjechoslowaakse Wolfhond pups zeldzaam. Dit betekent dat ze niet goedkoop zijn.

Fokkers moeten misschien ook een deel van de kosten terugverdienen van de uitgebreide gezondheidsscreening die nodig is voordat Vlcaks worden gedekt. Aangezien de Tsjechoslowaakse Wolfhondenpopulatie verspreid is, kan het ook nodig zijn om de kosten van het vervoer van de ouderhonden voor de dekking terug te verdienen.

Een Tsjechische Wolfhond puppy kan gemakkelijk enkele duizenden dollars kosten.

Tsjechoslowaakse Wolfhonden en de Wet

Als je in de verleiding komt om een Tsjechoslowaakse Vlcak te kopen, is het belangrijk om na te gaan of het legaal is om er een te bezitten waar je woont. De wet verschilt sterk per regio.

De meeste Amerikaanse staten verbieden wolf hybriden, terwijl andere ze toestaan met beperkingen. Bijvoorbeeld, alleen honden die meer dan vijf generaties verwijderd zijn van hun meest recente wolf voorouder. In sommige staten verschillen de wetten per county.

Inderdaad, omdat het bezit van wolfhonden een recente ontwikkeling is, verandert de wet voortdurend als wetgevers hun standpunt bepalen.

Dus, voordat je contact opneemt met een Tsjechoslowaakse Wolfhondenfokker, zoek uit welke regels er in jouw omgeving gelden!

Opvoeden van een Tsjechoslowaakse Wolfhond Puppy

De zorg voor een kwetsbare Tsjechoslowaakse Wolfhond pup is een grote verantwoordelijkheid.

Er zijn enkele geweldige gidsen om je te helpen met alle aspecten van puppyverzorging en -training.

Vergelijkbare rassen

Als je de Vlcak leuk vindt, hou je misschien ook van deze meer algemene wolfachtige honden:

Voor andere soortgelijke rassen, bekijk ons artikel over sterke honden!

Heb jij een Tsjechoslowaakse Wolfhond? Vertel ons over jouw hond in de comments!

Referenties en bronnen

 • Tsjechoslowaakse Wolfshonden Club, Groot-Brittannië
 • Duffy D et al. 2008. “Rasverschillen in hondenagressie.” Applied Animal Behavior Science.
 • Gough A, Thomas A, O’Neill D. 2018 “Breed Predispositions to Disease in Dogs and Cats.” Wiley Blackwell.
 • O’Neill et al. 2013. “Longevity and Mortality of Dogs Owned In England.” The Veterinary Journal.
 • Schalamon et al. 2006. “Analyse van hondenbeten bij kinderen jonger dan 17 jaar.” Pediatrics.