Appenzeller Sennenhond Ras Informatie, Foto’s, Kenmerken en Feiten

De Appenzeller Sennenhond is ontstaan als een allround boerenhondenras, dat zich in zijn geboorteland Zwitserland bezighield met het hoeden van het vee, het bewaken van de boerderij en het trekken van karren. De Appenzellers van nu hebben nog steeds de energie, de intelligentie en het zelfvertrouwen die waardevolle werkhonden nodig hebben – maar ze zijn allesbehalve onderhoudsvriendelijk.
Appenzeller Sennenhond
Honden van dit ras hebben veel beweging, training en werk nodig. Appartement bewoners pas op! Deze honden hebben ruimte nodig om te rennen en te spelen. Maar gezinnen die kunnen zorgen voor de mentale en fysieke stimulatie die deze honden nodig hebben, zullen worden beloond met een aanhankelijke, trouwe metgezel. Ze zullen zelfs kinderen aanbidden; hoewel ze zonder de juiste training in sommige kuddegewoontes kunnen vallen. Socialiseer en leer uw hond vroeg, en u zult een liefhebbend, harig familielid hebben!

Appenzeller Sennenhond Dog Breed Foto’s

appenzeller pups

appenzeller sennenhond pup

appenzeller hond

appenzeller sennen

Meer over dit ras

Ook bekend als de Appenzeller Berghond, dit is de zeldzaamste van de vier oude Zwitserse berghondenrassen. Hij kreeg zijn start als een allround boerderijhond – het hoeden van vee, het trekken van karren en het bewaken van de boerderij – in de Appenzeller regio van Zwitserland.

Vandaag de dag staat de Appenzeller bekend als een veelzijdige werk- en gezinshond die slim, vrolijk, zelfverzekerd, betrouwbaar en onbevreesd is. Zijn lichte oorlogszucht rond vreemden en de neiging om te blaffen maakt hem een goede waakhond, maar hij heeft veel vroege socialisatie nodig zodat hij niet al te achterdochtig wordt. En vanwege zijn blafferigheid is hij niet de beste hond als je buren in de buurt hebt.

Hij is een goede vriend van kinderen, maar kan ze op de hielen zitten alsof ze vee zijn om te hoeden; jongere Appenzellers zijn groot en uitbundig genoeg om per ongeluk kleine kinderen omver te gooien.

Omdat hij een sterke werklust en veel energie heeft, is dit ras niet geschikt voor een inactieve levensstijl. Geef hem training en een baan of hondensport die hij kan doen, anders wordt hij een ongelukkige kampeerder. Net als andere rassen die veel beweging en stimulatie nodig hebben, kan hij zich vervelen en destructief worden als hij het niet krijgt. Hij blinkt uit in behendigheid, hoeden en gehoorzaamheidsproeven. Leer uw Appenzeller thuis een karretje te trekken met uw tuinbenodigdheden.

Grootte

Reuen staan 20 tot 22 inches op de schouder; teven,19,5 tot 21 inches. Het gewicht varieert van ongeveer 48 tot 55 pond.

Vachtkleur en verzorging

Appenzellers hebben een dikke, glanzende bovenvacht in zwart of bruin met tan en witte aftekeningen, die een dikke zwarte, bruine of grijze ondervacht bedekt. De tan aftekeningen zijn symmetrisch en verschijnen over de ogen en op de wangen, borst en benen. De witte aftekeningen bestaan uit een bles op het gezicht, wit van de kin tot de borst, wit op alle vier de voeten en een witte staartpunt.

Ze hebben een makkelijk te onderhouden vacht die alleen regelmatig geborsteld hoeft te worden om in goede conditie te blijven, maar Appenzellers werpen wel af.