Mudi: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

De Mudi is een zeer sportieve herdershond uit Hongarije. De middelgrote honden kunnen echte allround werkhonden zijn, vooral voor enthousiaste sporters en gezinnen met een sportieve achtergrond. In Duitsland is het ras van Mudi zeer onbekend, hoewel hij net zo vriendelijk en actief kan zijn als de zeer populaire Australian Shepherd. In de rasstandaard is de Mudi te vinden in de volgende groep: FCI Groep 1 herdershonden en herdershonden (behalve Zwitserse Sennenhonden), Sectie 1 Herdershonden zonder werkonderzoek met het standaardnummer 238 en het land van herkomst Hongarije.

mudi

Mudi in het profiel

Profiel
Grootte: 37-47 cm
Gewicht: 8-13 kg
FCI Groep: 1: Honden hoeden en honden besturen
Afdeling: 1: Herdershonden
Land van herkomst: Hongarije
Kleuren: Ash, Black-Merle, Fawn, Wit, Bruin, Zwart, Blue-Merle
Levensverwachting: 13-14 jaar
Geschikt als: Herders-, beschermings- en hulphond
Sport: Wendbaarheid
Karakter: Intelligent, attent, energiek, levendig, scherp, gedurfd
Outlet behoeften: vrij hoog
Sabber potentieel:
Sterkte van het haar:
Onderhoud: vrij laag
Vachtstructuur: sterk golvend tot licht krullend, dicht en glanzend
Kindvriendelijk: Gemiddeld
Gezinshond: Gemiddeld
Sociaal:

Afkomst en raciale geschiedenis

Mudi Hoofd

De Mudi is een middelgrote Duitse herder van Hongarije die in de eerste plaats bedoeld is voor Het drijven van vee en andere vrij grote kuddedieren. Hij kan ook de taak van de klassieke herdershond overnemen. De Hongaarse hond is bijzonder geschikt om te rijden vanwege zijn pittige aard en doorzettingsvermogen. De Mudi is een zeer speciale herdershond, omdat maar heel weinig herdershonden tegelijkertijd geschikt zijn als rijdende honden en nog minder voor het besturen van grote dieren en koppige kuddes. Het hondenras is een dappere en onverschrokken werkhond.

Helaas zijn grote delen van het oorsprongsverhaal van de Mudi donker, omdat het geen registraties van fokkerij Geeft. Pas in de 17e en 18e eeuw begon de bekende geschiedenis van de Mudi en hun voorouders. In die tijd emigreerden veel Donau-Zwabiërs van Duitsland naar Hongarije en brachten hun voormalige Duitse herdershonden mee. Deze honden waren ook de voorouders van de Duitse herder en andere herdershondenrassen, zoals de Harzer Fuchs en mogelijk ook de Mechelse herder. Ze zagen de huidige Oude Duitse Herder vrij gelijkaardig en werden verder gefokt in Hongarije om daar perfect aangepast aan de operators te kunnen werken.

Aanbevolen bericht

Zeldzame hondenrassen
Zeldzame hondenrassen
Zeldzame hondenrassen ► Overzicht met foto’s ✓ Redenen voor uitsterven ► Lees meer over zeldzame hondenrassen in het edogs magazine!

Naar het artikel

Dieren werden zuiver gefokt voor hun capaciteiten en uiterlijk deed er lange tijd niet toe. Pas veel later ontstond er een uniform uiterlijk en pas in de jaren 1930 werd de Mudi gezien als een onafhankelijk hondenras en in het jaar In 1961 werd het ook erkend door de FCI.

Het ras wordt in Duitsland verzorgd door de Club voor Hongaarse herdershonden, maar is vrij onbekend in de samenleving als geheel. In Hongarije zelf worden deze zeer hardwerkende honden nog steeds beschouwd als Allround werkhonden gebruikt. Ze hoeden en drijven de kuddes, worden de bescherming van kippen en kwartels tegen de vos. Ook in de Hondensporten de Mudi zijn zeer populaire honden, omdat ze zeer veelzijdig zijn en zeer goede resultaten kunnen behalen, vooral in competitieve sporten.

Essentie & karakter van Mudi

De Hongaarse honden zijn Actief en energiek. De essentie van de hond is enerzijds de klassieke aard van een herdershond en anderzijds de moedige en onverschrokken aard van de rijdende hond. Hij heeft altijd de drang om iets te doen en heeft een taak nodig en een eigenaar die zijn potentieel koestert en met de Mudi werkt. Hij is geen rustige bankhond, maar een absoluut betrouwbare sportieve partner voor actieve mensen. De adaptieve hond heeft een vriendelijk en open karakter, waardoor hij ook een waakzame drive kan hebben in zijn eigen territorium.

De Mudi raakt erg betrokken bij mensen en wil werken. Waardoor hij ook heel erg aanpasbaar en kan een breed scala aan taken op zich nemen en kan zich ook aanpassen aan verschillende levensomstandigheden. Hoewel de Mudi een goede gezinshond is, heeft hij een taak nodig, omdat zijn hoge werkbereidheid anders staat hij de actieve hond snel in de weg en kan hij problemen ontwikkelen.

In het gezin gaat het heel goed met hem. liefdevol met alle leden rond en met andere honden heeft de Mudi, met een goede opleiding en socialisatie, geen problemen. Als de band met de hond tot stand is gebracht met positieve bekrachtiging en een goed begrip van de actieve hond, zal de Mudi altijd luisteren naar het woord van zijn eigenaren, zelfs met grote afleidingen en altijd dicht bij hen blijven, zodat een Freewheelen geen probleem Vertegenwoordigt.

Maar elke geïnteresseerde eigenaar moet zich ervan bewust zijn dat de Mudi een Werkhond is en zal altijd zijn. Voor Hij is daarom minder geschikt voor beginners, omdat ze meestal de enorme taak onderschatten om de hond te gebruiken.

Is een Mudi geschikt als gezinshond?

De Mudi kan een goede gezinshond zijn, maar alleen als zijn behoeften ook worden gevoeld. Als het gezin niet de tijd kan nemen om de hond te bezetten en te trainen, kunnen ze beter kiezen voor een rustiger ras.

Honden van dit ras

 

Uiterlijk van Mudi

Mudi in rasportret

In de rasstandaard zijn alleen monochrome kleuren toegestaan, maar nu zijn er ook mudis in merle kleuren.

De Mudi is een middelgrote herdershond, die visueel doet denken aan een Oude Duitse Herder en vooral door zijn alerte en attente blik en zijn opvallende vacht zal herinnerd worden. De kop van de Mudi is wigvormig met een spitse snuit en middelgrote staande oren. De vacht van de hond is kort en zeer strak op het hoofd en de ledematen, terwijl deze langer en sterk is op de romp van de mudi golvend of zelfs krullend is. De vacht moet altijd monochroom zijn en de standaard staat alleen de kleuren zwart, falb, bruin, wit en askleuren toe. De zwarte honden zijn het meest vertegenwoordigd, hoewel er nu ook honden in de populaire Merle kleur Geeft. Dit is gebaseerd op een genetisch defect en kan veel erfelijke ziekten veroorzaken, daarom moet deze kleur worden vermeden, vooral omdat het niet is toegestaan in de standaard.

De grootte van de Mudi is met een schofthoogte van 41 tot 47 cm bij mannen en 43 tot 45 cm voor set. De Hongaarse honden behoren dan ook tot de middelgrote hondenrassen. Het gewicht van de Hongaarse mudi is bij 8 tot 13 kg, wat de Mudi een echt vlieggewicht maakt voor zijn grootte.

Waarom zijn de staarten van Mudis gecoupeerd?

Het couperen van de staarten heeft een historische achtergrond. Op het werk bestond het risico dat een koe of ander groot dier de Mudi zou aanvallen wanneer hij ermee reed en de staart van de behendige hond zou grijpen. Daarom werden deze bijgesneden als. Bovendien werd het lang als typerend voor het ras beschouwd dat de staart was gecoupeerd. Sommige puppy’s werden op natuurlijke wijze geboren met een kleine stompe staart.

Indrukken van het hondenras

Onderwijs &attitude van Mudi – Waar moet je op letten?

De Mudi is een zeer Aanpasbaar Hond, die geen speciale eisen stelt aan zijn omgeving, zolang het voldoende gebruik en werkgelegenheid krijgt. Hij heeft een hechte band met zijn volk nodig en is alleen Terughoudend om alleen te gaan – daarom moet hij eraan gewend zijn om heel vroeg alleen te blijven. De band met de persoon en zijn familie kan het beste worden versterkt door gezamenlijke activiteiten.

Sinds de MUDI een zeer Workaholic Als hij een hond is, moet hij een taak krijgen of ten minste één Hondensporten inspannen. Dit bevordert de samenwerking tussen hond en eigenaar en verhoogt het welzijn van de Mudi en zijn gehoorzaamheid. Hij heeft niet per se een kudde schapen nodig om te hoeden, maar zijn bereidheid om te werken moet niet worden onderschat, anders ontwikkelen zich snel problemen. Omdat de slimme en actieve hond zelf op zoek gaat naar beroepen of ongewenst gedrag vertoont. Wendbaarheid Tracking werk, THS, DogDancing of een andere hondensport die lichaam en geest bevordert, kan de moedige herdershond bezighouden, evenals zijn eigenlijke taak bij het hoeden en besturen van dierenkuddes.

De Training van Mudi kan heel eenvoudig zijnals het wordt gebruikt voor voldoende capaciteit aan de zijkant. De training moet altijd worden opgebouwd met positieve bekrachtiging. Een traktatie als beloning zal de Mudi het snelst laten zien hoe hij zich moet gedragen en wat zijn taken zijn. Omdat de Mudi zo leergierig is en een vriendelijk basiskarakter heeft, kan hij ook als een behendige Hulphond of reddingshond getraind worden.

Het is belangrijk om de actieve hond al heel vroeg alle noodzakelijke alledaagse dingen te laten zien en hem te laten wennen aan andere dieren. Anders kan hij soms de kat achtervolgen of een konijn achtervolgen. Door zijn intelligentie slaagt de Mudi erin gemakkelijk voor te lezen aan zijn mens en in sommige situaties om het te manipuleren als de eigenaar het toestaat. Daarom is hij voorstander van Hond beginners ongeschikt, vooral omdat ze al snel Mudi’s hoge werkbereidheid onderschatten. Mudis zijn erg blij voor de Wedstrijdsport getraind, maar ook als gezinshond met een goede atletische werklast, kan de Mudi het heel goed aan.

Goed opgevoede dieren blijken betrouwbare en onopvallende metgezellen. Omdat ze ook in kleine transportdozen passen vanwege hun kleine formaat en lage gewicht, kunnen ze in het passagierscompartiment van het vliegtuig worden gebracht. Ook met treinreizen heb je geen problemen. In de auto neemt de kleine doos weinig ruimte in beslag. Volgens hun temperament begeleiden drukke honden hun eigenaren graag naar kantoor of restaurant en gedragen ze zich onopvallend.

Hoeveel kost een Mudi?

Omdat de Mudi een zeldzaam hondenras in Duitsland is, kan een puppy van een gerenommeerde fokker 1600 tot 1800 euro kosten, vooral als de ouders goed hebben gepresteerd in de hondensport.

Voeding van Mudi

Omdat de Mudi een van de zeer gezonde en robuuste hondenrassen is, is het dieet meestal onproblematisch. Het komt zelden voor dat de Mudi onder een Onverenigbaarheid Lijdt. Niettemin moet zijn eigenaar ervoor zorgen dat hij hem een hondenvoer van hoge kwaliteit zodat de hond volledig verzorgd wordt en zijn voedingsstoffenbalans in balans is. Het is belangrijk dat een soort vlees het eerste item is in de lijst met ingrediënten van hondenvoer, omdat de ingrediënten altijd worden gesorteerd op basis van hun hoeveelheid. Als een soort vlees in de eerste plaats is, is dit ook het hoofdbestanddeel van het hondenvoer.

Bij voldoende beweging en beroep, de zeer actieve Mudi nooit problemen met zijn gewicht , is een strikte meting van maaltijden daarom niet nodig. Toch zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. Het is dus essentieel dat na het eten eerst een rust want bij te veel activiteit na het eten kan de hond heel snel een maagdraaiing krijgen. Daarom allereerst minstens een half uur pauze na het eten.

Daarnaast is de Voedsel aangepast aan de leeftijd van de mudi Als pup stelt de Mudi andere eisen aan goed eten dan een oudere hond. Daarom moet de Mudi nog steeds worden gevoed met puppyvoer tot zijn 7e levensmaand en langzaam worden omgezet in seniorenvoer vanaf de leeftijd van 8 jaar. Op oudere leeftijd veranderen de behoeften en eisen aan hondenvoer weer en een goede seniorenvoeding houdt ook de oudere hond fit en gezond.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

Op zich is de Mudi een zeer gezond en robuust Hondenras, die nog steeds worden gebruikt als werkhonden in hun thuisland. Maar helaas macht de moderne fokkerij stopt niet bij de Mudi. De trend om elk hondenras steeds kleurrijker te maken is ook bij Mudi binnengeslopen. Zo wordt de Mudi ook gebruikt door sommige fokkers in Merle gefokt. Het Merle-gen is gebaseerd op een Genetisch defect en veroorzaakt gezondheidsproblemen bij honden van het ras waar het gen voorkomt. Doofheid, Epilepsie en diverse hart- en orgaanproblemen kan worden geactiveerd door het merle-gen. Dit laat heel duidelijk zien dat de gezondheid van de Mudi altijd afhankelijk is van de fokker van de hond. Daarom moet de fokker nauwkeurig worden onderzocht. Alleen een fokker die echt geeft om de gezondheid van de dieren en rassen uit passie moet in aanmerking komen voor een puppy-aankoop.

Met een goede gezondheid kan de Mudi tussen 13 en 14 jaar oud worden.

Hoe oud wordt een Mudi?

Een Mudi is een zeer robuuste en fitte hond. Het kan tussen de 13 en 14 jaar oud worden als het van een goede fokker komt en voldoende zorg en genegenheid krijgt.

Verzorging van de Mudi

De Mudi is in zorg niet erg duur. De golvende of gekrulde vacht moet regelmatig geborsteld zodat losse vacht gemakkelijker kan worden afgestoten en er geen gematteerde gebieden ontstaan. Na de wandeling moet de hond grondig worden gezocht naar teken en gladstrijking die anders in de dichte vacht zouden verdrinken.

Dat Bit van de hond moet regelmatig worden gecontroleerd en als er afwijkingen zijn, moet een dierenarts worden geraadpleegd en moeten maatregelen worden genomen voor het reinigen van tanden. De situatie is vergelijkbaar voor Oren Deze moeten van tijd tot tijd worden schoongemaakt en alleen als de hond jeuk op het oor heeft of als er merkbare roodheid is, moet een dierenarts worden geraadpleegd.

Mudi – Activiteiten en Training

Mudi puppy

De Mudi is een zeer actieve hond, dus het is ook belangrijk om rust te trainen zodat hij geen bundel zenuwen wordt.

De Mudi heeft veel activiteit en mentale activiteit. Dit betekent dat de eigenaar van de Mudi een actief en atletisch persoon moet zijn die geïnteresseerd is in hondensporten. Door zijn veelzijdigheid is de Mudi geschikt voor elke hondensport en kan vooral worden gebruikt in wedstrijdhondensporten, behendigheid en Gehoorzaamheid snel prijzen verzamelen.

In het dagelijks leven zal hij zijn eigenaren ook heel erg uitdagen, ze moeten een balans vinden tussen werk en rustperiodes. Want bij zo’n werklustige hond moet de training ook per se Getrainde rust zodat de hond ook ontspant en blijft liggen, terwijl het dagelijks leven om hem heen doorgaat. Anders zal de Mudi altijd alleen maar eisen en een onverzadigbare bundel zenuwen worden.

Als dagelijkse oefening wordt het aanbevolen minstens drie keer per dag gedurende een uur per stuk om de hond uit te laten en ’s avonds met de Mudi te trainen. De training kan hier gevarieerd worden, hij kan op zoek gaan naar verborgen voorwerpen in huis of een behendigheidscursus in de tuin beheersen. Fietsen, joggen of hardlopen op een paard kan de Mudi ook bezig houden. Als de hond niet voldoende bezet is, kunnen er snel problemen ontstaan in het samenleven. Want de Mudi is een actieve hond die veel van zijn baasjes vraagt en dus geen hond is voor honden beginners of hele gezellige mensen die gewoon een rondje om het blokje willen doen.

Is een Mudi een herdershond?

De Mudi is een herdershond, die ook heel goed werkt als herdershond en heel vaak wordt gebruikt om schapen en andere kuddes dieren te hoeden.

Goed om te weten: Bijzonderheden van Mudi

De Mudi is een zeer Intelligent Hond, die qua werkbereidheid vergelijkbaar is met de Border Collie, maar veel veelzijdiger kan zijn. Want naast het hoeden, waarbij de Border Collie ook een expert is, kan de Mudi ook een koppige kudde besturen. Hij is erg dapper en onverschrokken, zijn vasthoudendheid kan bijna worden vergeleken met de wil van een terriër.

De veelzijdige hond is zeer onbekend in Duitsland en toch zijn er enkele liefhebbers van het ras. Vooral in hondensportkringen is de Mudi hoch gewaardeerd.

Nadelen van Mudi

De nadelen van Mudi liggen voor de hand: hij is een hond die wil altijd ondersteund worden en heeft altijd een taak nodig. Net als bij de Border Collie wordt dit veel te vaak onderschat en bij gebrek aan rusttraining kan hij vaak niet uitschakelen. Alleen met veel hondeninzicht en gerichte training zal de actieve hond een goede gezinshond en loyale metgezel worden.

Mudi Honden

De Mudi kan een geweldige gezinshond worden zolang hij het druk en druk heeft.

Is de Mudi geschikt voor mij?

De Mudi kan een rustige en evenwichtige gezinshond die trouw blijft aan zijn volk en leuk is voor iedereen. Echter Alleen als hij dienovereenkomstig in dienst is. Als u een Mudi wilt krijgen, moet u de verschillende hondensporten van tevoren behandelen en bereid zijn om veel tijd met de hond door te brengen en actief sturen en promoten. Net als een Border Collie is de Mudi gewoon een hond voor zeer specifieke mensen en gezinnen. Hij is een echte uitdaging, maar kan ook een echte droomhond zijn met de nodige werkdruk. Voor Het is niet geschikt voor beginners en senioren.