Maremma-Abruzzo Herdershond: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

De Maremma-Abruzzo Herder, ook bekend als Maremmano Abruzzese of Cane da Pastore, wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt in Italië als herdershond. De Maremma-Abruzzo Herder is geregistreerd onder het FCI nummer 201. Hij behoort tot groep 1 van herders- en drijfhonden en tot sectie 1 van herdershonden.

Maremma Herdershond

Maremma-Abruzzo Herder in het profiel

Profiel
Grootte: 60-73 cm
Gewicht: 30-45 kg
FCI Groep: 1: Honden hoeden en honden besturen
Afdeling: 1: Herdershonden
Land van herkomst: Italië
Kleuren: Zwart, Crème, Wit, Bruin, Grijs
Levensverwachting: 12 jaar
Geschikt als: Metgezel, bewaker, bescherming (familie) hond
Sport:
Karakter: intelligent, loyaal, vastberaden, waardig, gefocust, vriendelijk
Outlet behoeften: Gemiddeld
Sabber potentieel:
Sterkte van het haar: vrij hoog
Onderhoud: vrij laag
Vachtstructuur: lang, vol, hard met weelderige ondervacht
Kindvriendelijk: Gemiddeld
Gezinshond: Gemiddeld
Sociaal:

Afkomst en raciale geschiedenis

De voorouders van de Maremma-Abruzzo Herdershond zijn waarschijnlijk de Tibetaanse Molossiërs, die leefden met nomadische stammen op zoek naar vruchtbaar graasland rond ongeveer 2.000 v.Chr.. zijn aangekomen in Europa. Hoewel de oorsprong en het wandelpad van Maremmano-Abruzzese nog steeds niet duidelijk gedocumenteerd zijn, is het zeker dat de nomaden uit de Himalaya altijd hun grote, witte herdershonden bij zich hadden op weg naar het westen. Via het Oeralgebergte en Griekenland kwamen de kuddebewakers uiteindelijk naar Italië. Al in de Etruskische tijd waren er afbeeldingen van honden die sterk lijken op de herdershond van vandaag, en ten laatste in het oude Rome kunnen we met zekerheid hun aanwezigheid aannemen. De “Canis Pastoralis”, de herdershond van de Romeinen, werd al in 234 v.Chr. genoemd door de generaal en schrijver Marco Porcio Cato de Oudere. Deze herdershond moest altijd wit zijn, zodat de herder hem gemakkelijk van de wolf kon onderscheiden in een wolvenaanval, zelfs in de schemering. Oude schrijvers berichtten al over de onafhankelijke werking van deze waakzame bewakers, die door een aangeboren instinct alle dieren en mensen beschermen die aan hen zijn toevertrouwd. Tot op de dag van vandaag is er niets veranderd in de instincten en manier waarop deze honden werken.

Het hondenras beschermt de kuddes schapen tegen beren, wolven en andere gevaren. De grote, witte Maremma-Abruzzo Herder heeft een majestueuze uitstraling en wordt gekenmerkt door bijzondere moed en onafhankelijkheid. Inmiddels is het ras ook ontdekt voor familiegebruik en in de loop van de moderne fokkerij zijn sommige van hun moeilijke karaktereigenschappen afgenomen. Niettemin kan de trouwe voogd het beste worden gebruikt in overeenstemming met zijn lot en een groot peloton krijgen om voor te zorgen. De Maremma-Abruzzo Herder is inheems tussen de Centraal-Italiaanse regio Abruzzo en westelijk Toscane. Tot het midden van de vorige eeuw werd er nog een onderscheid gemaakt tussen de primitieve rassen uit de twee gebieden, er waren de Maremmano en de Abruzzo. Aan het begin van de jaren 1950 werden beide rassen, die slechts minimale afwijkingen in hun kenmerken vertoonden, gecombineerd en erkend door de FCI in 1958.

Natuur & karakter van de Maremma-Abruzzo Herdershond

Maremma-Abruzzo Herdershonden worden vaak vergeleken met katten, omdat ze ook eigenzinnig en ontrainbaar. De zelfbewuste, intelligente dieren volgen alleen commando’s op als ze voor hen betekenisvol lijken. Ze beschouwen mensen niet als hun meesters, maar in het beste geval als vrienden. Al duizenden jaren is de Duitse herder opgeleid om op eigen verantwoordelijkheid voor de kudde schapen en de hele boerderij te zorgen. Deze taak is in zijn bloed overgegaan en hij kan niet langer worden opgevoed. Zijn kudde, die niet alleen schapen, maar ook mensen en andere dieren kan omvatten, hij beschermt met gevaar voor eigen leven.

Een Maremma-Abruzzo Herder wordt elke vreemdeling die zijn roedel nadert, luidruchtigls blaffen en houd in toom. Hij gaat een aanval niet uit de weg, maar verzet zich er moedig tegen. Tegenover zijn familie staat de slimme herdershond. uiterst trouw en altijd loyaal.

Honden van dit ras

Uiterlijk van de Maremma-Abruzzo Herdershond

De honden behoren tot de grote hondenrassen. van dit indrukwekkende ras bereiken een grootte van 60 tot 68 cm en een gewicht van 30 tot 40 kg. De mannetjes zijn zelfs tussen de 65 en 73 cm lang en wegen 35 tot 45 kg. Ondanks hun omvang met de lange, gespierde lichamen de herdershonden zien er altijd waardig en atletisch uit, nooit onhandig of omslachtig.

Haar dichte, witte vacht is gemiddeld tot lang op het lichaam en vormt een opvallende kraag. De honden die er in de zomer slanker uitzien, hebben in de winter veel ondervacht. Hun grote koppen hebben de vorm van stompe partjes, de amandelvormige, donkerbruine ogen en de zwarte neusspiegels vormen een opvallend contrast met de lichte vacht. De Maremma-Abruzzo Herder heeft kleine, V-vormige oren, die zijn zeer hoog, hangend en uiterst mobiel.

Hoe groot wordt een Maremma-Abruzzo Herdershond?

bereik tussen 60 en 68 cm hoog, mannetjes bereiken een schouderhoogte van 65 tot 73 cm.

Indrukken van het hondenras

Opleiding & houding van de Maremma-Abruzzo Herder – Waar moet je op letten?

De oorspronkelijke taak van deze hond is om een Om kuddes schapen of ander vee te beschermen tegen indringers en alle andere gevaren. Italiaanse herders zetten hun puppy’s nog steeds vaak aan om te zogen, zodat ze een hechte familieband met hun kudde ontwikkelen. De honden kunnen ook zo gewend zijn aan mensen door vroege socialisatie dat ze ze als hun roedel zien. Maar het dier zal altijd zijn uitgesproken waakinstinct en houd zijn koppigheid. Eigenaren van een Maremma-Abruzzo Herdershond moeten: wees zeer geduldig en consistent. Een beginner zal snel overweldigd worden door de opvoeding van deze vrije geest. Omdat de onafhankelijke hond altijd een bepaalde afstand tot de mens houdt en nooit met geweld opvoeden.

Hij is slechts soms ontvankelijk voor leeroefeningen en hooguit overdag, want zodra de schemering valt, heeft hij zijn volledige aandacht nodig om de kudde te bewaken. Bovendien neemt de ontwikkeling van een puppy van dit hondenras af kost een bovengemiddelde hoeveelheid tijd. De meeste jonge honden tonen alleen volwassen gedrag na ongeveer 30 maanden, tot die tijd moeten ze nog steeds hun positie binnen het peloton vinden en hebben ze af en toe de neiging zich agressief te gedragen. Hiervoor kunnen de puppy’s vroeg worden getraind om netheid te huisvesten en snel leren om voorzichtig te bewegen tussen meubels en objecten zonder dat er iets breekt. Niettemin, vanwege hun grootte en levensstijl, stop niet in een appartement in de stad.

Is de Maremma-Abruzzo Herder een familiehond?

De Duitse herder is een voorbestemde herders- en waakhond. Hij is ook geschikt als gezinshond vanwege zijn vriendelijke karakter, maar wordt nooit een knuffel. De Maremmano-Abruzzese moet zijn eigen levensstijl cultiveren.

Voeding van de Maremma-Abruzzo Herdershond

Vanwege zijn grootte en bewegingsdrang heeft de Maremma-Abruzzo herdershond vooral behoefte aan Voedingsrijk dieet met veel vitamines en mineralen. Of hij Nat of droogvoer maakt niet uit, het moet gewoon rijk en van hoge kwaliteit zijn. De herdershonden uit Italië ervaren af en toe maagproblemen en winderigheid. Daarnaast is er een risico op maagtorsie. Daarom verschillende kleine porties gezonder voor hen dan een paar grote maaltijden.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

Een Maremma-Abruzzo Herder heeft een Levensverwachting van 10 tot 12 jaar, maar kan ook met goede zorg 15 jaar oud worden. Rastypische ziekten zijn niet bekend in dit primitieve en resistente ras. Zoals alle grote, massieve honden heeft de Maremmano-Abruzzese echter de neiging om GeStuurproblemen, hij is bijzonder gevoelig voor heupdysplasie. De altijd actieve herdershonden krijgen geen overgewicht met soortgeschikte veehouderij met veel beweging.

In de winter beschermt de dichte ondervacht de viervoeter, die liever buiten blijft, effectief tegen de kou. In de zomer is zijn nog volle bovenvacht echter een probleem voor hem. In de hitte heeft de Duitse herder noodzakelijkerwijs een schaduwrijke plek nodig om vaak en lang te herstellen.

Hoe oud wordt een Maremma-Abruzzo Herdershond?

De Maremma-Abruzzo Herder heeft een levensverwachting van 10 tot 12 jaar en lijdt niet aan rastypische ziekten. Een gezond dier kan tot 15 jaar met goede zorg leven.

Verzorging van de Maremma-Abruzzo Herdershond

Tijdens de verandering van vacht werpt de langharige herdershond heel sterk, maar hij heeft ook een intensieve verzorging. Zijn vacht, die de neiging heeft om te matten, moet dagelijks geborsteld worden. Want onder gematteerd haar kan zich gemakkelijk eczeem vormen. Daarnaast kan het gevoel voor zomerse temperaturen toenemen, waardoor de hond last kan krijgen van een warmteopbouw.

Verzorging buiten het borstelen is echter niet goed voor de Duitse herder. Zelfs als hij soms volledig ingelegd thuiskomt na het ravotten in de modder, mag hij niet worden gewassen. Zodra het vuil is opgedroogd, zal het grofste deel snel vanzelf afvallen. De volgende keer dat je poetst, verdwijnen ook de restjes. Dat bijzonder vuilafstotend bont van de herdershond is ingesteld om altijd lekker wit te blijven zonder chemische reinigingsmiddelen.

Maremma-Abruzzo Herder – Activiteiten en Training

De Maremma-Abruzzo Herder heeft behoefte aan veel beweging. Meestal is het voldoende voor hem om zijn ruime territorium van ’s morgens tot’ s avonds te bewandelen. Maar als hij te weinig te doen heeft, moet hij loop minstens twee uur per dag. Het vervullen van zijn natuurlijke rol als kuddebeschermer en het verzorgen van een grote kudde schapen is aanzienlijk gezonder voor hem dan welke moderne hondensport dan ook. Omdat ongebruikelijke en te sterke belastingen de gewrichten van de grote, massieve hond kunnen beschadigen. De meeste grote honden zijn niet eens geïnteresseerd in een hondensport.

Goed om te weten: Bijzonderheden van de Maremma-Abruzzo Herder

De Centraal-Italiaanse herdershond is nog steeds het sterkst vertegenwoordigd in zijn thuisland en ook populair in Zwitserland. In Duitsland zijn er nu ook enkele fokkers. Als u een gezonde, raszuivere Maremma-Abruzzo Shepherd pup wilt kopen, hoeft u niet meer naar Italië te reizen.

De jonge honden zien er bijzonder schattig uit op de leeftijd van twee tot drie maanden, en in dit vroege stadium zijn ze ook vrij goedkoop. Als u een puppy koopt op de leeftijd van vier tot tien maanden, moet u een iets hogere prijs betalen, maar u kunt uitkijken naar een hond die de meeste van zijn kenmerken al heeft ontwikkeld onder goede ontwikkelingsomstandigheden. Kopers kunnen zichzelf ook overtuigen van de reeds verworven vaardigheden en het ontwikkelingsniveau van de hond en zullen later niet onaangenaam verrast worden.

Nadelen van de Maremma-Abruzzo Herdershond

De elegante herdershond kan permanent worden noch in het appartement, noch in de kennel. Hij is zeker geen kettinghond, maar moet constant in zijn eentje de grenzen van zijn territorium bewandelen. Hij wil niet helemaal alleen blijven, hij heeft zijn kudde altijd binnen handbereik nodig. Als hij aan zijn lot wordt overgelaten zonder op te geven, lijdt hij psychologisch aan verveling en eenzaamheid en begint hij dingen te vernietigen.

Als de Maremma-Abruzzo Herdershond gewend is geraakt aan zijn vaste territorium, is het zeer Verbonden met de plaats en verblijft liever op zijn traditionele plek aan de grens van het pand. Hij is erg terughoudend om te reizen en zijn transport is moeilijk vanwege zijn afmetingen. Zelfs voor mensen die graag vaak bezoek ontvangen, is hij niet de ideale hond, omdat hij probeert elke vreemdeling van het terrein te verdrijven.

Past de Maremma-Abruzzo Herder bij mij?

Deze Duitse Herder is geen schoothondje en alleen secundair als gezinshond geschikt. Hoewel hij gemakkelijk vrienden kan maken met kinderen en andere huisdieren, moet hij van jongs af aan vrienden maken. ze wennen. In de eerste jaren is zijn opvoeding veeleisend en tijdrovend.

Op korte termijn kan de Maremma-Abruzzo Herder goed in huis worden gehaald, maar hij heeft altijd behoefte aan voldoende beweging op een groot perceel. Als u een Cane da Pastore wilt kopen, moet u hem een ruime woning op het platteland aanbieden, die is afgesloten met een hek van minstens 1,60 meter hoog. Bovendien heeft de hond behoefte aan frequent contact met zijn familie en een ervaren eigenaar. Als senioren aan al deze eisen voldoen en nog steeds het temperament en de kracht van de hond kunnen bijhouden, is de geweldige kuddehouder ook een geschikte metgezel voor hen.

Hoeveel kost een Maremma-Abruzzo Herder?

Raszuivere pups zijn in Duitsland verkrijgbaar voor zo’n 1.000 euro tot 1.600 euro, de prijzen voor oudere honden liggen met 300 tot 400 euro beduidend lager.