Belgische Mechelaar Temperament Eigenschappen, Persoonlijkheid en Gedrag

Belgisch Mechelaar Temperament

Het temperament van de Belgische Mechelaar maakt ze tot geweldige waakhonden en beschermers. De persoonlijkheid van het ras maakt ze tot een perfecte militaire, dienst- en politiehond. Ze zijn slim, coöperatief, beschermend, defensief en zelfverzekerd, afkomstig van werkende herdershonden. Deze dappere en loyale honden zijn aanhankelijke metgezellen, maar hun atletische bouw en energieke aard kan veel van hen vergen. Het temperament van de Belgische Mechelaar omvat een hoge mate van intelligentie die moet worden geconcentreerd en gekanaliseerd door middel van socialisatie en positieve bekrachtigingsmethoden. Ze gedijen goed in huizen voor volwassenen die hen veel aandacht kunnen geven en die werk- en kudde-instincten in toom houden.

Inhoud

Probleemgedrag is mogelijk en omvat meestal kauwen, graven en lawaai maken, maar deze zijn allemaal beheersbaar omdat het ras gemakkelijk te trainen is. Kinderen passen meestal niet goed bij het ras, maar ze kunnen goed opschieten met kinderen die ze kennen. Ze zijn goed met honden die ze kennen, maar kunnen op hun hoede zijn voor vreemde honden en andere dieren.


Belgisch Mechelaar Temperament

De Belgische Mechelaar stamt uit de jaren 1800. Hij vindt zijn oorsprong in de streek rond de stad Mechelen, België. Het is selectief gefokt voor zijn werkkarakter. Dit ras is misschien wel de meest populaire van alle Belgische herdershonden in zijn geboorteland.

Hoewel de Belgische Mechelaar oorspronkelijk werd gefokt als schapendrijver, hebben hun intelligentie, trainbaarheid en vasthoudendheid ertoe geleid dat dit ras wordt gebruikt als politie- en militaire honden. Ze zijn ook actief en competitief in conformiteit, gehoorzaamheid, schapendrijven, sleeën, behendigheid, therapie en speuren.

Het typische Belgische Mechelaar Temperament

Goed getrainde Belgische Mechelaars zijn meestal actief, intelligent, vriendelijk, beschermend, alert en hardwerkend. Slecht getrainde honden kunnen destructief zijn of neurotisch gedrag ontwikkelen als ze niet genoeg stimulatie en beweging krijgen. Het zijn ook geweldige werkhonden voor de politie en voor bewaking. Dit soort werk is hun voornaamste bezigheid.

Verder kunnen het geweldige huisdieren zijn als ze goed getraind worden. Ze zijn waakzaam, alert en trouw. Instinctief kuddegedrag wordt doorgegeven via de genetica van de hond. Dit is geen gedrag dat u uw Mechelaar wilt laten zien. U zult ze moeten leren dat dit soort gedrag onaanvaardbaar is. Praat zo nodig met een professionele of ervaren eigenaar van dit ras voordat u een Belgische Mechelaar koopt.

Belgisch Mechelaars temperament

Zijn Belgische Mechelaars makkelijk te trainen?

Hoewel het temperament van de Belgische Mechelaar soms eigenzinnig en speels is, zijn ze zeer trainbaar en gedijen ze goed op gehoorzaamheids-, kunst- en behendigheidstraining. Ze kunnen de kleinste bewegingen lezen en zelfs veranderingen in gezichtsuitdrukking waarnemen. Dit ras is zeer intelligent! Dit maakt hen echter niet ideaal voor nieuwe hondenbezitters.

Positieve versterkingstraining is de beste manier om een Belgische Mechelaar te trainen, omdat discipline kan leiden tot slecht gedrag en koppigheid. Mechelaars hebben veel training van hoge intensiteit nodig en vereisen inspannende activiteit om gelukkig en gezond te blijven.

Dit maakt ze een onverstandige keuze voor eigenaren van appartementen, omdat ze niet graag binnen blijven of het goed doen in kleine ruimtes. Ze verlangen ernaar deel uit te maken van gezinsactiviteiten, of het nu klusjes buiten doen is, apporteren in de achtertuin of lange wandelingen in het park. Mechelaars zijn liefhebbers van het buitenleven, familie en leuke activiteiten.

Is Belgische Mechelaar Temperament Vriendelijk?

De Belgische Mechelaar kan typisch afstandelijk en uitgaand zijn, maar mag nooit angstig, verlegen of agressief zijn. Ze zijn een geweldige waakhond en hebben het vermogen om beschermend op te treden wanneer dat nodig is.

Wanneer de Belgische Mechelaar wordt opgevoed met kinderen, kunnen ze zeer accepterend zijn. Maar ze kunnen ongemakkelijk zijn rond de vrienden van uw kinderen. Vergeet niet dat deze hond werd gefokt om te hoeden en dat hij mensen kan gaan achtervolgen en op de hielen kan gaan zitten, wat niet goed samengaat met jongere kinderen. Mechelaars zijn het meest geschikt voor een gezin met oudere kinderen die begrijpen hoe ze een hond goed moeten behandelen.

Agressie bij de Belgische Mechelaar Temperament

Sinds het begin van de Mechelaar werden ze gefokt als herdershond en waren ze in staat om hun meester en het huis van hun meester te verdedigen. Het temperament van de Mechelaar bezit vandaag de dag nog steeds deze eigenschappen. Ze moeten niet en reageren meestal niet met agressie of nervositeit wanneer ze aan een onbekende persoon worden voorgesteld of geconfronteerd. In plaats daarvan is deze eigenschap meestal een teken dat ze niet goed gesocialiseerd zijn.

Ze kunnen echter nog steeds snauwen of grommen uit angst of agressie. Om deze redenen is het sterk aanbevolen om een Belgische Mechelaar te adopteren bij een gerenommeerde fokker, die honden met een goed temperament voortbrengt.

Bovendien kunt u een slecht temperament verhelpen met socialisatietraining. Hoewel het aanbevolen wordt om ze op jonge leeftijd te socialiseren, kan dit nog steeds op elke leeftijd. Echter, hoe langer je wacht, hoe moeilijker de training wordt.

Je kunt ze socialiseren door ze mee te nemen naar één op één speelafspraken. Dit kunt u een paar keer per week doen tot ze zich op hun gemak voelen bij een andere hond. Houd ze aan de lijn de eerste keer dat u ze meeneemt voor interactie met een andere hond. Dit zal ervoor zorgen dat iedereen veilig is, en dat u volledige controle heeft over uw hond.

Je kunt ze ook meenemen naar een puppy kleuterklas. Dit zijn klassen waar mensen hun honden naartoe brengen om onder hun toezicht te socialiseren met andere honden. Je kunt beginnen met het zoeken naar een klas door naar een plaatselijke dierenarts te gaan en te vragen welke klassen zij aanbieden.

Vinden Belgische Mechelaars andere honden leuk?

Belgische Mechelaars kunnen agressief zijn tegen andere honden of dieren die ze niet kennen. Ze moeten in een tuin zijn die door een hek wordt beveiligd. Dit houdt ze gescheiden van andere dieren en voorkomt dat ze weglopen.

De Mechelaar kan niet overweg met niet-hondachtige dieren. Ze kunnen katten en andere kleine dieren opjagen. Maar ze kunnen nog steeds overweg met een huiskat als ze samen worden opgevoed.

Natuurlijke instincten in het Temperament van de Belgische Mechelaar

Hoeden is waar Belgische Mechelaars voor gefokt zijn. Dit instinct kan ertoe leiden dat ze jagen en bijten. Ze hebben ook de neiging om achter fietsen, auto’s, kinderen en andere dieren aan te gaan. Mechelaars hebben veel beweging nodig, en als ze die niet krijgen, kunnen ze zich gaan vervelen en kinderen gaan drijven en mensen op de hielen zitten.

Dit kudde-instinct maakt hen ook beschermend voor hun familie en huis. Hierdoor kunnen ze op hun hoede zijn voor onbekende mensen. Het is noodzakelijk dat ze van jongs af aan worden gesocialiseerd om nieuwe mensen en andere honden beter te kunnen ontvangen.

Worden ze niet van jongs af aan gesocialiseerd, dan kun je agressieve neigingen opmerken. Kauwen, blaffen en verlatingsangst zijn nog een paar dingen die dit ras kan ontwikkelen. Dit is echter waarschijnlijk te wijten aan gebrek aan beweging en verveling.

Het adopteren van een Belgische Mechelaar geeft u in ruil daarvoor een actieve levensstijl. Als u niet voor een actieve hond wilt zorgen, dan raden wij u af dit ras te adopteren.

Maakt het Temperament van Belgische Mechelaars hen tot goede Gezinsdieren?

Hoewel het temperament van de Belgische Mechelaar vooral bekend staat om zijn geschiktheid voor hoeden en werken, kan dit ras een ‘lief en aanhankelijk’ huisdier zijn. Een grondig en toegewijd trainingsplan is echter belangrijk. Als ze niet aan sport kunnen doen, kunnen ze zich vervelen en het niet goed doen in een gezinsomgeving. Ze hebben ook enkele gezondheidsproblemen, vooral als het gaat om hun gewrichten en heupen.

Referenties en bronnen