Een Doberman leren spreken op commando – de gemakkelijke manier

Doberman zitten en blaffen op commando van de eigenaar.

Je Doberman laten blaffen op commando is niet alleen een leuke truc om aan te leren, maar ook verrassend nuttig. De methode die ik uiteindelijk gebruikt heb om dit gedrag aan mijn Dobermans (en mijn klanten) aan te leren, lijkt voor dit specifieke ras het snelst en het meest betrouwbaar te werken. Gelukkig is het ras Doberman gemakkelijk te trainen als je een beroep doet op hun specifieke instincten, en dat is wat deze methode doet, waardoor ze zo snel werkt.

Hoe een Doberman te leren spreken op commando

 1. Kies je ‘spreek’ commando.
 2. Zoek uit wat je Doberman van nature laat blaffen.
 3. Creëer omstandigheden die een blaf uitlokken.
 4. Markeer een blaf met je gekozen commando.
 5. Lof en beloning.
 6. Herhalen en versterken.

Dat zijn de eenvoudige stappen, maar er komt veel meer bij kijken. Bijvoorbeeld, welk commando je kiest om te gebruiken kan een groot effect hebben op hoe nuttig deze truc voor je is.

Eerlijke waarschuwing, hoewel deze stappen ook voor andere rassen kunnen werken, is deze techniek speciaal ontworpen voor Doberman Pinschers en je zult er veel betere, en snellere, resultaten mee hebben als je met een Doberman werkt.

Uw Doberman leren blaffen op commando

Dit is wat u moet weten om een Doberman Pinscher dit commando zo snel mogelijk aan te leren. Onthoud dat de basisaanpak hier is om de reactie uit te lokken met een paar belangrijke triggers die voor dit ras goed werken, markeer het met uw commando, en versterk het dan door een gewoonte op te bouwen van de juiste reactie (Dobermans houden van gewoonte en het is een groot deel van wat hen zo trainbaar maakt).

Stap 1 – Kies uw ‘Spreek’ commando en visuele aanwijzing

De eerste stap is kiezen welk commando je gaat gebruiken wanneer je wilt dat je hond blaft. Er zijn veel opties, maar de onderstaande tabel bevat enkele van de meest populaire.

Spreek Bark Praat
Gib Laut (“Spreken” in het Duits) Luid Boos
Bewaker Bescherm Gevaar
Verschillende opties en alternatieven voor het “spreek” commando.

Bij het kiezen van een commando is het belangrijk te onthouden dat een scherp en abrupt commando beter, en gemakkelijker te herkennen, is voor een Doberman. Een commando kiezen dat uniek klinkt in vergelijking met andere commando’s die de hond kent, helpt ook.

Vergeet niet dat het trainen van uw Doberman om te blaffen op commando nuttig kan zijn buiten alleen een leuke truc om aan uw vrienden en familie te laten zien. Het kan helpen potentiële aanvallers af te weren, en zelfs de zindelijkheidstraining vergemakkelijken (door uw hond te vragen elke keer te “spreken” voordat u hem uitlaat om naar het toilet te gaan, zal hij leren naar de deur te blaffen wanneer het tijd is om te gaan).

Ik heb voor mijn Dobermans altijd gekozen voor het woord “bewaker”, ik vind dat het voldoet aan veel van de eisen voor een goed commando, terwijl het ook het extra voordeel van bescherming heeft. Als mijn vrouw ’s avonds onze hond uitlaat en iemand valt haar lastig, kan ze een ferme “bewaker!” roepen naar onze Doberman. Wanneer de potentiële aanvaller dit commando hoort en onze grote Doberman als een gek begint te blaffen, is dat zeker een stuk intimiderender dan wanneer zij “spreek” had geroepen. Ze zullen zeker het verschil niet weten en er waarschijnlijk ook niet achter willen komen.

Visuele aanwijzing

Een van de aanpassingen aan deze trainingstechniek die specifiek is voor het Doberman ras is het opnemen van een soort visuele aanwijzing. Dobermanns houden van een visuele aanwijzing. Het kan een specifieke golf zijn, een handgebaar, een houding of een combinatie daarvan. Voor mij kies ik het commando “bewaken” als verbale aanwijzing en een gesloten vuist die voor me wordt gehouden als visuele aanwijzing.

Spreek
Mijn Doberman de visuele aanwijzing geven van een gebalde vuist voor me, waarvan mijn hond weet dat het “spreek” betekent.

Stap 1 – Zoek uit wat uw Doberman doet blaffen.

De volgende stap is uitzoeken hoe je je Dobie gaat laten blaffen, zodat je het commando dat je hebt gekozen met deze actie kunt associëren. Als u uw hond goed kent, kunt u de omstandigheden waarvan u weet dat ze hem of haar doen blaffen, nabootsen.

Voor het geval u problemen ondervindt, volgen hieronder enkele veel voorkomende manieren waarop eigenaren een blaf uit hun Doberman kunnen ontlokken tijdens het trainen van dit commando.

Uw Doberman laten blaffen

 • Touwtrekken – Soms kan een intens spelletje touwtrekken met uw Doberman een blaf uit hen krijgen. Probeer uw hond tijdens het spel zo veel mogelijk op te winden, door het touwtrekspeeltje van hen af te pakken, uw pup in de ogen te staren en een blaf aan te moedigen.
 • Springen met opwinding – Dit is een geweldige terugval als u niet zeker weet waardoor uw hond blaft. Houd een speeltje of traktatie weg van je hond, spring op en neer en blaf zelf naar je hond. Dit voelt heel onwennig, maar als je je Dobie opgewonden genoeg krijgt, is de kans groot dat hij uiteindelijk een blaf laat horen.
 • In de ogen staren – Sommige Dobermans reageren van nature met een blaf als je ze langzaam in de ogen staart, treuzelt en zelfs langzaam je gezicht steeds dichter bij dat van hen brengt. Vraag me niet waarom dit gebeurt, maar het lijkt instinctief te zijn voor dit ras.
 • Worstelen – Voor veel eigenaren geldt dat ze een blaf uit hun Doberman kunnen krijgen als ze laag gaan zitten, met hun handen op de grond stampen, en hun hond aanmoedigen om met hen te worstelen. Dit zal de hond vaak in een opgewonden razernij brengen en op zijn minst een paar blaffen uit hem krijgen.

Wat u ook moet doen om die eerste blaf uit uw hond te krijgen is fair game, denk bij twijfel niet aan wat u moet doen om een blaf te krijgen, denk aan hoe u uw hond zo over-the-top opgewonden mogelijk kunt krijgen dat er vanzelf een blaf komt.

Stap 2 – Creëer omstandigheden die waarschijnlijk een blaf uitlokken

Ok, nu ben je echt klaar om met de training te beginnen. Je weet welk commando je gebruikt en wat een blaf oplevert. Nu is het tijd om het uit te voeren. Houd wat trainingsbeloningen klaar (als je Doberman voedsel gemotiveerd is), en haal die eerste blaf eruit.

Als je de “spring van opwinding” methode hierboven gebruikt, begin dan rond te springen en naar je hond te blaffen. U zult zich belachelijk voelen, maar dat is niet erg. Terwijl ik dit doe, moedig ik meestal het blaffen aan door dingen te zeggen als “Kom op jongen! WOOF! WOOF! Kom op! YES! Brave jongen!” terwijl ik in het rond spring.

Stap 3 – Markeer een blaf met je gekozen commando

Terwijl u door uw proces gaat van het creëren van omstandigheden die waarschijnlijk die blaf zullen krijgen, moet u ongeveer weten wanneer uw hond die “woef!” gaat loslaten. Vlak voordat uw hond dat doet, geeft u het door u gekozen spreekcommando. Maak het luid en duidelijk, zodat het commando niet “opgaat” in de andere woorden die u zegt, terwijl u de blaf aanmoedigt.

Hoewel het de voorkeur verdient om de dingen zo te timen dat je het commando geeft onmiddellijk voordat de blaf komt, is een andere optie om het commando te geven onmiddellijk nadat ze een blaf loslaten. Dit is goed om te doen als je moeite hebt om dit te timen.

“Een andere optie is om het blaffen van je Dobie te ‘markeren’ met een clicker samen met het commando dat je hebt gekozen. Als je Doberman gewend is aan clickertraining dan kan dit een geweldige manier zijn om het goede gedrag heel snel te markeren, waardoor het commando sneller begrepen wordt.”

– John Walter (DobermanPlanet.com)

Stap 4 – Lof en beloning

Zodra uw hond blaft en u de actie heeft gemarkeerd met uw commando, is het tijd om als een gek te prijzen en te belonen. Dit moet in eerste instantie een “jackpot” zijn van een hoogwaardige traktatie of meerdere traktaties samen met veel lof van u. Ik doe er ook graag een “goede blaf!” bij, als het commando dat ik koos “blaffen” was.

Het is niet duidelijk of Dobermans de associatie “goed (commando)” kunnen maken tijdens de training, maar ik heb zeker het gevoel dat het de trainingstijd versnelt.

Dobermans willen instinctief behagen en hebben een “taak te volbrengen”. Houd dat in gedachten als je ze prijst en beloont. Laat zien hoe blij u bent en opgelucht dat de taak die u uw hond gaf goed werd uitgevoerd. Deze soms subtiele benadering van belonen doet wonderen bij Dobermans in het bijzonder.

Stap 5 – Herhalen en versterken

Zoals bij elk commando is het belangrijk om het commando te herhalen en te versterken, anders verliest uw hond deze vaardigheid. Rond etenstijd of ontbijttijd, voordat uw hond mag eten, is een goed moment om commando’s als “spreken” te versterken.

Vergeet niet om de moeilijkheidsgraad van wat u uw hond vraagt langzaam te verhogen nadat hij het basiscommando goed begrijpt. Begin met langere blafsessies te vragen voordat u hem prijst en beloont. Of probeer het commando van de andere kant van de kamer te geven. Het is belangrijk om uw Doberman altijd uit te dagen en de lat hoger te leggen. Dit is iets wat ze instinctief sowieso graag doen.

Doberman blaft in het park.
Mijn Doberman Arlo blaft van nature eerder in het hondenpark. Dat is een geweldige plek om hem het spreek commando te leren.

Het gebruik van een Clicker

Zoals ik al eerder zei, een Doberman leren blaffen op commando door het gebruik van een clicker om goed gedrag te markeren is zeker een goede aanpak. De sleutel hier is of uw hond het “klik”-geluid al dan niet associeert met goed gedaan werk.

Als u in het verleden een clicker hebt gebruikt voor training dan is de kans groot dat ze die associatie maken en het zou zeker zinvol zijn om het gebruik van de clicker hier op te nemen. Ik zou echter niet beginnen met clickertraining door dit blafcommando te gebruiken.

Voor meer informatie over het trainen van uw Doberman in het algemeen, inclusief het gebruik van een clicker, zie mijn complete Doberman trainingsgids hier.

Voorkom dat ongewenst geblaf erger wordt

Het gevaar van het aanleren van het blafcommando is dat Dobermans zeker een gewoonte-vormend ras zijn. Ze zijn ook een vocaal ras. Dus als u dit proces doormaakt, kan het gemakkelijk zijn voor uw Dobie om wat ze leren te verwarren met “mijn baasje vindt het geweldig als ik blaf!”.

Als dat de associatie is die je hond maakt, dan heb je het potentieel om een blafprobleem te creëren of een reeds bestaand probleem te verergeren.

Hier zijn enkele dingen die u kunt doen om te helpen voorkomen dat dit een blafprobleem bij uw Doberman veroorzaakt:

 • Prijs en beloon uw hond alleen wanneer ze op commando blaffen. Nooit wanneer ze uit zichzelf blaffen.
 • Train een “stil” commando zodat u overmatig blaffen op commando kunt stoppen.
 • Vermijd het aanleren van het spreekcommando door negatief blaffen te markeren met het commando en te belonen. Leer dit commando alleen aan wanneer u het blafgedrag van uw hond heeft uitgelokt.
 • Zodra u het commando geeft en uw hond blaft, zorg er dan voor dat het blaffen niet doorgaat totdat u een ander commando geeft. Met andere woorden, sluit elk “op hol geslagen” geblaf af.

Als u enkele manieren wilt om het ongewenste geblaf te stoppen op een manier die uitstekend werkt bij Dobermans, zie dan mijn artikel 6 Stappen om uw Doberman Pinscher te laten stoppen met blaffen.

Een rustige Doberman aanleren

In het algemeen zijn de meeste Dobermans geen rustige honden. Als beschermingsras blaffen Dobermanns veel als waarschuwing voor hun eigenaars. Maar soms hebben sommige eigenaren met zeer goed gesocialiseerde, stoïcijnse en kalme Dobermans een probleem met het aanleren van dit commando, gewoon omdat hun hond zo tevreden is met niet-zang.

Om een relatief rustige Doberman aan het blaffen te krijgen, moet u misschien de regels overtreden en een van de tactieken uit het hoofdstuk “Voorkom dat ongewenst blaffen erger wordt” hierboven gebruiken. Gelukkig voor u, als u een van nature rustige hond hebt, is het zeer onwaarschijnlijk dat u een blafprobleem creëert.

Probeer gewoon ongelooflijk geduldig te zijn en te wachten op een van de gelegenheden die zich voordoen wanneer uw Doberman wel blaft, ook al zijn ze ongelooflijk zeldzaam. Wanneer uw hond dat doet, geef dan snel uw gekozen commando luid en krachtig, en prijs en beloon als een gek. Misschien lukt het om een vriend aan te laten bellen.

Een andere optie is om gewoon de waarde van het trainingssnoepje dat je gebruikt te verhogen. Laat uw Dobie de traktatie zien, en gebruik dan de optie “Springen van opwinding” hierboven om een blaf uit te lokken. Soms werkt hamburgervlees of een stukje Amerikaanse kaas als andere beloningen dat niet doen.

Laatste gedachten

Een Doberman leren spreken op commando is een relatief eenvoudig gedrag om aan te leren. Het moeilijkste deel kan zijn om de eerste blaf op het juiste moment te ontlokken tijdens het trainen van dit commando. Als u dat kunt doen door gewoon te weten welk gedrag u kunt doen om uw Dobie op natuurlijke wijze aan te zetten tot blaffen, dan bent u goed op weg.

Vergeet niet te overwegen om het spreekcommando op een bepaalde manier nuttig te maken, zoals bij de zindelijkheidstraining of door er een “waak”-commando van te maken dat een potentiële aanvaller voor de gek kan houden door te denken dat je een gemene waakhond hebt, en niet gewoon een lieve pup die probeert te “spreken” voor zijn meester.