Belgische Mechelaar vs Duitse Herder – Welke hond is geschikt voor u?

belgische malinois vs duitse herder

Een gids om te kiezen tussen een Belgische Mechelaar vs Duitse Herdershond. Inclusief grootte, temperament, en de voor- en nadelen van elk ras als familiehond.

Het is een moeilijke keuze, eigenaren van beide zullen beweren dat het ras van hun hond het beste is. Echter, het debat over de Belgische Mechelaar en de Duitse Herder gaat door, van hun verdiensten als huisdieren tot diensthonden en echte werkhonden.

Om de beslissing nog ingewikkelder te maken, zijn sommige verschillen tussen de rassen zo klein dat het moeilijk is de twee uit elkaar te houden, laat staan de ene over de andere te kiezen!

Als u twijfelt over de keuze tussen een Belgische Mechelaar en een Duitse Herder voor uw volgende hond, dan is dit artikel bedoeld om u te helpen dat uit te zoeken!

Lees verder voor belangrijke overeenkomsten en verschillen tussen de Belgische Mechelaar en de Duitse Herder.

Belgische Mechelaar vs Duitse Herder – Wat is het beste?

Zelfs nu de populariteit van “designer” honden over de hele wereld de pan uit rijst, zijn de rassen die consequent in de top tien van populairste rassen staan voor de meesten van ons rasechte volksnamen.

Bijvoorbeeld, de Duitse Herdershond is jaar na jaar de tweede meest populaire hond van de American Kennel Club (AKC) en vertoont geen tekenen om deze positie binnenkort op te geven.

De Belgische Mechelaar kwam binnen op nummer 43 voor 2018, tegenover 44 in 2017, 47 in 2016, 51 in 2015 en 60ste in de twee voorgaande jaren. Hoewel dit hondenras aan populariteit wint, heeft het nog een lange weg te gaan om de Duitse Herder in te halen!

Zeker, de populariteitsranglijst kan van invloed zijn op hoe gemakkelijk het is om een gezonde, redelijk geprijsde puppy en rasspecifieke verzorgings- en trainingsinformatie te vinden. Dat betekent echter niet dat het ene ras superieur is aan het andere.

Er is geen definitief antwoord op de vraag Belgische Mechelaar vs Duitse Herder, maar door de twee rassen te vergelijken kunt u een beter idee krijgen welke hond voor u de juiste is.

Maar wat is het verschil tussen Belgische Mechelaars en Duitse Herdershonden?

Bij een zij-aan-zij vergelijking van de Belgische Mechelaar en de Duitse Herder is het misschien moeilijk om de twee rassen uit elkaar te houden. Maar hoewel ze erg op elkaar kunnen lijken, zijn er enkele belangrijke verschillen waar je je bewust van moet zijn, zoals grootte, temperament, persoonlijkheid en rasspecifieke gezondheidsproblemen.

Inhoud

Laten we ons diepgaande overzicht beginnen met een blik op de geschiedenis van deze prachtige rassen!

Belgische Mechelaar vs Duitse Herder Geschiedenis

De Belgische Mechelaar en de Duitse Herder dienden hetzelfde doel in hun continentale Europese oorsprong.

Belgische Mechelaar Geschiedenis

Belgische Mechelaars werden oorspronkelijk gefokt als fel trouwe herders met een onbreekbare werkethiek.

De Belgische Herdershondenclub nam het ras op in een groep genaamd Continentale Herdershonden tot de jaren 1890, toen men besloot dat het ras te veel verschilde van zijn herderneven. Genoemd naar de Belgische stad Mechelen, was de Belgische Mechelaar geboren.

Dit ras wordt nu gewaardeerd als een wendbare militaire hond, met Belgische Mechelse honden die werken als dienstdieren en stroperspreventors.

Duitse Herder Geschiedenis

Het ras van de Duitse Herdershond vindt zijn oorsprong in het Duitsland van de 19e eeuw, waar kapitein Max von Stephanitz besloot de perfecte hond te creëren voor het hoeden van schapen. In de daaropvolgende 35 jaar ontwikkelde hij het ras dat we nu kennen als de Duitse Herdershond.

Naast het vervullen van hun oorspronkelijke doel, werken GSD’s nu als politie- en zoek- en reddingshonden.

Belgische Mechelaar vs Duitse Herder Leuke Feiten

Seizoen negen van de populaire televisieshow, The Walking Deadhad een Belgische Mechelaar als metgezel van hoofdpersoon Daryl Dixon.

US President Herbert Hoover’s Belgische Mechelaar, King Tut, was prominent aanwezig in zijn verkiezingscampagne van 1928.

Van de drie honden met sterren op de Hollywood Walk of Fame zijn er twee Duitse Herders (de andere is Lassie).

De eerste geleidehond die in de VS werd opgeleid was een vrouwelijke Duitse herder genaamd Buddy.

Belgische Mechelaar vs Duitse Herder Uiterlijk

Deze rassen lijken erg op elkaar. Beide hebben rechtopstaande, spitse oren, een zwart masker en een atletische bouw.

Belgische Mechelaar vs Duitse Herder Grootte

Hoewel beide rassen groot zijn, met een schouderhoogte tussen 22 en 26 inch wanneer ze volwassen zijn, is de GSD zwaarder.

Volwassen mannelijke Duitse Herders wegen tot 90 pond, terwijl volwassen teven meestal tussen de 50 en 70 pond wegen.

Daarentegen wegen volwassen reuen van Belgische Mechelaars tot 80 pond, terwijl volwassen teven tussen 40 en 60 pond wegen.

Het is misschien vanwege dit verschil in gewicht dat de Belgische Mechelaar als lichtvoetiger wordt beschouwd dan de GSD.

Belgische Mechelaar vs Duitse Herder Kleur

Duitse Herders zijn er in elf kleuren, variërend van zwart tot zilver en wit. Belgische Mechelaars zijn er in vijf standaard kleuren, meestal warm bruin, hoewel de niet-standaard kleuren crème en grijs zijn.

Beide rassen kunnen geboren worden met de iconische sabelkleurige vacht.

Belgische Mechelaar vs Duitse Herder Temperament

Bij het vergelijken van temperamenten zult u opnieuw veel overeenkomsten vinden. Beide zijn intelligent, willen graag behagen, trouw, beschermend en territoriaal.

In feite zijn deze rassen zo vergelijkbaar dat de keuze tussen hen vaak net zo moeilijk is voor geleiders van politiehonden als voor eigenaren van huisdieren! Wat dit betekent voor nieuwe hondenbezitters is dat beide rassen een hoogwaardige training nodig hebben, en veel ook!

Hoewel een goede training en socialisatie noodzakelijk zijn voor uw nieuwe Belgische Mechelaar of Duitse Herder om gelukkig in uw gezin te komen, wordt het vooral belangrijk als uw huishouden baby’s, jonge kinderen en/of andere huisdieren bevat.

Duitse Herder Temperament

Hoewel de GSD oorspronkelijk werd gefokt om schapen te hoeden, werd het ras door zijn galante karakter en standvastige loyaliteit een succes als militaire hond tijdens de Tweede Wereldoorlog. Later won hij aan populariteit als huisdier en een blijvende erfenis in de showring.

Duitse Herdershonden leren snel en behouden wat ze leren, vooral als ze van jongs af aan worden getraind.

Belgische Mechelaar Temperament

De oorsprong van de Belgische Mechelaar in het hoeden van vee vertaalt zich in een hoge prooidrift, wat betekent dat dit ras de neiging heeft om te “jagen” op bewegende voorwerpen. Dit kan gaan van gemotoriseerd speelgoed tot andere huisdieren, baby’s en jonge kinderen, en zelfs auto’s. Toegewijde training en positieve versterking kunnen nodig zijn om deze drang te overwinnen.

Bij de vergelijking tussen Belgische Mechelaars en Duitse Herders als huisdieren, is de GSD misschien beter geschikt.

Hoewel beide training en socialisatie vereisen om een gelukkig lid van uw gezin te zijn, zijn Belgische Mechelaars typisch niet geschikt voor beginnende hondeneigenaren, vooral die met een gezin en andere huisdieren.

Belgische Mechelaar vs Duitse Herder Training

De Duitse Herder en de Belgische Mechelaar vereisen beide vergelijkbare training en socialisatie om gelukkig te kunnen leven als gezinshuisdier.

De nu verouderde “dominantie theorie van hondentraining,” is gebaseerd op het idee dat honden in hiërarchische roedels leven zoals wilde wolven dat doen.

Moderne hondenonderzoekers hebben echter ontdekt dat wolven vreedzaam samenleven in familiegroepen in plaats van in roedels. Hetzelfde geldt voor hun naaste neven, Canis familiaris, alias de hond. Deze nieuwe kennis verandert de manier waarop honden worden getraind en gesocialiseerd om met mensen samen te leven.

We weten nu dat honden beter reageren op een op positieve versterking gebaseerde training dan op de negatieve training die de afgelopen decennia gebruikelijk was. Dit nieuwe type training is van cruciaal belang voor krachtige hondenrassen zoals de Duitse herder en de Belgische Mechelaar!

Gelukkig hebben we een verzameling gratis trainingsgidsen om u te helpen bij het succesvol trainen van welk ras u ook kiest.

Het socialiseren van uw Belgische Mechelaar of Duitse Herder als pup is een effectieve manier om hem in uw gezin op te nemen. Dit omvat alle gezinsleden evenals mensen en huisdieren buiten uw gezin om de sterke beschermende instincten van de rassen te matigen.

Om meer te weten te komen over wetenschappelijk onderzoek naar het groepsleven van wolven en honden en waarom positieve training een must is, nodigen wij u uit om dit informatieve artikel te lezen.

Belgische Mechelaar vs Duitse Herder - Welke hond is geschikt voor u?

Een van deze rassen in je leven brengen vereist de tijd en het vermogen om ervoor te zorgen dat ze voldoende beweging en mentale stimulatie krijgen.

Belgische Mechelaar vs Duitse Herder Oefening

De Duitse Herder is een hond met gemiddelde energie die baat heeft bij dagelijkse beweging afgewisseld met periodes van rust en dutten.

De Belgische Mechelaar daarentegen is een hond met veel energie die regelmatig beweging en mentale stimulatie nodig heeft.

Beginnen met korte dagelijkse wandelingen voor een puppy kan worden uitgebouwd tot langere wandelingen naarmate uw hond groeit en volwassen wordt. Speelsessies in een omheind gebied zijn een andere leuke manier om te bewegen en uw hond mentaal te stimuleren.

Beide rassen zullen genieten van en uitblinken in behendigheid, speuren, hoeden en gehoorzaamheidstraining en -wedstrijden.

Gezondheid Belgische Mechelaar en Duitse Herder

Veel honden die voor specifieke doeleinden zijn gefokt, hebben rasspecifieke gezondheidsaandoeningen ontwikkeld. Duitse Herder en Mechelaar zijn daarop geen uitzondering.

Er bestaan een aantal hoogwaardige bronnen om u te helpen een puppy te screenen op mogelijke ernstige gezondheidsaandoeningen voordat u een verbintenis aangaat, waaronder de lijst van de AKC met aanbevolen rasspecifieke genetische gezondheidstests.

De eerste stap om een gezonde pup uit te zoeken is het leren over de gezondheidsaandoeningen die voorkomen bij de Belgische Mechelaar en de Duitse Herder.

Gezondheid Duitse Herder

Duitse Herdershonden zijn gevoelig voor allergieën, huidproblemen, problemen met de alvleesklier, schijfaandoeningen, bot- en gewrichtsproblemen. De AKC beveelt genetische tests aan voor elleboog- en heupdysplasie.

Daarnaast kunnen hemofilie, diabetes, sommige oogproblemen, opgeblazen gevoel en cryptorchidisme een probleem vormen. Daarnaast komen subaorta stenose, epilepsie en de ziekte van Von Willebrand (een genetische stollingsstoornis) vaker voor bij Duitse Herders.

Hoewel deze lijst ontmoedigend kan lijken, is het leren over mogelijke erfelijke gezondheidsaandoeningen bedoeld om u te helpen een gezonde Duitse Herder pup te kiezen, niet om het ras helemaal uit te sluiten!

Een gerenommeerde fokker zal alle genetische gezondheidsaandoeningen in de foklijn bekendmaken, dus aarzel niet om ernaar te vragen!

U kunt ook de CHIC database bezoeken voor informatie over aanbevolen screenings voor een bepaald ras. Door vrijwillig gegevens in te dienen, kunnen fokkers in aanmerking komen voor CHIC-certificering van hun foklijn. Dit is zeer wenselijk en kan u gemoedsrust geven over het werken met een bepaalde fokker!

Gezondheid van Belgische Mechelaars

De Belgische Mechelaar is gevoelig voor allergieën, dermatitis, epilepsie, maagkanker, elleboog- en heupdysplasie en hypothyreoïdie. Bovendien kunnen inflammatoire darmziekten en osteochondritis dissecans, een gewrichtsaandoening, een probleem vormen.

Die lijst lijkt misschien overweldigend, maar in wezen zijn ze gevoelig voor huidproblemen, bot- en gewrichtsaandoeningen, epilepsie, kanker, maag-darmproblemen en schildklierafwijkingen.

De AKC beveelt genetische tests aan voor elleboog- en heupdysplasie en een oogonderzoek.

Zoals altijd is het belangrijk om te werken met een fokker die alle in zijn lijn aanwezige aandoeningen en die van het ras in het algemeen openbaar maakt. Als u op weerstand of vage antwoorden stuit, is dat niet de fokker om voor te kiezen!

Ook hier kunt u controleren wat een fokker u vertelt door de CHIC database te bezoeken.

Als u besluit om met een fokker te werken om een puppy te selecteren, moet deze een garantie geven voor de oorspronkelijke gezondheid, meestal voor de eerste zes tot twaalf maanden van het leven. De fokker moet u ook een “terugneemgarantie” geven voor het geval de pup niet bevalt. De meeste fokkers geven er de voorkeur aan pups terug te nemen in plaats van het risico te lopen dat ze naar asielen of euthanasie worden gestuurd.

Genetische gezondheidsinformatie over een bepaalde hond kan niet beschikbaar zijn als u een Duitse Herder of Belgische Mechelaar uit een asiel of adoptiecentrum redt. Sommige reddingsorganisaties zijn echter bereid om genetische tests toe te staan of zelfs te verstrekken in een poging om honden snel in goede huizen te plaatsen.

Gelukkig zijn er veel gezonde GSD’s en Mechelaars die in goede huizen leven met liefdevolle gezinnen! Denk eraan, het doel van het leren over mogelijke gezondheidsaandoeningen is om de informatie te hebben die u nodig heeft om een gezonde pup te selecteren om uw leven mee te delen!

Levensduur

Qua levensverwachting kan de Belgische Mechelaar bijna twee keer zo lang leven als een Duitse Herder.

De levensduur van een Duitse Herdershond varieert van zeven tot tien jaar en die van een Belgische Mechelaar van 14 tot 16 jaar.

Verzorging

Sommige hondenrassen verharen weinig en andere veel. En hoe groter de verharende hond, hoe hariger uw leven kan worden.

Dus, hoe intensief zullen uw verzorgingsklussen zijn met een Belgische Mechelaar of Duitse Herdershond?

Duitse Herder Verzorging

De Duitse herder heeft een halflange, dubbellaagse vacht. De onderlaag is kort en dik voor isolatie, terwijl de buitenlaag langer, stug en waterafstotend is.

Deze hond verhaart intensiever tijdens de overgang van herfst naar winter en van winter naar lente (de halfjaarlijkse “klap” genoemd).

Om de GSD er netjes en verzorgd uit te laten zien, verbindt u zich tot wekelijkse verzorgings- en borstelsessies, misschien vaker tijdens de seizoensgebonden verharing.

Hoewel het niet nodig is om een Duitse Herder naar de trimsalon te brengen, kan dit helpen de verzorgingsklussen te verlichten!

Maandelijkse baden moeten volstaan gedurende een groot deel van het jaar. Te vaak baden kan de natuurlijke oliën die vocht afstoten en de huid gezond houden, doen verdwijnen.

Controleer tijdens de wekelijkse verzorgingssessies de diepe oren van je GSD op mijten, wasvorming en vuil en zorg ervoor dat hun klauwen op een veilige lengte worden getrimd.

Belgische Mechelse Verzorging

Net als de GSD heeft de Mechelaar een dubbellaagse vacht met een isolerende onderlaag en een grove, waterafstotende bovenlaag. De vacht van de Belgische Mechelaar is echter kort en dik.

Wekelijks borstelen helpt om het verharen van uw hond onder controle te houden. Net als bij de GSD kan vaker borstelen nodig zijn tijdens de tweejaarlijkse vachtovergangen.

Gewoonlijk zijn maandelijkse baden voldoende om een Belgische Mechelaar schoon en netjes te houden. Vermijd te vaak baden, omdat dit de natuurlijke oliën kan uitlogen die de huid en vacht van uw hond gezond houden.

De Belgische Mechelaar heeft ook diepliggende oren, waardoor het controleren van de binnenoren op mijten, was en vuil een wekelijkse must is. Controleer en trim de klauwen van uw hond regelmatig.

Belgische Mechelaar vs Duitse Herder Puppies

Zoals hierboven vermeld, is het van cruciaal belang om met een gerenommeerde fokker te werken bij het kiezen van een puppy van welk ras dan ook. Fokkers moeten informatie verstrekken over de gezondheid van de puppy en u in staat stellen hun bedrijf en de ouders van uw puppy te bezoeken.

Hoewel GSD’s populair zijn vanwege hun kracht en behendigheid, hebben werklijnpups mogelijk geen temperament dat geschikt is om met een gezin samen te leven. Zorg ervoor dat u de ouders ontmoet voordat u zich verbindt aan een pup.

Bekijk onze Puppy Search gids, die je kan helpen goede fokkers van slechte te onderscheiden, en stel de juiste vragen wanneer je ze ontmoet.

Lijsten van reddingsorganisaties voor Duitse Herder en Belgische Mechelaar honden staan aan het eind van dit artikel.

Welk ras is een beter huisdier?

Het lijdt geen twijfel dat de keuze tussen een Duitse Herder en een Belgische Mechelaar moeilijk kan zijn. Beide rassen zijn slim, knap en trouw.

Neem dus je tijd, en onthoud dat het belangrijk is om de hond te kiezen die het beste bij je levensstijl past en aan wiens behoeften je kunt voldoen.

Als je moet kiezen tussen een Belgische Mechelaar vs Duitse Herder voor het gezinsleven, is een Duitse Herdershond zonder werklijn wellicht de betere keuze.

Heeft u een Belgische Mechelaar of Duitse Herder? Vertel ons in de commentaren over je redenen om ze te kiezen!

Dit artikel is herzien en bijgewerkt voor 2019.

Duitse herder rasverenigingen

Verenigde Staten

Verenigd Koninkrijk

Australië

Canada

Belgische Mechelaars rasverenigingen

Referenties en verder lezen

  • American Belgian Malinois Club, 2018. “Mechelaar & Kinderen”.
  • Adams VJ, et al. 2010. Results of a Survey of UK Purebred Dogs. Journal of Small Animal Practice.
  • British Veterinary Association/Kennel Club. “Rasspecifieke heupdysplasie statistieken”.
  • Day, J., DVM, 2018. “Belgian Malinois Diseases,” Glendale Animal Hospital.
  • Dodds, J., DVM, 2011. “Een gids voor aangeboren en erfelijke aandoeningen bij honden,” The Humane Society of the United States.
  • Duffy D, et al. 2008. Rasverschillen in hondenagressie. Applied Animal Behavior Science.
  • Duitse Herdershonden Club van Amerika, 2018. “Suggesties voor proactieve training”.
  • Giguere, M., 2017. “Gezondheidsproblemen bij de Duitse Herdershond,” Les Anges Gardiens Breeder.
  • Gough A, Thomas A, O’Neill D. 2018. Rasvoorkeur voor ziekte bij honden en katten, 3e editie. Wiley Blackwell.
  • O’Neill, et al. 2013. Longevity and Mortality of Dogs Owned in England. The Veterinary Journal.