Tervuerense herder Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

De Tervueren is één van de vier Belgische Herdersrassen en is een zeer gemotiveerde werkhond. Zijn thuisland is België en de nauwe band met de andere drie Belgische herdersrassen (Mechelse herder, Groenendaeler en Lakenois) is duidelijk zichtbaar. Hij is een veelzijdige werkhond en kan een zeer sportieve en actieve gezinshond zijn.

De Tervueren is in Duitsland veel minder bekend dan zijn familielid, de Belgische Mechelse herder, maar in het dagelijks leven wat rustiger en eenvoudiger. De Tervueren zijn ook terug te vinden in het FCI. Hier staat hij vermeld in de FCI Groep 1 Herdershonden en Rijhonden (behalve Zwitserse Sennenhonden), Sectie 1 Herdershonden met Werkexamen en het standaard nummer 15.
Tervuerense herder

Tervueren in het profiel

Profiel
Grootte: 56-66 cm
Gewicht: 20-30 kg
FCI Groep: 1: Honden hoeden en honden besturen
Afdeling: 1: Herdershonden
Land van herkomst: België
Kleuren: Gestroomd, Grijs, Zwart, Zwarte Crème, ScharlakenRode Lever, Scharlaken Zwart, Mahonie Zwart
Levensverwachting: 12-15 jaar
Geschikt als: Herders-, werk-, reddings- en gezinshond
Sport: Hond Frisbee, Agility
Karakter: Attent, intelligent, loyaal, energiek, zorgzaam
Outlet behoeften: vrij hoog
Sabber potentieel: klein
Sterkte van het haar: vrij hoog
Onderhoud: Gemiddeld
Vachtstructuur: dicht, passend en goede textuur
Kindvriendelijk: Gemiddeld
Gezinshond: liever ja
Sociaal: Gemiddeld

Afkomst en raciale geschiedenis

Tervueren vanaf de zijkant

De Tervueren is een van de vier herdershondenrassen uit België.

De Tervueren is een van de vier Duitse herdersrassen uit België en heeft een lange traditie in zijn thuisland als een betrouwbare metgezel van schapen en vooral van herders. Deze zeer gehoorzame honden reageren op het kleinste bevel van hun herder en hebben volledige controle over de kudde schapen.

Lange tijd werden deze actieve herdershonden gewoon gefokt voor hun prestaties. Aangezien dit in de verschillende regio’s van België gebeurde, zijn de vier varianten in de loop van de tijd uitgekristalliseerd. De eerste officiële scheiding van varianten en verdeling in rassen vond plaats tussen 1891 en 1897. De “Belgian Shepherd Dog Club” werd opgericht door professor A. Reul, die op dat moment docent Kuregem was aan de veterinaire school.

Hij organiseert een bijeenkomst van Belgische herders uit de verschillende regio’s. In totaal kwamen er 117 Belgische Herders. Ze verschilden sterk afhankelijk van het gebied van herkomst en werden aanvankelijk alleen vermeld als verschillende haarvarianten en geregistreerd als één ras.

In 1892 werden de rassen gescheiden en was het de eerste norm voor de Tervuren set. Het ras werd pas rond 1910 echt geconsolideerd en de Tervueren hadden nu zijn huidige uiterlijk en zijn hardwerkende karakter. Hij verspreidde zich snel als werkhond naar andere landen. Er zijn nu vier Belgische herdersrassen: de Tervueren, de Mechelse herder, de Groenendael en de Lakenois.

Tot welke FCI-groep behoort Tervueren?

De Tervueren behoort tot de Belgische Herders en is opgenomen in het FCI-register in de volgende groep: FCI Groep 1 herdershonden en rijhonden (behalve Zwitserse Sennenhonden), Sectie 1 Herdershonden met werktest en het standaard nummer 15.

Essentie & karakter van Tervueren

De Tervueren is een veelzijdige werkhond, die oorspronkelijk werd gefokt als herders- en waakhond. Honden van dit ras hebben een zeer hoge wil-om-te-behagen en hebben veel energie. Zonder een goede opleiding en een actieve sportbelasting kan zo’n hond niet als gezinshond worden gehouden. Vanwege zijn actieve aard zal hij snel rusteloos worden zonder werk en zonder een taak en problematisch gedrag omdat hij de overtollige energie niet aankan. Als hij echter goed wordt gebruikt en een goede opvoeding krijgt, zal hij een partner voor het leven zijn en een ongelooflijk loyale en betrouwbare hond.

De Tervueren is een krachtige Duitse Herder, die geschikt is voor elke hondensport en heel vaak door de politie als Hulphond wordt gebruikt. Hij is absoluut loyaal aan zijn eigenaar en zeer intelligent. Zijn hoge wil om te leren wordt alleen maar bekroond door zijn plezier in het spelen en zijn enthousiasme. Hij is meestal open of neutraal tegenover vreemden en de Tervueren kan ook goed overweg met andere honden als hij een stevige socialisatie heeft gekregen.

Met zijn baasje en zijn gezin is hij zeer aanhankelijk en geniet van elke genegenheid, waar hij graag met zijn mensen speelt en hun gedrag van heel dichtbij observeert. Met een goede opleiding kan hij reageren op het kleinste teken en het minste commando en voert hij deze zeer nauwkeurig en nauwkeurig uit. In het dagelijks leven is hij buitengewoon aanpasbaar, zolang hij maar voldoende compensatie krijgt. Over het algemeen is het wat rustiger dan de Mechelse herder, maar net zo veeleisend en veeleisend.

Wat is het karakter van een Tervueren?

De Tervueren heeft een zeer actief karakter en is absoluut ruimdenkend en zeer aaibaar naar zijn volk. Hij kan voor elk werk worden opgeleid en is heel gemakkelijk te inspireren.

Uiterlijk van de Terveur

Het uiterlijk van de Tervueren onderscheidt hem heel duidelijk van de drie andere Belgische herdershondenrassen. Vooral de vacht maakt het ras onmiskenbaar. De Tervueren heeft een zeer dichte lange vacht, die aan het hoofd overgaat in een veel kortere vacht. De vacht moet glad en zijdeachtig zijn en de hond beschermen tegen verschillende weersomstandigheden.

Bij het bekijken van de vachtkleur valt al snel op dat heel veel Tervueren een donker masker hebben. Hun vacht rond de snuit en meestal ook op de borst is duidelijk donkerder dan de rest van de vacht. De volgende vachtkleuren zijn toegestaan in de FCI: fawn-zwart-wolk of grijs-zwart-wolk met zwart masker.

De middelgrote hond heeft een elegante en krachtige uitstraling en kan een maximale schofthoogte van 62 centimeter bereiken. De vrouwtjes zijn meestal iets kleiner dan de mannetjes. Hij moet een slank voorkomen hebben en een losse maar krachtige gang. Het uiterlijk van de Tervueren straalt direct energie en werklust uit, en hij lijkt altijd klaar om een taak uit te voeren of een spel te beginnen.

Indrukken van het hondenras

tervuerense

tervuerense herder pup

zwarte tervuerense herderhond

tervuerense herder snuit

Opleiden en houden van de Tervueren – Waarop letten?

De Tervueren stelt hoge eisen aan zijn eigenaar en vraagt veel aandacht en tijd. Het trainen van deze intelligente en leergierige hond is vrij eenvoudig, maar het is veel ingewikkelder om de grote behoefte aan beweging van de hond en zijn bereidheid om te werken aan te voelen en hem voldoende te doen aan te bieden. Wie daarin slaagt, heeft een betrouwbare partner en een trouwe vriend aan zijn zijde.

Een goed getrainde Tervueren kan zich aanpassen aan verschillende levenssituaties en voelt zich net zo op zijn gemak in de stad als op het platteland, zolang hij maar voldoende beweging krijgt. In een gezin zal de hond goed integreren en ook een goede speelkameraad zijn voor de kinderen.

Bij de training kan zijn eigenaar altijd werken met positieve bekrachtiging en gebruik maken van de natuurlijke werklust van de hond. Naast de klassieke basisgehoorzaamheid moet de hoge wil om te leren gebruikt worden om de Tervueren verdere commando’s en minstens één hondensport aan te leren. Hij kan bijna elke hondensport aan en is bijzonder goed in neuswerk en actieve sporten zoals behendigheid en DogDancing.

Voor beginners is de Belgische Herder slechts voorwaardelijk geschikt, omdat zijn hoge werklust door veel beginners wordt onderschat. Als de beginner echter voldoende geïnformeerd is over het ras en de training en socialisatie aanpakt met de hulp van een hondenclub, kan zelfs een onervaren eigenaar overweg met een Tervueren. Natuurlijk moet hij een atletisch persoon zijn en genoeg tijd en geduld hebben voor een actieve hond. In het algemeen is de Tervueren meer geschikt voor beginners dan de nog actievere Mechelaar, maar het blijft een niet te onderschatten uitdaging.

Hoeveel kost een Tervueren?

De Tervueren is nog vrij onbekend in Duitsland en er zijn slechts enkele fokkers. Dit wordt ook weerspiegeld in de prijs van een pup van een gerenommeerde fokker. Een puppy kan dus tussen de 1500 en 1800 euro kosten.

Voeding van de Tervueren

De Tervueren heeft een zeer robuuste maag en kan meestal elk soort hondenvoer verdragen. Toch zijn er enkele punten waarmee zijn eigenaar rekening moet houden als hij hem voert. Zo is een hoogwaardige hondenvoeding met een hoog eiwitgehalte het beste om de Tervueren lang fit en gezond te houden en hem alle noodzakelijke ingrediënten te geven die hij nodig heeft voor zijn actieve leven.

Hondenvoer van hoge kwaliteit bestaat voornamelijk uit vlees, dit is voor de eigenaar heel gemakkelijk te herkennen aan de verpakking van het voer. In de lijst van ingrediënten komt vlees op de eerste plaats, ook al is het het hoofdingrediënt van het hondenvoer. Graan moet indien mogelijk worden vermeden, dit is slechts een goedkoop vulmiddel en biedt geen meerwaarde voor de hond. Integendeel, veel honden kunnen geen graan verdragen en kunnen een intolerantie of zelfs een allergie ontwikkelen.

De eigenaar moet ook voorzichtig zijn met de hoeveelheid voedsel. De verschillende levensmiddelenfabrikanten geven meestal een hoeveelheid op. Dit is echter slechts een richtlijn en de hoeveelheid voer moet altijd door de eigenaar worden aangepast aan de huidige voedingstoestand van de hond. Als de Tervueren niet genoeg beweging krijgt, zal hij zeer snel aankomen en aan zwaarlijvigheid lijden. Het is belangrijk het voer te verminderen als de Tervueren te dik wordt. Permanent overgewicht kan een negatief effect hebben op de gezondheid van de hond.

Het voer moet ook aangepast zijn aan de leeftijd van de hond, een puppy moet tot hij 6 of 7 maanden oud is gevoed worden met puppyvoer voor middelgrote honden en vanaf de leeftijd van 7 jaar heeft de Belgische Herder een speciaal seniorvoer nodig dat aangepast is aan de behoeften van een oudere hond.

Gezondheid – Levensverwachting en veel voorkomende ziekten

De Tervueren is een tamelijk robuust hondenras, dat in tegenstelling tot veel andere herdershondenrassen veel minder snel aan erfelijke ziekten lijdt. Als de Tervueren bij een goede fokker vandaan komt en niet te vroeg met de hondensport in aanraking komt, zal hij lang leven en in goede gezondheid verkeren. Gemiddeld kan hij tussen de 12 en 14 jaar oud worden.

Er zijn echter ook veel dubieuze fokkers en eigenaren die honden te jong kennis laten maken met sport. Het resultaat is een toenemend aantal gewrichtsproblemen bij het ras, vooral heupdysplasie kan optreden als de hond te vroeg wordt gestrest. Voor het overige hangt de gezondheid van de hond sterk af van de houding. Als de Tervueren niet voldoende bezig worden gehouden, kunnen zij zeer snel aan overgewicht lijden, wat leidt tot gezondheidsproblemen en vroegtijdige sterfte.

Omdat de Tervueren een hondenras is dat niet in de mode is, is de meeste fokkerij nog steeds gericht op een goede gezondheid en een evenwichtig karakter. Het moet dus geen probleem zijn om een goede fokker te vinden en een trouwe metgezel voor lange tijd te krijgen.

Hoe oud wordt een Tervueren?

Aangezien de Tervueren een zeer robuuste hond is, heeft hij zelden last van ziekten. Als de pup afkomstig is van een gerenommeerde fokker en goed wordt gehouden, kan de Tervueren een leeftijd bereiken van 12 tot 14 jaar.

Verzorging van de Tervueren

De verzorging van de Tervueren heeft vooral betrekking op de lange vacht van de hond, die regelmatig geborsteld moet worden om vervilting te voorkomen. Dagelijks borstelen is vooral belangrijk tijdens de vachtwisseling, zodat de losse vacht en ondervacht snel uit de vacht worden verwijderd. De lange vacht moet na elke wandeling worden ontdaan van kleine knopen. Bovendien moeten eigenaren de hond grondig controleren op teken en andere parasieten, die in de dichte en lange vacht gemakkelijk over het hoofd worden gezien.

Naast de vacht moeten de oren van de Tervueren regelmatig worden gecontroleerd op vuil of ontstekingen, en eigenaren moeten ervoor zorgen dat hun hond zijn klauwen netjes houdt of ze zelf trimmen. Het is ook raadzaam de Tervueren regelmatig kauwartikelen te geven, zodat hij zijn gebit kan verzorgen. Ter ondersteuning hiervan kan de eigenaar de Belgische herder ook laten wennen aan het poetsen van zijn tanden met een hondentandenborstel.

Tervueren – Activiteiten en opleiding

De Tervueren is een zeer sportieve en actieve hond die veel beweging en activiteit nodig heeft. Daarom wordt hij niet in de laatste plaats door politie en douane gewaardeerd als een solide en bijzonder krachtige diensthond. In particuliere handen heeft de actieve Tervueren ook een zinvolle taak en veel activiteit nodig.

Hij moet minstens drie of beter vier keer per dag een uur worden uitgelaten en worden beziggehouden met sportieve activiteiten. Je kunt het beste een speeltje meenemen of zoekspelletjes opzetten.

Naast de dagelijkse wandelingen moet de hond regelmatig buiten de lijn worden uitgelaten, bijvoorbeeld door te joggen, te fietsen of paard te rijden. Voor mentale activiteit zou de viervoeter minstens één hondensport moeten beoefenen. Trick dogging, dog dancing, behendigheid en THS zijn bijzonder geschikt. De actieve en sterke hond kan echter bijna elke hondensport beoefenen en de eigenaar moet de tijd nemen om een sport te vinden die beide partijen leuk vinden.

Veel eigenaren gebruiken de capaciteiten van de herdershond om hem te trainen als hulphond, reddingshond of therapiehond. Hij is erg veelzijdig en heeft ook zijn beroep nodig. Ook zijn oorspronkelijke gebruik als herdershond mag niet worden vergeten. Dit hondenras kan alle soorten dieren hoeden en zijn kudde-instinct kan heel gemakkelijk worden aangepast aan een drijvende bal of iets dergelijks. Met de juiste activiteit en taak zal de Tervueren een zeer rustige en evenwichtige hond zijn in het dagelijks leven, zeer trouw en gehoorzaam aan zijn eigenaar.

Goed om te weten: Bijzonderheden van de Tervueren

De Tervueren is een van de vier verschillende Belgische herdershondenrassen en wordt door officiële instanties over de hele wereld gebruikt als hulphond. Hij wordt gebruikt als reddingshond, therapiehond, douanehond, politiehond, geleidehond en beschermingshond. Door zijn hoge werklust is het een echte taak en uitdaging voor elke particulier.

Vergeleken met de andere rassen en vooral met de bekende en populaire Mechelaar is de Tervueren in Duitsland minder bekend. Maar hij heeft zelfs enkele voordelen ten opzichte van de zeer goed opgevoede Mechelaar. De Tervueren is veel rustiger dan zijn verwanten (Mechelaar, Groenendaeler, Laekenois) en daarom gemakkelijker te houden als gezinshond.

Hoe groot is een Tervueren?

De maximale schofthoogte van de Tervueren bedraagt 62 centimeter, waarbij het vrouwtje gemiddeld iets kleiner is dan het mannetje.

Nadelen van de Tervueren

De grote werklust en de grote hoeveelheid energie van de Tervueren kunnen snel leiden tot ongewenst gedrag als hij niet bezig wordt gehouden. Zonder activiteit kan hij bijvoorbeeld erg onrustig en onstuimig worden en de bevelen van zijn baasje negeren.

Daarnaast zijn Tervueren zeer moedige honden die, met een goede socialisatie, goed met andere honden overweg kunnen maar ook dominant kunnen zijn. De meeste problemen die een Tervueren aan het licht kan brengen zijn de schuld van de eigenaar. Zo heeft de hond meestal te weinig activiteit en beweging, of is hij niet goed gesocialiseerd en getraind.

Past de Tervueren bij mij?

De Tervueren is een zeer actieve en hardwerkende hond. Idealiter gaat hij naar een gezin dat zeer sportief is en de hond een echte taak wil geven. Hondenervaring is ook een voordeel, maar niet absoluut noodzakelijk om de Tervueren goed op te leiden.

Hij kan zonder problemen in de stad leven, maar heeft elke dag veel tijd en activiteit nodig. Zijn baas moet meerdere uren per dag voor de hond plannen en hem bij voorkeur altijd meenemen naar zijn werk. Hij is erg knuffelig en aanhankelijk met zijn gezin, maar door zijn grootte is hij geen schoothondje, hoewel hij graag de bank verovert. Hij is eerder ongeschikt voor senioren, omdat hij zo atletisch is en oudere mensen snel overweldigd kunnen worden door zijn energie.

In het algemeen moet de aanschaf van zo’n herdershond goed overwogen worden. Dit hondenras is alleen iets voor zeer actieve mensen die al hun vrije tijd aan de hond willen besteden en ook op vakantie alleen hondvriendelijke uitstapjes plannen.