Bassador: uw gids voor de Basset Hound Lab Mix

Bassador

Bassadors zijn een mix tussen de Basset Hound en Labrador Retriever.

Vanwege het verschil in uiterlijk tussen de Basset Hound en Lab, kan een Bassador-mixpuppy eruit zien als een ouder of iets daartussenin.

Bassadors variëren van 12-24 inch lang en wegen 40-80 lbs.

In deze gids zullen we kijken naar de geschiedenis van de mix, leuke feiten, temperament, gezondheidsproblemen en hoe je een gezonde puppy kunt vinden.

Lees verder om meer te weten te komen over de Bassador.

Waar komt de Bassador vandaan?

Het Basset Hound-ras en het Bloodhound-ras delen vergelijkbare voorouders uit Frankrijk. Het zijn bekende jachthonden, met ongelooflijke geurvaardigheden. Basset Hounds werden gefokt om met menselijke jagers op kleine prooien zoals konijnen en vossen te jagen.

De Labrador Retriever behoort tot de geweerhondengroep en waren jachtgezellen. Ze zijn afkomstig uit de Labrador-regio van Canada en werden door de reizende upper class teruggebracht naar Engeland.

Tegenwoordig zijn ze een van de meest populaire huisdieren vanwege hun liefdevolle aard en extraverte persoonlijkheid.

Rasecht vs. Mutt

Veel mensen denken dat een rashond beter is om te hebben dan een mutt, maar veroorzaakt het combineren van twee rassen een probleem?

Rashonden zijn het product van het verkleinen van de genenpool van honden. De honden worden alleen uit hun ras gefokt en de genetische variatie blijft krimpen.

Vanwege de aard van raszuiver fokken, worden veel nakomelingen geproduceerd van populaire stieren. Dit verkleint de genenpool nog verder. Omdat de meeste rashonden deel uitmaken van een kleine genenpool, hebben alle gezondheidsproblemen die ooit zijn gekruist, een hogere prevalentie onder het ras.

In het geval van de Basset Hound komt het dwerggroeigen voor bij elke rashond. Dit verhoogt het risico op ernstige conformatiemisvormingen en ziekten. Dit artikel uit 2018 benadrukt de risico’s van inteelt bij de Basset Hound.

BassadorOngeplande zwangerschappen

Mutts kunnen hun scala aan gezondheidsproblemen hebben. Veel mutts zijn het gevolg van een ongeplande zwangerschap.

Een ongeplande zwangerschap betekent dat de vrouwelijke hond tijdens haar zwangerschap niet de beste voeding en zorg heeft gehad. Dit kan resulteren in kleine ongezonde puppy’s.

Dat gezegd hebbende, een ongeplande zwangerschap is heel anders dan doelgerichte kruising. Het kruisen van twee rassen, die gezond zijn en niet dezelfde kwaalgenen dragen, zullen waarschijnlijk zeer gezonde nakomelingen produceren.

Dit is niet het geval voor Bassadors. De Basset Hound heeft een lange lijst met veel voorkomende gezondheidsproblemen als gevolg van dwerggroei en het mengen van dit ras met een ander moet worden vermeden.

Leuke weetjes over de Bassador

Omdat beide rassen bekend staan om hun gemakkelijke persoonlijkheid, is het geen wonder dat ze in veel beroemde films voorkomen en geliefd zijn bij beroemdheden.

Basset Hounds zijn beroemd eigendom van Frank Sinatra, Elvis Presley, Angelina Jolie, Marilyn Monroe, George Clooney, Clint Eastwood en Jennifer Lawrence.

The Basset Hound komt voor in de volgende films:

 • 12 Honden van Kerstmis
 • De 40-jarige Maagd
 • Amerikaanse taart
 • Kerstmis met Hulst
 • De HertogDragonheart
 • Het is het leven van een hond
 • Krull
 • Leven het op
 • Nanny McPhee
 • Het streven naar geluk
 • Spider-Man 2

Beroemdheden zoals Ann Hathaway, Drew Barrymore, Sarah McLachlan, Minnie Driver, Dick Cheney, Kevin Costner, Bill Clinton, Sandra Bullock en Edie Falco bezitten allemaal Labs en houden van het ras.

De Labrador Retriever komt voor in de volgende films:

 • Marley &Ik
 • De ongelooflijke reis
 • Tot slot

Bassador Uiterlijk

De Bassador zou meer op de ene ouder kunnen lijken dan op de andere. Het kan ook een complete mix van de twee zijn of iets daartussenin.

Bekijk onze samenvatting van het uiterlijk van de ouder om te zien hoe anders de ene Bassador eruit kan zien van de andere.

Basset Hound Uiterlijk

De Basset Hound heeft een verscheidenheid aan verschillende verschijningen. Ze hebben korte benen, met een diepe borst en een lange rug.

Ze hebben altijd minstens 2 kleuren op hun vacht, normaal gesproken 3. Veel voorkomende kleuren zijn zwart, wit, bruin, citroen, rood, bruin en blauw. Ze hebben vaak zwarte aftekeningen en gespikkelde patronen.

Ze wegen 40-65 lbs en variëren van 12-15 centimeter lang.

Labrador Retriever Uiterlijk

Ze hebben slappe oren, een korte dikke vacht en een dikke staart. Gespierd gebouwd, ze zijn behendig en kunnen wegen between 50-80 lbs. Ze zijn over het algemeen 21-25 centimeter lang.

Ze zijn er in 3 kleuren: zwart, geel en chocoladebruin. Terwijl zwarte Labs over het algemeen favoriet zijn als werkende jachthonden in het VK, worden gele en chocoladebruine Labs vaak gezien in de showring.

In de VS zijn chocoladelabs populaire jachtgenoten.

Labs komen over het algemeen in de show of werkvariant. Showhonden hebben de neiging om gedrongener te zijn en meer vet vast te houden. Het werkras is meer gestroomlijnd, met een lichter, behendig uiterlijk, waardoor ze perfecte werkhonden zijn.

Bassador Temperament

Van beide rassen is bekend dat ze een goed temperament hebben en geschikt zijn voor het gezinsleven.

Het Lab is energieker dan de Basset Hound.

Beide zijn trainbaar en de mix zal gemakkelijk zijn om nieuwe commando’s te leren, te socialiseren en op te voeden met kleine kinderen of andere huisdieren.

Je Bassador trainen

Alle pups moeten zindelijk zijn. Bekijk hier onze zindelijkheidstrainingsgids voor meer gedetailleerde informatie over hoe je je Bassador gemakkelijk naar buiten kunt laten gaan.

Zowel de Lab als de Basset Hound staan bekend om hun gemakkelijke kalme aard. Zoals met alle puppy’s, is het belangrijk om ze te socialiseren met een verscheidenheid aan mensen en situaties wanneer ze jong zijn. Als je dit doet, zou je geen temperamentvolle verrassingen moeten tegenkomen.

Basis hondentraining moet altijd worden onderwezen, ongeacht het ras. Hoe jonger je begint, hoe makkelijker het zal zijn.

Vanwege het jachtkarakter van het Lab en de Basset Hound, zullen geur- en geuroefeningen deze hond bezig houden.

Bassador Gezondheid

De Basset Hound heeft, vanwege het heersende dwerggroeigen, over het algemeen veel medische problemen die gedurende zijn hele leven specialistische zorg nodig hebben. We raden niet aan om de Basset Hound met een ander ras te fokken vanwege de mogelijke gezondheidsproblemen en het optreden van conformatiemisvormingen.

Als u een Basset Hound of een mix zoals een Bassador koopt, raden we u aan bevestiging te krijgen van de juiste gezondheidstests die voor het ras worden aanbevolen. Bekijk de Basset Hound-pagina op de Dog Breed Health-site voor meer informatie.

De Labrador Retriever is over het algemeen een gezond ras, maar kan gevoelig zijn voor bepaalde aandoeningen bij overgewicht of ouderen.

Conformatiedefecten

De Basset Hound heeft korte benen met een lange wervelkolom, waardoor zijn wervelkolom openstaat voor verwondingen zoals slippende schijven. De korte benen leggen druk op de gewrichten van de ledematen, waardoor het risico op conformatiemisvorming en gewrichtsaandoeningen zoals artritis toeneemt.

Het Lab is een goed gebouwde behendige hond die zelden last heeft van conformatiemisvormingen. Dit hangt wel af van de individuele ouders en de juiste voeding en beweging tijdens het rijpen.

Andere gezondheidsproblemen

Helaas is er geen genetische screening voor de onderstaande ziekten die veel voorkomen bij de Basset Hound:

 • Tussenwervelschijfziekte
 • Epilepsie
 • Patella luxatie
 • Panosteitis
 • Oogziekte: Entropisch /Ectroop, keratitis, glaucoom, lensluxatie
 • Dystocie
 • Cervicale wervelmisvorming
 • Malassezia dermatitis
 • Urolithiasis
 • Maagtorsie/ opgeblazen gevoel
 • Kanker: trichoepithelioom; nasaal carcinoom; lymfoom; plaveiselcelcarcinoom

De Labrador Retriever lijdt ook aan veel voorkomende gezondheidsproblemen:

 • Patella luxatie
 • Kruisziekte
 • Heupdysplasie
 • Diabetes mellitus |
 • Maagtorsie/opgeblazen gevoel

De Bassador kan elke combinatie van de bovenstaande ziekten hebben.

Levensverwachting

Basset Hound leeft 12-13 jaar.

Het Lab leeft 10-12 jaar.

De Bassador leeft over het algemeen 10-12 jaar. Dit wordt sterk beïnvloed door gewicht, gezondheid, voeding, lichaamsbeweging en fokken. Onderzoek uit 2010 benadrukt de effecten van gezondheid en sterftecijfers op verschillende hondenrassen.

Grooming

Beide rassen werpen en laten vacht vallen, dus u kunt garanderen dat de Bassador regelmatig vachtonderhoud nodig heeft om matten te voorkomen en een gezonde vacht te garanderen.

Voederen

Alle honden gedijen op een gezond, uitgebalanceerd dieet.

Je kunt kijken naar het voeren van een rauw dieet aan je hond.  U kunt ook kiezen voor een graanvrije brok van hoge kwaliteit die alle benodigde voedingsstoffen bevat en kan worden geportioneerd volgens de exacte afmetingen van uw hond.

Vergeet niet om te allen tijde voor vers drinkwater te zorgen.

Een Bassador zou baat hebben bij extra gewrichtssuppletie zoals glucosamine.

Maken Bassadors goede familiehonden?

De persoonlijkheid en het temperament van een Bassador maken het een geweldig huisdier. De gezondheidsproblemen zijn zorgwekkend, en wij, daarvoor, kan niet aanraden om er een te krijgen als puppy.

Als je wanhopig een Bassador wilt, kijk dan naar het redden van een volwassene. Het voordeel hiervan is dat eventuele gezondheidsproblemen al bekend zijn en dat u niet wordt betrapt door verrassingsziekten zoals bij een puppy van een fokker.

Een Bassador redden

Het redden van een hond is een lonende ervaring. Het is de moeite waard om te overwegen om een Bassador te redden, zodat u op de hoogte bent van eventuele gezondheidsproblemen voordat u de hond naar huis brengt.

Als u op zoek bent naar een Bassador, neem dan contact op met uw lokale dierenasielen en hondenpoep.

Een Bassador Puppy vinden

Het vinden van een gezonde puppy van een erkende fokker moet uw prioriteit zijn. Vermijd altijd dierenwinkels en puppymolens. Veel van deze pups kunnen afkomstig zijn van overgefokte moeders met een lange lijst van gezondheidsproblemen.

Zoals we hierboven hebben besproken, heeft een mix een grotere kans om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen, omdat de genen van 2 verschillende rassen worden gemengd. Dit is een van de redenen waarom mixen steeds populairder worden.

Bepaalde ziekten kunnen ook zeer ernstig worden in een mix als beide ouders drager zijn van de ziekte.

Helaas is dit het geval bij de Bassador. Als je van het ras houdt, kijk dan eens naar het gedeelte ‘Vergelijkbare Bassadors en rassen’ hieronder om andere geschikte Lab-kruisingen te vinden die gezonder zijn dan de Bassador.

Ga voor meer informatie naar onze puppyzoekpagina om u te helpen uw perfecte, gezonde pup te vinden.

Een Bassador Puppy opvoeden

Zoals elke puppy heeft deze mix basis puppytraining nodig en vervolgens meer geavanceerde training voor volwassen commando’s. Puppy’s hebben specialistische zorg, voeding en monitoring nodig om ervoor te zorgen dat ze gezond volwassen worden.

De Bassador zal snel leren door positieve bekrachtiging, door te belonen en traktaties te geven. Dit betekent het geven van een beloning voor het juiste gedrag en het negeren van onjuist gedrag.

Puppy’s hebben verschillende trainings- en ontwikkelingsstadia naarmate ze groeien en volwassen worden.

Voors en tegens van het krijgen van een Bassador

Tegens:

 • Ernstig risico op slopende gezondheidsproblemen
 • Zal veel extra zorg vergen
 • Potentieel hoge dierenartsrekeningen

Pros:

 • Uitstekende persoonlijkheid
 • Goed met kinderen
 • Geniet van het samenzijn met mensen/sociaal

Vergelijkbare Bassadors en rassen

Vanwege de lijst met gezondheidsproblemen kunnen we de Bassador niet aanbevelen als een gezonde hond. Als u echter op zoek bent naar een klein lab, zijn er een paar andere mixen die u kunt overwegen:

Bassador Redt

Er zijn enkele rasspecifieke schuilplaatsen die de Bassador kunnen hebben:

Verenigde Staten van Amerika

Australië

Verenigd Koninkrijk

Als u lokale schuilplaatsen kent die Labs of Basset Hounds bevatten, laat het ons dan weten in de comments sectie zodat we het aan de lijst kunnen toevoegen.

Is een Bassador geschikt voor mij?

Vanwege het dwerggroeigen dat voorkomt in de Basset Hound, raden we niet aan om mixen met dit ras te produceren.

Als u nog steeds geïnteresseerd bent in het ras, kan het redden van een volwassene u helpen onbekende gezondheidsproblemen te voorkomen en een weloverwogen beslissing te nemen bij het redden van de hond.

Referenties en bronnen

 • Adams, V., Evans, K., Sampson, J. en Wood, J. (2010) Methoden en mortaliteitsresultaten van een gezondheidsonderzoek van rashonden in het Verenigd Koninkrijk. Tijdschrift voor Praktijk voor Kleine Dieren 51, 512-524.
 • Basset Hound | Gezondheid hondenrassen (2019) . Dogbreedhealth.com
 • Cecchi, F., Carlini, G., Giuliotti, L. en Russo, C. (2018) Inteelt kan fenotypische eigenschappen beïnvloeden in een Italiaanse populatie Basset Hound-honden. Rendiconti Lincei. Scienze Fisiche e Naturali 29, 165-170.
 • Packer R.M.A., Hendricks A., Tivers MS, Burn C.C. (2015) Impact van gezichtsconformatie op de gezondheid van honden: brachycefalisch obstructief luchtwegsyndroom. PLoS ONE 10(10): e0137496. www.doi.org
 • Beuchat. “Gezondheid van rashonden versus honden van gemengd ras: de werkelijke gegevens.” Het Institute of Canine Biology. 2015.