Laekense herder Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

De Laekenois behoort samen met de Tervueren, Groenendaeler en Mechelaar tot de Belgische Herdershonden en is de enige ruwharige variëteit. Hij is genoemd naar de gelijknamige stad en het kasteel van Laken in België, waar hij oorspronkelijk als herdershond werd gebruikt. In tegenstelling tot de andere drie rassen is de Laekense vrij onbekend, hoewel hij niet voor hen onderdoet.

Wat zijn de raskenmerken van de Laekense?

De Fédération Cynologique Internationale, kortweg FCI, vermeldt de Laekenois samen met de andere drie rassen van de Belgische Herdershond onder standaardnummer 15 en stelt hier de uiterlijke kenmerken, het karakter en het temperament vast – de zogenaamde rasstandaard waarnaar de Laekense fokkers zich moeten richten.

Ras profiel
Grootte: 56-66 cm
Gewicht: 20-30 kg
FCI groep: 1: Herdershonden en drijfhonden
Sectie: 1: Schapenhonden
Land van herkomst: België
Kleuren: Fawn, Auburn, Red, Black-Brown, Mahogany, Fawn-Sable
Levensverwachting: 12-15 jaar
Geschikt als: Hepdog, werkhond, reddingshond en familiehond
Sporten: Hond Frisbee, Behendigheid
Character: Attentief, Gezellig, Gevoelig, Alert, Nieuwsgierig, Zelfbewust
Uitputting behoeften: Hoog
Slobberend potentieel: laag
Kracht van het haar: hoog
Onderhoud: medium
Bontstructuur: dicht, nauwsluitend en goede textuur
Kindvriendelijk: ja
Familiehond: meer als ja
Social: ja

Laekense herder

Wat zijn de typische karaktereigenschappen van de ruwharige Belgische Herder?

De Belgische Herdershond met de ruwharige vacht staat vooral bekend om de volgende karaktereigenschappen:

 • intelligent
 • levendige
 • volhardend
 • waarschuwing
 • beschermend
 • aanhankelijk

Veehouderij van de Laekense

Net als de andere rassen van de Belgische Herdershond is de Laekense zeer actief en wil hij graag worden uitgelaten en bezig gehouden. Wanneer hij echter lichamelijk en geestelijk wordt getraind, is hij ook geschikt als gezinshond en kan hij meestal goed overweg met kinderen.

De ruwe vacht van de Laekenois vereist meerdere keren per jaar een professionele trimbeurt, waarbij de dode ondervacht wordt verwijderd.

Gebruik van de Belgische

Oorspronkelijk werd de hond gebruikt als herders- en schaapshond. Als eigenaar moet u deze veeleisende taak vervangen door andere fysieke en mentale activiteiten, zodat uw Laekenois zich niet gaat vervelen. Zo is gezamenlijke sport, wedstrijdhondensport of training als werk- of diensthond een goede manier om de Belgische Herdershond tot zijn recht te laten komen.

Karakter

 • aanhankelijk
 • waarschuwing
 • beschermend
 • intelligent
 • trouwe
 • waarschuwing

Gebruikt

 • waakhond
 • Werkhond
 • Jachthond
 • Familie hond
 • Politiehond
 • Herdershondv

Informatie over gezondheid en fokken

Laekenois

Wat zijn typische ziektes van de Laekense?

Typische ziektes zijn niet bekend bij de Laekense. Heupdysplasie komt ook niet vaker voor dan bij andere grote of middelgrote rassen.

Laekense fokkerij – waar, hoe, wat?

Wie een Laekenois wil kopen, doet er goed aan een hond te kopen bij een geregistreerde fokker, want hier staan gezondheid en een evenwichtig temperament van de honden op de eerste plaats. Deze Laekense pups zijn ook al goed gesocialiseerd als ze bij u komen wonen.

Aangezien de Laekense vrij onbekend is en in de schaduw staat van de andere rassen, vooral de Mechelaar, zijn Laekense fokkers ook vrij zeldzaam. De DKB – Deutscher Klub für Belgische Schäferhunde e.V. im VDH – heeft echter een lijst samengesteld waar u verschillende contacten kunt vinden als u geïnteresseerd bent in een Laekense pup.

Bijzonderheden van de Laekenois

Hoewel de Laekense niet erg algemeen is in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, zijn er enkele Laekense in nood die een nieuw thuis zoeken. Dus als u een Laekenois wilt kopen en eventueel zonder stamboom of papieren kunt, is dit een alternatief voor een Laekenois van de fokker.

Uiterlijk en vacht van de Laekense

De Laekense is het enige ras met een ruwe vacht die gemakkelijk van de andere te onderscheiden is. Alleen de vaalbruine kleur met een vage zwarte zweem is gewenst. Dit betekent dat vooral op de snuit en de staart de punten van de haren enigszins zwart zijn. Witte aftekeningen kunnen ook voorkomen op de voorborst en de tenen.

Hoe groot is de Belgische Hond?

Met een gemiddelde hoogte van 62 cm voor reuen en 58 cm voor teven behoort de Laekense tot de middelgrote of grote honden. De rasstandaard staat afwijkingen van 4 cm naar boven en 2 cm naar beneden van deze gewenste maten toe.

Hoeveel weegt het dier?

Een Laekense reu weegt idealiter tussen de 25 en 30 kg. Teven zijn met 20 kg tot 25 kg iets lichter.

Hoe oud wordt de hond?

Met 12 tot 15 jaar ligt de levensverwachting van een Laekense in de bovenste regionen.