Mechelse herder Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken, & Feiten

Als u tot de groep van actieve hondenliefhebbers behoort en graag uitdagingen aangaat, is de keuze voor een Mechelaar de juiste. De hond wordt beschouwd als een werkpaard. Bovendien is de viervoeter uiterst bereidwillig om op te treden. Het dier leeft deze prestatiebereidheid het liefst uit met zijn eigenaar. Het rasportret onthult welke uitdagingen de potentiële hondeneigenaar te wachten staan.
Het ras Mechelaar behoort tot groep 1 van de herders- en veehonden. Het is toegewezen aan afdeling 1.
mechelse herder
Honden van het Belgische Mechelse hondenras werden oorspronkelijk gefokt als herdershonden. Vandaag de dag werken ze ook als politie- en militaire honden, beschermhonden, en liefhebbende gezinsleden.

In de handen van een ervaren hondenkenner zijn deze honden intense, intelligente en atletische metgezellen. Echter, met hun hoge energie en behoefte aan beweging, kunnen ze het niet zo goed vinden in appartementen of kleine leefruimtes. Dit ras is waarschijnlijk niet geschikt voor een hondeneigenaar die voor het eerst een hond neemt. Maar met een ferme, consequente training en veel fysieke en mentale activiteit, zullen deze pups liefdevol en loyaal zijn voor het leven.
mechelse herder

 • Land van herkomst: België
 • Standaardnummer: 15
 • Schouderhoogte: reuen: 62 cm, teven: 58 cm (gemiddelde meting; tolerantie -2/+4 cm).
 • Gewicht: Reuen: 25 – 30 kg, Teven: 20 – 25 kg
 • Gebruik: Oorspronkelijk herdershond, tegenwoordig werkhond (waakhond, beschermingshond, speurhond enz.) en polyvalente diensthond alsook gezinshond.
 • FCI groep 1: Herdershonden en veehonden (met uitzondering van Zwitserse berghonden en veehonden).
  Sectie 1 Herdershonden. Met werkende test.
 • Kleuren: roodbruin, zwart fawn
 • Levensverwachting: 10-15 jaar
 • Geschikt als: Herders-, werk-, reddings- en familiehond.
 • Sporten: Dog Frisbee, Behendigheid
 • Karakter: Actief, Koppig, Alert, Zelfverzekerd, Zorgzaam, Waakzaam
 • Behoefte aan lichaamsbeweging: Hoog
 • Kwijlpotentieel: laag
 • Haardikte: vrij laag
 • Verzorgingsvereisten: Laag
 • Vachtstructuur: dicht, goed aansluitend en goede textuur
 • Kindvriendelijk: eerder ja
 • Gezinshond: ja
 • Sociaal: liever niet

Oorsprong en geschiedenis van het ras

De Mechelaar is de bekendste van de vier variëteiten Belgische herdershonden. De vier types Mechelaar, Laekenois, Tervueren en Groenendaeler verschillen echter niet in temperament, maar alleen in vachtstructuur. Tot in de 19e eeuw werden de Mechelaar en de andere Belgische hondentypen gehouden als werkhonden. De Belgische boeren gebruikten de Mechelaar vooral als herders- en drijfhond. Omdat de gebieden in België ook vroeger al vrij dichtbevolkt waren, moest de Mechelaar behendig zijn in zijn bewegingen bij het werken met de kuddes. Naast zijn hoofdfunctie moest de Mechelaar ook ander werk doen voor de boeren. Zo diende hij ook als trekhond in een ploeg van twee.

De Belgische herdershond ontleent zijn naam aan de Vlaamse stad Mechelen, die in het Frans wordt uitgesproken als Mechelaar. De andere drie Belgische rassen zijn ook genoemd naar de namen van hun respectieve steden.

Aanvankelijk werden de verschillende soorten honden wild met elkaar gepaard. Hoewel de vier rassen vanaf het begin werden gekweekt, waren kruisingen toegestaan. De fokkers, voornamelijk boeren, waren niet geïnteresseerd in het scheiden van de rassen. De nadruk lag op de functie van de arbeidsgeschiktheid van de hardwerkende viervoeter.

Pas met de oprichting van de Club du Chien de Berger Belge in 1891 kwam er een einde aan deze vorm van fokken. Tot dan toe kwam de West-Europese herdershond als het ware uit één grote genenpoel. Uiteindelijk werd de Mechelaar in 1901 officieel erkend als apart ras.

Ondertussen veroorzaakte de Tweede Wereldoorlog een terugval in het voorkomen van het ras. In de periode die volgde werd de terugval in de fokkerij echter weer snel opgepikt. Bovendien bleek de Mechelaar een eersteklas diensthond te zijn. Pas in de jaren zestig werd de intelligente harige neus ook in Duitsland populair.

Aard en karakter van de Mechelaar

Op het eerste gezicht toont het slanke en dynamische uiterlijk van de Mechelaar niet zijn robuustheid en fysieke kracht. Maar schijn bedriegt. Dit hondenras is uiterst robuust en sterk. De Belgische Herdershond was immers in dienst van een zogenaamde trekhond. Omdat het ras geen fysieke massa heeft, is de Mechelaar sneller, wendbaarder en ook reactiever. Instellingen met beschermende functies profiteren het meest van deze kenmerken. Daarom werkt de Mechelaar vaak voor de reddingsdienst, de politie of de douane. Zijn enorme prestaties maken de hond veelzijdig.

In sportdisciplines voor honden toont het ras zich zeer intelligent en ambitieus. Vaak haalt het dier de eerste plaatsen zonder problemen bij het uitvoeren van bepaalde taken. Dankzij zijn stabiele karakter is de Mechelaar een betrouwbare metgezel die soms een zeker temperament kan tonen. Toch is de hond niet angstig of agressief. Hij kan echter soms een wat nerveuze uitstraling hebben. Dit komt door de werkdrift en de constante behoefte van de lenige viervoeter om te willen bewegen.

Naast zijn voorbeeldige kwaliteiten toont het dier zich ook gevoelig en aanhankelijk ten opzichte van zijn eigenaar. De aard van de Mechelaar vereist echter dat hij voldoende bezet is. De immanente wil van de hond om te werken moet bezig gehouden worden.

Uiterlijk van de Mechelaar

Bij een Mechelaar herkent men op het eerste gezicht dat het een herdershond is. Met een schofthoogte tot 62 cm behoort hij tot de grotere hondenrassen. De mannetjes zijn meestal iets groter dan de vrouwtjes (max. 58 cm). Ze wegen tussen de 20 en 30 kilo, afhankelijk van hun lengte.

De vacht is kort en kan volgens de rasstandaard roodbruin of reebruin zijn. Zowel de wolkung als het masker van de hond moeten zwart zijn.
Het lichaam is vrij atletisch en de driehoekige, altijd spitse oren maken de hond zeer alert en nieuwsgierig. De staart is altijd lang.

Indrukken van het hondenras

mechelse herder in de natuur

mechelse herder in het gras

mechelaar

lopende mechelaar

mechelse herder die springt

mechelaar staand

mechelse herder pup

Opleiden en houden van de Mechelaar – Waarop letten?

De Mechelaar heeft een hoge intelligentie, die uitgedaagd wil worden. De Mechelaar wordt daarom aangeraden zijn hond zo min mogelijk uit te dagen.

Gevarieerde activiteiten die de geest van de hond uitdagen zijn de juiste keuze. In dit opzicht is het ras vrij veeleisend. De kandidaat-koper moet dus een actief leven leiden en graag buiten zijn. De Mechelaar is geen platte hond.

Bovendien is de Mechelaar pas mentaal volwassen als hij drie jaar oud is. Vergeleken met andere hondenrassen neemt hij de tijd om op te groeien in zijn hoofd. Tot die tijd is hij nog steeds speels en heeft hij veel temperament. Veel tijd om te spelen en bezig te blijven zijn dan een must. Omdat het dier echter een hoge intelligentie heeft, is het gemakkelijk te trainen. Gehoorzaamheidstraining moet beginnen rond de tiende levensmaand. Op basis van zijn eigen observatie moet de eigenaar dan zelf kunnen beslissen of de hond een geconsolideerd, individueel karakter vertoont.
Vanaf het begin eist de Mechelaar zijn eigenaar. De opvoeding moet liefdevol zijn en tegelijkertijd consequent geleid worden op basis van vertrouwen. Geboden, verboden en sociale regels moeten de hond op jonge leeftijd worden bijgebracht. Dan zal het karakter kloppen. Voor de hond is een gefundeerde training aan te bevelen, die hij kan krijgen in een hondenschool.

Voor een beginner zijn voormalige herders- en waakhonden niet geschikt. De opleiding vereist ervaring met dergelijke hondenrassen, die zich bij onachtzaamheid snel dominant kunnen tonen. De toekomstige koper mag niet vergeten dat de Mechelaar een hoge intelligentie heeft. De slimme neus van de hond merkt onmiddellijk onzekerheden of angsten op.

Hoeveel beweging heeft een Mechelaar nodig?

Een Mechelaar heeft veel beweging nodig. Aanvullende hondensporten zouden ideaal zijn voor dit ras.

Voeding van de Mechelaar

Er bestaat geen algemeen antwoord op de vraag naar het juiste hondenvoer voor de Belgische Herder. Een evenwichtige en gezonde voeding is echter correct, die moet worden aangepast aan de eisen van dit ras. In principe moet de eigenaar van het huisdier rekening houden met de voedingsfactoren leeftijd, gewicht, grootte, activiteit en eventuele bestaande ziekten of allergieën.

Een vlezige voeding voor de volwassen Mechelaar behoort tot de dagelijkse behoeften. Het hondenvoer moet voor 70 tot 80 procent uit vlees bestaan, want dit betekent een waardevolle eiwitopname voor de hond. Het soort vlees kan worden gevarieerd. Zo kan bijvoorbeeld struisvogel-, waterbuffel- of kangoeroevlees worden overwogen. De verantwoordelijke eigenaar zorgt voor voldoende dagelijkse vitamine-inname door groenten en fruit door het vlees te mengen. Zoetstoffen of suiker zijn net zo taboe als tafelresten of gekruid voedsel. Om de hond in de tussentijd een culinaire traktatie te geven, is een speciale hondensnack toegestaan.

Als het om hondenvoer gaat, is eigenlijk niet de hoeveelheid bepalend, maar altijd de samenstelling. Het bedrag is echter wel van belang als het niet in verhouding staat tot de werkelijke inspanning van de Mechelaar. Als de Mechelaar meer voedsel krijgt dan hij beweegt, zal het dier aankomen. Zoals bij alle grote honden moet het risico van maagzwelling worden vermeden. Na het licht verteerbare voedsel moet de Belgische Herder rust krijgen om te verteren.

Gezondheid – Levensverwachting en veel voorkomende ziekten

De levensverwachting van de Mechelaar is zeer hoog. Het ras wordt tussen de 12 en 16 jaar oud. De reden voor deze hoge levensverwachting is de robuuste gezondheid van het dier. De meeste foklijnen volgen de richtlijnen van scheiding. Ook de Belgische Herdershond werd in vroeger tijden specifiek gefokt voor zijn taakuitvoering. Voorkomende ziekten zijn dan ook vrij zeldzaam. Er zijn geen rasspecifieke ziekten bekend.

Toch kunnen er gezondheidsproblemen zijn die eerder zelden voorkomen. Zoals elleboogdysplasie of epilepsie. Hoewel de meeste hondenrassen van dit formaat vaak heupdysplasie (HD) hebben, hoort de Mechelaar daar niet bij.
De eigenaar van een Mechelaar moet een hond van een gezond ras nemen en hem een evenwichtige en gezonde voeding geven.

Het ras heeft veel beweging nodig. De genetische aanleg van de hond is gericht op het kunnen bewegen. In dit verband moet de voeding altijd in verhouding staan tot de dagelijkse activiteit. Te veel eten met te weinig lichaamsbeweging kan leiden tot overgewicht bij de Belgische Herder.

Robuuste herdershonden vinden kou en regen niet erg. De ondervacht houdt het dier warm. Het ras verdraagt zomerse dagen goed. Op warme dagen mag het dier niet overbelast worden en moet het altijd voldoende water krijgen. Dit geldt echter ook voor alle andere hondenrassen.

Hoe groot is een Mechelaar?

Mannetjes kunnen 62 cm en vrouwtjes 58 cm worden.

Verzorging van de Mechelaar

De vachtverzorging van de Mechelaar is ongecompliceerd. De vacht is gemakkelijk te verzorgen en moet regelmatig worden geborsteld om eventueel vuil na uitstapjes te verwijderen. Naarmate de vacht verandert, moet de vacht vaker de borstel zien.

De verzorging omvat ook het inkorten van de klauwen en het reinigen van de tanden met een speciale hondentandenborstel en tandpasta voor honden. De eigenaar mag niet vergeten de oren van de hond schoon te maken om mogelijke ontstekingen te voorkomen.
Tijdens de regelmatige vachtverzorging moet de Mechelaar altijd letten op veranderingen. Als de vachttextuur verandert of er kale plekken zijn, valt dat tijdens de verzorging meteen op.

Behalve tijdens de verharingsperiode verharen Belgische Herders nauwelijks.

Mechelaars – Activiteiten en opleiding

De Mechelaar is een voormalige herdershond. Het verzorgen en beschermen van de kudde zit in het bloed van de hond. Hij werd ook gebruikt als waakhond voor huis en erf. Daarnaast waren er andere taken van uiteenlopende aard. Genetisch is het dier gefokt op beweging en werk. De behoefte aan veel beweging is dus inherent aan de aard van het dier en moet in aanmerking worden genomen. Louter wandelingen zouden te saai zijn voor de snelle viervoeter.

Zijn intelligentie is ook hoog en hij heeft altijd nieuwe uitdagingen nodig. Anders zal de Mechelaar zich snel te weinig uitgedaagd voelen. Daarom is het zinvol om de Belgische Herder al in een heel vroeg stadium op een hondenschool op te leiden. Daar leert hij niet alleen gehoorzaamheid, maar ook “hoe hij getraind moet worden”.

De Mechelaar heeft onder andere ook een grote bewegingsruimte nodig waar hij zijn bewegingsdrang kan uitleven en zich kan uitleven.

Het ras is geschikt voor alle hondensporten. Ook voor sporten waarbij het gaat om het halen van een test. De intelligentie van de hond garandeert de eerste plaatsen. Hier kan de hond zich bewijzen en genieten van beweging zonder onnatuurlijke druk te voelen. Het zit in zijn aard om te willen presteren.

Ook de actieve hondenliefhebber die graag jogt of fietst kan blij zijn met een actieve metgezel. Zonder problemen blijft de hond aan de zijde van de eigenaar als hij goed getraind is.

Goed om te weten: Bijzondere kenmerken van de Mechelaar

De Mechelaar is een van de meest populaire diensthonden voor de politie. De slimme speurneus heeft ook de voorkeur boven andere hondenrassen bij de reddingsdienst of de douane.

Is een Mechelaar een familiehond?

De Mechelaar is geschikt als gezinshond als het gezin de hond voldoende beweging biedt.

Nadelen van de Mechelaar

Er zijn alleen nadelen aan het Mechelse ras verbonden als de eigenaar van de hond zelf niet aan de eigenschappen van de hond voldoet. Daarom moet de aspirant-koper vooraf nagaan of de hond qua karakter geschikt is. Actieve hondenliefhebbers, die genoeg tijd hebben om zich met hun dier bezig te houden en de bijbehorende behoeften te bevredigen, zullen hun plezier hebben. Als de persoon zelf alleen geïnteresseerd is in het maken van wandelingen met zijn hond, zal een Mechelaar snel ongelukkig worden.

Is de Mechelaar een goede match voor mij?

De Mechelaar is zeker geen schoothondje. Huisdierenliefhebbers die ook van de bank houden, kunnen beter niet voor dit ras kiezen. Omdat de hond beweging nodig heeft, en veel ervan. Het dier is geen platte hond. Een huis met een tuin, waar het dier zich kan en mag uitleven, zou ideaal zijn. De hond is niet gevaarlijk of agressief, dus er zouden geen problemen met de buren moeten zijn.

Bovendien heeft de hond uitdagingen nodig. De tuin alleen kan op den duur te saai worden. De prestatiebereidheid van het dier kan in de hondensport goed tot zijn recht komen. Hier kunt u ook zien hoezeer de Mechelaar geniet van zowel sportieve als communicatieve activiteiten met zijn eigenaar. Dit vraagt ook veel tijd van de eigenaar. Dus als je een Mechelaar krijgt, moet je ook genoeg tijd hebben.

Omdat de hond niet overdreven temperamentvol of agressief is, is hij ook geschikt als gezinshond met een consequente en liefdevolle training. Als voormalig beschermer van huis en erf zal het dier trouw zijn aan zijn roedel of familie. Bij de aankoop van een Mechelaar is het echter belangrijk om er een van een gezond ras te kiezen. Vaak verschijnen er honden die nogal nerveus en temperamentvol lijken. Dit moet van tevoren worden uitgesloten.

Een Mechelaar is geen goede keuze voor senioren die beperkt zijn in hun bewegingsvrijheid en geen actieve activiteiten kunnen ondernemen. Het dier heeft een houding nodig die past bij zijn karaktereigenschappen.

Hoeveel kost een Mechelse puppy?

Een Mechelse pup van een gerenommeerde fokker kost ongeveer 1000 euro.

Aanbevolen artikelen

 • Rustige hondenrassen
 • Luie hondenrassen
 • Hollandse Herdershond
 • Hondenrassen voor professionals
 • Politiehonden – Van training tot pensionering
 • Honden voor beginners
 • Mooiste hondenrassen
 • Hulphonden – dat maakt ze!
 • Mudi
 • Hybride honden – Alle rassen in één oogopslag
 • Welke hond past bij mij?
 • Reddingshonden van A tot Z
 • Rassen geschikt voor hondensport
 • Schnoodle
 • Actieve hondenrassen
 • Cão da Serra de Aires
 • Zeldzame hondenrassen
 • Chodsky Pes
 • De 22 schattigste hondenrassen ter wereld met foto
 • Centraal-Aziatische Owtscharka
 • Berger des Pyrénées
 • Polski Owczarek Podhalanski
 • Hondenrassen voor senioren
 • Duitse Herdershond