Mechelse herder Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken, & Feiten

Honden van het Belgische Mechelse hondenras werden oorspronkelijk gefokt als herdershonden. Vandaag de dag werken ze ook als politie- en militaire honden, beschermhonden, en liefhebbende gezinsleden.

In de handen van een ervaren hondenkenner zijn deze honden intense, intelligente en atletische metgezellen. Echter, met hun hoge energie en behoefte aan beweging, kunnen ze het niet zo goed vinden in appartementen of kleine leefruimtes. Dit ras is waarschijnlijk niet geschikt voor een hondeneigenaar die voor het eerst een hond neemt. Maar met een ferme, consequente training en veel fysieke en mentale activiteit, zullen deze pups liefdevol en loyaal zijn voor het leven.
mechelse herder

Meer over dit ras

De mechelse herder is een middelgrote Belgische herdershond die op het eerste gezicht lijkt op een Duitse Herdershond. Mechelaars zijn kortharige, fawnkleurige honden met een zwart masker. Ze zijn een van de vier types Belgische herdershonden, en worden in de V.S. als apart ras geshowd sinds 1959.

Oorspronkelijk ontwikkeld in Mechelen, België, hebben Mechelaars een groot uithoudingsvermogen en houden echt van werken. Het zijn intelligente en zeer actieve honden die in veel taken uitblinken. Naast schapendrijven doen ze het ook goed bij politiewerk, opsporing en redding, en in prestatie evenementen, zoals behendigheid.

Mensen die niet bekend zijn met de Mechelaar verwarren ze vaak met de Duitse Herdershond (GSD), maar er zijn aanzienlijke verschillen in de lichaamsbouw en het temperament van de twee rassen. Mechelaars zijn kleinere honden met lichtere botten. Ze staan met hun gewicht goed op hun tenen, wat hen een vierkant lichaamsprofiel geeft, terwijl de hedendaagse GSD een lange, aflopende rug heeft en hun gewicht platter op hun voeten draagt.

Mechelaars zijn fawnkleurig, rood, of bruin, en de uiteinden van hun haar zijn zwart, terwijl de GSD meestal taankleurig is met een zwart zadel. Bovendien heeft de Mechelaar een meer verfijnd, gebeiteld hoofd dan de GSD en kleinere, meer driehoekige oren.

Velen vinden dat de Mechelaar alerter is en sneller reageert dan de GSD. Het zijn ook zeer gevoelige honden die niet goed reageren op harde trainingsmethoden. Sommige Mechelaars zijn vriendelijk en assertief, maar anderen zijn gereserveerd en afstandelijk tegenover vreemden. Ze mogen nooit een angstig of agressief temperament hebben.

Vanwege hun energieniveau en gevoeligheid worden Mechelaars alleen aanbevolen voor mensen die al eerder honden hebben gehad en ervaring hebben met hondentraining. Mechelaars zijn zeer intense honden die graag betrokken worden bij alle gezinsactiviteiten. Ze zijn niet geschikt voor mensen die lange werkdagen maken of veel moeten reizen, waardoor ze hun hond thuis moeten laten.

Als u besloten hebt dat de Mechelaar het ras voor u is, moet u uw hond zo vroeg mogelijk blootstellen aan veel verschillende mensen, honden, andere dieren en situaties. Puppy kleuterschool klassen worden aanbevolen voor uw Mechelse puppy, gevolgd door gehoorzaamheidstraining klasse.

Mechelaars leren snel en doen graag alles wat hun mensen van hen vragen. Ze blinken uit in gehoorzaamheid, speuren, behendigheid, flyball, schapendrijven, showen, Schutzhund en andere beschermingsporten, zoek- en reddingsacties en politiewerk. Trainers beschrijven hen als honden met een hoge “speeldrift”, wat betekent dat ze graag spelen, en dat alles wat je hen vraagt te doen voor hen een spel is.

Maar de eigenaar van de Mechelaar moet nooit vergeten dat dit een ras is dat is ontwikkeld om te beschermen en te hoeden. Slecht gesocialiseerde honden kunnen agressief worden uit angst of verlegenheid. Bovendien, hoewel goed gesocialiseerde Mechelaars goed zijn met kinderen, vooral als ze met hen zijn grootgebracht, kunnen ze de neiging hebben om hen op de hielen te zitten en te proberen hen te hoeden tijdens het spelen.

duitseherdersinfo

Hoogetpunten

 • mechelse herders hebben veel energie en hebben veel beweging nodig. Zorg ervoor dat u de ruimte en de tijd hebt om dit te bieden.
 • Mechelaars zijn zeer intelligent en waakzaam. Ze hebben ook een sterk herders- en beschermingsinstinct. Vroege, consequente training is van cruciaal belang!
 • Hoewel het flinke honden zijn, zijn ze erg mensgericht en willen ze graag betrokken worden bij de gezinsactiviteiten.
 • Mechelaars verharen voortdurend. Twee keer per jaar verharen ze hevig.
 • mechelse herders zijn intense honden die op spelen gericht zijn en gevoelig. Training moet leuk, consequent en positief zijn.
 • Vanwege hun intelligentie, hoge energie, en andere kenmerken, worden Mechelaars niet aanbevolen voor onervaren hondeneigenaren.
 • Om een gezonde hond te krijgen, koop nooit een puppy van een onverantwoordelijke fokker, puppy molen, of dierenwinkel.

Geschiedenis

De mechelse herder is een van de vier variëteiten van de Belgische Herdershond, die werden ontwikkeld in België in de late jaren 1800. De vier variëteiten zijn de Mechelaar (fawn-mahonie, korte vacht met zwart masker), de Tervuren (fawn-mahonie, lange vacht met zwart masker), de Laekenois (fawn, ruwe vacht), en de Groenendaeler (zwart, lange vacht). De American Kennel Club (AKC) erkent alle rassen in de V.S., behalve de Laekenois, als afzonderlijke rassen, terwijl de United Kennel Club alle vier de rassen als één ras erkent.

De Club du Chien de Berger Belge (Belgische Herdershond Club) werd opgericht in september 1891 om te bepalen welke van de vele verschillende soorten honden alleen representatief was voor de herdershonden ontwikkeld in België. In november van datzelfde jaar kwamen fokkers en liefhebbers bijeen in de buitenwijken van Brussel om herdershonden uit die streek te onderzoeken. Na veel beraadslagingen, concludeerden veterinair professor Adolphe Reul en een panel van keurmeesters dat de inheemse herdershond van die provincie vierkante, middelgrote honden waren met goed geplaatste driehoekige oren en zeer donker bruine ogen en alleen verschilden in de textuur, kleur, en lengte van het haar. Latere onderzoeken van honden in andere Belgische provincies resulteerden in soortgelijke bevindingen.

In 1892, schreef Professor Reul de eerste Belgische Herdershond standaard, die drie variëteiten erkende: honden met een lange vacht, honden met een korte vacht, en honden met een ruwe vacht. De Club du Chien de Berger Belge vroeg de Société Royale Saint-Hubert (België’s equivalent van de AKC) om rasstatus, maar werd geweigerd. In 1901 werd de Belgische Herdershond echter eindelijk erkend als ras.

De hedendaagse Mechelaar kan worden teruggevoerd op een fokpaar van een herder uit Laken genaamd Adrien Janssens. In 1885 kocht hij een bleke, vaalbruine ruwharige hond genaamd Vos I, of Vos de Laeken van een veehandelaar in het noorden van België. Janssens gebruikte Vos I (wat vos betekent in het Vlaams) om zijn kudde te hoeden en fokte hem ook met een kortharige, gestroomde-bruine hond genaamd Lise (ook bekend als Lise de Laeken of Liske de Laeken). Na deze paring werd Vos I gefokt met zijn dochters, waardoor een lijn van zeer homogene honden ontstond met grijze ruwharen en kortharen, en fawn ruwharen en kortharen. Vandaag de dag worden Vos I en Lise de Laeken erkend als voorouders, niet alleen van de moderne Belgische Herdershonden, maar ook van de Bouvier des Flandres en de Hollandse Herdershonden.

Fokkers besloten om elk van de verschillende variëteiten van de Belgische Herdershonden hun eigen naam te geven. De stad Mechelen had in 1898 een club opgericht voor de promotie van de vaalkleurige korthaar Belgische Herdershond. Louis Huyghebaert, een vroege fokker onder de kennelnaam “ter Heide”, maar ook een keurmeester, auteur, en de “peetvader van de Mechelaar” (en de Bouvier), samen met de Mechelse club had veel gedaan om deze kortharen te helpen populariseren, zodat de naam “Mechelaar” werd geassocieerd met de korthaar vaalros.

In 1897, een jaar voor de oprichting van de Mechelse club, stelde Huyghebaert voor dat, aangezien er niet veel schapen meer waren in België, de herdershonden veldproeven moesten hebben die hun intelligentie, gehoorzaamheid en loyaliteit toonden. Uit deze aanbeveling werden dressuurproeven voor de herdershonden ontwikkeld die het vermogen van de hond testten om te springen en andere oefeningen uit te voeren. De eerste dressuur proef, gehouden op 12 juli 1903 in Mechelen, werd gewonnen door M. van Opdebeek en zijn Mechelse herder, Cora van’t Optewel.

Belgische Herders werden ook gebruikt als waakhonden en trekhonden. Het waren de eerste honden die door de Belgische politie werden gebruikt. Voor de Tweede Wereldoorlog werden internationale politiehondenproeven zeer populair in Europa, en Belgische honden verdienden een aantal prijzen op de proeven.

Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, werden veel Belgische Herdershonden gebruikt door het leger voor een aantal taken, waaronder boodschapper honden, Rode Kruis honden, ambulance wagen honden en, volgens sommigen, lichte machinegeweer wagen honden.

Gedurende de jaren 1920 en 1930, werden verschillende uitstekende Mechelse kennels gestart in België. Gedurende de eerste decennia van de 20e eeuw, waren Mechelaar en Groenendaeler de meest populaire variëteiten van de Belgische Herdershonden om te exporteren naar andere landen. In die tijd werden er veel geëxporteerd naar Nederland, Frankrijk, Zwitserland, Canada, de Verenigde Staten, Argentinië en Brazilië.

In 1911 werden twee Groenendaels en twee Mechelaars door de AKC geregistreerd als “Duitse Herdershonden”. In 1913 veranderde de AKC de naam in “Belgische Herdershonden”. De eerste honden werden geïmporteerd door Josse Hanssens uit Norwalk, Connecticut. Hij verkocht de twee Mechelaars aan L.I. De Winter uit Guttenberg, New Jersey. De Winter produceerde verschillende nesten van de Mechelaars onder zijn Winterview kennelnaam.

Na de Eerste Wereldoorlog brachten veel Amerikaanse militairen Mechelse herdershonden en andere Belgische Herdershonden mee uit Europa, en AKC registraties namen snel toe. De eerste Belgische Herdershond Club van Amerika werd opgericht in 1924 en werd kort daarna een lidclub van de AKC. In 1924 en 1925 populariseerde Walter Mucklow, een advocaat in Jacksonville, Florida, de Mechelaar door middel van artikelen in de AKC Gazette die hij schreef. Hij fokte ook korte tijd Mechelaars onder de naam Castlehead Kennel.

Tegen het einde van de jaren 1920, waren de Groenendaeler en de Mechelse Herdershond in populariteit gestegen tot een van de top vijf rassen. Tijdens de Grote Depressie was het fokken van honden een luxe die de meesten zich niet konden veroorloven, en de eerste Belgische Herdershond Club van Amerika hield op te bestaan. Tijdens de jaren 1930, werden een paar Mechelaars geregistreerd bij de AKC toen import het land binnen druppelde. Zelfs na de Grote Depressie waren er zo weinig Mechelaars en de interesse in het ras was zo gedaald dat de AKC ze in de jaren 1930 en ’40 in de Diverse Klasse plaatste op de AKC shows.

In 1949 werd een tweede Belgische Herdershond Club van Amerika opgericht in Indiana. In datzelfde jaar, importeerde John Cowley twee Mechelaars en begon zijn Netherlair kennel. Hij showde een aantal van zijn honden en verschillende mensen raakten geïnteresseerd in hen. Tegen de jaren 1960, fokten en showden meer mensen Mechelaars. In maart 1992, kreeg de Amerikaanse Belgische Mechelse Club de AKC moederclub status.

In het laatste decennium, hebben de Belgische Mechelse honden veel aandacht gekregen voor hun werk in het leger, drug detectie agentschappen, zoek- en reddingsoperaties, en de politie in het hele land. Als gevolg hiervan zijn veel Mechelaars in de afgelopen jaren geïmporteerd naar de VS.

In 2019 raakte een mechelse herder bekend als Conan gewond in een militaire operatie gericht op Islamitische Staat-leider Abu Bakr al-Baghdadi. De missie was een succes, en Conan werd geëerd als een held in Het Witte Huis nadat hij volledig was hersteld.

Persoonlijkheid

Dit is een uitstekende werkhond die zelfverzekerd en beschermend is in elke situatie. Ze zijn aanhankelijk met familieleden maar gereserveerd ten opzichte van vreemden totdat ze hun maat hebben genomen. De waakhond capaciteiten van de Mechelaar zijn uitstekend. Ze beschermen hun mensen en eigendommen met slechts zoveel kracht als nodig is. Verlegenheid en agressie zijn nooit gepast bij dit ras.

Dat gezegd hebbende, temperament ontstaat niet zomaar. Het wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder erfelijkheid, training en socialisatie. Puppy’s met een goed temperament zijn nieuwsgierig en speels, bereid om mensen te benaderen en door hen vastgehouden te worden. Een ontmoeting met de ouders, broers en zussen of andere familieleden van de hond kan ook nuttig blijken om te beoordelen hoe een puppy zal zijn als hij volwassen is.

Zoals elke hond, heeft de Mechelaar al vroeg socialisatie nodig – blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen – als hij jong is. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw Mechelse puppy opgroeit tot een veelzijdige hond.

Ze inschrijven voor een puppy kleuterklas is een goed begin. Regelmatig visite uitnodigen en uw pup meenemen naar drukke parken, winkels waar honden zijn toegestaan en op ontspannen wandelingen om buren te ontmoeten helpt ook bij het bijschaven van hun sociale vaardigheden.

Gezondheid

mechelse herders zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen, zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Mechelaars zullen een of alle van deze ziekten krijgen, maar het is belangrijk om ervan op de hoogte te zijn als u dit ras overweegt.

 • Heupdysplasie: Dit is een erfelijke aandoening waarbij het dijbeen niet goed in het heupgewricht past. Sommige honden vertonen pijn en kreupelheid aan één of beide achterpoten, maar het is mogelijk dat u bij een hond met heupdysplasie geen tekenen van ongemak opmerkt. Naarmate de hond ouder wordt, kan artritis ontstaan. Röntgenonderzoek naar heupdysplasie wordt gedaan door de Orthopedic Foundation for Animals of het University of Pennsylvania Hip Improvement Program (PennHIP). Met honden met heupdysplasie mag niet worden gefokt. Heupdysplasie is erfelijk, maar kan ook worden veroorzaakt door omgevingsfactoren, zoals een snelle groei als gevolg van een calorierijk dieet of verwondingen opgelopen door springen of vallen op gladde vloeren.
 • Progressieve Retinale Atrofie (PRA). Dit is een degeneratieve oogaandoening die uiteindelijk blindheid veroorzaakt door het verlies van fotoreceptoren aan de achterkant van het oog. PRA kan jaren voordat de hond tekenen van blindheid vertoont, worden opgespoord. Gelukkig kunnen honden hun andere zintuigen gebruiken om blindheid te compenseren, en een blinde hond kan een volwaardig en gelukkig leven leiden. Maak er alleen geen gewoonte van om de meubels te verplaatsen.
 • Elleboogdysplasie. Dit is een erfelijke aandoening die veel voorkomt bij honden van grote rassen. Men denkt dat het wordt veroorzaakt door verschillende groeisnelheden van de drie botten waaruit de elleboog van de hond is opgebouwd, waardoor de gewrichten lakser worden. Dit kan leiden tot pijnlijke kreupelheid. Uw dierenarts kan een operatie aanraden om het probleem te verhelpen of medicatie om de pijn onder controle te houden.
 • Gevoeligheid voor anesthesie. mechelse herders zijn zeer gevoelig voor anesthesie. Ze hebben een hoger dan gemiddeld sterftecijfer als ze onder narcose worden gebracht, vanwege hun verhouding tussen spieren en vet. Zorg ervoor dat uw dierenarts deze gevoeligheid begrijpt voordat u uw Mechelaar laat opereren of zelfs zijn tanden laat schoonmaken.

Verzorging

mechelse herders kunnen goed leven in kleine ruimten als ze voldoende beweging krijgen. Ze geven de voorkeur aan een koel klimaat, maar passen zich goed aan in een warmere omgeving. Ze moeten altijd deel uitmaken van het gezin en binnenshuis leven.

Indien mogelijk, geef uw Mechelaar wat beweging buiten de lijn in een omheind gebied, naast lange wandelingen of joggen. Mechelaars hebben ongeveer 20 minuten beweging nodig, drie of vier keer per dag, en een rustige wandeling zal ze niet bevredigen. Ze zijn gebouwd voor actie. Als u graag wandelt of jogt, zal uw Mechelse herder graag aan uw zijde lopen. Overweeg om ze te trainen voor een gehoorzaamheids- of behendigheidswedstrijd. Het maakt niet echt uit wat je doet, zolang je ze maar actief houdt. Wees niet verbaasd als ze in grote cirkels rondrennen in uw tuin; het is een overblijfsel van hun kudde-erfenis.

Puppy’s hebben verschillende behoeften op het gebied van lichaamsbeweging. Vanaf de leeftijd van negen weken tot vier maanden is één of twee keer per week puppy kleuterschool een goede manier om ze te laten bewegen, trainen en socialiseren, plus 15 tot 20 minuten speeltijd in de tuin, ’s morgens en ’s avonds. Gooi een bal voor ze om te apporteren.

Vanaf de leeftijd van vier tot zes maanden voldoen wekelijkse gehoorzaamheidslessen, dagelijkse wandelingen van een halve mijl en speeltijd in de tuin aan hun behoeften. Vanaf zes maanden tot een jaar, speel apport met een bal of frisbee voor maximaal 40 minuten tijdens koele ochtenden of avonden, niet op het heetst van de dag. Blijf wandelingen beperken tot een halve mijl.

Als ze een jaar oud zijn, kan uw Mechelse pup beginnen met u te joggen, maar houd de afstand beperkt tot minder dan een kilometer en geef ze regelmatig pauzes onderweg. Vermijd harde ondergrond zoals asfalt en beton. Naarmate ze volwassener worden, kunt u de afstand en de tijd dat u rent vergroten. Deze graduele niveaus van lichaamsbeweging zullen hun zich ontwikkelende botten en gewrichten beschermen.

Mechelaars zijn gevoelig en zeer trainbaar. Wees streng, kalm en consequent met ze. Boosheid en fysiek geweld werken averechts.

Voeding

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 2 tot 3 kopjes droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden.

OPMERKING: Hoeveel uw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die op de bank zit. De kwaliteit van het hondenvoer dat u koopt maakt ook een verschil. Hoe beter het hondenvoer, hoe beter het is voor de voeding van uw hond en hoe minder u in de voerbak van uw hond hoeft te schudden.

Als u niet zeker weet of uw hond overgewicht heeft, doe dan de oogtest en de praktijktest.

Kijk eerst naar beneden. U moet in staat zijn om een taille te zien. Leg dan je handen op hun rug, duimen langs de ruggengraat, met de vingers naar beneden gespreid. U moet hun ribben kunnen voelen, maar niet zien, zonder hard te hoeven drukken. Als dat niet zo is, moeten ze minder eten en meer beweging krijgen.

Voor meer informatie over het voeden van uw Dobie, zie onze richtlijnen voor het kopen van de juiste voeding, het voeden van uw puppy, en het voeden van uw volwassen hond.

Vachtkleur en vachtverzorging

Mechelaars hebben kort, recht haar dat hard aanvoelt. De harde bovenvacht en de dichte ondervacht bieden weerstand tegen weersinvloeden voor een hond die gefokt is om in alle omstandigheden buiten te werken. Het haar is iets langer rond de hals, waardoor een soort mini-muil ontstaat.

De vacht is meestal fawn- tot mahoniekleurig met een zwart masker op het gezicht, zwarte oren, en zwarte punten op de haren. Geelbruine Mechelaars hebben soms een klein beetje wit op de toppen van hun tenen of een kleine witte vlek op de borst.

De korte, gladde vacht van de Mechelaar is gemakkelijk te verzorgen. Wekelijks borstelen met een stevige haren borstel, en baden alleen wanneer het nodig is. Mechelaars verharen het hele jaar door, maar in de lente en de herfst zijn ze heviger.

Poets de tanden van uw Mechelaar minstens twee tot drie keer per week om de tandsteenafzetting en de bacteriën die zich daarin schuilhouden te verwijderen. Dagelijks poetsen is nog beter als u tandvleesproblemen en een slechte adem wilt voorkomen.

Knip de nagels regelmatig als uw hond ze niet vanzelf afslijt. Als u ze op de grond hoort klikken, zijn ze te lang. Korte, netjes geknipte nagels houden de hondenvoeten in goede conditie en voorkomen dat uw benen worden bekrast wanneer uw Mechelaar enthousiast opspringt om u te begroeten.

Laat uw Mechelaar er als pup al aan wennen dat hij geborsteld en onderzocht wordt. Pak hun pootjes regelmatig vast – honden zijn gevoelig voor hun pootjes – en kijk in hun bek en oren. Maak van de verzorging een positieve ervaring vol lof en beloningen, en u legt de basis voor eenvoudige dierenartsonderzoeken en andere handelingen als ze volwassen zijn.

Controleer tijdens de verzorging op zweertjes, uitslag of tekenen van infectie, zoals roodheid, gevoeligheid of ontsteking op de huid, in de neus, mond en ogen, en op de poten. De ogen moeten helder zijn, zonder roodheid of afscheiding. Door wekelijks een zorgvuldig onderzoek uit te voeren, kunt u potentiële gezondheidsproblemen vroegtijdig opsporen.

Kinderen en andere huisdieren

Goed gesocialiseerde Mechelaars gaan goed om met kinderen, vooral als ze met hen zijn grootgebracht, maar vanwege hun kudde-erfgoed kunnen ze de neiging hebben om hen bij het spelen op de hielen te zitten en te proberen hen te drijven. U moet uw Mechelaar leren dat dit gedrag onaanvaardbaar is. Een volwassen Mechelaar die niet vertrouwd is met kinderen kan het het beste doen in een huis met kinderen die volwassen genoeg zijn om op de juiste manier met hen om te gaan.

Leer kinderen altijd hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en houd altijd toezicht op interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of trekken aan oren of staart van beide partijen te voorkomen. Leer uw kind nooit een hond te benaderen als die aan het eten is of te proberen het eten van de hond af te pakken. Een hond mag nooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten.

Mechelaars kunnen agressief zijn tegen andere honden en katten, tenzij ze van jongs af aan met hen zijn opgevoed. Als u wilt dat uw Mechelaar goed met andere dieren omgaat, moet u daar vroeg mee beginnen en hem belonen voor gepast gedrag. Als uw Mechelaar niet gesocialiseerd is met andere dieren, is het uw verantwoordelijkheid om uw hond onder controle te houden in hun aanwezigheid.