Cockapoo hondenras: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

Zoals de naam al doet vermoeden, is de Cockapoo een zogenaamde designerhond of hybride hond. Zijn ouders zijn een poedel en een cocker spaniel. Net als andere designerhonden wordt de Cockapoo niet erkend als ras door de FCI. Als gemengd ras wordt het specifiek gefokt om de positieve kenmerken van beide rassen te verenigen en te versterken. De dieren worden ook wel Spoodle, Cockerdoodle of Cockerpoo genoemd.

Cockapoo hond

Cockapoo in het profiel

Profiel
Grootte: 25-38 cm
Gewicht: 5,5-11 kg
FCI Groep: Niet herkend
Afdeling:
Land van herkomst: Verenigde Staten
Kleuren: Zwart, Bruin, Beige, Rood, Bruin, Sable, Crème, Wit, Zilver, Gestroomd, Merle, Beige-Bruin
Levensverwachting: 14-16 jaar
Geschikt als: Familie, metgezel en huishond
Sport:
Karakter: intelligent, sociaal, vriendelijk, actief, liefdevol
Outlet behoeften: Gemiddeld
Sabber potentieel: klein
Sterkte van het haar: klein
Onderhoud: Gemiddeld
Vachtstructuur: Een mengsel tussen cocker spaniel en poedel. Er zijn verschillende mogelijkheden
Kindvriendelijk: liever ja
Gezinshond: ja
Sociaal: ja

Afkomst en raciale geschiedenis

In de Verenigde Staten, de Cockapoo sSinds de jaren 1950 Gefokt. De Oxford English Dictinary beschreef het ras voor het eerst in 1960. Vanwege zijn aangename aard en aantrekkelijke uiterlijk verspreidde het ras zich snel buiten de VS. In het Verenigd Koninkrijk wordt de Cockapoo nu beschouwd als de meest populaire hybride hond. Daar heeft het nu de Labradoodle in populariteit ingehaald. In tegenstelling tot andere designerhonden, fokt de Cockapoo over meerdere generaties. Naast het kruisen van cocker spaniel en poedel, zijn de volgende andere verbindingen mogelijk:

 • Cockapoo en Cocker Spaniel
 • Cockapoo en Poedel
 • Cockapoo en Cockapoo

De cocker doodle verschilt van een conventionele bastaard door de gerichte selectie van ouders. Verdere reproductie wordt niet aan het toeval overgelaten, maar heeft tot doel: benadruk de gewenste functies. Genetisch bepaalde vatbaarheid voor ziekte van beide rassen moet grotendeels worden uitgesloten bij het fokken van de Cockapoos. In dit opzicht verschilt het ras niet van andere hondenrassen, in wiens fokkerij ook de invloeden van verschillende soorten te vinden zijn.

Het fokken van de Cockapoos maakt de verschillende maten en manifestaties van cocker spaniels en poedels. Daarom zijn er nu vier hoofdsoorten ontstaan:

 • Theekopje Cockapoo
 • Speelgoed Cockapoo
 • Mini Cockapoo, Dwerg Cockapoo
 • Maxi Cockapoo

Omdat het belangrijk was voor fokkers in de VS om uniforme rasstandaarden vast te stellen, richtten ze in 1999 de Cockapoo Club of America op. In het kader van deze interne clubnormen wordt een Onderscheid tussen de Cockapoo en de Spoodle. De spoodle is een kruising tussen een Engelse cockerspaniël en een poedel. De Cockapoo is gemaakt van een Amerikaanse Cocker Spaniel en een Poedel. Dit is echter slechts een vereiste en geen internationaal bindende overeenkomst. Een andere vereniging rond de Cockadoodle is sinds 2004 de American Cockapoo Club. De leden van deze club streven het doel na om pure kaketoes te fokken. In dit geval moet een volledige detectie worden uitgevoerd tot aan de raszuivere dieren van oorsprong.

Wat is een Cockapoo?

Cockapoos zijn hybride honden, gekruist van cocker spaniel en poedel.

Essentie & karakter van de Cockapoo

De aangename aard is een van de redenen voor de populariteit van deze honden. De Cockapoo combineert de Intelligentie en volgzaamheid van de poedel met de vertederende aard van een cocker spaniel. De dieren zijn vriendelijk en knuffelig. Daarom zijn ze populair als Therapiehonden. Bij het kruisen van twee rassen is het moeilijk te voorspellen welke kenmerken sterker zullen zegevieren. Het karakter van een cockapoo kan meer poedels of meer cocker spaniels zijn. Idealiter is de verhouding in balans. Kortom, Cockapoos hebben de volgende kenmerken.ale op:

 • aanhalig
 • vriendelijk
 • alert
 • aanpasbaar
 • intelligent
 • voorzichtig
 • Kindvriendelijk
 • rustig tot levendig
 • volgzaam
 • toegewijd
 • ontvankelijk
 • patiënt
 • trouw
 • robuust

Afhankelijk van de dominantie van de rastypische kenmerken van hun ouders, kunnen kaketoes vrij rustig of zeer levendig zijn. De Cocker Spaniel heeft in dit opzicht al verschillende eigenschappen. Poedels worden over het algemeen als zeer actief beschouwd. Cocker spaniels zijn geen typische waakhonden. Door echter met de poedel te kruisen, kan de hybride hond waakzaam zijn. Kortom, de Cockapoo blaft vrij zelden. Niettemin kan hij vanwege de kenmerken van de poedel op veel invloeden van buitenaf reageren met blaffen. Vooral wanneer de honden alleen worden gelaten, hebben ze vaak de neiging om een bepaald volume te hebben. De Cocker Spaniel is nogal wantrouwig tegenover vreemden, de poedel ruimdenkend. Met de Cockapoo zijn beide dus mogelijk.

Poedel en Cocker Spaniel zijn oorspronkelijk jachthonden. Een uitgesproken jachtinstinct is dus mogelijk in de Cockapoo. Omdat de honden volgzaam en gemakkelijk te trainen zijn, kan deze drive worden getraind. Kortom, cocker doodles kunnen heel goed overweg met soortgenoten en andere huisdieren.

Honden van dit ras

 

 

 

Uiterlijk van de Cockapoos

Cockapoo Puppy

De cockapoo is ook erg populair vanwege zijn uiterlijk.

Het uiterlijk van de cocker-poep is de tweede reden voor zijn populariteit. Hij ziet als kleine en middelgrote hond gewoon mooi en schattig. De vacht is middellang en kan licht golvend tot sterk krullend zijn. Als de ouders al cockapoos zijn, lijkt de vacht meestal minder gekruld. In ieder geval is het haar zacht en zijdeachtig. Qua vachtkleuren heeft de Cockapoo veel mogelijkheden. Beide ouders brengen veel kleuren en kleurvariaties met zichzelf. Veel gebruikt zijn de kleuren:

 • Wit
 • Abrikoos
 • Zwart
 • Bruin
 • Rood
 • Beige
 • Zilver

Naast monochrome honden kan de vacht verschillende markeringen in andere kleuren hebben of een vloeiende overgang van verschillende tinten. Cockapoos kan twee- en driekleuren zijn. De vacht kan al dan niet uitvallen. Niet-harige honden zijn geschikt voor mensen met een allergie, zolang hun allergie gericht is tegen het hondenhaar. Cockapoos van de tweede generatie zijn ook meestal geurloos.

Typische kenmerken van de Cockapoos zijn de lange slappe oren van de Cocker Spaniel. Omdat beide oorspronkelijke rassen vrij lange snuiten hebben, hebben deze de overhand in de Cockapoo. Hetzelfde geldt voor de donkere, grote ogen. Terwijl de poedel licht schuine ogen heeft, zijn ze recht en rond in de Cocker Spaniel. Het uitzicht varieert van de getrouwe uitdrukking van de Cocker Spaniel tot een geestige verschijning van de uiterst intelligente poedel. Poedels hebben meestal een vrij delicate, zwarte neus. De Cocker Spaniel heeft een uitgesproken neus in een kleur die is aangepast aan de vacht. Met de Cockapoo zijn dus alle varianten mogelijk.

Grootte, gewicht en lichaamsbouw zijn afhankelijk van het type kruising. De Engelse Cocker Spaniel is iets groter en sterker dan de Amerikaanse. Poedels zijn er in minstens vier verschillende maten. Gewoonlijk het hangt af van de grootte van de poedel hoe groot en zwaar de Cockapoo wordt.

Soort Grootte Gewicht
Theekopje Cockapoo 20 tot 30 cm ca. 3 kg
Speelgoed Cockapoo 25 tot 35 cm 5 tot 6 kg
Dwerg Cockapoo 35 tot 40 cm 6 tot 9 kg
Maxi Cockapoo 40 tot 45 cm 10 tot 14 kg

De iets kleiner, lichter en delicater, als mannetjes. Kortom, de honden hebben volgens de ouders een rechte rug, die overgaat in een lange staart. In tegenstelling tot de poedel zakt de achterkant van de Cocker Spaniel iets in het heupgebied. Daarom zijn beide mogelijk met de Cockapoo. De benen zijn ook recht. De grotere rassen, vooral de Maxi Cockapoo hebben een gedrongen, sterke lichaamsbouw. Dit geldt nog meer als het wordt gefokt uit een grote poedel en een Engelse cocker spaniel.

Indrukken van het hondenras

Opleiding & houding van de Cockapoos – Wat te overwegen

Cockapoo in de tuit

Cockapoos vereisen elke dag lange wandelingen.

Een Huis met tuin in een landelijke omgeving is de ideale leefomgeving voor elke hond. Vanwege zijn aanpassingsvermogen is de Cockapoo ook geschikt om in een appartement met meerdere verdiepingen in de stad te houden. Vooral de kleinere rassen vertegenwoordigen Minder grote eisen aan ruimtevereisten en speelruimte. Het is belangrijk dat de hond voldoende beweging elke dag Ontvangt. Als pure familiehond heeft de Cockapoo zijn plaats in huis met zijn gezin. Voor het houden in de kennel is het volledig ongeschikt. Integendeel, hij blijft liever in de buurt van zijn familie.

Een Cockapoo houdt er niet van om alleen te zijn. Daarom is het belangrijk dat een familielid altijd bij hem is. De gemakkelijk trainbare en vrij kleine hond houdt ervan om zijn mensen overal te vergezellen. Als de hond te lang alleen is, hij is gevoelig voor blaffen en destructief gedrag.

Poedel en Cocker Spaniel worden beschouwd als gemakkelijk trainbare honden. Ze geven deze eigenschap door aan hun puppy’s. De Cockapoo is dan ook de ideale hond voor beginners in hondenbezit. Hij is gehoorzaam en volgzaam, zodat hij zijn onderwijstaak snel opneemt. Vroege socialisatie met mensen, de omgeving en andere honden of huisdieren is belangrijk. Als de Cockadoodle opgroeit in een huishouden met katten, behoren ze tot zijn familie.

Het dier leert snel omgaan met andere mensen als het als pup al veelvuldig contact heeft met verschillende mensen. De hond went ook aan de geluiden van de omgeving, drukke wegen of drukke voetgangerszones wanneer hij van jongs af aan in deze omgeving groeit. Iedereen die de puppy al duidelijk maakt dat luidruchtige voertuigen geen bedreiging vormen, zal later geen angstaanjagende hond hebben.

De Puppyschool draagt daadkrachtig bij aan de ontwikkeling van de hond. Hier ontmoet hij soortgenoten in zijn leeftijdsgroep en kan hij met hen spelen en ravotten. Zo leert hij hoe de honden met elkaar omgaan. De eigenaren krijgen nuttige tips en ondersteuning in het onderwijs. Bovenal maakt het leren van de basiscommando’s deel uit van het programma van de puppygroepen.

Ondanks zijn volgzaamheid en schattige uiterlijk, heeft de Cockapoo een consistent onderwijs. Maar al te gemakkelijk zijn mensen bereid om toe te geven aan de trouwe hondenlook. Zodra de hond zijn plaats op de delicate bank heeft gevestigd, zal hij deze permanent opeisen. Dit geldt ook voor slapen in bed of bedelen aan tafel. Als je dit niet wilt, moet je de hond consequent verbieden.

De opvoeding van een hond vindt altijd plaats empathisch en liefdevol. Honden leren snel wanneer ze positief worden versterkt voor gepast gedrag. Aaien, prijzen en een kleine voedselbeloning zijn genoeg om in gedachten te houden wat je hebt geleerd. Ongewenst gedrag kan gemakkelijk worden afgespeend met een duidelijk “nee” in een iets lagere stemlengte. Om een eventueel bestaand jachtinstinct af te spenen, moet de hond goed bereikbaar zijn.

Hoe groot wordt een Cockapoo?

De grootte van de honden varieert afhankelijk van het type ouders. Kleine rassen groeien tussen de 20 en 25 centimeter, de grotere tot 45 centimeter.

Voeding van de Cockapoos

De Cocker bij Cockerpoo is niet-selectief. Hij houdt van eten en heeft daarom de neiging om Overgewicht. Natuurlijk kan hij deze speciale eigenschap overbrengen op zijn puppy’s. De ideale lichaamsverhoudingen zijn gemakkelijk te herkennen. Iedereen die de borst van de hond met zijn hand streelt, moet zijn ribben voelen zonder dat ze duidelijk zichtbaar zijn. Als dit het geval is, is er geen overgewicht te vrezen. Over het algemeen is de Dieet van de Cockapoos eenvoudig. Ze wennen aan droogvoer en natvoer uit het blik. Gezond is een individuele voersamenstelling van verse ingrediënten, mits de samenstelling klopt. De meeste droge en natte voedingsmiddelen bevattents alle belangrijke voedingsstoffen en dus het voeden vergemakkelijken.

Omdat het ras dieren van verschillende grootte produceert, varieert de hoeveelheid voedsel. De voerinstructies op de verpakkingen geven informatie over de juiste hoeveelheid volgens het gewicht van de hond. Het is belangrijk dat het hondenvoer veel vlees en groenten Bestaat uit. Koolhydraten mogen slechts in geringe mate worden bevat.
Als de hond als puppy intrekt, moet de voeding eerst op de manier van de fokker worden uitgevoerd. Met toenemende leeftijd vindt de overgang naar voedsel voor volwassen dieren geleidelijk plaats.

Wanneer is een Cockapoo volgroeid?

Als kleine en middelgrote hondenrassen zijn hanenhaandieren na ongeveer tien tot twaalf maanden volgroeid.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

Cockapoo Hoofd

Cockapoos kan een leeftijd bereiken van maximaal 17 jaar.

Cockadoodles hebben een robuuste gezondheid en relatief hoge levensverwachting. Als ze in goede conditie zijn, kunnen ze tot 17 jaar worden. De mediane leeftijd is ongeveer 15 jaar. Met hun halflange tot lange vacht zijn ze ongevoelig voor kou. Op warme zomerdagen moeten de activiteiten worden beperkt om de hond niet te oververhitten. Een rustige plek in de schaduw is dan de juiste keuze. Omdat gerenommeerde fokkers alleen gezonde honden kruisen zonder genetische aanleg, zijn de meeste ziekterisico’s die veel voorkomen bij poedels en cockerspaniëls ernstig gedecimeerd. Dit is echter niet waar wanneer hobbyfokkers een poedel kruisen met een cockerspaniël zonder rekening te houden met de voorouders.

Typische gezondheidsrisico’s van beide rassen zijn:

 • Oogziekten
 • Heupdysplasie (HD)
 • Patella luxatie (verplaatsing van de knieschijf)
 • Aandoening van de bloedstolling
 • degeneratieve myelopathie (schade aan het ruggenmerg)
 • Cocker woede (idiopathische agressie)
 • Huid
 • Gehoorgang ontstekingen

De Cocker woede is een aanvalsachtige agressiviteit van de hond. Het duurt maar kort. Vervolgens is de hond ernstig uitgeput. Deze ziekte, die vergelijkbaar is met epilepsie, komt vooral voor bij rode en goudkleurige mannetjes van de Engelse Cocker Spaniels. Het risico op gehoorgangontsteking bestaat bij alle langoorhonden. De Verzorging van de oren is daarom van bijzonder belang.

Hoe oud wordt een Cockapoo?

De mediane leeftijd is 13 tot 15 jaar. In goede gezondheid kan een cockapoo tot 17 jaar oud worden.

Verzorging van de Cockapoos

Met zijn golvende tot krullende en halflange tot lange haar heeft de Cockapoo een intensieve verzorging. Idealiter zal de hond dagelijks gekamd. Hoe krullender de vacht, hoe minder de hond werpt. Niet-harige honden hebben geen seizoensgebonden verandering van vacht. Daarom is het noodzakelijk om ze regelmatig te laten scheren en bevrijden van de ondervacht.

Net zo belangrijk als verzorging is de regelmatige reiniging van de oren. Alle honden met slappe oren zijn gevoelig voor ontstekingen. Daarom moeten de oren worden gereinigd in verband met het regelmatig borstelen van de vacht met een vochtige doek. Als er veel haren in de gehoorgang zitten, is het voordelig om ze te verwijderen. Meer informatie is te verkrijgen bij de dierenarts.

Cockapoo – Activiteiten en Training

Cocker Spaniels kunnen zeer actieve honden zijn. Sommige zijn echter vrij rustig. De poedel is in principe een actieve hond. Daarom is deze eigenschap ook van toepassing op de meeste cockapoos. De honden hebben dagelijkse lange wandelingen. De cocker in hen houdt er ook van om veel te snuiven. Eigenaren moeten dit in gedachten houden als ze met de hond willen joggen. Cockapoos houden ervan om mentale uitdagingen op te halen en ervan te genieten. Op de fiets mogen de honden niet lopen of slechts voor een korte tijd.

De volgende hondensporten zijn ideaal voor de Cockapoo:

 • Neuswerk
 • Mantrailing
 • Terugvinden
 • Hond Frisbee
 • Hondendansen

Goed om te weten: Speciale kenmerken van de Cockapoo

Cockapoo liggend

Cockapoos zijn bijzonder geschikt voor mensen met een allergie, omdat ze niet zoveel verharen als andere honden.

De grootste eigenaardigheid van de cockerpoep is de Zeldzaamheid. In de regel is de NachfHet is groter dan het aanbod. In het asiel, een hond van dit ras alleen zelden te vinden. In plaats daarvan moeten geïnteresseerde partijen in een vroeg stadium contact opnemen met een fokker en wachten op de volgende nestaankondiging.

Nadelen van de cocker poep

Kortom, de cockerpoep is een hond zonder noemenswaardige nadelen. Het is belangrijk dat hij altijd bij zijn familie kan zijn. Als nadeel kunnen sommige hondenbezitters de Vacht- en oorverzorging overwegen.

Is de Cockapoo geschikt voor mij?

De Cockapoo is een absolute gezinshond. Het vindt daarom zijn plaats in gezinnen met kinderen, in individuen die de hond altijd bij zich kunnen hebben of sportieve senioren met veel tijd. Als je een schoothondje wilt, moet je liever kiezen voor het kleine Theekopje of Toy Cockapoos.

Hoeveel kost een Cockapoo?

Vanwege de zeldzaamheid van het ras bieden fokkers vaak puppy’s aan tegen hoge prijzen. De prijsklasse ligt tussen de 1.000 en 3.000 euro.