Bernedoodle: hondenras informatie, foto’s, kenmerken, & feiten

Slim, goofy, zachtaardig en loyaal. Bernedoodle fans gaan er prat op dat dit gemengde ras het beste van twee werelden heeft van zijn Berner Sennenhond en Poedel ouders.
Bernedoodle
Ook bekend als de Berner Sennen Poo, zijn Bernedoodles niet gefokt om lintjes mee naar huis te nemen in hondenshows, maar zijn in plaats daarvan bedoeld om de perfecte, liefdevolle metgezellen te zijn voor actieve eigenaren en gezinnen met kinderen.

Meer over dit ras

De Bernedoodle is een gezelschapshond, door en door. Het ras erft de intelligentie van zijn poedelouders en het charmante, goofy, happy-go-lucky temperament van de Berner Sennenhond. Bernedoodles zijn het gelukkigst als ze tijd doorbrengen met hun gezin, inclusief kinderen, en zijn gewillige deelnemers aan zowel speel- als knuffelmomenten.

Het ras bestaat nog niet zo lang, dus het kan moeilijk zijn om nauwkeurige voorspellingen te doen over individuele honden. Soms krijgen ze meer poedel trekjes, en andere keren lijken ze meer op de Berner. Dat gezegd hebbende, fans van Bernedoodles zijn dol op hun vriendelijkheid, speelsheid, intelligentie en aanhankelijkheid. Ze hebben ook de neiging hypoallergeen te zijn, wat een zegen is voor mensen met een allergie.

Naast hun persoonlijkheid, kunnen Bernedoodles ook verschillen in uiterlijk. Hun vacht kan krullend en golvend of recht zijn en komt in een verscheidenheid van kleuren. Ze zijn er in drie maten: klein, miniatuur en standaard. Deze maten worden bepaald door de grootte van de poedelouder, die toy, mini, of standaard kan zijn.

Bernedoodles kunnen zich vrij goed aanpassen en gaan met de stroom mee. Kleinere Bernedoodles zijn betere huisdieren dan de standaard Bernedoodles, die het het beste doen met een tuin om hun energie kwijt te raken. Dit ras heeft een matige behoefte aan beweging, waaraan meestal wordt voldaan met ten minste één lange dagelijkse wandeling.

Als u een hond zoekt voor het hele gezin, of als u een alleenstaande eigenaar bent die op zoek is naar een lief, slim gemengd ras met een goede gezondheid dat een glimlach op uw gezicht tovert met zijn capriolen, zult u geen veel betere keuze kunnen vinden dan de Bernedoodle.

Hoogtepunten

  • Omdat ze een gemengd ras zijn, hebben Bernedoodles de neiging om minder gezondheidsproblemen te hebben dan poedels of Berner Sennenhonden.
  • Het fokken van Bernedoodles begon in 2003 met als enig doel het creëren van een geweldige gezelschapshond, niet een hond die goed zou presteren in shows of er gewoon schattig uit zou zien.
  • Ze kunnen koppig zijn als pup, maar dat verdwijnt meestal met de leeftijd, en hun intelligentie maakt ze zeer trainbaar voor geduldige eigenaren.
  • Bernedoodles zijn meestal hypoallergeen en verharen heel weinig.
  • Hoewel ze over het algemeen goed zijn met kinderen en andere honden, is een vroege socialisatie altijd nuttig om ervoor te zorgen dat ze kalm blijven en zich op hun gemak voelen in nieuwe situaties.
  • Bernedoodles kunnen sterk in uiterlijk verschillen, afhankelijk van de eigenschappen die ze van elke ouder meekrijgen.
  • Ze spelen net zo graag buiten als dat ze knuffelen met hun favoriete mensen.
  • Bernedoodles hunkeren naar aandacht en zijn het meest geschikt voor een huis waar ze niet voor langere tijd alleen gelaten worden.

Geschiedenis

De Bernedoodle is een relatief nieuw ras. Sherry Rupke van Swissridge Kennels is de fokker die beweert de eerste te zijn die opzettelijk poedels en Berner Sennenhonden fokte om de Bernedoodle te creëren in 2003, hoewel een hybride van deze honden “per ongeluk” al voor die tijd kan hebben bestaan.

Omdat het een relatief nieuw ras is en een hybride van twee zuivere rassen, is de Bernedoodle niet erkend door de Amerikaanse Kennel Club, maar het is wel erkend door de American Canine Hybrid Club, de Designer Dogs Kennel Club, de International Designer Canine Registry, en de Designer Breed Registry.

Hoewel dit wordt beschouwd als een designer ras, komen ze wel voor in asielen, en reddingsgroepen die zich richten op Poedels en Berner Sennenhonden zullen soms werken met mixen van deze rassen. Er is geen reden dat je voor een Bernedoodle op een fokker moet vertrouwen, en je moet altijd adopteren voordat je gaat winkelen. U kunt zelfs onze doorzoekbare database van te adopteren honden hier bekijken. Zelfs als u niet het exacte hondenras vindt dat u wilt, zult u zeker een pup vinden waar u verliefd op kunt worden.

Maat

Er zijn drie maten Bernedoodle: klein, miniatuur en standaard. Deze komen voort uit de grootte van de poedelouder, die toy, mini, of standaard kan zijn. De Dwergkees Bernedoodle heeft een schouderhoogte van 12 tot 17 centimeter, en weegt ongeveer 10 tot 24 pond. De Dwergkees Bernedoodle is 18 tot 22 cm groot en weegt 25 tot 49 pond. De Standaard Bernedoodle is 23 tot 29 cm groot en weegt 70 tot 90 pond. Reuen zijn over het algemeen groter dan teven.

Persoonlijkheid

Bernedoodles lijken veel van de beste persoonlijkheidskenmerken van de Berner Sennenhond en de Poedelrassen te krijgen. Welke eigenschappen ze precies van hun ouders erven kan echter nogal verschillen, en de individuele persoonlijkheden van honden binnen het ras variëren. Bernedoodles zijn over het algemeen zeer intelligent, hardwerkend wanneer dat nodig is, trouw, en gewoon een beetje goofy. Ze gaan goed om met kinderen en andere honden, mits ze goed gesocialiseerd zijn.

Sommige Bernedoodles erven de koppigheid van de Berner Sennenhond, waardoor ze moeilijk te trainen zijn, maar deze eigenschap heeft de neiging te vervagen naarmate de puppies uitgroeien tot volwassen honden. Zodra ze beginnen met trainen, helpt hun intelligentie hen om commando’s gemakkelijker op te pikken dan andere honden. Bernedoodles erven ook de angst van de Berner voor vreemdelingen, dus socialisatie is belangrijk, vooral op jonge leeftijd.

Bernedoodles kunnen een hoog energieniveau hebben en hunkeren naar aandacht en op zijn minst gematigde lichaamsbeweging. Ze doen het het beste in huizen waar ze niet voor lange periodes alleen gelaten worden. Kleine en Dwerg Bernedoodles kunnen beter tegen het leven op een appartement en in de stad dan Standaard Bernedoodles. Ze hebben op zijn minst een lekkere, lange dagelijkse wandeling nodig om energie te verbranden. Over het algemeen willen ze niets liever dan bij hun mensen zijn en zijn ze net zo bereid om naar buiten te gaan en met hen te spelen als om bij hen op de bank te komen zitten om te knuffelen.

Gezondheid

Bernedoodles hebben de neiging gezonder te zijn dan een van hun ouders. Inteelt heeft veel raszuivere honden blootgesteld aan genetisch erfelijke ziekten en aandoeningen, maar kruisingen verminderen dat risico. Omdat het ras nog niet zo lang bestaat, is de informatie over gezondheidsproblemen bij Bernedoodles enigszins beperkt. Het aantal gevallen van kanker bij de Bernedoodle lijkt lager te zijn dan bij de Berner Sennenhond.

Er zijn echter enkele aandoeningen waar Bernedoodles aanleg voor kunnen hebben, waaronder heupdysplasie, elleboogdysplasie, oogproblemen, en huidproblemen zoals allergieën en hot spots. Alle rassen kunnen worden aangetast door een aantal gezondheidsproblemen, maar de Bernedoodle is over het algemeen een gezond ras.

Verzorging

Kleine en Dwerg Bernedoodles zijn meer geschikt voor het leven op een appartement, terwijl Standaard Bernedoodles het beter doen met een mooie tuin om rond te rennen. Over het algemeen heeft dit ras niet veel persoonlijke ruimte nodig, en zolang aan hun gematigde behoefte aan fysieke en mentale stimulatie wordt voldaan, zouden ze niet al te destructief moeten zijn. Ze zijn graag bij hun mensen in de buurt, dus hoe minder tijd ze alleen doorbrengen, hoe beter.

Net als poedels zijn Bernedoodles behoorlijk intelligent, wat betekent dat ze slechte gewoonten net zo gemakkelijk kunnen aanleren als goede. Het is belangrijk om de training bij te houden. Vroegtijdige socialisatie en blootstelling aan andere honden en mensen is altijd een goed idee en zal hen helpen zich goed te gedragen wanneer ze nieuwe mensen of huisdieren ontmoeten.

Voeding

De juiste hoeveelheid voeding voor een Bernedoodle hangt af van zijn grootte, leeftijd en activiteitsniveau, en is dus zeer individueel. Standaard Bernedoodles kunnen vraatzuchtige eters zijn die alles naar binnen schrokken wat je ze voorzet, dus je zult hun voedselinname en gewicht in de gaten moeten houden terwijl je ze voldoende lichaamsbeweging geeft. Vraag uw dierenarts om voedingsadviezen die bij uw hond passen.

Vachtkleur en vachtverzorging

De vacht van de Berneroodle kan variëren en lijkt meer op die van een poedel of meer op die van de Berner Sennenhond. Meestal hebben ze een golvende, krullende vacht die niet veel verhaart, waardoor ze beter geschikt zijn voor mensen met een allergie voor huidschilfers. Soms kunnen Bernedoodles een rechtere vacht hebben, die meer verhaart en minder hypoallergeen is. De dikte van hun vacht helpt dit ras te gedijen in koele temperaturen, terwijl het hen ook een redelijke mate van bescherming biedt tegen de hitte van de zomermaanden.

De kleur van de vacht van de Bernedoodle varieert nogal. Sommige zijn puur zwart, anderen zijn zwart met wit, en weer anderen zijn zwart met bruin. Soms zijn Bernedoodles driekleurig met vlekken van zwart, wit, en bruin. Ze kunnen ook andere kleuren hebben. De meest populaire vachtkleuren en aftekeningen voor mensen die op zoek zijn naar een Bernedoodle hebben de neiging om te lijken op de driekleurige Berner Sennenhond.

Hoe krulleriger de vacht van de Bernedoodle is, hoe moeilijker het is om hem te verzorgen. Omdat ze minder verharen, moeten ze vaker worden geborsteld om te voorkomen dat hun vacht gaat klitten. Sommige Bernedoodle eigenaren borstelen de vacht van hun hond dagelijks en beschouwen het als een hechtingservaring, waar dit ras de neiging heeft van te houden. Hun vacht moet ook worden getrimd om de paar maanden, afhankelijk van hoe snel het groeit.

Kinderen en andere huisdieren

Bernedoodles zijn uitstekend geschikt voor gezinnen met kinderen, hoewel het altijd belangrijk is om ervoor te zorgen dat kinderen worden geïnstrueerd over hoe ze dieren op de juiste manier moeten behandelen, vooral met kleine en dwerg Bernedoodles die gemakkelijker gewond kunnen raken. Dit ras is aanhankelijk en houdt van spelen, en ze vinden het absoluut heerlijk om tijd met hun gezin door te brengen.

Bernedoodles kunnen het meestal goed vinden met andere honden, maar het is belangrijk om al op jonge leeftijd te beginnen met socialisatie en dit vol te houden om er zeker van te zijn dat ze zich op hun gemak voelen in de buurt van nieuwe dieren.