20 Meest Agressieve Hondenrassen (met Foto’s)

Als u op zoek bent om een hond te adopteren, weet u dat er veel details zijn om te overwegen voordat u een nieuw huisdier mee naar huis neemt. Heeft u tijd om uw hond uit te laten voor een wandeling meerdere malen per dag? Is uw schema zodanig dat u ’s avonds thuis kunt zijn om uw hond te voeren en uit te laten? Heeft u de tijd, het geduld en het geld om uw hond te trainen?
Agressieve Hondenrassen
Een van de grootste vragen die u zich misschien stelt is welk hondenras het beste bij u en uw gezin past. Als u kinderen heeft, wilt u misschien vooral agressieve honden vermijden. In dit artikel bespreken we agressie bij honden en bespreken we 20 van de meest agressieve hondenrassen in de wereld.

Agressie bij honden

Hoe, precies, definiëren we agressie bij honden? Wanneer we het over agressie hebben, denk je misschien dat we het uitsluitend hebben over honden die waarschijnlijk zullen bijten. Echter, andere veel voorkomende gedragingen zoals grommen en blaffen worden ook beschouwd als tekenen van agressie.

De mate van agressie van een bepaald ras wordt meestal bepaald door middel van temperamenttesten. De test van de American Temperament Testing Society laat honden verschillende stimuli ondergaan om te zien hoe ze in bepaalde situaties presteren. Deze tests zijn niet perfect en kunnen niet met zekerheid bepalen welke rassen agressief zijn en welke niet, maar ze bieden wel inzicht in welke rassen de neiging hebben om agressief gedrag te vertonen.

Een ander belangrijk element om bewust van te zijn is prooidrift. Een hond met een hoge prooidrift zal waarschijnlijk handelen naar zijn jachtinstincten wanneer hij geconfronteerd wordt met kleine dieren, maar dit betekent niet dat hij gevaarlijk of agressief is. Het is nuttig om het verschil te begrijpen, omdat agressief gedrag naar mensen meestal wordt veroorzaakt door angst, niet door het jachtinstinct van uw hond. Als u wilt dat uw hond stopt met het najagen van eekhoorns in het park, zult u daar anders mee om moeten gaan dan met een hond die vaak gromt en blaft naar bezoekers in uw huis.

Nu u begrijpt wat we bedoelen met agressie en hoe het wordt gemeten, laten we eens nader kijken naar specifieke rassen die agressief gedrag kunnen vertonen.

Gerelateerd: Hoe Agressie Gedrag bij Honden Stoppen

20 van de meest agressieve hondenrassen

Duitse Herder

duitse herder
Er is een reden waarom Duitse Herders vaak worden gebruikt als politiehonden. Het zijn zeer intelligente, goed trainbare en atletische honden. Hun middelgrote tot grote omvang en bovengemiddelde kracht maakt ze geduchte tegenstanders voor indringers. Deze honden hebben ook zeer sterke kaken; hun beet is sterk genoeg om botten te breken. Het is geen verrassing dat een agressieve Duitse Herder een reëel gevaar kan vormen.

Natuurlijk zijn Duitse Herders ook zeer populaire familiehonden, en met de juiste training kunnen ze een geweldige aanwinst zijn voor uw huis. Het belangrijkste is dat uw hond van jongs af aan goed gesocialiseerd wordt. Op die manier zal hij begrijpen dat bezoekers geen indringers zijn, maar vrienden.

Amerikaanse Pit Bull Terrier

Amerikaanse Pit Bull Terrier
Pit Bulls zijn omstreden honden. Immers, Pit Bulls hebben statistisch gezien meer kans om u aan te vallen dan vrijwel elk ander type hond. Echter, je bent je er misschien niet van bewust dat wanneer mensen praten over “Pit Bulls,” ze eigenlijk praten over verschillende rassen, evenals Pit Bull gemengde rassen honden.

Pit Bulls zijn gefokt voor hun gedrongen, gespierde bouw, en helaas, zijn ze gebruikt voor hondengevechten. De American Pit Bull Terrier is geen uitzondering, en ze kunnen genetisch aanleg hebben voor agressieve neigingen. Echter, deze agressie is meestal gericht op andere honden. Het komt zelden voor dat een American Pit Bull Terrier agressie vertoont tegen zijn gezin, vooral als ze goed zijn opgeleid.

Siberische Husky

Siberische Husky
Over het algemeen vertonen Siberische Husky’s agressief gedrag als gevolg van slechte training. Deze honden kunnen koppig zijn en zelfs voor ervaren hondeneigenaren een uitdaging vormen. Siberische Husky’s vereisen een volhardende training, veel beweging, en veel sociale tijd met mensen en andere honden. Als u een nieuwe hondeneigenaar bent of anderszins niet de tijd heeft om te besteden aan de opleiding en verzorging van een Siberian Husky, kunt u overwegen om een ander ras te adopteren.

Doberman Pinscher

Doberman Pinscher
Doberman Pinschers werden oorspronkelijk gefokt als waakhonden en zijn later gebruikt als werkhonden voor politie en militair personeel. Als zodanig hebben ze een reputatie van agressie die niet geheel onterecht is; Dobermans kunnen agressief zijn tegen mensen die ze niet kennen uit angst of uit de wens om hun eigenaren te beschermen. Dobermans zijn echter zeer intelligente en trainbare honden, en met de juiste training, kunnen het zeer vriendelijke honden zijn. Het is belangrijk om uw Doberman al vroeg te socialiseren om hem te leren hoe hij zich moet gedragen in de buurt van nieuwe mensen.

Teckels

teckel
Teckels mogen dan klein zijn, maar hun blaf is machtig. Ze zijn het meest agressief tegenover vreemden, en hoewel ze waarschijnlijk niet veel schade kunnen aanrichten, kan aanhoudend blaffen een probleem worden. Als u een eind wilt maken aan het agressieve gedrag van uw teckel, moet u hem trainen zoals u dat met elk groter ras zou doen.

Rottweiler

rottweiler
Het zal geen verrassing zijn dat Rottweilers op de lijst staan. Net als Pit Bulls, hebben Rottweilers de reputatie agressief te zijn. Het zijn territoriale honden en ze hebben de neiging de meeste problemen met andere honden te hebben. Ze zijn ook niet per se geschikt voor huishoudens met andere kleine huisdieren, omdat ze de neiging hebben een hoge prooidrift te hebben. Als gevolg daarvan zullen ze het het beste doen in een huis waar ze het enige huisdier zijn. Echter, in de juiste omgeving en met de juiste socialisatie, kunnen Rottweilers geweldige metgezellen zijn.

Jack Russell Terrier

Jack Russell Terrier
Jack Russell Terriers werden gefokt voor de vossenjacht en zijn vrij actief ondanks hun grootte. De beste manier om agressief gedrag bij uw Jack Russell Terrier te voorkomen is om al vroeg grenzen te stellen. Als hun eigenaar bent u hun “roedelleider”; als u laat zien dat u de baas bent, kunt u waarschijnlijk voorkomen dat uw pup probeert de roedelorde te overtreden.

Akita

Akita
Het Akita ras is ontstaan op het Japanse platteland, waar het jachthonden waren. Ze zijn gemaakt voor barre omstandigheden en ze hebben tenen met zwemvliezen, waardoor ze op ijs en sneeuw kunnen lopen. Deze honden vormen meestal een zeer sterke band met hun familie, maar ze kunnen afstandelijk zijn tegenover vreemden. Deze eigenschap gecombineerd met een hoge prooidrift kan ze een moeilijk ras maken voor nieuwe hondeneigenaren. Akita’s reageren het best op positieve bekrachtiging in plaats van krachtige training.

Chihuahua

Chihuahua
Een van de kleinste honden op deze lijst, de Chihuahua kan lijken als een vreemde keuze. Ze zijn immers kleiner dan de meeste katten en zijn niet in staat om veel schade toe te brengen. Echter, Chihuahua’s kunnen gevoelig zijn voor agressief gedrag, misschien omdat ze vaak onvoldoende getraind zijn. Het is misschien minder noodzakelijk om kleine honden zoals Chihuahuas te trainen omdat ze relatief ongevaarlijk zijn, maar ze kunnen brutaal zijn en moeten weten wie de baas is.

Chow Chow

Chow Chow
Chow Chows zijn nog een relatief klein ras om de lijst te maken. Het zijn stevige, pluizige honden met een teddybeer-achtig uiterlijk, maar ze kunnen een gemeen trekje hebben. Chow Chows kunnen agressief zijn tegenover vreemden en andere honden als ze niet goed gesocialiseerd zijn, en ze bijten vaker dan andere rassen. Als u van plan bent om een Chow Chow te adopteren, moet u ervoor zorgen dat u de tijd heeft om deze hond de training en aandacht te geven die hij nodig heeft.

Dalmatiër

Dalmatiër
Beroemd om hun rol in de Disney film 101 Dalmatiërs, hebben deze honden de reputatie gezonde familie honden te zijn. Echter, net als andere honden die we hebben besproken, hebben Dalmatische Honden een geschiedenis als waakhonden, waardoor ze bijzonder agressief zijn tegenover vreemden.

Shar Pei

Shar Pei
De voorouders van de Shar Pei gaan helemaal terug tot de Chinese Han dynastie, zo’n 2.000 jaar geleden. Ze hebben een lange geschiedenis als waakhonden, jagers, en pit vechters. Ondanks hun geschiedenis, zijn Shar Peis over het algemeen geweldige metgezellen. Echter, ze kunnen koppig zijn, en hun geschiedenis als vechters kunnen naar buiten komen in de vorm van agressie tegen andere honden en mensen. Merk op dat deze honden over het algemeen niet geschikt zijn voor gezinnen met jonge kinderen, tenzij ze zijn opgevoed met kinderen in huis.

Cane Corso

cane corso
Het Cane Corso ras komt oorspronkelijk uit Italië en stamt af van een oude Romeinse hond genaamd de Canis Pugnax. Deze honden werden gefokt om dapper en krachtig te zijn en werden gebruikt als Romeinse oorlogshonden. Met een stamboom als deze, is het geen verrassing dat Cane Corsos soms problemen met agressie kunnen vertonen. Onverantwoord fokken heeft ook geleid tot sommige honden met een onstabiel en potentieel gevaarlijk temperament. Hoewel eigenzinnig, zullen Cane Corsos reageren op consequente training. Als u een vastberaden en zelfverzekerde hondeneigenaar bent, zal uw Cane Corso u waarschijnlijk respecteren.

Dogo Argentino

Dogo Argentino
Zoals hun naam al doet vermoeden, werden Dogo Argentinos oorspronkelijk gefokt in Argentinië, waar ze jaagden op grote dieren zoals poema en zwijnen. Ze staan bekend om hun agressieve neigingen en zijn, in feite, verboden in Groot-Brittannië om deze reden. Ze kunnen trouw en vriendelijk zijn, maar u moet de tijd nemen om ze uitgebreid te socialiseren om agressief gedrag te voorkomen. Als u kinderen of andere huisdieren hebt, of in een stedelijk gebied woont, zijn ze misschien niet de beste honden voor u.

Boxer

Boxer
Boxers zijn energieke honden die veel beweging nodig hebben. Als ze niet genoeg beweging krijgen, kunnen ze zich gaan vervelen of gefrustreerd raken, wat kan leiden tot agressief gedrag. Dit is vooral gevaarlijk omdat Boxers een sterke beet hebben die kan leiden tot ernstig letsel. Mits goed opgeleid en getraind, kunnen Boxers fantastische gezinshonden zijn.

Rhodesian Ridgeback

Rhodesian Ridgeback
Het Rhodesian Ridgeback ras komt oorspronkelijk uit Afrika. Deze honden zijn gebruikt om vee te beschermen tegen leeuwen, dus het spreekt voor zich dat het een krachtig ras is. Ze zijn relatief gereserveerd ten opzichte van vreemden, maar kunnen zeer aanhankelijk zijn naar hun familie toe en kunnen zelfs vaak opschieten met andere huishonden. Deze honden hebben echter een sterke prooidrift en hun jachtinstincten kunnen de kop opsteken wanneer ze kleine dieren en onbekende honden tegenkomen.

Pomeranian

Pomeranian
Pomeranians zijn een klein ras dat gemakkelijk geïntimideerd kan worden door grotere dieren en mensen. Als gevolg daarvan kunnen ze gemakkelijk agressief worden. Als u merkt dat uw Pomeriaan agressief is naar leden van het gezin, moet u misschien de plaats van uw hond in de “roedel” bepalen. Een hond die in de war is over de roedelvolgorde kan stress ervaren, wat kan resulteren in agressie. Als hij herkent dat u de leider bent, zal hij geen reden hebben om agressief te zijn.

Sint Bernard

Sint-Bernard
De Sint Bernard is een werkhond die oorspronkelijk uit de Alpen komt. Al honderden jaren worden ze gebruikt als reddingshonden bij lawines, en ze doen het goed als ze een doel hebben. Sommige Sint Bernards, vooral reuen, kunnen koppig zijn en zullen uw autoriteit op de proef stellen. U moet ervoor zorgen dat u deze honden goed traint, zodat ze u zullen respecteren. Door uw Sint Bernard te socialiseren kunt u hem blootstellen aan onbekende mensen en plaatsen, waardoor hij minder achterdochtig wordt en dus minder snel zal uitvallen.

Bullmastiff

Bullmastiff
Bullmastiffs hebben waakinstincten die ongewenst gedrag kunnen veroorzaken als ze niet goed worden getraind en gesocialiseerd. Gelukkig zijn ze relatief gemakkelijk te socialiseren. Als u ze als jonge hond meeneemt op wandelingen om verschillende soorten mensen te ontmoeten, zullen ze waarschijnlijk opgroeien tot zeer vriendelijke en relaxte dieren.

Wolf-hond hybriden

Aangezien wolf-hond hybriden het resultaat zijn van een paring van een hond met een wolf, kunnen hun hoogte, gewicht, levensduur en karakter variëren, afhankelijk van het ouderras van de hond. In het wild vertonen wolven agressief gedrag wanneer ze geslachtsrijp zijn. Ze hebben de neiging om het alfalid van de roedel uit te dagen, wat problemen kan opleveren in een huiselijke omgeving waar u de roedelleider bent. Het meest uitdagende aan het adopteren van een wolf-hond hybride op jonge leeftijd is dat je niet weet of dit agressieve gedrag al dan niet zal optreden wanneer de hond volwassen is.