Chesapeake Bay Retriever: Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

De Chesapeake Bay retriever, de enige in Verenigde Staten gefokte retriever, is een trouwe familiehond die van zijn werk houdt, of dat nu jagen, wandelen of spetteren in het koude water van zijn naamgenoot is.

De Chesapeake Bay retriever kan zowat elke hond zijn die je wilt dat hij is. Helpen bij de eendenjacht? Yup. Best in Show winnen? Zeker. Thuis bij jou en de kinderen blijven? Dat ook.

Deze in Amerika gefokte hond – de enige retriever die oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komt – is behoorlijk veelzijdig. Met hun dubbele vacht en vette haren zijn Chesapeake Bay retrievers stevig genoeg om door het ijskoude water van hun naamgenoot te zwemmen, dus ze zullen zonder problemen een duik nemen in uw plaatselijke vijver (zelfs bij temperaturen waar de plaatselijke ijsbeerduikers tegenop kunnen zien).

  • Figuur: 29,5 tot 36,5 kg (M); 25 tot 32 kg (V)
  • Hoogte: 58-66 cm (M); 53-61 cm (V)
  • Haar: dicht en kort, waterbestendig, met olie geïmpregneerd.
  • Vacht: Bruin
  • Ogen: Zeer licht, gelig of amberkleurig.
  • Staart: Middelgroot

Chesapeake Bay Retriever

Uiterlijk

Er is weinig variatie in de kleuren van de Chesapeake Bay retriever: bruintinten, sedge (een roodachtig bruin dat je ook bij een Ierse setter zou kunnen vinden), en deadgrass (een bleker, geelachtig bruin dat lijkt op, nou ja, dood gras). Volgens de rasstandaard kunnen sommige Chessies ook witte vlekken op hun borst, buik en tenen hebben. Hoewel het gemakkelijk is om de twee rassen te verwarren, zijn Chessies geen chocolade Labrador retrievers.

Hun handelsmerk is het golvende haar dat Chesapeake Bay retrievers op hun nek, schouders en rug hebben. De vacht van de retrievers bestaat uit een dichte ondervacht en een kortere bovenvacht. De vacht bevat ook een natuurlijke olie die waterafstotend is en de honden warm houdt. Het is er, maar je voelt het misschien niet aan eraan toevoegend dat ze lang niet zo veel verharen als Labs (of veel andere honden wat dat betreft).

Deze honden zijn ook ongeveer even groot als Labs. Chessies reuen zijn tussen de 23-26 centimeter groot, terwijl teven tussen de 21-24 centimeter groot zijn. Ze zijn ook zeer stevig: De jongens wegen 65-80 pond en de meisjes tippen de schaal op 55-70 pond.

De ogen van Chessies hebben normaal gesproken een gele of amberkleur, volgens de rasstandaard.

Temperament

Zoals bij de meeste honden hangt de persoonlijkheid van uw Chessie af van hoe u hem opvoedt. Dat betekent veel socialisatie met uw Chesapeake Bay retriever puppies en positieve versterkingstraining, zodat uw pup de regels van het huis kent.

Natuurlijk, deze utilitaire honden blinken uit als jachthonden, showhonden en in gehoorzaamheids- en behendigheidswedstrijden, maar ze zijn perfecte, trouwe familiehonden als ze niet in de weer zijn. Ze voegt eraan toe dat afhankelijk van hoe ze zijn opgevoed, ze soms ook toegewijd raken aan één persoon. Aan de andere kant zijn ze meestal afstandelijker tegenover vreemden. (Er zal er waarschijnlijk niet een op je af komen rennen om je gezicht te likken.) Chesapeake Bay retrievers zijn over het algemeen ook rustig, ze blaffen meestal alleen als dat nodig is (bijvoorbeeld als er op de deur wordt geklopt of als er aan de deur wordt gebeld).

Dit zijn actieve, slimme honden die niet niets te doen kunnen hebben; ze moeten bezig zijn – of dat nu jagen, drug-snuffelen, of zoek-en-reddings missies zijn. Zelfs thuis, zonder een beetje structuur kun je boterhammen van koffietafels verliezen of een hond hebben die zijn kennel van binnenuit los kan maken. Vraag maar aan Henningson.

“Ze zijn in sommige opzichten vroegrijp. “Ze zijn meer dan in staat om in de problemen te komen door zich gewoon te vervelen in een huis.”

Maar hoewel ze door hun intelligentie soms iets te slim voor hun eigen bestwil zijn, is het nog steeds Henningsons favoriete eigenschap van de Chesapeake Bay retriever: Ze hebben een “vermogen om alles te doen.
Chesapeake Bay Retriever chocolade

Levensbehoeften

Chesapeake Bay retrievers kunnen in appartementen wonen, maar ze zullen gelukkiger zijn met een omheinde tuin waar ze kunnen rennen en apporteren. Als u in een appartement woont, moet u uw retriever ten minste twee keer per dag uitlaten en misschien zelfs vaker.

Ervan uitgaande dat u uw pup naar de puppy crèche stuurt en hem goed socialiseert, zal hij het goed kunnen vinden met zowel volwassenen als kinderen. Chessies gaan goed om met andere honden – Henningson heeft zelf drie Chesapeake Bay retrievers – en sommige kunnen zelfs goed overweg met katten (een van haar honden sliep zelfs naast een zwerfkat in zijn hondenhok).

Heeft u de beschikking over een vijver of een andere waterpartij? Uw Chessie zal er dol op zijn. Houdt u van wandelen? Perfect, hier is je nieuwe wandelmaatje. Hij zal het geweldig vinden om deel te nemen aan uw actieve levensstijl.

De belangrijkste dingen die Chesapeake Bay retrievers nodig hebben, zijn echter uw aandacht en liefde. Vooral hondenbezitters die voor het eerst een hond nemen, moeten opletten: u moet tijd investeren in positieve training, beweging en spelen met uw Chesapeake Bay retriever.

Verzorging

Het opvoeden en verzorgen van elke hond vergt wat werk, maar hier is het goede nieuws als het om de Chessies gaat: De verzorging is minimaal. U moet uw Chesapeake Bay retriever borstelen als hij in de lente en herfst verhaart, maar verder hoeft u niet veel tijd te besteden aan borstelen.

Af en toe een bad is wel op zijn plaats als uw hond stinkt of als hij buiten ergens tegenaan is gelopen. Zoals bij elke hond moet je een routine opbouwen met het poetsen van de tanden en het knippen van de nagels van je retriever. De meeste van deze retrievers hebben geen speciaal hondenvoer nodig.

Gezondheid

Voor het grootste deel, zijn Chesapeake Bay retrievers gezonde honde.
Chesapeake Bay Retriever puppy
Chessies bewegen en rennen veel, dus je wilt er zeker van zijn dat je retriever wordt gescreend op heup en elleboog problemen, zoals heupdysplasie. Je moet ook elk jaar de ogen laten onderzoeken. De Amerikaanse Chesapeake Club beveelt ook routine hartonderzoeken aan.

Meer recent is aangetoond dat degeneratieve myelopathie – een neurologische aandoening die het ruggenmergweefsel kan vernietigen en er uiteindelijk voor kan zorgen dat uw hond niet meer kan lopen – bij sommige Chessies voorkomt. Eigenaren kunnen een DNA-test bestellen om misschien aan te tonen of hun hond risico loopt, maar dat kan geen uitsluitsel geven.

“Als je een Chessie puppy koopt, zou ik op zoek gaan naar ouders die de testen hebben ondergaan die worden aanbevolen door het Chessie [Canine Health Information Center] programma. “Hoewel het geen garantie is dat deze problemen zich nooit zullen ontwikkelen, is het risico sterk verminderd [als de tests gezonde resultaten hebben opgeleverd]. Veel fokkers zullen het eerste oogonderzoek bij hun pups laten doen voordat ze ze plaatsen.”

Hoewel voeding noodzakelijk is, zorg ervoor dat het niet te veel is. Honden met overgewicht kunnen gewrichtsproblemen krijgen. Een dierenarts kan u adviseren hoeveel en hoe vaak u uw pup moet voeren.

Wat de levensduur van een Chesapeake Bay retriever betreft, kun je er meestal van uitgaan dat ze 10 jaar oud worden. Sommigen worden zelfs 13-15 jaar.
Chesapeake Bay Retriever in het water

Geschiedenis

Je vindt veel honden die vernoemd zijn naar plaatsen buiten de Verenigde Staten – Newfoundlands, Belgische Mechelaars en zelfs Amerika’s meest populaire hond, Labrador retrievers. Maar dit ras is vernoemd naar een Amerikaanse mijlpaal: de Chesapeake Bay, het grootste estuarium van het land en de thuisbasis van smakelijke zeevruchten.

Nog wat feiten over de baai: Het is meestal ondiep, koud, en een toevluchtsoord voor eenden en ganzen. De Chesapeake Bay retriever, waarschijnlijk gefokt uit Newfoundlands, Ierse water spaniels, en onbekende jachthonden, werd de perfecte hond om in het ijskoude water te plonzen om de neergehaalde watervogels terug te halen.

De vacht van de honden, een isolerende dubbele vacht voorzien van waterafstotende olie, stelt de honden zelfs in staat hun werk te doen wanneer er ijs op het water ligt. Volgens de legende kunnen sommige Chessies op één dag 300 eenden apporteren.

De geschiedenis van het ras gaat terug tot twee honden in het bijzonder, Sailor en Canton, die een man genaamd George Law gaf aan twee mannen die hij kende op de baai in 1807. Hij noemde ze Newfoundlands, maar hun kleur, kortere vacht en zwemvermogen wijst erop dat zij de vroege voorouders waren van de huidige Chessies.