Flat Coated Retriever Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

De Flat Coated Retriever komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië. Dit hondenras is erkend door de FCI (Fédération Cynologique Internationale). Hij werd geregistreerd onder Standaard Nr. 121, Groep 8 – Apporterende Honden, Jachthonden, Waterhonden, Sectie 1 – Apporterende Honden. Een werkhond met familie hond potentieel. De Newfoundlander werd gekruist met de in zwang zijnde Gordon Setter en Ierse Setter.

 • Maat: 56-61 cm
 • Gewicht: 25-36 kg
 • FCI-Groep: 8: Retrievers – Waterhonden – Retrievers – Waterhonden
 • Sectie: 1: Retrievers
 • Land van herkomst: Groot-Brittannië
 • Kleuren: Geel, crème, zwart, leverbruin, leverkleurig.
 • Levensverwachting: 8-10 jaar
 • Geschikt als: Jacht-, gids-, reddings- en gezinshond.
 • Karakter: Optimistisch, Afscheidend, Toegewijd, Zelfverzekerd, Vriendelijk
 • Behoefte aan lichaamsbeweging: Hoog
 • Kwijl potentieel: eerder laag
 • Haardikte: gemiddeld
 • Verzorgingseisen: vrij laag
 • Vachtstructuur: Dicht, glad, fijn
 • Kindvriendelijk: ja
 • Familiehond: ja
 • Sociaal: ja

Flat Coated Retriever

Oorsprong en geschiedenis van het ras

De Flat Coated Retriever komt oorspronkelijk uit Engeland en is daar een van de meest populaire retrievers. Hij wordt vooral gewaardeerd door jachtopzieners. De elegante hond met zijn mooie vacht en intelligente uitstraling werd voor het eerst actief gefokt in 1850. De voorouders van de Flat Coated Retriever zijn dezelfde als die van de andere retrieverrassen. Ze hebben allemaal dezelfde voorouder, de “sint johnshond” . Dit was een kleine Newfoundland hond die de zeelieden in de haven van dienst was, vis van de boot ving en voorzichtig de netten aan land of naar de boot trok. In het midden van de 18e eeuw werd de Sint-Janshond gekruist met andere rassen en ontstonden de verschillende retrieverrassen.

Bij de Flat Coated Retriever zijn waarschijnlijk de Setter, schaapshond en Water Spaniel ingekruist, helaas is het niet meer mogelijk om dit precies te achterhalen. Het ras werd al snel populair en werd, samen met de Labrador Retriever en de Golden Retriever, een van de populairste retrieverrassen bij jagers en jachtopzieners, maar ook bij particulieren. In tegenstelling tot veel andere retrievers, is er geen scheiding tussen een show en een werk lijn in de Flat Coated Retriever, alle dieren van dit ras hebben het prestatie potentieel.

De Flat Coated Retriever vond zijn weg naar Duitsland in 1980 en wordt hier gefokt onder toezicht van de Duitse Retriever Club (DRC). Er wordt streng op toegezien dat de honden niet alleen visueel mooi zijn, maar ook nog hun werk kunnen doen. In het algemeen is hij minder bekend dan de Labrador Retriever, waarmee hij qua gedrag het meest overeenkomt. Omdat het ras nog vrij onbekend is, zijn er geen fokziekten ingeslopen en wordt de Flat Coated Retriever beschouwd als een gezond en actief ras.

Aard en karakter

De Flat Coated Retriever is vriendelijk en speels. Beide eigenschappen passen heel goed bij zijn kinderlijke aard. Bovenal behoudt hij zijn speelsheid tot op volwassen leeftijd. Hij is zeker geen “bankzitter”. Deze actieve hond is vooral geschikt voor sportieve gezinnen. Zijn drang om te behagen maakt het trainen en leven met hem makkelijker. De drang om bezig te zijn kan in goede banen worden geleid door zijn gehoorzaamheid en zijn bereidheid om te leren. Gezinnen met een voorliefde voor hondensport zijn de ideale partners voor deze viervoeter die bereid is te werken. Zijn familie moet zijn liefde voor water delen.
zwarte Flat Coated Retriever

Het aanschaffen van een Flat Coated Retriever

U moet er goed over nadenken of deze vriendelijke en intelligente hond wel bij u past. Hij is dol op kinderen en schiet goed op met andere huisdieren (honden, katten). Door zijn aard is hij eerder ongeschikt als waakhond en begroet hij elke tweebenige vriend met een kwispelende staart. Maar hij stelt hoge eisen aan beweging en activiteit. Het grootste probleem is dat hij niet met rust gelaten kan worden. De Flat Coated Retriever wil en moet een volwaardig lid van het gezin zijn. Zijn uw leefomstandigheden geschikt voor dit ras? Deze gevoelige viervoeter zal ongelukkig zijn met een alleenstaande die een zwaar beroepsleven buitenshuis heeft.

Ontwikkeling en opvoeding van de pup

Een Flat Coated Retriever pup is temperamentvol. Een consequente en liefdevolle opvoeding zal deze levendige puppy op het juiste spoor zetten. Bovenal moet de opvoeding gevarieerd zijn. Een Flat Coated Retriever zal zeer snel uitschakelen als hij zich verveelt bij het “heelen”. Hij wil behagen en dat is uiterst praktisch voor een beginnende hond, bijvoorbeeld. Er zijn veel puppy klassen die een “moderne stijl van trainen” beoefenen zonder oefening. De volgende stap, “jonge hondentraining”, kan op deze basis voortbouwen. In deze cursussen leren twee- en vierbenige vrienden dat “school” leuk kan zijn. Praktische tips voor het dagelijks leven helpen om het geleerde in praktijk te brengen.

Hoe moet ik een Flat Coated Retriever houden?

Een Flat Coated Retriever is net zo gelukkig in een grote flat als in een huis met een tuin. In beide gevallen moet je sportief en avontuurlijk zijn. De Flat Coated Retriever problemen ontstaan wanneer hij in een kennel wordt gehouden. Even slecht is een fulltime werkzaam leven zonder activiteit voor de hond. In beide gevallen, atrofiëren de honden. Met voldoende beweging kunt u deze hond af en toe voor korte periodes alleen laten. Hij zal veel slapen. In principe, is hij een familie hond die absoluut nauw menselijk contact nodig heeft.
Flat Coated Retriever in de natuur

Activiteiten met de Flat Coated Retriever

Natuurlijk maakt uitgebreide lichaamsbeweging in de open lucht deel uit van de dagelijkse werklast. De Flat Coated Retriever is de ideale partner voor joggen, fietsen en paardrijden. De voormalige jachthond moet zijn passie voor apporteren en zijn voorliefde voor water kunnen uitleven. Verschillende hondensporten bieden extra mogelijkheden voor aan de soort aangepaste lichaamsbeweging:

 • Dummy werk
 • Behendigheid
 • Wedstrijd hondensport
 • Flyball
 • Volgen

Vrijwilligerswerk als reddingshond en speurhond biedt afwisseling op sociaal gebied voor zowel hond als eigenaar. Sommige reddingsverenigingen bieden deze mogelijkheid.

Gezondheid en zorg

De verzorging van een Flat Coated Retriever is ongecompliceerd. Regelmatig borstelen is voldoende. Tijdens de vachtwissel moet u het gebruik van kam en borstel naar behoefte opvoeren. Natuurlijk maakt het controleren van de oren, klauwen en voetzolen deel uit van het verzorgingsritueel. Baden met hondenshampoo is niet nodig bij deze “waterrat”. Eventuele onzuiverheden van de vacht (opgedroogde modder) kunnen er zonder problemen worden uitgeborsteld.

Epilepsie en diabetes op hogere leeftijd zijn ook voorkomend.

De Flat Coated Retriever is een zeldzaam hondenras en wordt beschouwd als robuust en gezond. Problemen met HD (heupdysplasie) of ED (elleboogdysplasie) kunnen voorkomen. Deze problemen komen zelden voor bij deze retrievers. Het is anders met de neiging tot overgewicht. U kunt dit probleem voorkomen door veel te bewegen en voedsel van hoge kwaliteit. Vergeet het aantal en het soort hondensnoepjes niet bij het berekenen van de voeding.
Flat Coated Retriever in het water

Interessante feiten en dingen om te weten

Door erfelijkheid kan een Flat Coated Retriever in zeldzame gevallen gele nakomelingen krijgen. Deze kleur wordt niet erkend in de rasstandaard. De genenpool van de Flat Coated Retriever is samengesteld uit verschillende rassen. De kleur zwart is dominant en bij homozygote ouders worden zwarte pups geboren. Gemengde ouders kunnen het gen voor bruin en geel dragen. Bij een bruine Flat Coated Retriever kunnen de ouders zwart zijn maar het gen voor bruin dragen en beide kleurslagen zijn mogelijk. In zeldzame gevallen is dit ook mogelijk met de kleur geel, hoewel bruin dominanter is dan geel.