Gordon Setter – een mooie natuurlijke hond met een evenwichtig temperament

De Gordon Setter is een betrouwbare en kalme jachthond uit Engeland. In het profiel komt u alles te weten over de afkomst, het karakter en de houding van de setter.

  • Land van herkomst: Groot-Brittannië
  • Standaard nummer: 6
  • Schofthoogte (gedefinieerd door FCI): Reuen 66 cm, teven 62 cm.
  • Gewicht (vastgesteld door FCI): Reuen 29,5 kg, teven 25,5 kg (kleine afwijkingen worden getolereerd bij een verder gelijkblijvend uiterlijk).
  • Gebruik: Wijzende hond
  • FCI Groep 7: Posthonden
  • Sectie 2.2: Britse en Ierse setter, Setters. Met werkende test.

Gordon Setter

Geschiedenis van de Gordon Setter

De wortels van de Gordon Setter liggen in de Engelse jachthonden van de Middeleeuwen. Voordat er vuurwapens waren, jaagden jagers op vederwild met behulp van netten. De taak van de hond was de vogel op te sporen zonder hem te laten schrikken. De jagers konden dan hun net over de vogel gooien, zodat deze erin verstrikt raakte. Aangezien alleen landeigenaren mochten jagen, waren het vooral de landadel die dergelijke “instelhonden” bezaten. De jachthonden waren langharig, maar hadden geen uniforme kleur. Geleidelijk aan ontwikkelden zich verschillende variëteiten. Om de Gordon Setter te fokken, kruiste de Engelse adel hun honden met Spaniels, Collies, Pointers en Bloedhonden.

In Schotland werd een variant met een bijzonder opvallende zwarte en rode vacht bekend. Graaf Alexander Gordon uit Banffshire wijdde zich aan het nieuwe ras, dat later bekend werd als de “Gordon Castle Setter”. In het midden van de 19e eeuw waren er reeds talrijke fokkers in het noorden van Engeland en in Schotland. Met de oprichting van de Engelse Kennel Club in 1873 werd het ras officieel erkend. Sinds 1924 wordt het ras “Gordon Setter” genoemd. De naam Setter is afgeleid van de term “instelhond”. Naast de Gordon zijn er de Engelse Setter, de Ierse Rode Setter en de Ierse Rood-Witte Setter. Vandaag de dag behoren de honden tot FCI groep 7 “Spitsen” in sectie 2.2 “Setters”.

Aard en karakter

De vriendelijke en evenwichtige Gordon Setter is een klassieke aanwijshond. Zodra hij tijdens de jacht de geur van wild opvangt, blijft hij roerloos staan en wijst met zijn neus in de richting van de prooi. Met de juiste training, heffen de zelfverzekerde honden hun voorpoot op en wijzen naar het wild. De honden bouwen een diepe band op met hun eigenaar. Ze zijn wantrouwig tegenover vreemden, maar niet agressief. Training is niet moeilijk voor ervaren hondeneigenaars dankzij hun grote leergierigheid en hun sociaal karakter. Deze temperamentvolle honden zijn niet gauw nerveus en zijn geschikt als gezinshond. Zij zijn echter niet graag alleen en willen in het gezin worden opgenomen.
Gordon Setter inde sneeuw

Uiterlijk van de Gordon Setter

De Gordon Setter is een elegante jachthond met harmonieuze verhoudingen. Zijn hals is lang en gewelfd met een sterke nek. De snuit is lang en duidelijk en de neusgaten staan wijd open. De hangende oren zijn lang behaard in het bovenste gedeelte. De alerte ogen zijn donkerbruin van kleur. De honden dragen hun staart horizontaal of licht halvemaanvormig. De vacht van de Setter is van gemiddelde lengte en bijna vrij van krullen. Op het hoofd en op de voorkant van de benen is het haar kort en fijn. De vacht is egaal diepzwart met een zijdeachtige glans. Aan de voorzijde van de hals en de onderzijde van de snuit, alsmede aan de binnenzijden van de benen is hij helder kastanje-rood.

Opvoeding van de puppy

De temperamentvolle en onstuimige Setter puppy heeft een consequente en gevoelige training nodig. Een vertrouwensrelatie is belangrijk voor een succesvolle opleiding. Je moet vooral zijn jachtinstinct al op jonge leeftijd in de juiste banen leiden. Ervaring met honden en een sterk zelfvertrouwen zijn nuttig. Hardheid en geweld zijn echter totaal misplaatst. Een goed getrainde Setter kan zonder problemen zonder riem onder controle gehouden worden. Hij beheerst de hem opgedragen taken gewetensvol, maar onderwerpt zich niet volledig. Voor de socialisatie van de pup moet u naar een hondenschool. Hier kan de viervoeter contact maken met andere honden en krijgt u hulp bij de omgang met de pup.
Gordon Setter puppy

Activiteiten met de Gordon Setter

Een goede lichaamsbeweging voor een Gordon Setter omvat meer dan alleen maar dagelijkse wandelingen. De actieve hond wil lichamelijk en geestelijk uitgedaagd worden. De veelzijdige Setter is ideaal voor de jacht. Hij is echter ook een goede trouwe metgezel voor actieve gezinnen. Hij houdt evenveel van wandelen en joggen als van hondensporten zoals gehoorzaamheid of behendigheid. Apporteerspelletjes of dummytraining zijn ook geweldige activiteiten voor de slimme jachthond. De hond heeft zijn beweging nodig in alle weersomstandigheden. Een hond die lichamelijk of geestelijk te weinig wordt uitgedaagd, is vatbaarder voor wangedrag. Zorg er daarom voor dat uw hond genoeg bezig is, maar niet overbelast wordt.

Gezondheid en zorg

Gordon Setters die voor de jacht worden gefokt, worden geacht bijzonder robuust te zijn in gezondheid. Slechte voeding of te weinig beweging kunnen echter heupdysplasie in de hand werken. Zoals elke hond heeft de Gordon dus een gezonde hondenvoeding van hoge kwaliteit nodig, met een hoog vleesgehalte. Over het algemeen worden de honden echter als onderhoudsarm beschouwd. Afhankelijk van de lengte van de vacht van de hond en het gebruik ervan, moet u de Setter ongeveer een keer per week borstelen. De fijne, lange haren op de oren en poten zijn bijzonder vatbaar voor vervilting.

Rastypische ziekten

Gordon Setters zijn in principe een heel gezond hondenras. Het is een van de meest robuuste jachthonden en is niet vatbaar voor rastypische ziekten.

Hij kan ook lijden aan heupdysplasie of elleboogdysplasie, maar met veel minder waarschijnlijkheid dan veel andere grote rassen. Vraag uw fokker niettemin om u testresultaten te tonen waaruit blijkt dat de ouders van uw gewenste puppy HD- en ED-vrij zijn.

Het ontstaan van heupdysplasie hoeft echter niet altijd genetisch bepaald te zijn. Verkeerde voeding en overmatige belasting van het beendergestel tijdens de groei van de jonge hond kunnen ook een latere ziekte van HD of ED in de hand werken.

Soms treden oogziekten op zoals cataract of genetische progressieve retina-atrofie (PRA), waardoor de fotoreceptoren in het netvlies afsterven.

Past de Gordon Setter bij mij?

Ondanks zijn oorspronkelijke gebruik voor de jacht, is de Gordon Setter niet alleen geschikt voor jagers of boswachters. Actieve natuurliefhebbers die graag wandelen of fietsen zullen in dit ras ook een trouwe metgezel vinden. Maar dan heeft hij een zinvolle bezigheid nodig. Door hun grootte en hun bewegingsdrang zijn deze honden niet geschikt voor een kleine stadsflat. Een groot huis met een eigen tuin is ideaal.

Als u een puppy koopt, moet u naar een gerenommeerde fokker gaan. Het is het beste als de fokker lid is van de Gordon Setter Club Duitsland of de Vereniging voor Pointers en Setters. In het algemeen is het aan te bevelen een hond van een jachtras te kopen. De dieren van het “schoonheidsras” lijden vaker aan ziekten en zijn moeilijker te verzorgen. Een raszuivere en gezonde pup met papieren van een fokker kost ongeveer 1000 euro. Trouwens, in het dierenasiel vindt u ook vertegenwoordigers van het ras of van gemengde rassen die op zoek zijn naar een leuk nieuw thuis.
Gordon Setter met bal in de mond

Interessante feiten en dingen om te weten

Aangezien het aantal Gordon Setters volgens de verslagen van de Britse Kennel Club met 60% is gedaald, zijn de huidige eigenaars van de Gordon Castle een reddingsactie begonnen. Zij wijden de jaarlijkse “Gordon Castle Highland Games” aan het hondenras en nodigen elke eigenaar en liefhebber van het ras uit om deel te nemen.

Veel gestelde vragen over de Gordon Setter

Hoe ziet een Gordon Setter eruit?
Gordon Setter reuen worden ongeveer 66 cm groot, terwijl teven volgens de rasstandaard 62 cm moeten worden. De honden hebben een zwarte en gladde vacht, die roodbruine aftekeningen kan hebben. De honden werden vroeger gebruikt als jachthonden door te gaan liggen (Engels: to set) en zo de jager met de opgeheven snuit de richting aan te geven van het wild waarvan zij de geur hebben opgepikt.

Hoeveel kost een Gordon Setter puppy?

Een raszuivere Gordon Setter pup met stamboom kost bij de fokker ongeveer 1.500 €. De Gordon Setter wordt beschouwd als een vrij gezond hondenras, zodat erfelijke ziekten vrij zeldzaam zijn, alleen heupdysplasie kan af en toe voorkomen. De honden hebben echter veel beweging nodig, alsmede een zinvolle bezigheid zoals dummy- of apporteerwerk.