15 verschillende soorten spaniels klaar voor het buitenleven

Eén blik van een doe-eyed spaniel en je hart slaat een slag over. Misschien komt het omdat we te veel scènes uit Disney’s Lady and the Tramp hebben gezien en denken dat Lady, als Amerikaanse Cocker spaniel, de liefste hond is die ooit op het witte doek heeft rondgelopen. Maar met meer dan een dozijn soorten spaniels – elk net zo charmant, attent en slim als de volgende – lijkt er meer te zijn dan je op het eerste gezicht zou denken bij deze pittige pups.
spaniel

15 soorten spaniels en één bedrieger!

Rashistorici geloven dat de spaniël ‘De Hond van Spanje’ is, en mogelijk al in 55 voor Christus door Europa reisde. Met een geschiedenis die zo uitgebreid is, hebben deze honden zich gediversifieerd en wonnen populariteit over de hele wereld vandaag. Dus welke kenmerken hebben spaniël hondenrassen met elkaar gemeen? “Deze kleine tot middelgrote honden met een aanleg voor het spoelen en apporteren van wild waren populair bij hun eigenaren om hoe goed ze hun werk deden,” zegt ze. “Hun uiterlijk was van ondergeschikt belang, maar omdat ze een gemeenschappelijke afstamming hadden, deelden ze ook gemeenschappelijke fysieke kenmerken zoals hangende en behaarde oren, bevederde vachten en lange staarten.”

Myers voegt eraan toe dat er ook veel variatie is in spaniëlrassen. “Ze kunnen kort of lang zijn, zwaar of licht, groot of klein, gekruld vacht, langharig of kortharig.” En minstens één (OK, misschien twee voor de juiste ruime tuin) zal perfect voor u zijn!

Cocker Spaniël

Cocker Spaniël
Levendige en aanhankelijke cocker spaniels worden beschouwd als ‘klittenband honden’: ze volgen je van kamer naar kamer, gewoon om klaar te staan voor het geval je iets aangenaams en zachts wilt knuffelen. Ze dragen hun mensen een warm hart toe!

Cavalier King Charles Spaniël

Cavalier King Charles Spaniël
Deze prachtige pup weet duidelijk hoe schattig hij is – kijk maar eens naar dat lieve gezichtje dat in de verte tuurt als een showmodel midden in de New York Fashion Week. Naast een prachtig gezicht omlijst door die grote, lange oren, is de zachtaardige Cavalier King Charles spaniël volledig aanpasbaar: dartel voor een spelletje apporteren, maar ook verrukt om urenlang op uw schoot te kruipen.

Bretonse Spaniël

Bretonse Spaniël
Jagers vertrouwen op de alerte Brittany om hun prooi aan te wijzen in plaats van hem weg te jagen. Hondenliefhebbers van allerlei pluimage kiezen deze vrolijke, energieke metgezellen om deel te nemen aan coole hondensporten, zoals dokduiken.

Engelse Cocker Spaniël

Engelse Cocker Spaniël
Wie won zeven keer de Best in Show op de beroemde Crufts hondenshow – meer dan welk ander ras ook? Deze kerel! Een verdienstelijke eer voor de loyale en intelligente Engelse Cocker Spaniël, vaak een top keuze voor gezinnen met oudere kinderen.

Boykin Spaniël

Boykin Spaniël
Als u een geweldige vogelhond zoekt, heeft de Boykin spaniel een uitgebreid cv. De officiële hond van South Carolina, waar ze voor het eerst werden gefokt, deze zeer atletische en goedmoedige pup staat bekend om zijn liefde voor alle watersporten, inclusief kajakken.

Engelse Springer Spaniël

Engelse Springer Spaniël
De vriendelijke en menslievende Engelse Springer Spaniël is uw beste viervoetige maatje (misschien nog wel meer dan de tweebenige!), of u nu een hardloper, een jager of een liefhebber van outdooravonturen bent.

Amerikaanse Water Spaniël

Amerikaanse Water Spaniël
Afkomstig uit de bovenloop van de Midwest, is een Amerikaanse water spaniel een vrolijke en trouwe waterhond en een middelgrote familievriend die, als hij niet aan het apporteren is, misschien zelfs bereid is om met je te gaan pootjebaden.

Ierse Water Spaniël

Ierse Water Spaniël
Een zachtharige maar pluizige pup die klaar is om de favoriete geheimenbewaarder van uw kinderen te worden? Dat moet een Ierse Water Spaniël zijn! Onstuimig en gretig om te gaan, haalt ze meestal alle tienen in de puppy kleuterschool, wat haar helpt de beste hond ooit te worden.

Engelse Toy Spaniel

Engelse Toy Spaniel
Als een kleine en heerlijke metgezel, vooral voor senioren en flatbewoners, waren Engelse toy spaniels ooit bekend als ‘de trooster’ in de tijd van Shakespeare. Deze tedere pups genieten van dagelijkse wandelingen en praatjes met de buren.

Sussex Spaniël

Sussex Spaniël
Een echte en lieve Sussex spaniel blinkt uit in neuswerk, dus neem hem mee op moerasjacht of navigeer een ‘snuffari’ door het park om de wereld in zich op te nemen. Instinctieve zwemmers, dit type spaniël heeft minder beweging nodig dan de meeste anderen op deze lijst.

Welsh Springer Spaniel

Welsh Springer Spaniel
Hondenbezitters die voor het eerst een Welsh Springer Spaniel nemen, hebben de jackpot, want deze aanhankelijke en levendige pups doen het uitstekend met socialisatietraining en willen niets liever dan bij hun attente mensen zijn.

Clumber Spaniel

Clumber Spaniel
OK, deze pups kwijlen misschien meer dan de meeste hondjes, en laten het sneeuwen van de vacht als ze ‘blow coat’. Maar mellow en nobele Clumber spaniels worden vereerd als sporthonden en huisdieren. Zij waren ook één van negen handvest rassen van de Amerikaanse Kennel Club in 1884.

Papillon

Papillon
Ooit bekend als de “dwerg spaniel” of continentale speelgoed spaniel, papillons zijn gedurfd en lieveling. Zijnde te speelgoed hond ras welk weegt in onder 10 pond niet temmen haar avontuurlijke natuur een beetje, zo don’t aarzelen te nemen haar wandelen-met een weinig dragende bijstand, natuurlijk.

Field Spaniël

Field Spaniël
Net zo comfortabel in het veld als in de showring – of op uw bank – hebben Field Spaniels een zonnig karakter, een snel verstand en een gelijkmatig temperament. Deze kwaliteiten betekenen dat ze liefhebbende en beminnelijke familiehonden zullen zijn.

Nederlands Kooikerhondje

Nederlands Kooikerhondje
Deze van Spanje naar Nederland overgeplaatste kooikerhondje (uitgesproken als ‘koy-ker-hun-juh’) is een pittige spaniël wiens voornaamste taak het was om eenden in een kooi, of ‘kooi’, te lokken. Aanpassingsvermogen, gevoeligheid en goedmoedigheid, deze pup is heel in-tune met zijn mensen.

Tibetaanse Spaniël

Tibetaanse Spaniël
Waaa wacht eens even, wie heeft deze liefdevolle, knuffelige, cutie-pie een pas gegeven in het spaniels feest? Een Tibetaanse spaniël heeft niet eens genetische banden met de andere pups op deze lijst! Maar deskundigen suggereren dat in de Middeleeuwen het Franse woord epagneul abusievelijk werd gebruikt om dit 2.000 jaar oude niet-sportieve ras te beschrijven.

Zorgen voor spaniël hondenrassen

Van nature zijn de meeste soorten spaniels nuchter, toegewijd, gemakkelijk te trainen en loyaal, wat ze tot aantrekkelijke hondengezelschapsdieren maakt. Deze eigenschappen zijn ook de reden waarom speelgoedrassen werden ontwikkeld, zodat dezelfde beminnelijke honden in het veld ook huisdieren konden worden. Zorg voor voldoende verrijkende activiteiten en beweging, en ze zullen niet ophouden u te aanbidden.

Wees alleen op je hoede voor een paar gezondheidsproblemen waar spaniels vatbaar voor kunnen zijn, vooral hun lange oren. Myers zegt dat de zware, harige oren van spaniels hen vatbaar maken voor oorontstekingen. “Cocker spaniels in het bijzonder hebben een reputatie voor chronische terugkerende otitis die zeer moeilijk volledig te elimineren kan zijn.” Ze voegt eraan toe dat Cavalier King Charles spaniels en soortgelijke rassen aanleg hebben voor hartaandoeningen. Bijvoorbeeld, “mitralisklepaandoening komt zo vaak voor bij deze rassen dat dierenartsen in wezen verwachten dat het zich bij hen allemaal ontwikkelt,” zegt ze. Praat ook met uw dierenarts over rasspecifieke aandoeningen, zoals het brachycephalisch syndroom of een neiging tot zwaarlijvigheid, om een welzijnsplan op te stellen.

Ten slotte wil je een voorraadje verzorgingsspullen inslaan, want welk type spaniël je ook kiest, je wilt dat ze gezond zijn en er op hun best uitzien. Sommige van de meer watergebonden spaniels hebben een dubbele vacht, wat betekent dat ze ook en veel zullen verharen – ze zullen hun vacht minstens twee keer per jaar uitblazen. Andere mooie pups van deze lijn zijn langharige honden met een enkele vacht die vaak een professionele vachtverzorging nodig hebben om hun vacht strak en schoon te houden.

Volledige lijst

 • Amerikaanse cockerspaniël
 • Amerikaanse waterspaniël
 • Cavalier-kingcharlesspaniël
 • Clumberspaniël
 • Duitse spaniël
 • Engelse cockerspaniël
 • Engelse springerspaniël
 • Épagneul français
 • Fieldspaniël
 • Ierse waterspaniël
 • Japanse spaniël
 • Kingcharlesspaniël
 • Kooikerhondje
 • Markiesje
 • Drentsche patrijshond
 • Stabij
 • Sussex-spaniël
 • Welshe springerspaniël

FAQ

Waarom is mijn King Charles spaniël zo groot?
De grootte van uw hond hangt grotendeels af van de afstamming van de ouders en hoe groot hun ouders waren. Als uw King Charles spaniël het product is van twee grotere ouders, is de kans groot dat hij bovengemiddeld groot zal zijn. Dit gezegd zijnde, is dit ras ook vatbaar voor zwaarlijvigheid, dus zorg ervoor dat u uw hond de juiste hoeveelheid voedsel geeft en neem contact op met uw dierenarts als u een probleem vermoedt.

Hoe train je een cocker spaniel?
Cocker spaniels willen hun baasjes graag een plezier doen, dus het is meestal niet moeilijk om dit ras te trainen. Begin met uw puppy van jongs af aan basisgehoorzaamheidslessen te geven en koppel alle trainingsinspanningen aan veel positieve bekrachtiging. Harde trainingsmethoden zullen niet goed vallen bij dit gevoelige ras en kunnen bijdragen aan ongewenst gedrag zoals onderdanig urineren of verlatingsangst.

Wat is een sprocker spaniel?
Een sprocker spaniel is een vrij nieuw hybride ras dat een combinatie is van een Engelse Springer spaniel en een Amerikaanse Cocker Spaniel. Het ras zou ongeveer 20 jaar geleden zijn ontstaan en sprocker spaniels hebben veel gewenste eigenschappen, zoals gezinsvriendelijkheid en aanpassingsvermogen.