6 redenen waarom je hond je overal volgt

Uw hond volgt u overal: in de keuken, in de badkamer, in uw slaapkamer, en hij kan zelfs proberen u te vergezellen als u naar het toilet gaat… Maar waarom volgt uw hond u overal? Er zijn verschillende redenen voor dit gedrag.

Hond kijkt omhoog naar eigenaar op tapijt

Het is zes uur ’s ochtends. Je strompelt uit bed, half slapend, om dat o zo noodzakelijke kopje koffie te maken en valt bijna plat op je gezicht omdat je hond je een beetje te dicht volgt.

De meeste hondeneigenaren hebben wel eens een variant van dit scenario meegemaakt, en voor sommigen is het zelfs een dagelijkse gebeurtenis. Maar waarom volgen honden je overal? En is dit gedrag normaal? Lees hieronder om erachter te komen.

Uw hond volgt u overal omdat… hij anticipeert op uw gedrag

Je hond kent je heel goed! Hij anticipeert op elke beweging van je omdat hij je gewoontes uit het hoofd kent.

Bijvoorbeeld, u gaat naar de keuken, dus uw hond volgt u omdat hij weet dat hij misschien moet eten, of genieten van een klein deel van uw maaltijd.

U gaat naar de voordeur en uw hond volgt u omdat hij verwacht dat u misschien zijn riem meeneemt voor een wandeling of om hem te ontlasten.

Of je neemt een van zijn ballen om met hem te spelen en hij is al klaar om de bal te gaan halen die je naar hem zal gooien.

Kortom, uw hond volgt u overal, want hij anticipeert op al uw bewegingen en kent uw gewoonten.
hond volgt me overal

Uw hond volgt u overal omdat… hij veel van u houdt of angstig is als hij alleen is

Je hond volgt je omdat hij heel veel van je houdt

Uw hond aanbidt u, en door zijn aard, die iets “afhankelijker” is dan die van bijvoorbeeld katten, zal hij u gemakkelijker uit vrije wil volgen.

Als u bijvoorbeeld van de ene kamer naar de andere gaat, volgt uw hond u omdat hij bij u wil blijven.

hond loopt hele dag achter me aan

Uw hond volgt u omdat hij angstig is om alleen te zijn

Sommige honden volgen hun baasje om een andere reden: ze zijn hypergehecht aan hun baasje en hebben moeite om kalm te blijven als ze alleen zijn. Dus raken ze gestrest en angstig als ze niet bij hun baasje zijn.

Sommige van deze honden kunnen zelfs erg angstig zijn als ze helemaal alleen zijn.

Omgekeerd, als ze bij jou, een ander mens of een ander dier zijn, kalmeren ze. Jouw aanwezigheid is als een reddingslijn voor hem.

In het laatste geval, als u voelt dat uw hond angstig is wanneer u niet in de buurt bent en dat hij u echt als een schaduw volgt, praat dan met uw dierenarts.
hond achtervolgt mij overal

Volggedrag bij honden: waarom het gebeurt

Twee honden kijken thuis op naar baasje
Honden werden minstens 15.000 jaar geleden voor het eerst gedomesticeerd. Ze gingen van wolven die in roedels leefden naar honden die in roedels met mensen leefden. Een van de belangrijkste redenen waarom mensen honden fokten was voor het gezelschap.

Om deze reden is het gemakkelijk te begrijpen waarom honden graag al onze bewegingen volgen. Mensen en honden hebben een wederzijds voordelige relatie, waarbij de een de ander voorziet van gezelschap. Mensen voorzien honden ook van voedsel, onderdak en veiligheid.

Sommige hondenrassen, zoals terriërs, zijn onafhankelijker en zijn minder geneigd hun baasje te volgen. Terwijl andere rassen “klittenbandhonden” zijn, die als lijm aan hun huisouders kleven. Speelgoed rassen, zoals Chihuahuas, werden meestal gefokt om onze kleine vrienden te zijn. Ze hebben de neiging om zich zeer nauw te hechten aan één persoon en zullen waarschijnlijk in de voetsporen van hun menselijke ouders treden.

Herdershonden, met inbegrip van Border Collies en Labrador Retrievers, werden gefokt om menselijke orders te volgen om specifieke taken uit te voeren. Om deze reden kunnen ze ook elke beweging van hun eigenaar volgen.

Als u uw hond voor de leeftijd van ongeveer 12 weken mee naar huis hebt genomen, heeft hij zich waarschijnlijk ingeprent in u, en ziet hij u als een ouder-type figuur. Puppy’s volgen hun tweebenige ouders meestal op de voet en doen dat misschien minder als ze volwassener worden en meer vertrouwen krijgen in verschillende situaties.

Waarom volgt mijn hond mij overal?

Hond die omhoog naar eigenaar kijkt die traktatie zoekt
Naast het hebben van lekkere traktaties in uw zakken, kan uw hond u overal volgen om de volgende redenen:

Het is tijd voor het avondeten of een wandeling

Honden onthouden hun dagelijkse routines en als u uw pup altijd op hetzelfde moment van de dag eten geeft of elke ochtend om zeven uur gaat wandelen, zal hij rond die tijd opgewonden raken en waarschijnlijk elke beweging van u volgen in afwachting van zijn beloning.

Ze willen aandacht

Honden zullen hun mensen vaak volgen omdat ze aandacht krijgen of een andere vorm van beloning in ruil voor dit gedrag. Als het volgen van hun huisdier ouder rond leidt tot traktaties, speeltijd, of huisdieren, zullen honden onthouden en uitvoeren van het gedrag vaker.

De meeste mensen zullen dit gedrag vertederend vinden. Als het schaduwgedrag echter buitensporig wordt, kan het vervelend worden en kan het gevaarlijk zijn voor u of uw hond als u door het gedrag struikelt.

Ze zijn bang

Veel honden zijn bang voor bepaalde geluiden, zoals vuurwerk of onweer, en kan vasthouden aan hun huisdier ouders tijdens deze tijden. Onze honden zien ons als hun beschermers en dicht bij ons blijven helpt om ze te kalmeren en een veilig gevoel te geven.

Ze vervelen zich

Franse bulldog ligt thuis verveeld op de grond
Als uw hond de hele dag rondhangt zonder iets spannends te doen, kan hij zich meer op u concentreren en u meer volgen – vooral als dat de enige actie is die om hem heen gebeurt.

Ze proberen je iets te vertellen

Als uw hond plotseling begint u overal te volgen, probeer hem terug te volgen en kijk of hij probeert om u ergens heen te leiden, zoals naar buiten om naar de wc te gaan of naar een lege waterbak. Hij kan gewoon proberen om u om iets te merken.

Het kan ook zijn dat uw hond u begint te volgen om u te vertellen dat hij zich niet goed voelt of ziek is.

Verlatingsangst

Verlatingsangst is een veel voorkomende gedragsstoornis, met een studie gevonden een prevalentie van 17 procent in een grote populatie van honden (2). Honden met verlatingsangst hebben de neiging om hun baasjes overmatig te volgen en voelen zich panisch of raken in paniek als ze alleen gelaten worden. Wanneer huisdiereigenaren zich druk maken over het thuiskomen en het verlaten van het huis, kan dit het angstgedrag verergeren.

Waarom volgen honden je naar de badkamer?

Hond zit rechtop in badkuip en kijkt naar eigenaar
Elk van de bovenstaande redenen kan ervoor zorgen dat uw hond u volgt naar de badkamer. Honden hebben ook een uitstekende reukzin en zijn vaak geïntrigeerd door de geuren die uit badkamers komen. Een onaangename geur voor ons is waarschijnlijk een intrigerende geur voor onze honden.

Bovendien hebben badkamers vaak open vuilnisbakken gevuld met tissues en andere afvalproducten die honden graag doorsnuffelen en verscheuren. Als u merkt dat uw hond door het toiletafval gaat, doe er dan een deksel op of houd de deur dicht!

Waarom volgt mijn bejaarde hond mij?

Als honden oud of geriatrisch worden, is het heel gebruikelijk voor hen om symptomen van cognitieve dysfunctie syndroom (CDS), ook wel bekend als “hondje dementie” te ontwikkelen. CDS wordt veroorzaakt door degeneratie van de hersenen en de meest voorkomende symptomen zijn desoriëntatie, verandering in het slaap-waakritme, en angstig gedrag. Dit kan een reden zijn waarom uw oude hond zich plotseling aanhankelijker gedraagt.

Oudere honden zijn meer vatbaar voor het ontwikkelen van ziekten en chronische aandoeningen, dus elk nieuw gedrag kan ook het signaal zijn van een medisch probleem.

Moet u zich zorgen maken over uw hond die u volgt?

Liggende hond kijkt omhoog naar eigenaar
Meestal is het schaduwgedrag van uw hond niets om u zorgen over te maken. Echter, als dit gedrag wordt overdreven of vervelend voor u, zijn er een aantal dingen die je kunt proberen thuis om te helpen beperken van uw hond aanhankelijk gedrag.

U kunt helpen verminderen hoeveel uw hond u volgt door ervoor te zorgen dat hij voldoende dagelijkse beweging krijgt. Een vermoeide hond is een kalme hond. Veel honden zullen hun baasjes volgen uit verveling. Als u uw hond voorziet van speeltjes gevuld met voer, snoepautomaten en puzzelspeeltjes, stimuleert u zijn hersenen en helpt u verveling tegen te gaan. Dit zal ook zijn energie van u afleiden.

Een ander ding dat ouders moeten doen is evalueren of ze het gedrag van hun pup versterken. Staar je naar je hond en aai je hem als hij je volgt? Dit is het versterken van zijn gedrag, omdat je belonen het gedrag met uw aandacht.

Probeer in plaats daarvan het ongewenste gedrag te negeren en beloon uw hond door hem een traktatie of een krasje te geven wanneer hij zich op zijn bed nestelt of zijn aandacht van u afhaalt om met een speeltje te spelen.

Schreeuw uw hond niet uit als hij u volgt, want dat kan tot angst leiden en het gedrag versterken doordat u uw hond aandacht geeft als het gedrag wordt vertoond.

Als uw hond is normaal gesproken vrij onafhankelijk, maar alle van een plotselinge wordt overdreven aanhankelijk, is het tijd voor een reis naar uw dierenarts. Hoewel een toename van schaduwgedrag te wijten kan zijn aan een gedrags- of omgevingskwestie, kan het ook een teken zijn van een onderliggende medische aandoening.

Een dierenarts zal een grondig lichamelijk onderzoek doen en laboratoriumtests uitvoeren om een ernstig probleem uit te sluiten. Als er geen medische problemen worden vastgesteld en u uw hond meer onafhankelijkheid wilt geven, kan uw dierenarts u een trainer of gedragsspecialist aanbevelen die u kan helpen het volgende gedrag van uw hond aan te pakken of te veranderen.