Hoe uw hond te trainen om te stoppen met het achtervolgen van katten

Soms raakt een hond gefixeerd op een kat en is hij bijna geobsedeerd door haar. Hij kan beginnen met grommen en blaffen, maar dan kan het escaleren tot longeren en achtervolgen. Dit is erg stressvol voor uw kat. Als u zich afvraagt hoe u uw hond kunt trainen om niet achter katten aan te jagen, dan kost dat tijd en geduld – maar het is mogelijk. U kunt vaak voorkomen dat een hond agressief wordt tegen katten door positieve bekrachtiging en omleidingstraining.
Uw kat en uw hond kunnen vaak leren goede vrienden te zijn met de juiste training

Pas uw persoonlijkheid aan

Als u uw kat of hond nog niet heeft geadopteerd, probeer dan eerst hun persoonlijkheden op elkaar af te stemmen.1 Sommige honden hebben een hoge prooidrift, en zij zullen altijd proberen een kat op te jagen en in het nauw te drijven. Als dat uw hond is, zult u beiden gelukkiger zijn als u niet probeert een kat te adopteren. Maar katten kunnen ook problemen hebben. Als een kat de hele tijd naar honden slaat en sist, dan is uw kat misschien geen “hondenmens”, om het zo maar te zeggen.

Een energieke, speelse kat gaat het best om met een speelse hond, zolang geen van beiden de ander als prooi of concurrentie ziet. Een ontspannen, oudere kat kan beter overweg met een rustige, oudere hond. Probeer niet om twee persoonlijkheden te forceren die gewoon niet goed samengaan.

Leer basiscommando’s

Om het prooigedrag van uw hond te verminderen, moet u uw pup opnieuw enkele basiscommando’s aanleren. Dit omvat blijf, zit, kom, en laat het. Test vervolgens de gehoorzaamheid van uw hond in afleidende situaties en met dingen die hem verleiden. Het uiteindelijke doel is dat hij deze commando’s gehoorzaamt als hij in de buurt van uw kat is. Zorg ervoor dat hij aangelijnd is wanneer u zijn gehoorzaamheid voor het eerst test met de kat in de buurt.

Als u een trainer of hondengedragstherapeut moet inschakelen, is dat prima. Sommige honden met een hoge prooidrift hebben professionele interventie nodig voordat ze kunnen leren om een kat met rust te laten.

Het gedrag bijsturen

U heeft de beste kans om agressief gedrag te beteugelen als u het vroegtijdig opmerkt en bijstuurt.2 Als honden eenmaal ontdekken dat ze graag achter katten aanzitten, kan het gedrag moeilijk af te leren zijn. Probeer het dus vroegtijdig te ontdekken. Als hij uw kat probeert te achtervolgen, zeg hem dan “nee” en zet hem een paar minuten alleen in een kamer.

Zodra u merkt dat uw hond zich fixeert op uw kat, leidt u zijn aandacht onmiddellijk af. Zeg hem te komen of te laten. Als hij zich omdraait en u gehoorzaamt, prijs hem dan en geef hem wat lekkers. Als hij rustig rond uw kat vanaf het begin, belonen dat gedrag ook. Geef hem na verloop van tijd een langere riem om mee te werken. Zorg ervoor dat uw kat altijd een manier heeft om te ontsnappen, voor het geval dat. Overweeg het gebruik van kattenbomen, kattenflats, hoge meubels en kattenplanken als ontsnappingsroutes.

Sommige trainers stellen voor om een iets andere versie te proberen waarbij u uw hond kleine hapjes van een traktatie geeft elke keer dat hij in de buurt van uw kat is. Zorg ervoor dat u uw hond aangelijnd houdt voor de veiligheid van uw kat.3 Dit zal uw hond helpen een positieve associatie te ontwikkelen met het in de buurt zijn van uw kat, en hij zal niet zo geïnteresseerd zijn in het achtervolgen van haar.

Houd uw huisdieren vermaakt en bezig

Een hond die te veel energie heeft is meer kans om een kat te achtervolgen.4 Neem uw hond voor wandelingen elke dag en gooi in een aantal spelletjes van apporteren, trainingen, en zelfs behendigheid cursussen. Hoe meer je bezig zijn geest en lichaam, hoe minder waarschijnlijk hij zal zijn extra energie te besteden aan uw kat.

Hetzelfde geldt voor uw kat. Een kat met te veel energie zal eerder een hond bespringen en mogelijk zijn prooidrift triggeren. Speel dus veel met uw kat en probeer clickertraining of interactief speelgoed om haar geest bezig te houden.

Geef uw kat een veilige plek waar ze zich kan ontspannen, weg van uw hond. Houd een Comfort Zone Calming Diffuser in de kamer om haar te helpen om te gaan met de stress die ze voelt. Deze medicijnvrije oplossing bootst de natuurlijke feromonen van de kat na, waardoor ze zich ontspannen en gelukkig voelt.

Introduceer ze opnieuw

In sommige gevallen moet u uw kat en hond opnieuw aan elkaar voorstellen. Dit houdt in dat u ze in aparte kamers moet houden totdat ze niet meer gestrest raken van de geur of het geluid van de ander. Begin ze te voeren aan weerszijden van een gesloten deur totdat ze allebei rustig kunnen eten.

Vervang vervolgens de gesloten deur door een gesloten hek of scherm en voer ze aan weerszijden van het hek. Is uw hond nog steeds gefixeerd op uw kat? Kunt u uw hond afleiden met een commando of traktatie? Ga hiermee door totdat beide huisdieren rustig zijn terwijl ze in elkaars buurt eten.

Hierna kunt u ze onder toezicht bezoeken in dezelfde kamer terwijl uw hond is aangelijnd. Dit hele proces kan weken of langer duren. In sommige gevallen, vooral bij honden met een hoge prooidrift, kan het zijn dat u ze nooit zonder toezicht alleen kunt laten. Dit betekent niet dat u gefaald hebt; het betekent alleen dat u hun veiligheid vooropstelt.

Een hond die graag katten opjaagt, kan leren omgaan met één kat in het bijzonder, maar andere katten kunnen zijn instinct “triggeren”. Soms gaan de persoonlijkheden van twee huisdieren nooit helemaal samen. Maar vaak, met geduldige training en herintroductie, zullen uw hond en kat leren om vrienden te zijn.