Tien veel voorkomende honden angsten en fobieën

Veel honden hebben last van angsten en fobieën. Deze fobieën kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder een gebrek aan vroege socialisatie of een negatieve ervaring uit het verleden. Tekenen van angst bij honden zijn onder meer ineenkrimpen, trillen, kwijlen, blaffen, destructief gedrag en, in sommige gevallen, agressie.
Bange hond verstopt onder bed
Is uw hond angstig? Weet u al waarom? Leer over enkele van de meest voorkomende honden angsten en fobieën, zodat u uw hond kunt helpen.

Angst voor onweer

bliksem onweer
Astrofobie, angst voor onweer, komt veel voor bij honden. De mate van deze angst kan verschillen van hond tot hond. Sommigen hebben slechts een lichte angst voor onweer. In dit geval kan een hond lichtjes trillen of kan u tijdens een onweersbui afgeplatte oren, wijd opengesperde ogen en een samengeknepen staart waarnemen. Andere honden kunnen een ernstigere fobie hebben waardoor ze zich verstoppen, destructief worden, of zelfs de controle over hun darmen of blaas verliezen.

Honden met astafobie kunnen wel of niet bang zijn voor andere harde geluiden. Veel honden hebben een algemene geluidsfobie. Ze worden angstig als ze onweer horen, vuurwerk, harde muziek, vrachtwagens die over de weg rijden, enzovoort.

Angst voor vuurwerk

vuurwerk
Een andere veel voorkomende hondenfobie is de angst voor vuurwerk. Net als bij de angst voor onweer, doen de harde en onvoorspelbare geluiden en lichtshows van vuurwerk veel honden sidderen van angst. Deze angst kan er zelfs toe leiden dat een hond wegloopt en verdwaalt.

Voor sommige honden kan de fobie worden weggenomen door ze langzaam te laten wennen aan het geluid van vuurwerk. In andere gevallen kan het nodig zijn om managementtechnieken te gebruiken. Honden met een ernstige vuurwerkfobie moeten mogelijk worden behandeld met angstremmende medicijnen of kalmerende middelen.

Angst om alleen gelaten te worden (separatieangst)

Droevige hond wachtend op eigenaar om terug te keren
De angst om alleen thuis gelaten te worden wordt verlatingsangst genoemd. Honden die lijden aan verlatingsangst hebben de neiging om destructief gedrag te vertonen zodra hun baasje het huis verlaat. Andere symptomen zijn overmatig blaffen en inbakeren wanneer ze alleen gelaten worden.

Een verandering in het gedrag van de hondeneigenaar kan helpen de angst van de hond te verminderen. Door eenvoudigweg hun gewoonten te veranderen voordat ze het huis verlaten en door rustig te blijven wanneer ze weggaan en weer thuiskomen, kunnen hondeneigenaars een deel van de angst van een hond verlichten. Desensibilisatie, het proces waarbij de hond langzaam gewend raakt aan het alleen thuis gelaten worden, kan ook nuttig zijn voor honden die lijden aan verlatingsangst.

Soms kan het trainen van een hond om in een bench te blijven terwijl de eigenaar weg is ook helpen. Als de verlatingsangst ernstig is, is medicatie voor het dier soms gerechtvaardigd.

Angst voor de dierenarts

Dierenartsen onderzoeken hond
Het is vrij normaal dat honden bang zijn om naar de dierenarts te gaan. De eerste keer dat een hond naar de dierenarts gaat, gaat het meestal om vreemde geuren, nieuwe manieren van omgang, vastgebonden worden en inentingen krijgen. Het is geen wonder dat honden snel bang worden voor een bezoek aan de dierenarts.

Als er geen andere fobieën in het spel zijn, kan angst voor de dierenarts worden aangepakt door de hond gewoon mee te nemen naar de dierenarts voor een paar sociale bezoekjes waarbij geen onderzoek wordt gedaan. Geef uw hond veel complimenten en traktaties als hij rustig blijft.

Angst voor het rijden in de auto

Hond in een auto
Sommige honden zijn bang om in de auto te zitten. Deze angst is vaak te wijten aan een gebrek aan vroege blootstelling aan autoritten. Het kan ook ontstaan na negatieve ervaringen met het rijden in de auto, zoals wagenziek worden, in de auto zitten om te worden achtergelaten in een asiel, of alleen een autoritje maken voor een bezoek aan de dierenarts. Het is mogelijk om de angst van uw hond voor het meerijden in de auto te overwinnen door uw hond met traktaties en complimentjes langzaam de auto in te lokken en vervolgens in kleine stapjes naar het meerijden toe te werken. Zorg ervoor dat de bestemming een leuke plek is, zoals het hondenpark of een wandeling, en niet te ver weg.

Angst om de trap op en af te gaan

Hond aan voet van de trap
Een hondenbezitter kan zich niet realiseren dat zijn hond een angst heeft om trappen op en af te lopen totdat zijn hond op de rem trapt als ze een trap naderen. Deze fobie is bijna altijd te wijten aan een gebrek aan vroege socialisatie en blootstelling. Een hond die als jonge pup niet aan traptreden wordt blootgesteld, kan later in zijn leven een angst ontwikkelen om de trap op en af te lopen als hij een trap tegenkomt. Sommige honden kunnen deze angst overwinnen als u van het traplopen een spelletje maakt. Andere honden moeten leren om trappen te nemen, letterlijk, stap voor stap. Dit vergt tijd en veel positieve bekrachtiging.

Oudere honden kunnen terughoudend worden om trappen te gebruiken als ze artritis of andere mobiliteitsproblemen hebben, dus zorg ervoor dat u medische problemen uitsluit voor dit gedrag. Als een hond in het verleden een slechte val van de trap heeft gemaakt, kan dit ook een oorzaak van de angst zijn.

Angst voor mensen

Bange hond in een keuken
Het kan mensen verbazen te horen dat het vrij normaal is voor honden om bang te zijn voor mannen. In sommige gevallen kan deze angst het gevolg zijn van mishandeling door een man. Echter, het is vaker te wijten aan een gebrek aan socialisatie. Honden die niet veel tijd hebben doorgebracht in de buurt van mannen kunnen bang zijn voor hun diepere stemmen, grotere lichaamsbouw, en zelfs gezichtshaar.

Honden die bang zijn voor mannen moeten langzaam worden gedesensibiliseerd voor mannen op een niet-bedreigende manier. Houd in gedachten dat een angstige hond kan grommen, snauwen, of bijten als gevolg van deze angst. Stel uw hond voorzichtig van een afstand bloot aan mannen. Zorg ervoor dat de mannen weten dat ze geen oogcontact moeten maken of moeten proberen om uw hond te benaderen. Het kan tijd kosten voor uw hond om over deze angst heen te komen.

Angst voor vreemden

Hond blaft naar vreemdeling
Angst voor vreemden is vergelijkbaar met angst voor mannen, maar in dit geval kan een hond bang zijn voor iedereen die hij niet kent. Dit kan een moeilijk probleem zijn om te overwinnen, omdat het onmogelijk is om uw hond te leren elke mogelijke nieuwe persoon te accepteren. Het is belangrijk om uw hond in zijn eigen tijd nieuwe mensen te laten benaderen. Het dwingen van een angstige hond om een vreemde te accepteren kan een hond aanzetten tot agressie.

Angst voor kinderen

Hond met kind
Honden ontwikkelen om verschillende redenen een angst voor kinderen. Meestal is het te wijten aan een gebrek aan vroege blootstelling aan kinderen. Veel mensen krijgen een hond voordat ze ouders worden. Tenzij u een puppy in een huishouden met kinderen brengt, krijgt uw hond misschien niet de kans om met hen te socialiseren. Doe uw best om uw hond vanaf de puppytijd bloot te stellen aan kinderen van alle leeftijden.

Honden die bang zijn voor kinderen kunnen negatieve ervaringen met kinderen hebben gehad. Hoewel de bedoelingen van een kind goed kunnen zijn, kan een hond uitingen van affectie interpreteren als een bedreiging. Sommige honden begrijpen de geluiden of de schokkerige, ongecoördineerde bewegingen van een kind niet, of hun kleine gestalte. Hondeneigenaren die te maken hebben met een hond met een angst voor kinderen moeten een hondentrainer of gedragstherapeut raadplegen om aan deze fobie te werken.

Angst voor specifieke objecten

Vrouw toont hond aan lawaaierige stofzuiger
Sommige honden ontwikkelen een angst voor een bepaald object: de stofzuiger, vakantieversieringen, kinderspeelgoed, bouwapparatuur, en nog veel meer. Heel vaak is dit type angst niet zo erg, omdat veel voorwerpen gewoon uit het zicht kunnen worden verplaatst. In bepaalde gevallen kan het echter problematisch zijn. Bijvoorbeeld, als uw hond weigert om langs een standbeeld buiten uw flatgebouw te lopen of als hij verandert in een trillende, angstige puinhoop elke keer als u het tapijt moet stofzuigen. In dit geval kan het nodig zijn uw hond langzaam op een positieve, vrolijke manier kennis te laten maken met voorwerpen waar hij bang voor is.

Als u vermoedt dat uw huisdier ziek is, bel dan onmiddellijk uw dierenarts. Raadpleeg voor vragen over de gezondheid altijd uw dierenarts, want die heeft uw huisdier onderzocht, kent de gezondheidshistorie van uw huisdier en kan de beste aanbevelingen voor uw huisdier doen.