Waarom slaapt mijn hond zo veel?

Het is normaal voor honden om de hele nacht door te slapen, en veel honden brengen ook een groot deel van de dag slapend door. Terwijl wij mensen gewend zijn om te slapen als het donker is, vinden we het een beetje vreemd hoeveel onze honden overdag slapen. Waarom slapen honden eigenlijk zo veel?
Hond slaapt op tapijt in huis

Waarom honden zo veel slapen

Volgens deskundigen van de National Sleep Foundation, is het normaal voor honden om ongeveer 50% van hun dag slapend door te brengen. Nog eens 30% van de dag wordt besteed aan “rusten,” terwijl honden actief zijn, slechts ongeveer 20% van de dag. Dit is vrij normaal voor carnivoren – leeuwen brengen 18 of meer uren per dag slapend en rustend door!

Lees ook: Beste hondenmanden kopen en review

De meeste honden slapen als ze niets beters te doen hebben. Omdat ze geen smartphone, baan of huiswerk hebben, is slapen over het algemeen de beste manier om lange, vervelende uren door te brengen.

Hoeveel uw hond slaapt, hangt af van verschillende factoren:

 • Puppy’s en oudere honden zullen waarschijnlijk meer van hun tijd slapend doorbrengen.
 • Ook overgewicht en zieke honden slapen meer dan gezonde honden.
 • Bepaalde rassen hebben de neiging om meer te slapen (vraag het iemand die zowel een luie Berner Sennenhond als een Border Collie met werklijn heeft gehad).

Uren en uren snoozen kan natuurlijk ook een teken van een probleem zijn. Veel ziekten en leeftijdsgebonden problemen kunnen gepaard gaan met een verandering in het slaappatroon.1 Stress en verlatingsangst kunnen zich ook uiten in extra snoozen overdag.

In de meeste gevallen is een hond die 12 of meer uur per dag slaapt geen reden tot bezorgdheid. Dat is gewoon normaal! Maar baasjes moeten zich ervan bewust zijn dat overmatig slapen ook een teken van mogelijke problemen kan zijn, en het is het beste om met uw dierenarts te praten als u zich hierover zorgen maakt.

Hoe maak je de dag van je hond spannender

Aangezien de meeste honden niet naar werk of school gaan, is het normaal dat ze zich de hele dag vervelen en alleen zijn. Koppel een lange, eenzame dag met de uren dat hun menselijke is slapen, en dat is een lange tijd voor uw hond te besteden slapen elke dag! Als het voelt alsof uw hond slaapt zijn leven weg, na te denken over wat hij nog meer te doen met zijn tijd.

De beste manier om uw hond overdag wakker en actief te houden is door puzzelspeelgoed te gebruiken. Van supergemakkelijk (traktaties rollen in een handdoek of een eierdoos) tot hightech (de CleverPet), puzzelspeeltjes helpen uw hond overdag actief te blijven. Door uw hond te controleren met een hondencamera kunt u zien of ze met het puzzelspeelgoed speelt of het negeert.

U kunt de dag van uw hond ook wat spannender maken door ’s middags met de hond te gaan wandelen en ’s ochtends en ’s avonds wat meer beweging te krijgen.

Als u merkt dat uw hond slaapt, zelfs als er iets beters te doen is, is het misschien tijd om hulp in te schakelen.

Wanneer hulp halen?

Over het algemeen is het vrij normaal dat uw hond het grootste deel van de dag slaapt of rust. Toch kan te veel slaap een teken zijn dat er problemen zijn met de gezondheid van uw hond.

Er zijn een paar tekenen die erop wijzen dat uw hond te veel slaapt:

 • Het slaappatroon van uw hond is veranderd.
 • Uw hond slaapt zelfs als er “iets beters te doen is,” vooral als dat ding normaal haar aandacht zou trekken.
 • De slaap van uw hond staat eten of drinken in de weg.
 • Het is moeilijk om uw hond ’s morgens wakker te krijgen.
 • Uw hond valt plotseling in slaap, zelfs midden in het spel (narcolepsie).
 • Uw hond wordt plotseling wakker of is bang of gestrest.
  • De toename van de slaap gaat gepaard met andere lichamelijke symptomen, zoals:
  • Hinken of kreupelheid.
  • Onwil om te lopen, rennen of springen.
  • Een toe- of afname van eten, plassen of ontlasting.
  • De toename van slaap gaat gepaard met andere gedragsproblemen, zoals:
  • Staren naar hoeken of muren.
  • Een toename van agressie of angstigheid.
  • Pacing, kwijlen, en andere tekenen van angst.

Sommige van deze tekenen zijn misschien niet zo beangstigend als uw hond verder met gratie veroudert, vooral als ze altijd al een beetje aan de luie kant is geweest. Maar het kan nooit kwaad om naar de dierenarts te gaan en er naar te vragen.

Uw dierenarts zal waarschijnlijk een heleboel vragen hebben en misschien een aantal tests moeten doen. Zelfs als u een gedetailleerd logboek hebt van de slaap van uw hond en haar andere symptomen, kan het lastig zijn om het probleem te achterhalen.

Laat u zich daardoor niet ontmoedigen. Slaperige honden kunnen lijden aan hypothyreoïdie,2 rugpijn, diabetes, angst, of vele andere ernstige aandoeningen. Een grondig onderzoek door uw dierenarts, dat bloedonderzoek en andere tests kan omvatten, is de enige manier om het zeker te weten.

Probeer het slaappatroon en andere symptomen van uw hond in de gaten te houden.3 Zorg ervoor dat ze een gezond gewicht heeft en dat ze overdag genoeg te doen heeft. Als ze nog steeds ongewoon veel slaapt, is het misschien tijd om naar de dierenarts te gaan.