Omgaan met amputatie van ledematen bij honden

Velen van ons hebben waarschijnlijk al eens een hond met drie poten gezien – en de kans is groot dat ze gelukkig waren. Of het nu het gevolg is van een ongeluk of een ziekte, amputatie van ledematen bij honden komt vaak voor, en honden kunnen er goed mee omgaan.

Hoewel er een grote operatie aan te pas komt, kan amputatie honden juist helpen in plaats van hinderen, doordat de bron van pijn en lijden wordt weggenomen. Amputatie van ledematen bij honden is tenslotte bedoeld om hun leven te verbeteren, en zal alleen plaatsvinden als uw dierenarts denkt dat de procedure dit kan bereiken.
Hond met amputatie
De meeste honden zullen zich met uw hulp en het advies van uw dierenarts probleemloos aanpassen aan een leven op drie poten. Ze zullen het vaak zo druk hebben met rondrennen, achter balletjes aanrennen en ‘apporteren’ dat ze nauwelijks merken dat er iets mis is.

Hoe zal mijn hond omgaan met een amputatie-operatie?

Hoewel amputatie van ledematen bij honden in het begin moeilijk is om over na te denken, kan het uw zwaargewonde huisdier veel goed doen. Sterker nog, amputatie bij honden is vaak de beste optie voor honden met ernstige verwondingen door auto-ongelukken, andere ongelukken, of voor honden die lijden aan botkanker of andere ernstige ziekten.

Natuurlijk zal het niet gemakkelijk zijn voor uw hond om te leren hoe hij zich moet bewegen zoals hij dat vroeger deed. De afwezigheid van een ledemaat maakt normaal bewegen een beetje moeilijk, en uw hond zal moeten leren hoe hij dit moet compenseren voordat hij weer zijn gewone, springerige zelf wordt. Maar mettertijd kunnen de meesten de veranderingen in de gewichtsverdeling compenseren en weer leren lopen en zelfs rennen. Met wat tijd en begrip kunnen ze al snel weer in de tuin of in het park rondrennen – net als vroeger.

Een moeilijke beslissing nemen

Het zien van een tevreden en pittige hond die op drie poten over straat loopt, herinnert ons eraan dat een amputatie van ledematen bij honden en een amputatie-operatie bij honden niet het einde van de wereld hoeft te betekenen. Beschouw het in plaats daarvan als het begin van een nieuw leven voor uw hond, een positieve optie die hun leven op humane wijze kan verlengen en de pijn die ze voorheen hadden kan wegnemen. Chirurgie zal alleen plaatsvinden als het gunstig is voor uw hond, dus u moet weten dat als dit gebeurt, u het vriendelijkste doet wat u kunt doen.

Het is echter begrijpelijk dat de keuze om een ledemaat van uw hond te laten amputeren een moeilijke beslissing is. De operatie, het herstel en de prognose (afhankelijk van de reden voor de amputatie) moeten uitvoerig met uw dierenarts worden besproken, want het is een ingrijpende beslissing. Grotere of zwaardere honden kunnen minder goed tegen amputatie dan slanke, kleine honden en in geval van kanker is amputatie misschien geen genezende ingreep.

Bespreek al uw zorgen met uw dierenarts vóór de operatie, zodat u tot een weloverwogen beslissing kunt komen en het beste kunt doen voor uw trouwe viervoeter.

Uw huisdier helpen zich aan te passen: amputatie van ledematen bij honden

Als u en uw dierenarts het erover eens zijn dat een amputatie het beste is voor uw hond, moet u gaan nadenken over de nazorg en hoe uw hond zich zal aanpassen aan zijn nieuwe leven. Uw hond heeft hulp en steun nodig, niet alleen direct na de operatie, maar ook wanneer hij weer mobiel is – voor een hond met drie poten liggen de zaken immers misschien een beetje anders.

Houd voor de gezondheid en het geluk van uw hond deze tips in gedachten en volg het advies van uw dierenarts nauwgezet op.

 • Volg de nazorginstructies van uw dierenarts zorgvuldig op en stel vragen als u iets niet zeker weet over een amputatie-operatie bij uw hond.
 • Deze instructies zullen waarschijnlijk suggereren om uw hond opgesloten te houden na de operatie. Maak het hem gemakkelijk en vermaak hem op een veilige, leuke manier.
 • Moedig uw hond niet aan om te springen, hoe graag ze dat ook willen. Ze kunnen teleurgesteld zijn, maar u moet doen wat het beste voor ze is.
 • Honden moeten kracht opbouwen in hun resterende ledematen, dus vraag uw dierenarts naar een langzaam toenemend bewegingsprogramma.
 • Voor uw hond kan een dierenartsfysiotherapeut nuttig zijn bij het opbouwen van spieren – vraag uw dierenarts naar de gegevens van een goede fysiotherapeut.
 • In het begin zullen korte wandelingen aan de lijn vermoeiend zijn voor uw hond – houd er rekening mee dat het hem veel inspanning kan kosten.
 • Vraag uw dierenarts naar alternatieve vormen van lichaamsbeweging, zoals hydrotherapie/zwemmen, die misschien gemakkelijker zijn voor uw hond (en nog steeds heel leuk zijn).
 • Uw hond kan het moeilijker vinden om op zijn favoriete meubels, zoals een bed, te komen. Zorg dus voor oprijplaten of traptreden en zorg ervoor dat het eten, het water en het bed van uw vriend gemakkelijk bereikbaar zijn zonder dat hij hoeft te springen.
 • Uw hond kan misschien niet meer zo snel aan gevaar ontsnappen als vroeger, dus houd hem uit de buurt van het gevaar tot de snelheid van uw huisdier weer overeenkomt met zijn dapperheid!
 • Houd het gewicht van uw hond goed in de gaten, want gewichtstoename zet hun andere poten meer onder druk en maakt het veel moeilijker om zich te redden. Dit is heel belangrijk, want uw hond kan meer geneigd zijn om aan te komen omdat hij minder beweegt.
 • Geef uw hond voldoende tijd voor revalidatie en aanpassing en zoek altijd meer informatie over het herstelproces van amputaties bij honden als u zich zorgen maakt.
 • Andere huisdieren, vooral zij die graag met uw hond spelen, kunnen aanvankelijk van streek zijn door de verandering van hun metgezel. Herintroduceer de patiënt langzaam en houd een oogje in het zeil.
 • Het is mogelijk dat huisdieren last krijgen van fantoompijnen in verwijderde ledematen, dus neem contact op met uw dierenarts als uw hond zich ongemakkelijk lijkt te voelen; verdere behandeling kan dan nodig zijn.
 • Als u zich zorgen maakt dat uw hond zich niet aan de veranderingen aanpast of er niet mee omgaat, neem dan contact op met uw dierenarts om te bespreken hoe u het leven van uw hond kunt vergemakkelijken – iedereen heeft soms een beetje hulp nodig.

Veel honden lopen momenteel op drie poten en genieten nog evenveel van het leven, maar dat maakt de beslissing voor u en uw huisdier er niet eenvoudiger op. Amputatie van ledematen bij honden kan voor sommigen een goede keuze zijn, maar voor anderen niet; overweeg uw beslissing en bespreek het met uw dierenarts.

Als amputatie het antwoord is op het probleem van uw hond, bedenk dan dat in veel gevallen met geduld, begrip en liefde uw trouwe hond zal leren ermee om te gaan en even gelukkig zal zijn als altijd.