Dominantie bij honden: herkennen van dominant gedrag

Honden staan bekend als roedeldieren waarvan de dominantie is geworteld in hun territoriale instincten. In het wild dient dit gedrag als een sleutel tot overleving, maar wanneer het wordt vertoond in een huiselijke omgeving, kan het zich ontwikkelen tot ongewenst gedrag en gevaarlijke agressie. Het kennen van de tekenen van dominant gedrag geeft hondeneigenaren de middelen die ze nodig hebben om met hun hond te werken of om hulp te krijgen via hondentrainingslessen die het gedrag zullen stoppen.

Veel voorkomende tekenen van dominant gedrag bij honden

Honden tonen dominantie op verschillende manieren, vaak leidend tot agressief gedrag dat ernstig letsel kan veroorzaken bij kinderen of andere huisdieren. Een belangrijk teken van dominant gedrag bij honden is agressie naar kinderen toe en het bijten naar kinderen en andere huisdieren in een poging om ze te “hoeden”. Elke hondenbezitter die agressief gedrag bij zijn huisdier opmerkt, moet onze hondentraining in Fredericksburg volgen om dit gedrag te corrigeren. Onze Dog Training Classes biedt training die effectief om kan gaan met agressief gedrag in een veilige, gecontroleerde omgeving. Enkele andere veel voorkomende tekenen van dominant gedrag zijn:

 • Het beschermen van hun eigenaar tegen andere honden of mensen
 • Trekken aan de lijn
 • Het ongepast bestijgen van honden of mensen (gezien bij reuen en teven)
 • Aandacht stelen van andere honden
 • Weigeren om van meubels af te gaan
 • Spelen opeisen door speelgoed op de schoot van de eigenaar te leggen
 • Aan de lijn voor andere honden of de eigenaar uit moeten lopen
 • Constant likken

Een ander belangrijk teken van dominant gedrag is de weigering om naar de commando’s van de eigenaar te luisteren en te reageren met grommen, springen, blaffen, bijten of ander ongepast gedrag. Bovendien hebben ze vaak een hoge mate van voedsel- en speelgoedagressie, ook bekend als bewaken. Hierdoor grommen, bijten of bijten ze naar andere dieren, kinderen of hun baasjes als ze te dicht bij de voorwerpen komen die ze bewaken.

Wat veroorzaakt dominant gedrag bij sommige honden

Ondanks speculaties, is dominant gedrag geen normale persoonlijkheidstrek bij honden van welk ras dan ook. Er zijn verschillende redenen waarom een hond dominant gedrag vertoont, waarvan geen enkele door eigenaren als “goed” of “normaal” moet worden beschouwd. In veel gevallen creëren eigenaren het gedrag onbewust door ze geen discipline bij te brengen wanneer ze voor het eerst tekenen van dominant gedrag vertonen naar kinderen of andere dieren. Door ze geen discipline bij te brengen, escaleert hun gedrag geleidelijk. Andere oorzaken van dominant gedrag zijn:

 • Gebrek aan socialisatie met andere dieren
 • Gebrek aan goede training
 • Omgevingsfactoren

Een andere belangrijke reden waarom honden dominant gedrag vertonen is in reactie op een onderliggende gezondheidstoestand. Onderliggende gezondheidsaandoeningen kunnen ervoor zorgen dat een hond hormonale of stemmingsstoornissen heeft en slecht ziet of hoort. Deze aandoeningen kunnen ertoe leiden dat een hond dominant gedrag gaat vertonen, zoals bijten, grommen en blaffen, als reactie op de pijn en irritatie die deze aandoeningen veroorzaken.

Welk hondenras is vatbaar voor dominant gedrag

Dominant gedrag kan bij elk hondenras voorkomen en het kan zowel bij reuen als bij teven voorkomen, al komt het vaker voor bij reuen. In de meeste gevallen treedt dominant gedrag op wanneer een hond volwassen is, ergens tussen de één en drie jaar oud. Het is echter niet ongewoon dat dominant gedrag voorkomt bij oudere honden of puppies. Het is belangrijk om op te merken dat dominant gedrag bij puppies makkelijker te corrigeren is dan bij oudere honden als de eigenaar de juiste disciplinaire technieken toepast en de puppy op Dog Training Classes krijgt.

Hoe Dominant Gedrag Corrigeren

De behandeling van een hond die dominant gedrag vertoont is afhankelijk van verschillende factoren. Elke huisdiereigenaar moet zijn hond door een dierenarts laten onderzoeken, om te bepalen of hij aan onderliggende gezondheidsproblemen lijdt. De dierenarts zal eventuele gezondheidsproblemen behandelen om te zien of dit het gedrag van de hond verbetert. In sommige gevallen, door het corrigeren van medische problemen en het combineren met hondentrainingslessen, is het gedrag gemakkelijker te corrigeren.

Voor honden die geen onderliggende gezondheidsprobleem hebben, biedt honden gehoorzaamheidstraining en de juiste trainingsrichtlijnen voor de eigenaren om thuis te volgen, een effectieve oplossing.

Als u een huisdiereigenaar bent die problemen heeft met dominant gedrag, kunnen gespecialiseerde bedrijven u helpen. Hun ervaren trainer zal uw hond hertrainen door middel van ons honden gehoorzaamheid trainingsprogramma. Het beteugelen van agressief, dominant gedrag en het aanleren van de juiste reactie aan hondeneigenaren, als het gedrag terugkomt.