Beste hondenborstels voor je hond kopen en aanbieding

Het periodiek borstelen van het haar van je hond is om verschillende redenen belangrijk. Zo helpt het je de vorming van klitten tegen te gaan, verwijder je vuil tijdens het borstelen en is de kans op een bacteriële infectie bij het dier kleiner. Het is niet voor niets, dat ook wij als mensen regelmatig ons haar borstelen en kammen. Voor honden is het borstelen van het haar belangrijker dan voor ons, daar een hond tijdens het uitlaten in contact komt met vuil op de grond, in het gras of bijvoorbeeld in de struiken. Reden genoeg om voor een goede hondenborstel te kiezen.

Of u nu een teckel, een Duitse herder, een mopshond of een Labrador als viervoeter in huis hebt: Om de vacht van uw hond glanzend te houden, moet u hem regelmatig borstelen.

hondenborstel
Tip: start direct met borstelen, wanneer de hond z’n vacht ontwikkeld heeft. Het voorkomt dat je hond bang wordt van de borstel, of dit als onplezierig ervaart.

Op deze pagina lees je meer over het kiezen van de juiste hondenborstel voor je hond. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een borstel? Welk type borstel past het beste bij de vacht van mijn hond? Enzovoorts. Kijk ook eens naar het overzicht met de beste hondenborstels van dit moment. Het helpt je een weloverwogen keuze te maken, wanneer je een nieuwe hondenborstel aanschaft.

Beste hondenborstels van dit moment

Op basis van de reeds beschreven factoren, is het mogelijk om tot een overzicht te komen met de beste hondenborstels van dit moment. Het helpt je een weloverwogen keuze te maken, wanneer je zelf op zoek gaat naar een nieuwe borstel voor je hond. Heb jij al een beeld bij het type borstel dat het meest geschikt is voor jouw viervoeter?

Furminator Dual Brush hondenborstel

Furminator Hond Dual Brush - Hondenborstel

Bekijk de dagprijs

Een groot voordeel van de Furminator Dual Brush hondenborstel is het feit, dat deze twee zijden heeft. De ene zijde van deze borstel voor je hond is voorzien van grove pennen, wat zeer geschikt is voor het verwijderen van vuil in de onderste vacht. De andere zijde van deze borstel is zachter en gemaakt van rubber. Deze zijde gebruik je voor het verwijderen van vuil uit de bovenste vacht. Tevens kun je deze zijde gebruiken voor het verzorgen van de vacht van een kortharige hond.

De Furminator Dual Brush hondenborstel is niet alleen geschikt voor het verwijderen van vuil uit de vacht van je hond. Je kunt de borstel ook als poetsborstel gebruiken in de rui. Het helpt je de losse haren uit de vacht van je hond te verwijderen. Zo heeft de hond hier zelf geen last van. Het model is met een prijs van iets meer dan twintig euro scherp geprijsd.

Furminator® Hond lang haar – Vermindert Haaruitval Tot 90% – Hondenborstel – L

Furminator® Hond langhaar - Vermindert Haaruitval Tot 90% - Hondenborstel - L

Bekijk de dagprijs

Naast de Dual Brush van Furminator, is ook dit model hondenborstel het bekijken waard. Deze borstel is specifiek bedoeld voor een kortharige hond, door de kleine haakjes die aan het uiteinde van de borstel bevestigd zijn. De kleine haakjes maken het heel eenvoudig om vuil los te trekken uit de vacht van je viervoeter. Op deze manier kunnen bacteriële infecties bij het dier voorkomen worden. Met een breedte van 18 centimeter, behoort deze hondenborstel van Furminator tot de bredere modellen. Het maakt de borstel geschikt voor een groter hondenras.

Niet alleen verwijdert de borstel moeiteloos vuil uit de vacht van je hond. Ook zorgt de Furminator hondenborstel voor het tegengaan van haaruitval bij het dier. Naar eigen zeggen zorgt deze borstel dat de haaruitval met 90% verminderd wordt. De goede kwaliteit van de gebruikte materialen maakt dat de hondenborstel een lange tijd mee zal gaan.

HF hondenborstel voor de onderste vacht

Hondenborstel - Kattenborstel-Vachtverzorging-Ondervacht

Bekijk de dagprijs

Deze HF hondenborstel heeft een compact formaat en is aan het uiteinde voorzien van een aantal kleine metalen haakjes. De haakjes bieden het voordeel, dat deze hondenborstel zowel door de bovenste vacht als ook door de onderste vacht beweegt. Op deze manier kun je ook het vuil wat dieper in de vacht getrokken is verwijderen. Hoewel je hond de eerste keren zal moeten wennen aan de metalen haakjes, doen ze geen pijn. Het is zelfs zo, dat je hond de haakjes als een soort massage kan ervaren.

De haakjes dragen niet alleen bij aan het verwijderen van het vuil uit de bovenste en onderste vacht van je hond. Ook klitten worden tegengegaan. Doordat de kop van deze borstel vrij smal is, wordt de borstel voornamelijk aangeraden voor kleinere hondenrassen.

hondenkam kortharig – Hoogwaardige 2-Zijdige Hondenborstel

hondenkam kortharig - Hoogwaardige 2-Zijdige Hondenborstel

Bekijk de dagprijs

Heeft jouw hond last van vervelende klitten of is jouw huisdier enorm aan het verharen? Geen probleem! Met de 2-zijdige ondervacht kam van Woodoro zijn deze harige problemen verleden tijd! Onze speciaal ontwikkelde ronde messen verwijderen in een mum van tijd overtollig haar uit de ondervacht, zonder dat je harige vriend hier last van heeft. Je zult versteld staan van de hoeveelheid haar dat loslaat.

 • Aanbevolen door trimmers
 • 100% veilig en gebruiksvriendelijk
 • Reduceert verharen tot 95%
 • Zorgt voor gezond, glanzend en verzorgd haar
 • Beweegt soepel door vervelende klitten
 • Perfect voor middellang en lang haar
 • Ronde messen krassen of irriteren de huid niet
 • Niet-goed, geld-terug-garantie!

furminator hond kortharig

furminator hond kortharig

Bekijk de dagprijs

FURminator volgt strikte productie- en milieuverordeningen in het fabriceren van de gepatenteerde borstels. Alleen de hoogste kwaliteit en de veiligste materialen worden gebruikt.
Dit komt neer op:

 • kammen die de vacht of de huid van uw huisdier niet beschadigen.
 • materialen die vrij zijn van lood, cadmium en andere giftige stoffen.

Hondenkam langharig – kikimiaomiao professionele hondenkammen en Hondenborstel

Hondenkam langharig - kikimiaomiao professionele hondenkammen en Hondenborstel

Bekijk de dagprijs

Deze borstel zijn speciaal ontwikkeld voor vachten die korter zijn dan 5 centimeter en zijn beschikbaar in drie verschillende maten voor optimaal resultaat en snellere, efficiëntere vermindering van het verharen.

Ondervacht kam hond – TwinQ Professionele 2-zijdige Klittenkam

Ondervacht kam hond - TwinQ Professionele 2-zijdige Klittenkam

Bekijk de dagprijs

Heeft uw hond of kat last van vervelende klitten? Geen probleem! Met de professionele 2-zijdige ondervacht kam van TwinQ is dit verleden tijd. Dankzij de afgeronde messen kunt u de ondervacht in een paar minuten met de hondenkam/kattenkam verwijderen zonder dat uw harige vriend hier last van heeft. U zult verbaasd zijn hoeveel ondervacht u uit de vacht van uw hond of kat haalt!

 • 100% veilig en gebruiksvriendelijk
 • Reduceert verharen tot 90%
 • Zorgt voor een gezonde glanzende verzorgde vacht
 • Perfect voor middellang en lang haar
 • Gemaakt van roestvrij staal (RVS) materiaal

Slicker hond – 2 Zijdige Ondervacht Kam plus Slicker Borstel

Slicker hond - 2 Zijdige Ondervacht Kam plus Slicker Borstel

Bekijk de dagprijs

Geen losse haren meer door je huis en je hond (of kat) is door deze anti klitten kam verlost van al die vervelende klitten en knopen. Geef je huisdier de zorg die hij/zij verdient en laat de vacht weer glanzen en stralen! De Mister Mill ondervacht kam in combinatie met de slicker borstel zijn de ideale oplossing voor deze belangrijke verzorgingsklus.

 • Verwijderen van klitten
 • Verwijderen van losse haren
 • Opfrissen gehele vacht
 • Een gezonde glanzende vacht
 • Veilig voor je huisdier, krast niet
 • Vermindert haaruitval
 • Vermindert de kans op vlooien
 • Vermindert huidirritatie
 • Makkelijk in gebruik door de twee verschillende zijden
 • Jouw hond of kat blij met de mooie vacht
 • De baas blij met een vrolijk huisdier en een schoon huis!

rubberen hondenborstel – Beeztees 13 x 9 cm – Groen

rubberen hondenborstel - Beeztees 13 x 9 cm - Groen

Bekijk de dagprijs

Wil je de vacht van jouw hond weer laten stralen? Gebruik dan de Beeztees Massageborstel. Deze rubberen hondenborstel met handvat, kan worden gebruikt om de vacht van jouw hond weer mooi in conditie te krijgen. Bovendien zorgt het borstelen met deze borstel ervoor, dat talg door de vacht wordt verspreid. Dit stimuleert de bloedsomloop en zorgt ervoor dat de vacht gezond en glanzend blijft. Het handvat zorgt ervoor dat je meer grip hebt tijdens het borstelen, wat het borstelen eenvoudiger maakt.

Herderhark hond – Ferplast Hondenvachtborstel – 11×15.5 cm Rood Zwart

Herderhark hond - Ferplast Hondenvachtborstel - 11x15.5 cm Rood Zwart

Bekijk de dagprijs

Ontklit de vacht met de herderhark
Het kammen van de vacht van je huisdier is belangrijk om zo de huid en vacht gezond te houden. Met de Herderhark Dubbel van Ferplast zorg je voor een schone, klitvrije en zachte vacht.

Hoogwaardige Huisdierhaar Verwijderaar – Hondenhaar – Pluizenborstel – Ontharingsborstel – Wit

Hoogwaardige Huisdierhaar Verwijderaar - Hondenhaar - Pluizenborstel - Ontharingsborstel - Wit

Bekijk de dagprijs

Ben jij op zoek naar een haar verwijderaar? Dan ben je hier aan het goede adres! Waarschijnlijk heb je een hond of kat en ben je hier natuurlijk erg blij mee! Liefde voor een hond of kat is daarom ook niet in woorden uit te drukken. Maar de trouwe viervoeters laten ook genoeg haren achter op plekken waar je het niet wilt. Een bank of bed vol met haren is dan natuurlijk niet fijn. Voorkom dit probleem met deze borstel. Lees hieronder meer!

Heb jij last van haren en pluizen in je huis? De vacht van je hond of kat zegt veel over hoe ze zich voelen. Maar elke keer de haren en pluizen opruimen met je hand is veel gedoe. Met deze hoogwaardige huisdierhaar verwijderaar ben je binnen een paar minuten klaar met het haarvrij maken van je bank. De hondenhaar verwijderaar is het meest praktische systeem om je huis haarvrij te maken. Hierdoor kun je nóg meer genieten van de liefde van je prachtige huisdier.

 • Diervriendelijk
 • Strak design
 • Kwaliteitsgarantie
 • Schoner huis
 • Optimaal genieten van je schone huis

Vachtverzorgingshandschoen

Vachtverzorgingshandschoen

Bekijk de dagprijs

Vachtverzorgingshandschoen is een gepatenteerd product! De vachtverzorgingshandschoen die haarverlies helpt verminderen, een zachte vacht verschaft en uw huis proper houdt!

pluizenBOEF® Pet hair remover | Huisdierhaar verwijderaar

pluizenBOEF® Pet hair remover - Huisdierhaar verwijderaar

Bekijk de dagprijs

Veel last van haaruitval van huisdieren? Geen gedoe met plakrollers meer van nu af aan. De pluizenBOEF® Pet hair remover haalt in een veeg al het haar van uw huisdieren van meubels, tapijt en andere stoffen! 100% herbruikbaar

Door het snel heen en weer vegen van de borstel ontstaat door de nylon haartjes op de borstel een statische lading die al het haar van uw huisdieren verwijdert en opvangt in de container. Geen gedoe meer met chemische plakrollers of stofzuigers. Gewoon vegen en het bakje legen in de prullenbak. U kunt heel u leven mee met deze effectieve huisdier haar verwijderaar! Ontvang de nieuwste versie van deze pet hair remover nu binnen een dag!

Hondenborstel set – Kammen – Borstel – Hond

Hondenborstel set - Kammen - Borstel - Hond

Bekijk de dagprijs

Een kammenset voor de dagelijkse verzorging van je huisdier. Verwijder alle lossen haren en viezigheid uit de vacht. De set bevat drie borsels kammen. Een slicker borstel; deze verwijdert grondig knopen en losse haren uit de vacht. Een vlooien kam; Kam de vacht en haal de vlooien uit de vacht. Een dieren kam; deze is voor het uitkammen van de vacht zodat de losse en dode haren uit de vacht komen.

Activet borstel universal pro, klein zacht (groen)

Activet borstel universal pro, klein zacht (groen)

Bekijk de dagprijs

Activet Borstels zijn uniek in ze soort. Deze borstels werden voorheen verkocht onder de merknaam Les Pooch. De borstels zijn al jaren een begrip bij de professionele hondentrimmer. Er is geen borstel beter geschikt om de vacht te onderhouden dan een Activet borstel.

Deze borstel betreft de Activet Borstel Universal Pro, klein zacht (groen). Dit is een borstel bedoelt voor een zachte huid/ vacht. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Dwergkeeshonden, Chihuahua’s en Tibetaanse Spanielen.

Beeztees Anti Haar Borstel – Hond – Rubber – 27 cm

Beeztees Anti Haar Borstel - Hond - Rubber - 27 cm

Bekijk de dagprijs

Ook last van hondenharen overal in huis? Dan komt daar nu een einde aan met de Beeztees Anti-haar Borstel. Deze multifunctionele borstel is de uitvinding om de losse haren van jouw hond of kat te verwijderen. Bovendien kan de borstel ook worden gebruikt om de haren van meubels, auto bekleding en van jouw eigen kleding te verwijderen. Afmeting: 27 cm

Boon herderhark

Herderhark Metaal - Dierenborstel - kam - Metaal

Bekijk de dagprijs

Een vierde hondenborstel die het bekijken waard kan zijn, is de herderhark van Boon. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt dit model hondenborstel voornamelijk gebruikt voor herders. Deze honden hebben een langharige vacht, waar de haakjes aan deze hondenborstel bijzonder soepel doorheen bewegen. Het gebruik van deze hondenborstel voor een kortharige vacht wordt afgeraden.

Het voordeel van deze Boon herderhark is het feit, dat het de vacht van je hond laat glanzen en bacteriën of ander vuil moeiteloos verwijderd. De haakjes aan het uiteinde van de hondenborstel zien er wellicht wat grof en pijnlijk uit. Een hond zal er echter nauwelijks wat van voelen! De diepe haakjes zijn voornamelijk geschikt voor het verwijderen van vuil uit de onderste vacht. Met de kleinere haakjes kun je ook vuil uit de bovenste vacht wegnemen. Groot voordeel van dit model hondenborstel voor een langharige hond is het feit, dat het model bijzonder scherp geprijsd is. Het simpele ontwerp en de stevige materialen maken dat je hier een lange tijd plezier van zal hebben.

Belang van een goede borstel voor je hond

De vacht van een hond bestaat normaliter uit twee lagen; de bovenste en onderste vacht. Het helpt een hond zichzelf warm te houden tijdens de koude winterdagen, het biedt bescherming tegen stekels in het struikgewas, enzovoorts. Bij het borstelen van een hond borstel je niet alleen de bovenste vacht, maar ook de onderste. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat er al snel klitten in deze onderste vacht ontstaan. De klitten zijn het gevolg van vocht in de vacht van het dier, van aarde en bijvoorbeeld van kleine takjes. Vuil hecht zich relatief makkelijk aan deze klitten, met het risico op een bacteriële infectie tot gevolg.

Het is niet voor niets, dat de bacteriën zich nestelen in de vacht van je hond. Het is een hele warme en zachte plek voor ze. De perfecte basis om verder te groeien. Ook vlooien en bijvoorbeeld teken hechten zich graag aan de vacht van een hond of kat. Voor het dier zelf is het vanzelfsprekend bijzonder onplezierig, wanneer er zich bacteriën, vlooien en teken aan de vacht hechten. Door de bovenste en onderste vacht periodiek te borstelen voorkom je dat een hond hier hinder van ondervindt. Het is afhankelijk van de lengte van de haren van je hond, hoe vaak de vacht geborsteld moet worden.

Houd de vacht van je hond in goede conditie

Niet alleen het tegengaan van bacteriële infecties en bijvoorbeeld de aanwezigheid van vlooien en teken is een reden om de vacht van je hond regelmatig te borstelen. Ook zorgt het borstelen van de vacht voor het in goede conditie houden van de vacht. Let op, borstelen alleen is hierbij vaak niet voldoende. Zorg dat je de vacht ook periodiek wast met de juiste hondenshampoo.

Op zoek naar de beste hondenborstel

Bij de aankoop van een borstel voor je hond zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Je las al dat de beste hondenborstel voor jouw hond sterk samenhangt met het type vacht wat je hond heeft. De ene hond heeft een vacht vol met lange haren, terwijl andere honden kortharig zijn. De verzorging van een kortharige vacht vergt een andere hondenborstel dan een langharige vacht. Onderstaand lees je meer over de belangrijkste factoren om rekening mee te houden.
hondenborstels

Lengte van de haren van je hond

Voor het verzorgen van een kortharige hond is het verstandig om een rubberen borstel te kiezen. Met de rubberen borstel krijg je de vacht van een hond eenvoudig schoon en voorkom je dat het dier pijn lijdt tijdens het borstelen. Een rubberen borstel maakt het heel eenvoudig om de korte haren van de hond schoon te maken en te ontklitten. Een rubberen borstel is minder geschikt voor de verzorging van een langharige vacht. In dit geval doe je er verstandig aan een hondenborstel met grove tanden te kiezen. Het voordeel van deze grove tanden is het feit, dat ze tot diep in de vacht rijken. Op deze manier verwijder je ook het vuil en de klitten uit de onderste vacht van je langharige hond.

Verschillende soorten borstels

Naast het verschil tussen een borstel voor een korte en lange vacht, zitten er ook tussen de borstels zelf verschillen. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen een zogenaamde poetsborstel en een borstel met kleine metalen haakjes. Die kleine haakjes maken het heel eenvoudig om dieper ingetrokken vuil te verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan kleine stukjes modder, die aan de vacht van je hond zijn blijven hangen. Het maakt de borstel perfect voor een hond met lange haren. Een poetsborstel is vooral handig in de rui. Met deze borstel haal je de losse haren eenvoudig uit de vacht van je hond. Je gebruikt de poetsborstel voor honden met zowel lang, als met kort haar.

Een derde variant is de rubberen borstel met kleine nopjes. Waar de borstel met haakjes gebruikt wordt voor honden met een lange vacht, zet men de rubberen borstel met kleine nopjes in voor de verzorging van een kortharige vacht. Een vierde optie is de pennenborstel. De pennenborstel heeft, zoals de naam al doet vermoeden, verschillende langere pennen. Deze pennen helpen je eenvoudig door de dikke vacht van je hond te bewegen.

Onderstaande tabel toont in het kort aan welke borstel het meest geschikt is voor welk type vacht:

Kwaliteit van het gebruikte materiaal

Op het moment dat je weet welk type borstel het meest geschikt is voor de verzorging van de vacht van je hond, kun je kijken naar de kwaliteit van het gebruikte materiaal. Bij een rubberen borstel wil je bijvoorbeeld voorkomen, dat de borstel meebuigt als je wat meer kracht zet op de vacht van je hond. Het maakt dat het erg lastig zal zijn om de klitten uit de vacht te verwijderen.

Daarbij wil je bij het gebruik van een borstel met metalen pennen, dat er zo min mogelijk ruimte tussen de verschillende pennen zit. Op deze manier weet je zeker, dat het vuil volledig uit de vacht van je hond verwijderd wordt. Zou er een groot verschil zitten tussen de pennen, dan is de kans groot dat er een deel van het vuil achterblijft in de vacht.

Breedte van de hondenborstel

Hondenborstels kunnen sterk verschillen in hun formaat. De ene borstel is aanzienlijk breder dan de andere. Het is afhankelijk van het formaat van je hond, welke breedte geschikt is. Een hondenborstel van 15 tot 20 centimeter breed is bijvoorbeeld voornamelijk interessant bij een groter hondenras. Gebruik je deze borstel bij kleinere hondenrassen, dan loop je het risico dat de borstel moeite heeft de vorm van je hond te volgen. Het maakt het lastiger om het vuil uit de vacht van het dier te verwijderen.

Bij kleinere hondenrassen kun je het beste kiezen voor een hondenborstel met een breedte van 10 tot 15 centimeter. Zo is de borstel breed genoeg om soepel door de vacht van je hond te gaan, waarbij de vorm van je hond gevolgd kan worden.

Hondenborstels advies

Als u op zoek bent naar een borstel voor de vacht van uw hond, moet u deze kiezen op basis van de vacht. Kortharige honden hebben niet zo’n intensieve vachtverzorging nodig en hebben dus andere verzorgingsproducten nodig. Een langharige hondenborstel daarentegen zou uw eerste keuze moeten zijn als u een van de volgende hondenrassen in huis hebt:

 • Berner Sennenhond
 • Afghaanse Windhond
 • Ierse Setter
 • Langharige Collie
 • Leonberger
 • Bolonka Zwetna
 • Maltezer
 • Shetland Sheepdog

Natuurlijk zijn er nog veel meer langharige hondenrassen waarvoor u zeker een hondenborstel langharig moet kopen. Naast dit belangrijkste criterium voor de keuze van de geschikte hondenborstel zijn er echter nog andere aankoopcriteria, die u niet mag veronachtzamen. Als uw hond bijvoorbeeld een paniekangst heeft voor de stofzuiger, is de Dyson hondenborstel zeker het verkeerde model.

Ten slotte speelt ook de grootte van de hondenborstel een rol. Hoe groter of breder de borstel is, hoe meer haar je in één keer krijgt. Hier kan de Furminator uit de VS scoren, want hij is verkrijgbaar in kambreedtes van 4,4 tot 12,7 centimeter.

Met het grote aantal vachtverzorgingsproducten dat op de markt is, is het gemakkelijk om het overzicht te verliezen. De volgende producten worden onderscheiden:

 • Hondenborstel met borstelharen
 • Plukborstel
 • Dubbele borstel
 • Puistjes borstel
 • Massageborstel
 • Glanzende kaart borstel
 • kerriekam
 • Kam
 • Bekleder

De hondenborstel met borstelharen wordt in veel verschillende varianten aangeboden. De structuur is eigenlijk altijd dezelfde: dit vachtverzorgingsproduct bestaat uit een handvat en borstelharen, die zowel natuurlijk als synthetisch kunnen zijn. Borstels met natuurlijk haar zijn meestal iets duurder, maar zouden over het algemeen uw eerste keuze moeten zijn. Enerzijds zorgen ze voor een mooiere en glanzende vacht, anderzijds zijn ze ook aangenamer voor de hond. De borstel met borstelharen is het meest geschikt voor alle kortharige en gladharige honden. Bij langharige hondenrassen wordt de borstel gebruikt voor de laatste vachtverzorging om de vacht zo glanzend mogelijk te maken.

De plukborstel daarentegen wordt aanbevolen voor alle hondenrassen waarvan de vacht de neiging heeft te gaan klitten. Deze borstel kan ook worden gebruikt om vuil of stof van de vacht te verwijderen. Een plukborstel is ook een uitstekend middel om de ondervacht te verwijderen, zodat parasieten zich hier niet kunnen nestelen. Voor honden die weinig of geen ondervacht hebben, is de plukborstel niet erg geschikt. De coater is een apparaat dat een beetje lijkt op een wegwerpscheermesje. Deze “ontviltingshark” is meestal gemaakt van roestvrij staal en wordt verondersteld zelfs zwaar gematteerde vachten los te maken.

Met de dubbele borstel slaat u twee vliegen in één klap: dit type borstel is aan de ene kant voorzien van draadborstels en aan de andere kant van borstelharen. U kunt het beste een model kiezen waarvan de draadborstels kleine nopjes hebben, want dan profiteert uw huisdier ook van een aangenaam massage-effect. Speciaal voor puppy’s, die moeten wennen aan de vachtverzorging, zijn er ook rubberen borstels met noppen verkrijgbaar. U zou thuis ook zo’n model moeten hebben, want het is gemakkelijk om shampoo in de vacht van de hond te werken. Ook het dutje en de massageborstel zijn twee ideale varianten, als u uw viervoeter iets goeds wilt doen. De lichte massage is niet alleen aangenaam en ontspannend, maar stimuleert ook de doorbloeding van de huid. De term kaardenborstel daarentegen zal bij velen reeds bekend zijn uit de paardenverzorgingswereld. Een dergelijk model is trouwens ook beschikbaar voor honden en zorgt voor een fantastische glans van de vacht. Hondenkammen daarentegen zijn de eerste keuze voor langharige honden. Als de vacht sterk vervilt is, moet hij eerst zorgvuldig worden gekamd voordat een van de borstels wordt gebruikt. Dergelijke kammen zijn ook zeer goed voor het opsporen van ongedierte in de vacht van het huisdier.

En niet te vergeten, hoe belangrijk de juiste shampoo is voor een zachte en schone vacht. Onze vergelijking over dit onderwerp vindt u hier.

Soorten hondenborstels

Slijpende borstels
Deze borstels hebben korte, dicht bij elkaar geplaatste draden op een plat oppervlak en zijn perfect voor halflangharige tot langharige of gekrulde honden. Ze zijn geweldig voor het verwijderen van klitten. Wees er echter voorzichtig mee, anders kunnen ze de huid van uw hond irriteren.

Hark
Ze dringen diep door in de dichte vacht van de hond en verwijderen klitten en dode ondervacht. Het is goed om de lengte van de vacht van uw hond af te stemmen op de lengte van de tanden van de kam, zodat u al het onderhaar te pakken krijgt, maar de huid niet beschadigt.

Borstels van varkenshaar
Deze borstels zijn ideaal voor kortharige honden met een gladde vacht die de neiging hebben veel te verharen. De borstelharen zijn dicht opeengepakt en helpen bij het verwijderen van losse haren en het masseren van de huid. Borstels van varkenshaar worden gebruikt bij kortharige honden met een gladde vacht die vaak verharen.

Speldenborstels
Deze borstels zijn meestal ovaal, met een losjes gerangschikte set van flexibele draden met pinnen erop. Ze zijn heel gebruikelijk, maar helpen niet altijd bij het klitten (ze zijn beter voor de afwerking van de vacht).

Waarom heb je een hondenborstel nodig

Verspreid de natuurlijke oliën: regelmatig borstelen van de vacht van uw hond verbetert de bloedsomloop en verstevigt de spieren. Goed borstelen helpt ook de natuurlijke oliën die in de huid van de hond worden gevormd over het hele lichaam te verdelen, waardoor het haar er glanzend en fantastisch uitziet.

Gezonde hondenhuid: Borstelmassage helpt dode huidcellen verwijderen om huidinfecties en kolonisatie door parasieten te voorkomen. Het verwijdert ook gras, pollen en andere irriterende elementen. Regelmatig borstelen met de juiste hulpmiddelen maakt de vacht gezonder en versterkt de vacht van uw hond.

Minder verharing: Gezelschapshonden brengen het grootste deel van hun tijd binnenshuis door en worden dus vaker blootgesteld aan kunstlicht en weersomstandigheden. Dit kan leiden tot een onvoorspelbare vervelling, aangezien zij zich niet aan de seizoenen kunnen aanpassen zoals wilde honden. In dit geval helpt regelmatig borstelen om alle losse haren van hun lichaam te verwijderen. Het is ook een gelegenheid om te controleren op bulten, knobbels, of relevante huidproblemen die moeten worden aangepakt.

Voorkomt pijnlijke viltjes: Viltjes zijn niet alleen pijnlijk, ze zijn ook schadelijk voor het lichaam van uw hond en kunnen leiden tot huidproblemen, irritatie of uitslag. Borstelen geeft u de mogelijkheid om vervilting en verborgen matten op de huid te voorkomen. Het maakt het ook gemakkelijker om te controleren op andere gezondheidsproblemen voordat ze uitgroeien tot grote gezondheidsproblemen.

Een goede relatie opbouwen: borstelen kan de band tussen hond en baas verbeteren. Als uw hond het leuk vindt om geborsteld te worden, komt hij dichter bij u en kan het voor u een manier zijn om de stress te verlichten na een drukke dag. Borstelen ontdoet uw hond niet alleen van ongewone oneffenheden of parasieten. Een goed geborstelde hond ziet er immers mooier, gelukkiger en gezonder uit dan gewoonlijk.

Vaak gestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn hond borstelen?

Eigenlijk hangt het af van het vachttype van uw hond. Voor kortharige honden is het noodzakelijk om één keer per week geborsteld te worden. Maar honden met een lange vacht moeten dagelijks worden geborsteld om dode haren en klitten te verwijderen en de vacht glanzend te houden.

Is het het beste om een hond nat of droog te borstelen?

Gewoonlijk moet u de vacht van uw hond na het baden goed afdrogen en dan beginnen te borstelen in de richting van de haargroei. Als uw hond kortharig is en geen schadelijke klitten of knopen heeft, kunt u hem borstelen terwijl hij gewassen of nat is.

Hoeveel tijd moet elke poetsbeurt in beslag nemen?

Voor een volwassen hond kan een borstelsessie tot 30 minuten duren. Borstel uw hond zo lang als nodig is om klitten, dode haren of vuil uit de vacht van uw hond te verwijderen.

Is het veilig om mijn haarborstel op de vacht van mijn hond te gebruiken?

Hoewel er geen wezenlijk verschil is tussen een hondenharenborstel en een mensenharenborstel, is een gebruikte hondenharenborstel niet hygiënisch genoeg om op mensen te gebruiken. De huid van de hond kan schadelijke parasieten bij zich dragen, en de kans bestaat dat ze door het gebruik van een gebruikte borstel in uw eigen haar terechtkomen.

Is er een verschil tussen een borstel en een haarverwijderaar?

In principe is een borstel volledig ontworpen om de vacht van uw hond te verzorgen en de dode vacht te verwijderen. Een haarverwijderaar heeft echter een ander doel: het verwijdert het haar fysiek van het lichaam van uw hond tijdens de verzorging.

Conclusie: de beste hondenborstel

Heb je een geschikte hondenborstel gevonden voor jouw hond? Belangrijkste bij het kiezen van een hondenborstel is het maken van onderscheid tussen borstels voor een langharige hondenvacht en borstel voor een kortharige hondenvacht. Daarbij moet de hondenborstel je in staat stellen om zowel de bovenste vacht van je hond, als de onderste vacht hiervan te borstelen. In beide lagen van de hondenvacht kan zich vuil ophopen. Daarbij ontstaan in beide delen klitten. Met een goede hondenborstel verwijder je het vuil soepel en snel.

Tip: wanneer je hondenborstel niet geschikt is als poetsborstel, dan is het verstandig deze naast je hondenborstel te gebruiken. Het helpt je losse haren uit de vacht te verwijderen.

Inhoudsopgave