Hond wassen: beste tips over hoe je een hond op de juiste manier in bad doet

Van het kopen van de juiste shampoo tot het wassen van de kop van een hond, hier zijn de beste tips van een trimsalon over hoe je een hond moet wassen.

Een beetje water, een beetje shampoo … Hoe moeilijk kan het zijn om een hond in bad te doen? Soms, moeilijker dan je zou denken. Of uw hond nu van baden houdt of de andere kant op rent als u “BAD” spelt, uw hond regelmatig in bad doen is een belangrijk onderdeel van de verzorging van uw huisdier. We delen de beste tips voor het baden van een hond.
hond wassen

Hoe vaak moet u uw hond in bad doen?

Tenzij uw hond de hele middag in modderplassen heeft liggen spetteren, hoeft u uw hond waarschijnlijk niet vaker dan één keer per maand in bad te doen. Dit is rasafhankelijk; sommige honden met een langere vacht moeten vaker in bad of zelfs naar een professionele trimsalon. Als u niet zeker weet hoe vaak u uw pup moet wassen, neem dan contact op met een trimsalon of uw dierenarts. Een maandelijks bad is echter het belangrijkste.

“De huid van een hond werkt zo: ongeveer elke 30 dagen komt er een nieuwe laag cellen op,” zegt Easton. “Dus, de oude cellen vervellen. Dat is wat huidschilfers en dat soort dingen maakt. Dus regelmatig borstelen of baden houdt die huidschilfers laag.”

De belangrijkste producten en hulpmiddelen

Uw eerste beslissing is waarschijnlijk kiezen waar u uw hond een bad wilt geven. De grootte van uw hond zal waarschijnlijk van invloed zijn op uw keuze. Een kleine hond kunt u misschien in een gootsteen baden, terwijl een grote hond meer ruimte nodig heeft. Sommige ouders geven de voorkeur aan een badkuip voor hun hond, een vrijstaand bad of een badkuip die thuis of in een doe-het-zelf-hondenbadhuis is ingebouwd. Het gebruik van een speciaal hondenbadje kan voorkomen dat vacht en vuil uw familiebadkuip verstoppen. Maar als u liever uw hond een bad geeft in de badkuip, is dat ook prima. Kies gewoon een plaats waar u uw hond veilig in en uit de reinigingszone kunt halen.

En voordat u de kraan opendraait, moet u ervoor zorgen dat u alle producten en gereedschappen bij de hand hebt. “Je wilt alles hebben wat je nodig hebt, precies waar je het kunt pakken,” zegt Easton. Je wilt niet dat je een natte hond door je huis moet jagen terwijl je op zoek bent naar conditioner. Uw voorraadlijst bevat natuurlijk shampoo, conditioner en handdoeken. Misschien wilt u ook een antislip badmat en een oogdouche voor het geval dat.
schone hond

Kies de juiste shampoo en conditioner

Om uw hond een goed bad te geven, wilt u beginnen met de juiste producten. “Zorg ervoor dat u shampoo gebruikt die speciaal voor honden is gemaakt.

Honden hebben een andere pH-waarde van hun huid dan mensen. Ze zijn dus eigenlijk meer alkalisch. Als je de shampoo gebruikt die voor mensen is gemaakt, kan dat irriterend zijn voor hun huid.”

Als je een puppy in bad doet, kan een puppy-specifieke shampoo een goed idee zijn, zegt Easton. De pH-waarde van puppyshampoo komt overeen met de pH-waarde van de ogen van de hond, wat betekent dat het de ogen van de hond niet zo irriteert als er iets in terechtkomt.

Als u niet zeker weet welke producten u voor uw hond moet kiezen, vraag dan aan een trimsalon wat hij of zij gebruikt. Easton raadt aan een milde shampoo te gebruiken. Als uw hond een bepaald probleem heeft (zoals een jeukende huid), dan is een shampoo die speciaal voor dat probleem is ontwikkeld misschien ideaal.

Na het wassen van uw hond is het aanbrengen van een conditioner de volgende belangrijke stap. “Je wilt altijd een conditioner gebruiken als je je hond thuis verzorgt, want als je shampoo gebruikt, haal je veel van de natuurlijke oliën uit de huid en uit het haar. Dus, je conditioner rehydrateert de huid en sluit ook alle cellen aan de buitenkant van de haarschacht zelf,” zegt Easton. “In principe rehydrateer je met de conditioner.”

De juiste techniek om uw hond te wassen

Als je de juiste plek hebt gekozen en de juiste producten klaar hebt liggen, begint het echte plezier pas. Hier is het wasproces dat onze professionals aanbevelen:
hoe was je een hond

  1. Coax of plaats uw hond in het bad of wasstation. Traktaties zijn een geweldige manier om het proces positief te beginnen!
  2. Verdun de shampoo met water. Voeg wat toe aan een bak met water, of doe de shampoo in een dispenser met water. Door de shampoo te verdunnen wordt hij beter schuimend en verspreid hij zich beter. Easton legt uit dat de meeste shampoo dik en geconcentreerd is, en dat het toevoegen van water het gebruik ervan kan vergemakkelijken.
  3. Maak uw hond nat met warm water. De temperatuur controleren met je hand is prima, zegt Easton.
  4. Shampoo de hond twee keer. Easton legt uit dat de shampoo zich de eerste keer aan het vuil bindt en helpt het vuil te verwijderen. De tweede keer wast u echt de huid en trekt u al het resterende vuil en olie uit het haar. Easton raadt een sponsje aan om de shampoo te verspreiden. Zorg ervoor dat je plaatsen zoals de voetzolen, oksels en buiken niet over het hoofd ziet. Maak er vooral een plezierige ervaring van. “Je kunt je handen gebruiken om de hele hond echt te masseren. En als je dat doet, en je gebruikt warm water en de hond is ergens waar het warm is, dan moet het een leuke ervaring voor de hond zijn,” zegt ze.
  5. Gebruik een conditioner. Laat het een paar minuten inwerken en spoel het dan weg.
  6. Spoel goed totdat er geen product meer op de vacht zit. “Je wilt ze echt goed schrobben, maar je wilt er ook zeker van zijn dat alle zeep eruit is. Dat is waarschijnlijk het belangrijkste,” zegt Easton. “Want als je niet alle zeep eruit krijgt, dan blijft de zeep op de huid zitten en irriteert het. Dat is erger dan ze niet in bad doen.”

Hoe de snuit van een hond te wassen

Het hoofd van je hond wassen is een van de lastigste onderdelen van het hondenbadproces. Je wilt niet dat er zeep of water op gevoelige plekken komt, zoals de oren, neus en ogen van je hond. Easton raadt aan dit deel te bewaren voor het einde van het bad, en stelt voor een washandje te gebruiken om het gezicht van uw huisdier te reinigen.

Dompel het washandje in zeepwater, was voorzichtig het hoofd en gezicht van uw hond, en dompel vervolgens een schoon washandje in helder water en gebruik dat om af te spoelen. “Je moet er echt voor zorgen dat alle zeep uit die gebieden is,” zegt Easton.

Zelfs als je een puppyshampoo gebruikt die minder schadelijk is voor de ogen, kan shampoo nog steeds schadelijk zijn voor de ogen, dus vermijd de oogcontouren zo veel mogelijk. Als er toch shampoo in de ogen van uw hond komt, zorg dan dat u een oogdouche bij de hand hebt die u kunt gebruiken. Als uw hond oogdruppels heeft, stelt Easton voor ze nat te maken en dan een tandenborstel te gebruiken om ze zachtjes te verwijderen.

Hoe kan ik een hond wassen die een hekel heeft aan water?

Hoewel sommige hondenrassen houden van water (we kijken naar u, golden retrievers), veel honden huiveren bij alleen al het geluid van het bad kraan aan te zetten. Om dit tegen te gaan, probeer uw hond veel positieve versterking te geven tijdens het bad. Lof is goed; traktaties zijn nog beter! Geef uw hond positieve associaties om te onthouden voor de volgende keer dat hij u de hondenshampoo ziet verzamelen.
hond afdrogen
Het is ook handig om een partner te hebben die de hond vasthoudt terwijl u hem een bad geeft, zegt Easton. En, indien mogelijk, begin met het geven van een bad aan uw hond als hij een puppy is om hem te helpen wennen aan badtijd.

Wat te doen na het bad