Wat wel en niet te doen bij het thuis trimmen van honden en hygiëne

Hoewel goede hygiënische gewoonten essentieel zijn voor een gezonde hond, hebben de meeste honden, in tegenstelling tot mensen, geen dagelijkse hygiëne en verzorgingsgewoonten nodig. Wat wel nodig is, en hoe vaak, hangt af van het ras. De Afghaanse Windhond, Poedel, en Komondor – om er maar een paar te noemen – vereisen regelmatige verzorging (maar zijn zeker de moeite waard), terwijl rassen zoals de Beagle, Weimaraner, en Boxer een beetje meer vrijheid in de verzorging afdeling toestaan. Hygiëne zoals tanden poetsen, oren schoonmaken, nagels knippen en borstelen zijn zeker een essentieel aspect van regelmatige hondenverzorging, ongeacht het ras.
hond te lang haar
Professionele hondentrimmers, professionele hondenverzorgers, en sommige diergeneeskundige technici zijn goed opgeleid in het verzorgen van honden, dus u kunt er zeker van zijn dat uw pup in goede handen is. Het is echter zeker nuttig voor eigenaars om te leren hoe ze hun hond kunnen onderhouden, zodat deze er ook tussen de bezoeken aan de trimsalon goed uitziet.
hond knippen
Een van de beste bronnen van informatie over vachtverzorging kan de fokker van uw hond zijn. Een AKC verantwoordelijke fokker heeft vaak een schat aan kennis over alle onderwerpen met betrekking tot hun ras, met inbegrip van verzorgingstips en apparatuur die nodig is om een goed werk te doen.
hond wassen voor trimmen

Hond thuis trimmen

Wat te doen

hond scheren

 • Zorg voor het juiste gereedschap: de hierboven genoemde mentoren kunnen u helpen bij de aanschaf van de juiste nageltrimmers, een styptisch poeder om het bloeden van de nagels te stoppen, zoals Kwik Stop, gebitsreinigers, borstels, brede en fijne kammen, shampoos, en zelfs föhns indien nodig. Ze kunnen u ook helpen met het leren van de juiste verzorgingstafels en zelfs een verzorgingsarm die uw pup op zijn plaats houdt.
 • Gebruik een borstel die bedoeld is voor de vacht van uw hondenras. Bijvoorbeeld, haren borstels hebben de voorkeur voor kortharige rassen en slankere soorten borstels hebben de voorkeur voor langharige rassen. Neem contact op met uw professionele trimsalon, fokker of dierenarts om er zeker van te zijn dat u de beste optie gebruikt voordat u uw aankoop doet.
 • Met de geschikte borstel voor de vacht van uw hond, borstel uw hond om de dag (zelfs kortharige rassen) om vuil en afval te verwijderen, vilten te voorkomen, verharen onder controle te houden en een glanzende vacht te creëren.
 • Gebruik een vochtige handdoek om vuil, modder, zand, dennennaalden of ander vuil van buitenaf uit de vacht van uw hond te vegen als dat nodig is.
 • Controleer uw hond tijdens de vachtverzorging dagelijks op teken, of meer dan eens per dag tijdens het tekenseizoen. Vraag uw dierenarts om u te trainen in de veiligste methode om teken te verwijderen. Er zijn hulpmiddelen te koop die het verwijderen kunnen vergemakkelijken. Uw trimsalon kan u misschien ook helpen. Hoe sneller een teek bij een hond wordt verwijderd, hoe beter.
 • Controleer de voetzolen van uw hond regelmatig. Niet alleen om te zien of ze schoon zijn, maar ook om te controleren of ze niet droog, gebarsten of op een andere manier gewond zijn. Tussen de tenen van uw hond kan te veel haar groeien. Dat kan gaan klitten of andere problemen veroorzaken. Het moet worden getrimd tot het gelijk is met de voetzolen of iets korter. Dit moet voorzichtig gebeuren om te voorkomen dat uw hond zich snijdt. Gebruik een kleine schaar met stompe rand of een klein, smal tondeusemesje, maar leer de juiste procedure bij uw trimsalon, fokker of dierenarts.
 • Houd de nagels van uw hond geknipt. Uw dierenarts en/of trimsalon kan u laten zien hoe u de nagels veilig kunt knippen. Als u zich niet op uw gemak voelt om dit zelf te doen, is het meestal een snelle en goedkope trip naar een trimsalon of de praktijk van uw dierenarts. Sommige hondeneigenaren vinden een roterende nageltrimmer een veilig alternatief voor een hondentondeuse, maar het kost meer tijd en uw hond zal waarschijnlijk moeten worden getraind om deze methode te verdragen.
 • Voordat u begint met het knippen van de nagels, zorg ervoor dat u gemakkelijk toegang heeft tot een product dat het bloeden van de nagel stopt als het te kort geknipt wordt, zoals een styptisch potlood of een cauteriserend poeder, zoals Kwik Stop. Nagels moeten regelmatig worden geknipt om te voorkomen dat ze en de nagelriem (die de nagel van bloed voorziet) te lang worden. Regelmatig knippen kan helpen om de nagelriem korter te houden en de kans te verkleinen dat u hem doorsnijdt wanneer u de nagels knipt. Als uw hond donkere teennagels heeft, is het extra moeilijk om te bepalen waar de nagelriem eindigt. U kunt het beste uw dierenarts om advies vragen voordat u zelf donkere nagels gaat knippen.
 • Is uw hond een ras waarvan de ogen bedekt zijn met haar? Zo ja, maak ze dan schoon met een vochtige doek en houd het haar bijgeknipt. Zorg ervoor dat het haar niet in de ogen van uw hond valt en ze irriteert.
 • Veeg de binnenkant van de oren van uw hond wekelijks schoon met een vochtig watje of een zachte doek. Tegelijkertijd moet u elk oor en elke gehoorgang goed bekijken en eraan ruiken. Als er tekenen zijn van ernstige roodheid, zwelling, vuil of afscheiding (bruin of geel), of een vieze, “gistige” geur, kan dit wijzen op een infectie en moet u een bezoek brengen aan uw dierenarts. Dit wordt vaak opgemerkt kort na een bad of zwemmen als gevolg van de ophoping van vocht. Het is belangrijk om elk oor goed droog te maken nadat het nat is geworden.
 • Dagelijks poetsen van het gebit van uw hond is het beste, maar u moet het gebit van uw hond minstens een paar keer per week poetsen. Tandplak begint zich na 48 uur op te bouwen. U kunt ook proberen uw vinger in te wikkelen met een gaasje of een washandje. Veeg de tanden schoon en masseer het tandvlees. Gebitsproblemen bij honden kunnen leiden tot andere problemen, waaronder ernstige gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen, nieraandoeningen, en meer. Wen uw hond eraan om zijn gebit regelmatig te laten reinigen. Het is goed voor uw huisdier en kan u dure tandheelkundige ingrepen besparen als de hond ouder wordt.
 • Gebruik altijd door een dierenarts goedgekeurde hygiëneproducten voor uw hond.

Wat niet te doen

hond laten trimmen in trimsalon

 • Gebruik geen “menselijke” verzorgings- en schoonheidsproducten zoals shampoo, conditioner en tandpasta voor uw hond. Veel menselijke tandpasta’s bevatten xylitol, dat giftig is voor honden.
 • Knip de nagels van uw hond niet, tenzij u de juiste techniek hebt geleerd, u zich er prettig bij voelt en beschikt over een goede nagelknipper of een roterende nageltrimmer en producten om het bloeden te stelpen als dat gebeurt. Te kort knippen kan extreme pijn en bloedingen veroorzaken.
 • Als u verwondingen, zweren, rijtwonden of andere wonden bij uw hond opmerkt, probeer ze dan niet zelf te behandelen. Bel of maak een afspraak met uw dierenarts.
 • Probeer niet zelf het haar van uw hond te knippen of te scheren zonder de juiste training. Professionele hondenverzorgers hebben de instrumenten en kennis om gevoelige gebieden veilig te verzorgen. Bovendien kennen zij de verzorgingsbehoeften van uw ras.
 • Bewaar uw huishoudschaar in de lade waar hij thuishoort. Probeer niet zelf matten uit de vacht van uw hond te knippen. Eén verkeerde beweging van een nerveuze pup kan resulteren in ernstig letsel. Vaak is de beste manier om een mat te verwijderen het gebruik van uw vingers, wat hondenconditioner, een paar verschillende soorten kammen, en veel tijd en geduld.
 • Besproei uw hond niet met niet-veterinair goedgekeurde geurstoffen zoals parfum. Honden zijn veel gevoeliger voor geurstoffen dan mensen en veel producten bevatten gevaarlijke ingrediënten. Geurstoffen kunnen bij gevoelige honden leiden tot ademhalingsproblemen.
 • Bij koele of koude temperaturen mag u uw hond niet buiten baden, omdat dit kan leiden tot gevaarlijke dalingen van de lichaamstemperatuur van uw hond.
 • Als u tijdens de verzorging vreemde voorwerpen in de ogen, oren, neus, mond of voetzolen van uw hond aantreft, probeer die dan niet zelf te verwijderen – raadpleeg altijd eerst een dierenarts.
 • Probeer niet zelf de anaalzakken van uw hond uit te persen. Dit kan beter door een trimsalon of dierenarts worden gedaan, maar uw dierenarts kan u trainen in de juiste manier om dit te doen als u dat wilt.

Wanneer u thuisverzorging en hygiëne combineert met regelmatige professionele verzorgingsbezoeken, zullen de vacht, nagels, tanden, oren, ogen en poten van uw hond schoon, gezond en vrij van geurtjes zijn – en dat maakt iedereen in het huishouden gelukkig!

Gerelateerd: Elektrische en opvouwbare trimtafel voor hond kopen