Het wassen van je Puppy: Een stap-voor-stap-gids

Schattig, knuffelig en vol met persoonlijkheid, kunnen puppy’s gewoon de sleutel tot geluk zijn. Maar dat geluk komt met een beetje werk, vooral als het gaat om wassen. Gelukkig is er een manier om de badtijd voor u en uw hond aangenaam te maken.
puppy wassen in bad

Stap 1: Bepaal het type vacht van uw puppy

Voordat u uw hond nat maakt, moet u uitzoeken wat voor soort shampoo en conditioner u moet gebruiken. Dit is afhankelijk van wat voor soort vacht uw puppy heeft. Praat eerst met uw dierenarts om uit te vinden welke producten het beste bij uw puppy passen.

“Sommige vachten hebben meer mineralen nodig,” “De korte vachten hebben echt olie nodig tot het punt van vet. Langharige honden hebben bevochtigingsmiddelen nodig.”

Stap 2: Zorg voor traktaties en knuffels…

We moedigen haar klanten aan om al vanaf acht weken te beginnen met het baden van hun puppy’s, omdat dit een levenslange routine is. Maar doe het stap voor stap. Het eerste bezoek van een puppy aan de trimsalon bestaat vaak niet eens uit baden. Het dient alleen om ze te leren dat het verzorgen niet eng is.

“We laten de pup loslopen,” “We zetten ze op tafel, doen een luide tondeuse aan en laten een lichte borstel over ze heen lopen. Er zijn veel lekkernijen, inpakken en knuffelen. We laten ze zich veilig voelen.”

het-grote-puppyboek-1

Stap 3: Begin met lauwwarm water en een lappendeken…

Het is niet nodig om reinigingsproducten te gebruiken als de hond erg jong is. Zorg ervoor dat het water lauw is, zodat het ritueel aangenaam is voor uw puppy. Niemand wil een kokend heet bad en honden zijn gevoelig voor warmte.

“Tot de hond drie of vier maanden oud is, hoeft u alleen maar een warme wasdoek te gebruiken,” “De lichaamstemperatuur van de hond loopt hoger op dan die van ons. Hun ervaring met temperatuur is anders dan de onze.”
puppy met schuim wassen

Stap 4: Ga over op het gebruik van shampoo…

Zodra uw puppy minstens drie maanden oud is, is het tijd om puppy shampoo en conditioner te gaan gebruiken.

“Selecteer shampoos en conditioners die zijn gemaakt voor honden en pH-gebalanceerd,” die plantaardige producten zonder chemische toevoegingen aanbeveelt. “En koop niet het goedkoopste wat er is. Ik praat met professionals over het krijgen van het beste professionele type dat ik kan krijgen.”

Stap 5: Wees voorzichtig

“Het baden van een puppy jonger dan zes maanden is erg vergelijkbaar met het baden van een menselijke zuigeling.” “Puppy’s zijn, net als baby’s, niet gewend aan het gevoel. Ze kunnen zichzelf niet beschermen.

Niet schrobben. Gebruik liever een zeer zachte stroom water en zachte handbewegingen die in dezelfde richting gaan als de haren van uw puppy groeien. Gebruik dezelfde richting bij het borstelen en föhnen.

Stap 6: Vermijd openingen rond het gezicht

Niemand wil zeep in zijn ogen, ook uw puppy niet. Zelfs traanloze shampoos kunnen de ogen van uw hond irriteren en u moet ook voorzichtig zijn met de oren, neus en mond.

“De gehoorgangen van honden hebben de vorm van een L,” “Als daar water in komt, raakt het verstrikt en veroorzaakt het oorontstekingen”.

We raden aan om een minimaal product te gebruiken rond het gezicht. Ook het dichtknijpen van de basis van het oor met je duim en wijsvinger bij het schoonmaken van het gezicht.

Stap 7: Grondig spoelen

Uw hond is niet schoon tot de zeep daadwerkelijk is weggespoeld, wijzen we erop. Dus geef uw hond een goede spoeling.

“Als je denkt dat je genoeg hebt gespoeld, spoel dan nog wat meer.” “Haal elke molecuul van je hond af.”

Stap 8: Vergeet de conditioner niet…

“De huid en de vacht van honden zijn het belangrijkste deel van hun lichaam.” “Shampoo stript vocht. Honden hebben een conditioner nodig om te voorkomen dat hun vacht en huid uitdroogt.

Conditioner is net zo belangrijk als shampoo. Geef uw hond, net als bij de shampoo, een volledige spoeling om er zeker van te zijn dat alle conditioner weg is.

Stap 9: Droogblazen

Als uw puppy eenmaal schoon en geconditioneerd is, kunt u hem of haar voorzichtig laten föhnen, maar gebruik geen föhncrème of andere stylingtools. Nogmaals, zachtheid is de sleutel. Gebruik een kleine handföhn op een lage stand en borstel het haar van uw hond in de richting waarin het groeit.
hond drogen met handdoek

Stap 10: Onderhoud een badroutine

Zwemmen moet maandelijks gebeuren, omdat de huid en de vacht van uw hond na verloop van tijd verstopt raken met olie en vuil.

“Puppy’s zijn in training voor een leven lang”, zegt ze over het belang om uw hond te laten wennen aan de baadtijd. “Je traint een puppy niet één keer. Je moet het herhaaldelijk doen, voorzichtig, minimaal en geleidelijk, wetende dat je ze leert over een ervaring die ze de rest van hun leven zullen hebben”.

Wanneer mag een puppy een bad nemen ?

Puppy’s moeten niet gebaad worden tot ze minstens vier weken oud zijn – zes of acht weken is beter. De kleine jongens hebben op die leeftijd moeite met het reguleren van hun lichaamstemperatuur en kunnen daardoor afkoelen. Puppy’s die ziek worden met diarree kunnen een dunking nodig hebben, maar de stress van een bad kan de ziekte verergeren. Ze kunnen zelfs een longontsteking krijgen.

Badtijd per type vacht

Poedelvormige vachten hebben de meeste tijd nodig om in bad te gaan. Plan het baden van uw gekrulde pups op hetzelfde moment dat ze de vacht laten trimmen, ongeveer om de twee maanden. Zijdeachtige en papperige vachten doen het goed met vier baden per jaar.

Dubbelwandige rassen zoals Duitse Herders hebben een paar keer per jaar een bad nodig. Streef naar de lente en de herfst na hun normale schuur.

Gladharige huisdieren zoals Rottweilers hebben misschien maar één keer per jaar een bad nodig. Natuurlijk, als ze tussendoor stinkend of groezelig worden – teckels hebben de neiging om een klein beetje punctueel te baden. Met gladde vachten kan echter vaak een vochtig washandje of droog badproduct voor de tussenliggende tijd zorgen.