Puppy Training: Leer je Puppy deze 5 basiscommando’s

Om op de juiste voet (en poot!) met je pup te beginnen, moet hij weten wat je van hem verwacht. Dit zal hem een veilig gevoel geven in zijn vermogen om de doelen te bereiken die voor hem zijn gesteld om verder te gaan.
puppy training
De basis van de puppy training moet gebaseerd zijn op positieve versterking. Positieve versterking is het proces van het geven van een hond (of persoon!) een beloning om het gedrag te stimuleren dat u wilt, zoals het krijgen van een looncheque voor het gaan werken. Het idee is niet om het gedrag om te kopen, maar om het te trainen met behulp van iets wat uw hond waardeert. Vermijd het gebruik van straf zoals het corrigeren van de leiband of het schreeuwen. Straf kan ertoe leiden dat een hond in de war raakt en onzeker wordt over wat er van hem gevraagd wordt. Het is belangrijk om te onthouden dat we niet kunnen verwachten dat honden weten wat ze niet weten – net zoals u niet zou verwachten dat een kind van 2 jaar oud weet hoe hij zijn schoenen moet strikken. Geduld zal een grote rol spelen om uw nieuwe puppy te leren hoe hij zich moet gedragen.

Versterking kan alles zijn wat uw hond leuk vindt. De meeste mensen gebruiken kleine stukjes van een “hoogwaardige” voeding voor het trainen van traktaties – iets bijzonders – zoals gedroogde lever of zelfs alleen hun brok. Veel lof of de kans om met een favoriet speeltje te spelen kan ook als beloning worden gebruikt. Honden moeten leren om lof te krijgen. Als u de hond een traktatie geeft terwijl u met een vrolijke stem “goede hond” zegt, zal hij leren dat lof een goede zaak is en een beloning kan zijn. Sommige honden houden ook van aaien. Eten is vaak de handigste manier om het gedrag te versterken.

Puppy’s kunnen heel eenvoudig beginnen met trainen zodra ze thuiskomen, meestal rond 8 weken oud. Houd de puppy trainingssessies altijd kort – slechts 5 tot 10 minuten – en eindig altijd met een positieve noot. Als uw puppy moeite heeft met het aanleren van nieuw gedrag, sluit de sessie dan af met een beoordeling van iets wat hij al weet en geef hem veel lof en een grote beloning voor zijn succes. Als uw puppy zich verveelt of gefrustreerd raakt, zal het uiteindelijk contraproductief zijn voor het leren.

het-grote-puppyboek-2

Hoe leer je een hond te komen

puppy training hond laten komen
U zult willen beginnen met het trainen van een recall (kom wanneer u wordt opgeroepen) in een rustige omgeving en binnenshuis. Ga bij uw puppy zitten en zeg zijn naam of het woord “kom”. Elke keer als u “kom/naam” zegt, geef uw puppy een traktatie. Hij hoeft nog niets te doen! Herhaal gewoon het woord en geef hem een traktatie. Rustig aan!

Laat vervolgens een traktatie op de vloer bij u in de buurt vallen. Zodra uw puppy klaar is met de traktatie op de grond, zegt u zijn naam nog een keer. Als hij opkijkt, geef hem dan nog een traktatie. Herhaal dit een paar keer totdat u de traktatie een beetje verder weg kunt gooien en hij zich kan omdraaien om u te zien als u zijn naam zegt. Vermijd het herhalen van de naam van uw puppy; het te vaak zeggen als hij niet reageert maakt het makkelijker voor hem om het te negeren. Ga in plaats daarvan dichter bij uw puppy staan en ga terug naar een stap waar hij de eerste keer met succes op zijn naam kan reageren.

Zodra uw puppy zich kan omdraaien om u tegemoet te komen, begint u met het toevoegen van beweging en maakt u het spel leuker! Gooi een traktatie op de grond en neem een paar stappen weg terwijl u de naam van uw puppy roept. Ze moeten achter u aan rennen, want achtervolgen is leuk! Als ze u betrappen, geef ze dan veel lof, traktaties of speel met een sleepspeeltje. Naar u toe komen moet leuk zijn! Blijf op deze spelletjes voortbouwen met langere afstanden en op andere locaties. Als u buiten traint (altijd in een veilige, afgesloten ruimte), kan het nuttig zijn om uw puppy eerst aan een lange leiband te houden.

Als uw puppy naar u toe komt, reik hem dan niet naar buiten en pak hem vast. Dit kan voor sommige honden verwarrend of angstaanjagend zijn. Als uw puppy schuchter is, kniel en kijk hem zijdelings aan en bied hem traktaties aan als u naar de halsband reikt. Roep uw hond nooit om te straffen! Dit zal hem alleen maar leren dat u onvoorspelbaar bent, en het is een goed idee om u te vermijden. Beloon uw hond altijd zwaar voor het reageren op zijn of haar naam, zelfs als hij of zij ondeugend is geweest!

Hoe leer je een hond losjes aan de lijn te lopen?

puppy training aan de halsband
Bij wedstrijd gehoorzaamheidstraining betekent “hiel” dat de hond met zijn hoofd aan uw linkerzijde loopt, zelfs met uw knie, terwijl u de riem losjes vasthoudt. Puppy training kan iets meer ontspannen zijn met als doel dat ze beleefd aan een losse lijn lopen zonder te trekken. Sommige trainers zeggen liever “laten we gaan” of “vooruit” dan “hiel” wanneer ze deze makkelijke manier van samenlopen trainen.

Welke keu je ook kiest, wees consequent en gebruik altijd hetzelfde woord. Of uw puppy aan uw linkerkant of aan uw rechterkant loopt, is helemaal aan u. Maar wees consistent over waar u ze wilt, zodat ze niet in de war raken en leren om voor u te zigzaggen.

Zorg er eerst voor dat uw puppy zich prettig voelt in het dragen van een riem. Dit kan in het begin vreemd aanvoelen en sommige puppy’s kunnen aan de lijn bijten. Geef uw puppy traktaties terwijl u de riem telkens omdoet. Ga dan naast uw puppy staan met de riem in een losse lus en geef hem verschillende traktaties achter elkaar om naast uw been te staan of te zitten. Doe een stap naar voren en moedig hem aan om te volgen door een andere traktatie te geven terwijl hij zijn achterstand inhaalt.

Blijf uw puppy trakteren ter hoogte van uw knie of heup terwijl u naar voren loopt. Als hij voor u loopt, draait u gewoon de andere kant op, roept u hem op en beloont u hem op zijn plaats. Ga dan verder. Begin geleidelijk aan met het geven van traktaties die verder uit elkaar liggen (van elke stap naar elke andere stap, elke derde stap, enzovoorts).

Uiteindelijk zal uw hond gelukkig aan uw zijde lopen als hij aan de lijn is. Geef uw hond voldoende tijd om te snuffelen en te “ruiken aan de rozen” op uw wandelingen. Als ze hun snuffeltijd hebben gehad, geef dan met een vrolijke stem het teken “Let’s Go!” en beloon ze voor het terugkomen in positie en het met u meelopen.

Hoe leer je een hond te zitten?

puppy training laten zitten
Er zijn twee verschillende methoden om uw puppy te laten zien wat “zitten” betekent.

De eerste methode heet vangen. Ga voor uw puppy staan en houd wat van zijn hondenvoer of traktaties vast. Wacht tot hij zit – zeg “ja” en geef hem een traktatie. Stap dan naar achteren of opzij om hem aan te moedigen om te gaan staan en te wachten tot hij gaat zitten. Geef nog een traktatie zodra hij zit. Na een paar herhalingen kunt u beginnen met het zeggen van “zitten” zodra hij begint te zitten.

De volgende optie heet lokken. Ga voor uw puppy staan en houd een traktatie vast als lokmiddel. Leg het snoepje recht voor de neus van de pup en til het voer dan langzaam boven zijn hoofd. Hij zal waarschijnlijk gaan zitten terwijl hij zijn hoofd optilt om aan de traktatie te knabbelen. Laat hem de traktatie opeten als zijn billen de grond raken. Herhaal dit een of twee keer met de voedsellokaal, verwijder vervolgens het voer en gebruik alleen uw lege hand, maar blijf de pup belonen nadat hij heeft gezeten. Zodra hij het handsignaal om te gaan zitten begrijpt, kunt u beginnen met het zeggen van “zitten” vlak voordat u het handsignaal geeft.

Zet uw puppy nooit fysiek in de zithouding; dit kan voor sommige honden verwarrend of verontrustend zijn.

Hoe leert u een hond te blijven?

Een puppy die de “blijf” keu weet, zal blijven zitten totdat u hem vraagt op te staan door een andere keu te geven, het “vrijlatingswoord” genaamd. Blijven zitten is een duur gedrag. Het doel is om uw hond te leren om te blijven zitten totdat de “release cue” is gegeven, en vervolgens te beginnen met het toevoegen van afstand.

Leer eerst het “release word”. Kies welk woord u gaat gebruiken, zoals “OK” of “vrij”. Ga met uw puppy in een zittende of staande houding staan, gooi een traktatie op de grond en zeg uw woord terwijl hij naar voren stapt om de traktatie te krijgen. Herhaal dit een paar keer totdat u het woord eerst kunt zeggen en gooi de traktatie dan weg nadat hij begint te bewegen. Dit leert de hond dat de vrijlatingscue betekent dat u uw voeten moet bewegen.

Wanneer uw hond de releasekeu weet en hoe hij op de keu moet zitten, zet hem dan in een zitje, draai hem om en kijk hem aan en geef hem een traktatie. Pauzeer, en geef hem een andere traktatie voor het verblijf in een zit, laat hem dan los. Verhoog geleidelijk de tijd die u wacht tussen de traktaties (het kan helpen om het ABC in uw hoofd te zingen en uw weg naar boven in het alfabet te werken). Als uw hond opstaat voor de vrijlatingskuur, is dat oké! Het betekent alleen dat hij niet klaar is om zo lang te zitten, dus u kunt het gemakkelijker maken door terug te gaan naar een kortere tijd.

Zodra uw hond enkele seconden kan blijven zitten, kunt u beginnen met het toevoegen van afstand. Plaats hem in een zitje en zeg “blijf”, neem een stap terug, ga dan terug naar de pup, geef een traktatie en laat hem los. Ga door met het opbouwen van stappen en houd het gemakkelijk genoeg zodat uw hond succesvol kan blijven. Oefen zowel met het gezicht naar hem toe als met de rug naar u toe (wat realistischer is).

Zodra uw hond kan blijven, kunt u de afstand geleidelijk aan vergroten. Dit geldt ook voor het “zitten”. Hoe steviger hij het leert, hoe langer hij kan blijven zitten. De sleutel is om niet te veel te verwachten, te vroeg. Trainingsdoelen worden in stappen bereikt, dus het kan nodig zijn om te vertragen en u op één ding tegelijk te concentreren. Om ervoor te zorgen dat de puppy training “blijft hangen”, moeten de sessies kort en succesvol zijn.

Hoe leer je een hond te liggen

puppy training hond laten liggen
“Dons” kan op dezelfde manier worden aangeleerd als “zitten”. U kunt wachten tot uw hond gaat liggen (beginnend in een saaie, kleine kamer zoals een badkamer kan helpen) en het gedrag vastleggen door uw hond te versterken met een traktatie wanneer hij gaat liggen, hem zijn vrijlatingskuur te geven om terug te gaan staan (en hem aan te moedigen met een lokmiddel indien nodig) en dan te wachten tot hij weer gaat liggen. Wanneer hij snel gaat liggen na het opstaan, kunt u beginnen met het zeggen van “neer” vlak voordat hij dat doet.

U kunt ook een neerwaartse beweging maken vanuit een zit- of staand standpunt door een traktatie in de hand te houden en de hond langzaam naar de grond te brengen. Geef de traktatie wanneer de ellebogen van de hond de vloer raken om te beginnen. Na een paar oefeningen, begint u met het brengen van uw lege hand naar de vloer en geeft u de traktatie nadat hij is gaan liggen. Wanneer hij uw handsignaal betrouwbaar kan volgen, begin dan met het zeggen van “naar beneden” terwijl u uw hand beweegt.

Gebruik net als bij zitten nooit geweld om uw hond in een dons te steken.

En vergeet niet…

Houd de puppy trainingssessies kort en leuk. Sluit elke sessie af met een positieve noot. Als u vindt dat uw hond het moeilijk heeft om te leren of “koppig” is, evalueer dan de snelheid van uw puppy training en de waarde van uw beloning. Moet u de stappen vertragen en gemakkelijker maken, of heeft uw hond een groter salaris nodig voor een zwaardere oefening?

De “Basic 5”-commando’s geven uw puppy een sterke basis voor elke toekomstige puppy training.

En denk eens na, als u en uw puppy hard blijven werken – en plezier hebben in het trainen – wordt u misschien ooit een kampioen in gehoorzaamheid!