Hoe vaak moet ik mijn hond uitlaten?

Honden hebben beweging nodig om in vorm te blijven, zowel fysiek als mentaal. Groot of klein, puppy of senior, uw hond heeft dagelijkse lichaamsbeweging nodig. Maar hoe vaak u uw hond elke dag moet uitlaten, hangt af van zijn specifieke behoeften. Als u zich ooit hebt afgevraagd “hoe vaak moet ik mijn hond uitlaten?”, dan hebben we dat voor u geregeld.
hond uitlaten

Wandelen is goed voor de gezondheid van uw hond (en die van u ook).

Laten we het hebben over waarom lopen er in de eerste plaats toe doet. Tuurlijk, je hond moet naar buiten om te plassen en te poepen. Maar wandelingen zijn zoveel meer dan potjespauzes!

Het uitlaten van uw hond houdt ze op verschillende manieren gezond:

 • Gewichtscontrole. Regelmatige lichaamsbeweging helpt uw hond om extra calorieën te verbranden en een gezond gewicht te behouden.
 • Gezonde gewrichten. Heeft u ooit stijve benen gehad na een lange tijd te hebben gezeten? De gewrichten van uw hond zijn vergelijkbaar; ze in beweging houden helpt hun gewrichten in goede conditie te houden.
 • Spijsverterings/urinaire gezondheid. We weten allemaal wat er gebeurt als honden gaan wandelen: ze poepen! Regelmatige wandelingen houden ze regelmatig. En plassen in de buurt is niet alleen goed voor hun gezondheid; het is ook een onderdeel van de manier waarop honden met elkaar communiceren door middel van geur.

Merk je iets op over de bovenstaande voordelen van hondenwandelingen? Ze zijn niet alleen goed voor uw hond! Regelmatige hondenuitlatingen kunnen ook uw gezondheid verbeteren, onder andere door u te helpen gewicht te verliezen (hoewel u waarschijnlijk niet op alles wat u passeert hoeft te plassen).

Hondenuitstapjes vs. plaspauzes

vrouw laat 4 honden uit
U vraagt zich misschien af of uw hond echt meer dan één wandeling per dag nodig heeft, of dat een snelle potje ravotten op het erf voldoende is. Natuurlijk, het hangt af van uw hond. Maar in het algemeen houden honden van langere wandelingen omdat het hen een kans geeft om de wereld te verkennen.

Langere wandelingen houden uw hond ook geestelijk gezond. Zonder voldoende beweging om hun geest te stimuleren, worden sommige honden angstig of destructief. Volgens VCA Animal Hospitals kan de een-op-een tijd die u aan wandelingen besteedt, helpen om aandachtstrevend gedrag, zoals janken of blaffen, af te schrikken. Bovendien is het een geweldige manier om een band met uw huisdier op te bouwen.

Vergeet niet dat het uitlaten van de hond leuk moet zijn! Het is een fundamentele activiteit van hondengezelschap, en een van de beste manieren om hun emotionele, mentale en fysieke gezondheid te behouden.

Verschillende honden hebben verschillende wandelbehoeften

Als u beslist hoe vaak u uw hond wilt uitlaten, houd dan rekening met zijn leeftijd, activiteitenniveau, gezondheid en ras. Jongere honden met meer energie hebben baat bij frequentere wandelingen. Aan de andere kant doen oudere honden met mobiliteitsproblemen het prima met minder wandelingen.

Deze hondenrassen met een hoger energieniveau kunnen baat hebben bij frequentere wandelingen:

Aan de andere kant kunnen deze minder actieve hondenrassen het goed doen met slechts één of twee kortere wandelingen per dag:

 • Duitse Doggen
 • Newfoundlands
 • Mastiffs
 • Greyhounds
 • Buldoggen

hond wandelen
Natuurlijk hebben jonge honden van welk ras dan ook doorgaans meer activiteit nodig dan senioren. En honden met verwondingen of ziektes kunnen een beperkt uithoudingsvermogen hebben voor wandelingen. Raadpleeg uw dierenarts om een geschikt bewegingsplan voor uw hond op te stellen.

Hoe vaak moet ik mijn hond uitlaten?

Over het algemeen hebben de meeste honden baat bij 30 minuten tot twee uur lichaamsbeweging per dag (bron). Dat is gemiddeld 3,5 tot 14 uur wandelen per week. Veel mensen breken die tijd op in twee of drie wandelingen per dag. Maar de specifieke hoeveelheid en duur van de wandelingen kan variëren van hond tot hond, en van dag tot dag.

Naast de algemene badkamerbehoeften is er geen perfecte formule om te bepalen hoe vaak u uw hond moet uitlaten. Begin met een rustige wandeling van 30 minuten. Dat is een goed uitgangspunt voor zowel honden als mensen, vooral als u een tijdje zittend bent geweest. Loop van daaruit geleidelijk aan langer, of voeg een tweede wandeling toe gedurende de dag.

Op dagen dat de tijd extra kort is, of de energie van uw hond groter is dan die van uzelf, kunt u uw wandeling opwaarderen met andere energieverbrandende activiteiten. Probeer een spelletje apporteren, speelduur met andere honden, of ga snel joggen. En u kunt altijd een beroep doen op een Rover-wandelaar of dagopvang om uw hond te helpen bij zijn dagelijkse beweging.

De beste tijd om uw hond uit te laten

wandelen met puppy
Vraag je je af of het het beste is om je hond ’s morgens vroeg uit te laten? Laatste ding voor het slapen gaan? Voor het eten? En natuurlijk de eeuwenoude vraag: hoe snel moet ik mijn hond uitlaten nadat hij heeft gegeten voor een optimale poepportunity? Ik haat het om als een gebroken record te klinken, maar het antwoord is: het hangt ervan af! Het belangrijkste is dat u uw hond op een schema houdt. Honden gedijen op routine.

Volgens een dierenarts, is een ideaal hondenloopschema:

 • Een korte ochtendwandeling voor het ontbijt
 • Nog een korte wandeling of potjesvakantie ’s middags
 • Een langere wandeling of loopbeurt voor het avondeten
 • Nog een wandeling of een plaspauze vlak voor het slapen gaan

Deze routine past over het algemeen bij de eet-, bewegings- en evacuatiebehoeften van gezonde honden. Maar natuurlijk kan niet elk gezin dit exacte schema volgen! Maar een lange wandeling en een paar korte wandelingen of potjespauzes is ongeveer goed voor veel honden.

Dus wat is het definitieve antwoord op “hoe vaak moet ik mijn hond uitlaten”? Minstens één keer per dag, maar het liefst twee keer zonder potje.

Als een drukke werkdag het moeilijk maakt om te passen in een middaghondenuitstapje, geen zorgen. Ga naar een Rover-wandelaar om te helpen aan alle wandelbehoeften van uw hond tegemoet te komen.