Zes manieren om het blaffen van uw hond te controleren

Hier is een lijst van zes technieken die kunnen helpen om uw hond te stoppen met blaffen. Hoewel ze allemaal succesvol kunnen zijn, moet u niet van de ene op de andere dag een wonderbaarlijk resultaat verwachten. Hoe langer uw hond het blafgedrag oefent, hoe langer het zal duren voordat hij of zij zijn of haar manier van doen verandert.
blaffende hond
Bij sommige van deze trainingstechnieken moet u een idee hebben waarom uw hond blaft.

Denk er altijd aan om deze tips in gedachten te houden tijdens de training:

 • Schreeuw niet tegen uw hond om stil te zijn – het klinkt alsof u met hem of haar blaft.
 • Houd uw trainingen positief en vrolijk.
 • Wees consequent zodat u uw hond niet in verwarring brengt. Iedereen in uw gezin moet de trainingsmethodes toepassen elke keer als uw hond ongepast blaft. U kunt uw hond niet laten wegkomen met ongepast geblaf en niet met andere honden.

Verwijder de motivatie

Uw hond krijgt een soort beloning als hij blaft. Anders zouden ze het niet doen. Zoek uit wat ze uit het geblaf krijgen en verwijder het. Geef uw hond niet de kans om door te gaan met het blaffen.

Voorbeeld: Blaffen naar voorbijgangers

 • Als ze blaffen naar mensen of dieren die langs het raam van de woonkamer komen, beheers dan het gedrag door de gordijnen te sluiten of uw hond in een andere kamer te zetten.
 • Als ze blaffen naar voorbijgangers als ze op het erf zijn, breng ze dan naar binnen. Laat uw hond nooit de hele dag en nacht zonder toezicht buiten.

Negeer het geblaf

Als u denkt dat uw hond blaft om uw aandacht te krijgen, negeer hem dan zolang het duurt om te stoppen. Praat niet met ze, raak ze niet aan, kijk zelfs niet naar ze; uw aandacht beloont ze alleen voor het feit dat ze luidruchtig zijn. Als ze eindelijk stil zijn, zelfs om even op adem te komen, beloont u ze met een traktatie.

Om succesvol te zijn met deze methode, moet je geduld hebben. Als ze een uur lang blaffen en je wordt uiteindelijk zo gefrustreerd dat je tegen ze schreeuwt dat ze stil moeten zijn, dan blaffen ze de volgende keer waarschijnlijk anderhalf uur. Ze leren dat als ze gewoon lang genoeg blaffen, je ze aandacht geeft.

Voorbeeld: Blaffen als ze opgesloten zitten

 • Wanneer u uw hond in zijn kist of in een afgesloten kamer zet, draai dan uw rug naar hem toe en negeer hem.
 • Zodra ze stoppen met blaffen, draai je om, prijs ze en geef ze een traktatie.
 • Als ze merken dat het stil zijn hen een traktatie geeft, verlengt u de tijd die ze stil moeten blijven voordat ze beloond worden.
 • Vergeet niet om klein te beginnen door ze te belonen voor het feit dat ze slechts een paar seconden stil zijn, en dan te werken aan langere perioden van stilte.
 • Houd het leuk door de hoeveelheid tijd te variĆ«ren. Soms beloont u ze na vijf seconden, dan 12 seconden, dan drie seconden, dan 20 seconden, enzovoort.

Desensibiliseer uw hond voor de stimulans

Laat uw hond langzaam maar zeker wennen aan alles wat hem of haar doet blaffen. Begin met de stimulans (het ding waardoor ze blaffen) op een afstand. Het moet ver genoeg weg zijn dat ze niet blaffen als ze het zien. Geef ze veel goede traktaties. Beweeg de stimulans iets dichterbij (misschien maar een paar centimeter of een paar meter om te beginnen) en geef ze traktaties. Als de stimulans uit het zicht beweegt, stop dan met het geven van traktaties aan uw hond. U wilt dat uw hond leert dat het uiterlijk van de stimulus leidt tot goede dingen (traktaties)!

Voorbeeld: Blaffen naar andere honden

 • Laat een vriend met een hond uit het zicht of ver genoeg weg staan zodat uw hond niet naar de andere hond blaft.
 • Als uw vriend en hun hond in het zicht komen, begin dan met het geven van traktaties aan uw hond.
 • Stop met het geven van traktaties zodra uw vriend en hun hond uit het zicht verdwijnen.
 • Herhaal het proces meerdere malen.
 • Vergeet niet om niet te snel te proberen om vooruitgang te boeken, want het kan dagen of weken duren voordat uw hond aandacht kan besteden aan u en de traktaties zonder te blaffen naar de andere hond.

Vraag uw hond om een onverenigbaar gedrag

Als uw hond begint te blaffen, vraag hem dan iets te doen wat niet verenigbaar is met blaffen. Leer uw hond te reageren op blafprikkels met iets dat hem weerhoudt om te blaffen, zoals op bed te gaan liggen.

Voorbeeld: Iemand aan de deur

 • Gooi een traktatie op hun bed en zeg dat ze naar je bed moeten gaan.
 • Als ze betrouwbaar naar hun bed gaan om een traktatie te verdienen, doe dan de deur open terwijl ze op bed liggen. Als ze opstaan, sluit dan onmiddellijk de deur.
 • Herhaal dit tot ze in bed blijven terwijl de deur opengaat.
 • Verhoog dan de moeilijkheidsgraad door iemand aan te laten bellen terwijl uw hond in bed ligt. Beloon ze als ze op hun plaats blijven.

Houd uw hond moe

Zorg ervoor dat uw hond elke dag voldoende lichamelijke en geestelijke beweging krijgt. Een vermoeide hond is een goede hond en een hond die minder snel blaft van verveling of frustratie. Afhankelijk van het ras, de leeftijd en de gezondheid van uw hond, kan het nodig zijn om meerdere lange wandelingen te maken en een goed spel te spelen met het achternazitten van de bal en het spelen met wat denkspelletjes .

Neem contact op met een gecertificeerde professionele hondentrainer

Als u denkt dat uw hond reageert op vreemden, familieleden of andere honden, of als de bovenstaande tips geen succes blijken te hebben, overweeg dan om een gecertificeerde professionele hondentrainer om hulp te vragen.