Waarom blaft je hond?

Recent onderzoek toont aan dat het domesticeren van honden tussen 20.000-40.000 jaar geleden begon. In die periode hebben honden geleerd om een grote woordenschat te begrijpen, samengestelde zinnen, en meer dan 1.000 woorden als ze goed getraind zijn.

Net als wij, gebruiken honden verbale en non-verbale signalen om te communiceren. Voor honden is blaffen een volkomen normaal gedrag – het is een van de meest effectieve manieren waarop ze met hun baasjes kunnen communiceren.
hond die blaft
Ze gebruiken blaffen om een verscheidenheid van gevoelens te communiceren, dus om volledig te begrijpen wat een hond communiceert, moeten baasjes de verbale signalen van een hond contextualiseren binnen hun non-verbale signalen (hond lichaamstaal).

7 Redenen waarom honden blaffen

Om u te helpen begrijpen wat uw hond probeert te zeggen, hier is een uitsplitsing van de meest voorkomende redenen honden blaffen.

Opwinding blaft

Blaft uw hond als je thuis komt, of beginnen te blaffen als ze horen het bekende geluid van je het krijgen van hun riem? Nou, dat zijn blaffen van opwinding.

In feite, yipping en yowling is een van de manieren waarop roedels van honden zal communiceren opwinding aan elkaar. Deze blaffen zijn meestal hoge of middentonen in geluid, en uw hond zal er een of twee met tussenpozen laten horen totdat de opwinding is afgenomen.

Het blaffen gaat vaak gepaard met een kwispelende staart en een waakzame, maar blije lichaamshouding (gespitste oren en opgeheven hoofd).

Het is ook gebruikelijk dat ze rondjes draaien of snel met hun poten tikken. Dit geeft hun opwinding aan en zou u moeten zeggen: laten we aan de slag gaan!

Aandacht- en voedsel-zoekende blaffen

Wanneer een hond uw aandacht wil, kan hij naar u blaffen. Dit soort geblaf bestaat meestal uit een lange reeks enkele blaffen met pauzes ertussen.

Afhankelijk van de hond en de situatie, kunnen ze u vragen om een wandeling te maken of om hen eten te geven.

Vaak is hun lichaamstaal minder energiek en ontspannen. Hun staart kan recht zijn of kwispelen, met hun oren naar beneden/natuurlijk of in aandacht.

Wees echter voorzichtig met deze manier van blaffen. Als ze blaffen om traktaties te krijgen, bijvoorbeeld, en ze krijgen wat ze willen als ze blaffen, leert het hen dat hun blaffen effectief is. Dan kan uw hond de hele tijd gaan blaffen om traktaties te krijgen.

Blaffen uit verveling

Als honden zich vervelen, kunnen ze blaffen om uw aandacht te trekken of om te proberen u bij het spel te betrekken.

Als een hond niet mentaal en fysiek gestimuleerd wordt zoals het hoort, kan er destructief gedrag ontstaan. Dagelijkse wandelingen, hondenpuzzels, quality time en hondendagopvang kunnen helpen verveling te voorkomen. Sommige slimme honden zullen een voorwerp meenemen als een duidelijke hint, zoals een bal of een riem.

Deze speeltijd-zoekende blaffen zijn meestal die “harrr-ruff” blaffen die u uw hond hoort doen. Ze zijn meestal lager en komen alleen voor.

Net als bij aandachtzoekend gedrag, kan de lichaamshouding bestaan uit het naar achteren trekken van de oren met de staart recht vooruit, of ze kunnen een neutrale houding aannemen.

In sommige gevallen kan een hond zich laten zakken in een speelse buiging (voorpoten naar beneden met de billen in de lucht) om aan te geven dat hij klaar is om te spelen.

Angst-, angst- of territoriumgeblaf

Defensief blaffen wordt vaak gehoord wanneer er een duidelijke prikkel is – zoals een vreemd persoon die het huis nadert, een andere hond die in de buurt is, of opgesloten zitten in een positie zonder duidelijke ontsnappingsroute.

Lees ook Waarom zijn honden bang voor vuurwerk?

Deze blaffen zijn meestal dieper en er kan een grom aan verbonden zijn. Ze zullen ook vrij continu en onophoudelijk zijn. Dit is de manier van uw hond om te zeggen, “hé, wat is dit? We moeten klaar staan voor een probleem.”

Bij angstige honden zal hun lichaamstaal meestal bestaan uit een staart tussen de benen, opgeheven nekken en een lage hoofdhouding.

Als het gewoon territoriaal geblaf is, dan kan de lichaamshouding inhouden dat de oren en kop in de houding staan en de staart recht. Dit is de manier van de hond om aan te geven dat hij groter is en kan bijten.

In beide scenario’s zal het lichaam van de hond gespannen zijn.

Pijn blaffen

Honden zullen blaffen als ze pijn hebben. Dit communiceert naar hun roedel om hen te komen helpen of om aan te geven dat een bepaald gedrag pijn veroorzaakt en dat ze willen dat het stopt.

Dit soort blaffen wordt vaak gezien wanneer een dier per ongeluk wordt gestoten tijdens ruw spel of wanneer ze worden aangevallen door een ander dier.

Het geblaf kan hoger klinken en heeft vaak een staccato kwaliteit, of neemt af naarmate het blaffen vordert.

Als uw hond zo blaft als u hem aanraakt of aait, kan het zijn dat hij ergens pijn heeft of dat hij pijn verwacht als hij wordt aangeraakt. Dit is een teken dat u met uw pup naar de dierenarts moet om te zien wat er mis is.

Reactief of verrassend blaffen

Dit is vaak een enkelvoudig geblaf, maar het kan gevolgd worden door meer geblaf. Het is meestal ook hoger van toon om de verrassing weer te geven. Net als bij mensen is het meestal een onwillekeurige reactie op een verrassing of schrik.

U kunt dit horen als u op een hond afloopt die niet oplette of een slecht gehoor heeft, of als ze denken dat ze iets snel zien bewegen in het gras.

Dit blaffen kan ongecontroleerd zijn, en de lichaamshouding kan variëren, omdat ze waarschijnlijk niet voorbereid waren om te blaffen in de eerste plaats.

Blaffen als gevolg van hondendementie

Wanneer sommige honden ouder worden, gaan ze ’s nachts blaffen of naar iets dat er niet lijkt te zijn. Dit kan een teken zijn van cognitieve disfunctie bij een ouder dier.

Het geblaf lijkt een reactie op niets en kan oplossen zonder aanwijsbare reden.

Als u merkt dat uw oudere hond ’s nachts in een hoekje of tegen een muur blaft, maak dan een afspraak met uw dierenarts om te zien of er stappen zijn die u kunt ondernemen om hem meer op zijn gemak te stellen.

Houd altijd rekening met de lichaamstaal van de hond

Er zijn nog veel meer redenen waarom honden blaffen, afgezien van deze veel voorkomende blafscenario’s die u waarschijnlijk zult tegenkomen.

De sleutel tot het begrijpen van het blaffen van uw hond is te kijken naar hun lichaamstaal en vervolgens naar de prikkel die het blaffen veroorzaakt.

In sommige gevallen kan ongewenst blaffen worden voorkomen door gewoon te begrijpen waarom ze blaffen en eenvoudige aanpassingen in huis of in uw routine te maken.