Het behandelen en voorkomen van hotspots bij honden

hotspots zijn een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij honden, vooral in de zomermaanden. Deze pijnlijke, etterende zweertjes kunnen schijnbaar uit het niets verschijnen en zich vaak snel uitbreiden. Hoewel hotspots frustrerend zijn om mee om te gaan, kunnen ze met de juiste behandeling worden behandeld en zelfs voorkomen.
hotspots bij honden

Wat zijn hotspots?

hotspots, ook wel acute vochtige dermatitis genoemd, zijn plaatselijke gebieden met huidontsteking en bacteriële infectie. Vaak begint een hotspot als een kleine rode plek die door de eigenaar kan worden aangezien voor een insectenbeet. In tegenstelling tot een insectenbeet, zal een hotspot snel verergeren en zich uitbreiden tot een hete, rode, etterende en pijnlijke laesie.

Wat zijn de oorzaken van hotspots?

hotspots worden vaak veroorzaakt door krabben, likken of kauwen aan het getroffen gebied. Het daaruit voortvloeiende trauma aan de huid veroorzaakt ontstekingen en secundaire bacteriële infecties. Helaas zorgt dit zelf-trauma er alleen maar voor dat het gebied meer gaat jeuken, wat een zichzelf in stand houdende cyclus van jeuk en krabben veroorzaakt. Elke aandoening die jeuk bij uw hond veroorzaakt, kan dus resulteren in een hotspot. Veel voorkomende oorzaken van de jeuk/krab cyclus bij honden zijn onder andere:

 • Parasieten
 • Dermatitis door vlooienallergie
 • Voedselallergieën
 • Atopische dermatitis
 • Oor- of huidinfecties
 • Anale zak ziekte
 • Contact irriterende stoffen
 • Stress of verveling die leidt tot overmatig likken
 • Vacht die vuil of mat is
 • Vocht in de vacht door zwemmen of baden

Veel van deze aandoeningen zijn chronische problemen die kunnen leiden tot terugkerende hotspots als ze niet op de juiste manier worden aangepakt. Het identificeren en aanpakken van de onderliggende oorzaak van de hotspot van uw hond is een van de belangrijkste factoren bij het voorkomen van toekomstige huidproblemen.

Sommige rassen, zoals Golden Retrievers, St. Bernards, Duitse Herders, Labradors en Rottweilers, hebben door hun dikkere vacht aanleg voor het ontstaan van hotspots. hotspots komen ook vaker voor bij warm weer en periodes van hoge luchtvochtigheid. Honden die vaak nat zijn door zwemmen, baden of guur weer hebben meer kans op het ontstaan van hotspots door het overtollige vocht dat door hun vacht tegen de huid wordt gehouden.

Symptomen van hotspots

Veel huidaandoeningen hebben vergelijkbare symptomen, dus het is belangrijk uw dierenarts te raadplegen als u zich zorgen maakt over uw hond. hotspots zijn meestal duidelijk afgebakende gebieden met roodheid, zwelling en haaruitval. Ze kunnen overal voorkomen, maar komen het meest voor op het hoofd, de ledematen en de heupen. Het aangetaste gebied is vochtig en kan pus of vocht afscheiden, wat kan leiden tot korstvorming en vervilting van het omringende haar. hotspots zijn pijnlijk en jeuken erg, en zullen snel groeien als de hond blijft krabben en het gebied traumatiseert.

Behandeling voor hotspots

Als u vermoedt dat uw hond een hotspot heeft, is de eerste stap een bezoek aan uw dierenarts. Het is misschien verleidelijk om te wachten tot de hotspot vanzelf verdwijnt, maar als u de behandeling uitstelt, maakt u het probleem alleen maar erger. Om de hotspot effectief te behandelen en te voorkomen dat hij terugkomt, zal uw dierenarts de onderliggende oorzaak moeten vaststellen. Hij of zij zal een volledig lichamelijk onderzoek bij uw hond uitvoeren en eventueel aanvullende tests aanbevelen, zoals een huidschraapsel om op parasieten te controleren. Zodra de onderliggende oorzaak van de jeuk bij uw hond is vastgesteld, zal uw dierenarts een passende behandeling voorschrijven.

De behandeling van hotspots bestaat meestal uit een combinatie van de volgende middelen:

 • Knippen van het haar rond het gebied om vervilting te voorkomen.
 • Het schoonmaken van het getroffen gebied met zachte antiseptische oplossingen zoals chloorhexidine.
 • Het voorschrijven van topische of orale antibiotica om secundaire bacteriële infecties te behandelen.
 • Het voorschrijven van topische of orale steroïden om de ontsteking te controleren en de jeuk te verminderen.
 • Gebruik van medicinale doekjes of oplossingen om het gebied dagelijks voorzichtig schoon te maken.
 • Het aanbrengen van een kap of beschermkraag (e-collar of “cone”) om voortdurend krabben te voorkomen.

Gelukkig verbeteren de meeste honden snel als uw dierenarts eenmaal met de behandeling van de hotspot is begonnen. In veel gevallen verdwijnt de hotspot al na 3-7 dagen na het begin van de behandeling.

Het voorkomen van hotspots

De beste manier om te voorkomen dat er nog meer hotspots ontstaan, is de onderliggende oorzaak van de jeuk bij uw hond te achterhalen en aan te pakken. Goede preventie van parasieten, behandeling van huidinfecties en behandeling van allergieën zijn essentieel om het krabben te stoppen en trauma aan de huid te voorkomen. Een goede hygiëne en routinematige vachtverzorging kunnen ook helpen. Voor honden die vaak zwemmen of baden, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat hun vacht na deze activiteiten grondig wordt gedroogd.

Als uw hond likt door stress of verveling, kan het verhogen van de dagelijkse beweging en actieve speeltijd dit probleem verlichten. Het gebruik van verrijkende omgevingsfactoren zoals puzzelspeeltjes of langzame voerbakjes is een geweldige manier om honden mentaal gestimuleerd te houden, zelfs als u er niet bij kunt zijn om met ze te spelen. Uw hond zal genieten van de extra activiteit en zal ook gezonder zijn.

Vetzuren aanvullen is een andere optie om huidaandoeningen te voorkomen en te beheersen. De omega-3 vetzuren DHA en EPA zitten in visolie. Deze vetzuren hebben niet alleen ontstekingsremmende eigenschappen, maar helpen ook een gezonde huidbarrière te bevorderen, waardoor uw hond minder vatbaar is voor allergenen en infecties. Plaatselijke aloë vera kan ook helpen om de beschadigde huid te verzachten en de jeuk te verminderen, maar het is belangrijk dat uw hond de aloë niet binnenkrijgt, wat kan leiden tot braken en diarree.

hotspots zijn een jeukerig en pijnlijk probleem voor uw hond, en kunnen een terugkerend probleem worden als de onderliggende aandoening niet wordt aangepakt. Gelukkig zal de hotspot van uw hond met een goede behandeling snel verdwijnen en geen blijvende schade aanrichten.