Gehoorverlies en doofheid bij oudere honden – Symptomen en behandeling

Veel senior honden lijden aan gehoorverlies naarmate ze ouder worden en worden minder ontvankelijk voor u en de wereld om hen heen. Uw vermogen om met uw hond te communiceren wordt belemmerd als hij niet kan horen wat u te zeggen hebt, wat frustrerend kan zijn voor u en stressvol voor uw hond. Maar er zijn stappen die u kunt ondernemen om uw oudere hond te helpen omgaan met gehoorverlies.
Gehoorverlies en doofheid bij honden

Gehoorverlies: oorzaken en symptomen

Er zijn vele oorzaken van gehoorverlies bij honden, maar bij oudere honden is de oorzaak vaak een degeneratieve verandering van de zenuwen in het oor. Dit is vergelijkbaar met het gehoorverlies dat bij oudere mensen wordt waargenomen. De veranderingen zullen waarschijnlijk geleidelijk optreden, dus de symptomen zullen langzaam opkomen, en u merkt het misschien niet meteen.

Naarmate uw hond zijn gehoor verliest, zult u merken dat hij uw aanwijzingen negeert, bijvoorbeeld door niet te gaan zitten als dat wordt gevraagd of niet te komen als u hem roept. Of hij kan verward lijken door zijn omgeving of door uw verzoeken. Hij reageert misschien niet meer op geluiden die hem vroeger opwonden, zoals het piepen van zijn speeltje of het rammelen van uw autosleutels, en draait zich niet meer naar u om als u zijn naam roept. U kunt ook merken dat hij dieper slaapt en niet wordt gestoord door harde geluiden waar hij vroeger wel op reageerde. Als u deze symptomen ziet, moet u absoluut met uw hond naar de dierenarts voor een nauwkeurige diagnose en om andere oorzaken uit te sluiten.

Gerelateerd: Oorontsteking hond: Symptomen, Oorzaken, Behandeling en Preventie

Omgaan met gehoorverlies

Nu verbale communicatie met uw hond een grotere uitdaging vormt, kunt u door het aanleren van handsignalen visueel communiceren. Als uw hond nog steeds gedeeltelijk kan horen, voeg dan handsignalen toe aan verbale signalen die hij al kent door het handgebaar te geven voordat hij de aanwijzing zegt. Na genoeg herhalingen, zal uw hond leren om alleen op het handsignaal te reageren. Om nieuwe signalen aan te leren, leert u gewoon het handsignaal vanaf het begin. Als u momenteel een marker gebruikt om nieuw gedrag te trainen, zoals een clicker of een woord als “ja,” moet u een niet-auditieve marker vervangen zoals een handgebaar, bijvoorbeeld een duim omhoog.

Zorg ervoor dat u handgebaren gebruikt voor gedrag dat met veiligheid te maken heeft, bijvoorbeeld voor “kom”, zodat u uw hond onder controle kunt houden, zelfs als hij u niet kan horen. Een andere manier om uw hond te laten komen wanneer hij wordt geroepen is een noodfluitje. Noodfluitjes zijn erg luid, en een hond met wat gehoorverlies kan er toch op reageren. Train uw hond om te komen als hij het fluitje hoort door hem een superlekkere traktatie aan te bieden elke keer dat u op het fluitje blaast. U kunt dit het beste buiten oefenen, waar het harde geluid minder een aanslag is op uw eigen oren.

Soms is de truc met een slechthorende hond gewoon zijn aandacht krijgen. Hij kan tenslotte alleen op uw handsignalen reageren als hij u kan zien. Om uw hond naar u toe te laten draaien, kunt u een sterke trilling maken door met uw voet op de grond te stampen. U kunt ook met uw hand voor zijn gezicht zwaaien of hem leren dat een lichte aanraking van de rug of nek een teken is om zich naar u toe te draaien. Een andere optie is een vibratiehalsband. Dit zijn geen schokhalsbanden, maar ze zijn ontworpen om zachtjes te vibreren wanneer u op een afstandsbediening drukt. Met de juiste training zal uw hond leren u aan te kijken of naar u toe te komen wanneer hij de vibratie voelt.

Hoewel dove honden trillingen kunnen voelen en hun omgeving kunnen ruiken/zien, kunnen ze bang worden van plotselinge toenaderingen of onverwachte aaien, vooral wanneer ze uit hun slaap worden gestoord. Benader uw hond met zware voetstappen, zodat de trillingen hem attent maken op uw aanwezigheid. En zorg ervoor dat hij zich op zijn gemak voelt bij onverwachte aanrakingen door hem ongevoelig te maken. Raak uw hond bijvoorbeeld zachtjes op de rug aan en geef hem onmiddellijk een voedselbeloning.

Het is ook belangrijk om buitenshuis voorzorgsmaatregelen te nemen. Laat uw slechthorende hond niet loslopen, want dan hoort hij het verkeer en andere gevaren misschien niet meer. Fietsers en mensen op het trottoir kunnen hem ook verrassen als hij ze niet kan zien aankomen, dus wees op de uitkijk om hem uit de weg te gaan, indien nodig. Overweeg om de interactie tussen hond en hond te beperken tot bekende honden en op plaatsen waar u toezicht kunt houden.

Als uw senior hond wat gehoorverlies heeft geleden, kan hij ook zijn gezichtsvermogen verliezen. Wees geduldig als hij uw verzoeken lijkt te negeren. Het is niet dat hij koppig is, hij kan waarschijnlijk niet horen of zien wat u vraagt. Blijf positief en communiceer met hem op een manier die hij kan begrijpen. Met deze eenvoudige en praktische aanpassingen kunt u er zeker van zijn dat uw slechthorende hond op een veilige en tevreden manier van zijn oude dag kan genieten.