Betekent een warme, droge neus dat een hond ziek is?

De meeste hondeneigenaren zullen u waarschijnlijk vertellen dat een koude, natte neus van hun hond een teken is van een gezonde pup. Veel denken velen dat een hond ziek is als zijn neus droog is – maar is dit waar?
droge neus hond
Voordat we dat debat aangaan, moeten we eerst begrijpen waarom honden natte neuzen hebben. Het antwoord is simpel: natte neuzen werken beter. Honden zijn afhankelijk van hun sterk ontwikkelde reukzin om hun wereld te interpreteren, en geurdeeltjes blijven beter hangen op vochtige oppervlakken. Die natte neus koelt uw hond ook af op warme dagen, net zoals hijgen zijn lichaamstemperatuur regelt.

Gerelateerd: Hoe de temperatuur van uw hond opnemen en te interpreteren

De binnenkant van de neus van uw hond bevat speciale slijmklieren die de neusgaten vochtig houden en een heldere, waterige vloeistof produceren die hem helpt af te koelen. Honden likken ook regelmatig hun neus om hem schoon te houden. Al dat snuffelen kan ertoe leiden dat vuil en pollen zich rond de neusgaten van uw hond verzamelen, en het likken dient twee doelen: niet alleen houdt het de neus van uw hond vochtig, maar pups kunnen geur ook interpreteren door middel van smaak, dankzij een zeer gespecialiseerd reukorgaan genaamd het Jacobson’s orgaan.

Dus, wat betekent het als de neus van een hond droog is?

Hoe handig het ook zou zijn om een gemakkelijke manier te hebben om ziekte bij honden te meten, er zijn verschillende volkomen normale redenen waarom de neus van een hond warm of droog kan zijn, en het is vermeldenswaard dat zieke honden ook natte neuzen kunnen hebben.

Laten we eens kijken naar een aantal mogelijke verklaringen waarom de neus van uw hond droog kan zijn:

  • Uw hond was aan het dutten. Slapende honden likken meestal hun neus niet, dus ze kunnen wakker worden met een warme neus.
  • Uitdroging door inspanning. Inspannende lichaamsbeweging werkt uitdrogend, wat kan leiden tot een droge neus.
  • Blootstelling aan de elementen. Blootstelling aan warm zonlicht, wind of kou kan de neus van uw hond uitdrogen en in sommige gevallen resulteren in schrale of verbrande snuiten. Naast een warmtebron liggen, zoals een vuur of een ventilator, kan ook een droge huid op de neus van uw hond veroorzaken.
  • Leeftijd. Sommige honden krijgen een droge neus naarmate ze ouder worden.

Een hete, droge neus betekent niet altijd problemen, maar het kan zeker een teken zijn van koorts, uitdroging, of zelfs aandoeningen zoals droge ogen. Als de droge neus van uw hond gepaard gaat met andere symptomen, zoals lusteloosheid, braken of diarree, of veranderingen in activiteit of eetlust, neem dan contact op met uw dierenarts voor advies.

Kijken en voelen aan het tandvlees van uw hond en de kleur ervan noteren kan meer nauwkeurige informatie opleveren dan zijn neus. Als het tandvlees vochtig is, is dat een teken van goede hydratatie. Als het erg droog is, of plakkerig, kan dat een teken van uitdroging zijn. Als het tandvlees mooi roze is, zoals dat van een mens, is dat een goed teken. Bleek tandvlees kan wijzen op bloedarmoede of een lage bloeddruk. Als uw hond helder rood-paars of pal blauwachtig tandvlees heeft, moet hij onmiddellijk door een dierenarts worden onderzocht.