Wat iedere hond eigenaar moet weten over Parvo

Het laatste wat een nieuwe puppy-eigenaar of hondenfokker wil horen, is een diagnose van parvo. Parvo bij puppies is helaas een veel voorkomende ziekte met dodelijke gevolgen, en daarom is het belangrijk dat iedereen die regelmatig met puppies te maken heeft op de hoogte is van de symptomen van parvo en weet wat hij eraan kan doen.
parvo bij puppies

Wat is Parvo?

Parvo bij puppies wordt veroorzaakt door het canine parvovirus. Dit virus is zeer besmettelijk en verspreidt zich door direct contact met een besmette hond of door indirect contact met een besmet voorwerp. Uw puppy wordt aan het parvovirus blootgesteld telkens als hij besmette uitwerpselen besnuffelt, oplikt of opeet. Indirecte overdracht vindt plaats wanneer een persoon die onlangs is blootgesteld aan een besmette hond, uw puppy aanraakt, of wanneer een puppy in aanraking komt met een besmet voorwerp, zoals een voer- of waterbak, halsbanden en riemen, en de handen en kleding van mensen die met besmette honden omgaan.

Het boek classificeert het virus als een ziekte van de maag en de dunne darm, omdat het virus daar de meeste schade aanricht. Het virus infecteert bij voorkeur de dunne darm, waar het cellen vernietigt, de absorptie belemmert en de darmbarrière verstoort. Parvo bij puppies tast ook het beenmerg en de lymfopoietische weefsels aan, en in sommige gevallen kan het ook het hart aantasten.

Waarom krijgen puppy’s Parvo?

Puppy’s van zes weken tot zes maanden oud zijn het meest vatbaar voor parvo. Puppy’s die jonger zijn dan zes weken behouden nog wat van de antilichamen van hun moeder, ervan uitgaande dat de moeder haar volledige serie parvo-vaccinaties heeft gekregen. Puppy’s worden tegen parvo ingeënt als ze ongeveer 6, 8 en 12 weken oud zijn. Ze zijn kwetsbaar voor de ziekte totdat ze alle drie de inentingen van hun vaccinatiereeks hebben gekregen, wat betekent dat eigenaren in deze periode extra voorzorgsmaatregelen moeten nemen om te voorkomen dat hun puppy’s het virus oplopen. Puppy’s moeten tussen de 14 en 16 weken een dosis van het canine parvovirus vaccin krijgen, ongeacht het aantal doses dat ze eerder hebben gekregen, om voldoende bescherming te ontwikkelen.

De ernst van parvo-gevallen varieert. De stress van het spenen kan leiden tot een ernstiger geval van parvo n puppies, aangezien stress het immuunsysteem verzwakt. Een combinatie van parvo en een secundaire infectie of een parasiet kan ook leiden tot een ernstiger geval van parvo bij puppy’s.

Bovendien lopen bepaalde hondenrassen een verhoogd risico op parvo:

Hoe lang zijn puppy’s met Parvo besmettelijk?

Puppy’s en volwassen honden met parvo beginnen het virus binnen 4 tot 5 dagen na blootstelling uit te scheiden. Helaas voor gewetensvolle eigenaars valt deze periode niet altijd samen met de eerste parvo-symptomen, wat betekent dat honden besmettelijk kunnen zijn voordat eigenaars zelfs maar beseffen dat ze ziek zijn. Puppy’s met parvo blijven het virus tot 10 dagen na een klinisch herstel verspreiden, dus zorg ervoor dat puppy’s die herstellen van parvo uit de buurt blijven van niet-gevaccineerde en gedeeltelijk gevaccineerde honden.

Buiten uw hond kan het virus binnenshuis minstens een maand overleven, en buitenshuis kan het onder de juiste omstandigheden vele maanden tot zelfs een jaar overleven. Overleg met uw dierenarts wat de beste manier is om het parvovirus uit uw huiselijke omgeving of kennels te verwijderen.

Symptomen van Parvo bij puppy’s

Een puppy met parvo is een erg zieke hond. Hoe sneller u de eerste tekenen van het virus bij puppy’s opmerkt, hoe sneller u uw hond naar de dierenarts kunt brengen. Omdat parvo vaak voorkomt bij jonge puppy’s, moet u uw dierenarts bellen wanneer uw puppy zich niet lekker voelt, maar u moet ook op de hoogte zijn van de specifieke symptomen van parvo bij puppy’s:

Al deze symptomen zijn op zichzelf ernstig en kunnen een teken zijn van parvo of een andere ernstige ziekte. Neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts als u vermoedt dat uw puppy parvo heeft, en breng het personeel van de dierenarts tijdig op de hoogte van uw vermoedens en de symptomen van uw puppy, zodat zij de juiste quarantaineprocedures kunnen nemen om te voorkomen dat uw puppy andere honden besmet.

Parvo bij puppy’s behandelen

Uw dierenarts zal de diagnose parvo stellen op basis van klinische verschijnselen en door middel van bloedonderzoek. Ze kan ook een zogenaamde ELISA-test uitvoeren om te zoeken naar virusantigenen in de ontlasting van uw hond en zal indien nodig aanvullende diagnostische tests uitvoeren.

Er is geen genezing voor parvo. Uw dierenarts zal uw puppy in de loop van de ziekte ondersteunende zorg bieden, symptomen zoals braken, diarree en uitdroging behandelen en ervoor zorgen dat uw puppy voldoende voeding krijgt.

Ernstige virussen zoals parvo verzwakken het immuunsysteem van een puppy en verlagen zijn aantal witte bloedcellen, waardoor hij minder goed in staat is om secundaire bacteriële infecties te bestrijden. De schade die het virus toebrengt aan de darmwand van de hond vergroot de kans op een secundaire infectie. Uw dierenarts kan uw puppy antibiotica geven om deze bacteriële infecties te bestrijden en zal uw puppy nauwlettend in de gaten houden voor verdere complicaties.

Parvo is een potentieel dodelijke ziekte. Het overlevingspercentage van door een dierenarts behandelde honden is 68 tot 92 procent, en de meeste puppy’s die de eerste drie tot vier dagen overleven, herstellen volledig. De hersteltijd varieert afhankelijk van de ernst van de ziekte, maar meestal duurt het ongeveer een week voordat een puppy hersteld is van parvo.

Uw dierenarts zal de juiste behandelingsstappen voor uw puppy met u doornemen en u adviseren over eventuele voorzorgsmaatregelen die u moet nemen voor andere puppy’s en honden in uw huishouden.

Parvo bij puppy’s voorkomen

Parvo is een te voorkomen virus. Alle puppy’s en volwassen honden moeten worden ingeënt tegen parvo, en het is vooral belangrijk dat fokteven een volledige parvo-vaccinatie krijgen, omdat de puppy’s de eerste weken van hun leven afhankelijk zijn van de antilichamen van de moeder.

Laat pups niet in contact komen met ongevaccineerde honden voordat ze alle parvo-vaccinaties hebben gehad. Zorg ervoor dat alle honden in uw huishouden gevaccineerd zijn, en wees heel voorzichtig bij het socialiseren van uw puppy. Hondenparken en andere plaatsen waar honden samenkomen zijn potentiële bronnen van parvo, dus plan om uw puppy in een minder openbare omgeving te socialiseren.

Socialisatie en training zijn erg belangrijk voor puppy’s. U kunt uw puppy veilig socialiseren met volledig gevaccineerde volwassen honden in een omgeving zoals uw eigen huis. Puppyklassen, hondenpensions en hondendagverblijven vereisen meestal een bewijs van vaccinatie voor al hun deelnemers, maar het is een goed idee om met uw dierenarts te overleggen over de juiste mate van voorzichtigheid.

Parvo is een ernstige en zeer besmettelijke ziekte. Als u begrijpt hoe parvo zich verspreidt, wat de symptomen van parvo zijn, wat de behandelingsmogelijkheden voor parvo zijn en wat de beste manieren zijn om parvo bij puppy’s te voorkomen, kunt u uw puppy veilig houden. Neem voor meer informatie over parvo contact op met uw dierenarts.

Opmerking: dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor veterinaire zorg. Als u vermoedt dat uw hond parvo heeft, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.