Waarom zijn honden bang voor vuurwerk?

Vuurwerk is een leuke en opwindende manier om feestdagen zoals Onafhankelijkheidsdag te vieren. Voor honden zijn die luide knallen en flitsende lichten echter niet zo leuk.
hond bang van vuurwerk
Er lopen meer huisdieren weg op 4 juli dan op welke andere dag van het jaar dan ook. Het is dus van groot belang dat mensen uw hond kunnen identificeren en contact met u kunnen opnemen als hij uit angst wegloopt. Hem ruim voor de feestdagen laten chippen is een slimme beslissing. Het is ook een goed idee om identificatieplaatjes aan zijn halsband te bevestigen.

Hieronder staan enkele redenen waarom honden bang zijn voor vuurwerk, gevolgd door manieren waarop u de angst van uw hond kunt verminderen en hem rustig kunt houden.

4 Redenen waarom honden bang zijn voor vuurwerk

1. Ze zijn luid

Het meeste vuurwerk maakt een hard geluid. Honden hebben een scherper gehoor dan mensen, dus die luide knallen, crackles en fluitjes zijn alarmerend.

2. Ze zijn onvoorspelbaar

Je verwacht vuurwerk op feestdagen zoals de Fourth of July, maar voor je hond is het gewoon een andere dag. Die rotjes komen zonder waarschuwing. De harde geluiden en flitsende lichten klinken en zien er elke keer anders uit. Bovendien komen ze met verschillende tussenpozen, zodat honden er niet aan kunnen wennen.

3. Ze vormen een bedreiging

Het lawaai en de onvoorspelbaarheid van vuurwerk zorgen ervoor dat veel honden het als een bedreiging ervaren. Dit triggert hun vecht-of-vlucht reactie. Uw hond kan blaffen bij het lawaai of proberen weg te rennen en zich te verstoppen. Hij kan ook andere tekenen van angst vertonen, zoals rusteloosheid, hijgen, ijsberen en janken.

4. Vuurwerk geeft honden het gevoel opgesloten te zitten

Vuurwerk is onontkoombaar op feestdagen zoals Onafhankelijkheidsdag. Dus als de geluiden de vluchtreactie van uw hond triggeren, zal hij proberen te vluchten voor de dreiging. Helaas kan hij vaak nergens heen, want binnenshuis hoor je die harde knallen nog steeds.

Hoe houdt u uw hond veilig en rustig tijdens vuurwerk

Zoals u ziet, hebben honden goede redenen om bang te zijn voor vuurwerk. Gelukkig zijn er verschillende dingen die u kunt doen om uw hond te helpen zich veilig en zeker te voelen.

  • Houd hem binnen: Zelfs als uw hond het grootste deel van zijn tijd buiten doorbrengt, breng hem dan binnen tijdens vuurwerkshows. Zo voorkomt u dat hij wegrent als hij bang is, wat hem in gevaar kan brengen.
  • Creëer een veilige ruimte: Als uw hond benchgetraind is, stel dan zijn bench beschikbaar, want dat is waarschijnlijk al een veilige ruimte voor hem. Zo niet, zet hem dan in een badkamer of andere kleine kamer met muziek of witte ruis om de knallen van het vuurwerk te overstemmen. Door zijn bed, dekens en speelgoed in de kamer te brengen, kan hij zich meer op zijn gemak voelen.
  • Probeer een kalmerende omslagdoek: Kalmerende wraps, vesten en shirts oefenen een lichte, constante druk uit. Veel honden vinden dit rustgevend en kalmerend. U kunt merken dat dergelijke producten helpen in andere angst opwekkende situaties, zoals onweer.
  • Desensibiliseren: Begin ver genoeg van tevoren met uw hond te werken om hem te desensibiliseren voor vuurwerk en andere harde geluiden. U kunt dit proces beginnen door vuurwerkgeluiden op een laag niveau af te spelen terwijl u met uw hond speelt en hem traktaties geeft. Na verloop van tijd, langzaam verhogen van het geluid van het vuurwerk tijdens deze speelsessies. Uiteindelijk zal uw hond het geluid van vuurwerk associëren met gelukkige en leuke momenten.

Niet alle honden zijn bang voor vuurwerk, maar het is belangrijk om te onthouden dat uw hond signalen van u aanneemt. Als u er een groot probleem van maakt terwijl hij niet bang is, kan hij uiteindelijk angst voor vuurwerk ontwikkelen. Dus doe je best om je hond rustig te houden, maar vergeet niet om zelf ook rustig te blijven.

Als u begrijpt waarom honden bang zijn voor vuurwerk, kunt u beter inspelen op de angsten van uw hond en hem helpen rustig te blijven. Zie onze pagina Dierendeskundigheid voor meer tips over veiligheid, verzorging en meer.